Het Amerikaanse plaatsje Roswell, New Mexico is misschien wel het bekendste gehucht op aarde. Als er in 1947 geen 'UFO gecrashed' zou zijn dan had niemand ooit van het muggenpoepje op de kaart gehoord. Nu 60 jaar later is Roswell nog steeds voor velen een bijzondere plek. Roswell spreekt tot de verbeelding. Buiten de vermeende UFO-crash ligt ongeveer 100 kilometer verderop het plaatsje Waco, waar op een ranch de zelf uitgeroepen messias en sekteleider David Koresh en 81 van zijn volgelingen werden gedood door een gezamelijke actie van de FBI en de AFT in 1993. New Mexico zelf staat bekend voor de eerste proef met een atoombom in 1945. Nu laat Roswell weer van zich horen. Het stadsbestuur heeft grootste plannen voor een heus UFO Themapark. Maar hebben we dat wel nodig?

Dat de plannen groots zijn blijk wel uit het budget dat men voor ogen heeft. Men spreekt over enkele honderden miljoenen dollars, maar dan krijg je ook wat. Wat dacht je bijvoorbeeld van een gigantische overdekte roller coaster die je het gevoel moet geven van een 'alien abduction'?

Een soortgelijk maar minder speels themapark werd in 2003 in Europa gestart door de controversiële auteur Erich von Däniken. Het zogenaamde Mystery park, gelegen in Zwitserland, moest mensen wijzen op de mondiale mysteries zoals de piramiden, de Nascalijnen, Stonehenge en andere wonderen van de oude beschaving. Von Däniken koppelt al deze raadsels aan de intrigerende vraag: "zijn we alleen in het Universum?". Misschien had Erich zelf beter kunnen beginnen met de vraag "zijn Europeanen wel klaar voor mijn thema's?" in 2006 moest het park al haar deuren sluiten bij gebrek aan bezoekers.Maar hebben we eigenlijk wel een UFO- of mysteriepark nodig om onze blikken te verruimen? Ik denk het niet. Toen op 16 juli 1999 het Cometa-Rapport werd aangeboden aan de Franse president Chirac en zijn premier Jospin was er gelijk voldoende serieus materiaal voorhanden om de blikken voorgoed te verruimen. Het Cometa-Rapport vormde een basis waarop uiteindelijk in maart 2007 de Franse ruimtevaartorganisatie haar archieven met Franse UFO-zaken voor een ieder openbaar maakte. Maar ook de Braziliaanse luchtmacht was zo vriendelijk om in 2005 geheime UFO-documenten wereldkundig te maken. Langzaam maar zeker spreken steeds meer 'officials' zich uit over het UFO-fenomeen. Wat dacht u bijvoorbeeld van voormalig Canadees minister van defensie, Paul Hellyer, die in 2005 de media haalde met de opmerking "UFO’s zijn net zo echt als de vliegtuigen die boven uw hoofd vliegen"?

Voor diegenen die niet bekend zijn met de inhoud van het Cometa-Rapport hieronder een zeer beknopte samenvatting van enkele onweerlegbare en inmiddels klassieke UFO-sightings;

Getuigenverklaring van de Franse piloot M. Giraud, 7 maart 1977: Giraud en zijn navigator vlogen 's nachts met een Mirage IV straaljager nabij Dijon, toen ze een fel licht snel zagen naderen. Het licht achtervolgde hen op een afstand van 1500 meter, ondanks dat ze ontwijkende manoeuvres uitvoerden. Ze zochten radiocontact met een militair radarstation, maar de UFO werd niet op radar waargenomen.

Getuigenverklaring van de Franse straaljagerpiloot kolonel Claude Bosc, 3 maart 1976: Tijdens een nachtvliegoefening met een T-33 zag Bosc een helder licht met hoge snelheid naderen op botsingskoers. Zijn straaljager werd gedurende enkele seconden omhuld door een groen fosforescerend licht. De radar nam niets waar, maar twee andere piloten zagen de ontmoeting vanaf een afstand.

Air France vlucht 3532, 28 jan. 1994: Piloot en co-piloot van een Airbus 320-111 die overdag nabij Parijs op een hoogte van 39.000 voet (12 km) vloog, meldden dat ze een zeer groot schijfachtig luchtvaartuig zagen ongeveer 30 mijl (55 km) ver weg en iets onder hen. De militaire radar bevestigde de aanwezigheid van een object met een diameter van ongeveer 250 meter. Het object werd visueel en op radar gedurende ongeveer 50 seconden waargenomen, waarna het plotseling verdween.

RAF-basis Lakenheath, Engeland, 13-14 aug. 1956: buitengewone UFO-gebeurtenissen vonden plaats over een periode van zes uren. Zeer duidelijke radarwaarnemingen van meer dan twaalf objecten die soms sneller vlogen dan 4000 mijl per uur (7400 km/u) en soms langzamer dan 100 mijl per uur (185 km/u). Straaljagers werden gealarmeerd en kwamen het UFO-verkeer tegen maar konden het niet identificeren.

RB-47-zaak, Verenigde Staten, 17 juli 1957: "Waarschijnlijk het belangrijkste UFO-geval uit de geschiedenis," zegt de ervaren onderzoeker Jerome Clark. De bemanning van een RB-47 bommenwerper was twee uur lang verwikkeld in een confrontatie met een UFO boven de staten Mississippi, Louisiana en Texas. De UFO werd gelijktijdig visueel en zowel door grondradar als boordradar radar gevolgd. Tevens kon een signaal afkomstig van de UFO worden waargenomen.

Teheran, Iran, 18 sept. 1976: Twee F-4 Phantom straaljagers van de Iraanse luchtmacht bonden elk de strijd aan met een heldere, snel bewegende UFO, die visueel en op radar kon worden gevolgd. Bij het benaderen van de UFO weigerden herhaaldelijk de wapens en besturingsfuncties van de straaljagers, wat de piloten dwong zich terug te trekken. Gezien werd dat een tweede UFO zich separeerde van de hoofd-UFO en deze leek te landen.

Kapustin Yar, Rusland, 28-29 juli 1989: Militair personeel rapporteerde een duidelijk zichtbare schijfvormige UFO die laag boven een militaire raketbasis zweefde en die een lichtbundel liet schijnen op een wapendepot. De waarneming duurde negentig minuten. Een soortgelijk rapport kwam later die nacht van een nabijgelegen basis.

Trans-en-Provence, Frankrijk, 8 jan. 1981: Een schijfvormige metaalachtige UFO werd waargenomen door de landbouwer Renato Niccolai. Deze UFO landde om vijf uur 's middags kort in zijn Luzerne-veld en steeg weer op en vloog weg. Onderzoek wees uit dat een zeer zwaar object, mogelijk vier tot vijf ton wegend, de aarde op de landingsplaats had ingedrukt. Ook planten waren duidelijk aangetast.

Nancy, Frankrijk, 21 okt. 1982: Een wetenschapper (die anoniem blijft) nam een klein schijfvormig object waar dat in de vroege namiddag geruisloos vlak boven zijn tuin zweefde. Het object bleef ongeveer twintig minuten, waarna het plotseling met hoge snelheid wegvloog. Amarantplanten in de tuin waren aangetast; analyse deed de aanwezigheid van een krachtig elektrisch veld vermoeden.

Sceptici

Ongetwijfeld zullen er sceptici zijn die staan te trappelen om deze wonderlijke voorvallen te debunken. Natuurlijk is dat geen probleem, maar vertel het niet aan mij maar aan de makers van het Cometa-Rapport;

Het rapport bevat een voorwoord van luchtmachtgeneraal Bernard Norlain, die een voormalige directeur van IHEDN is, en begint met een inleiding door professor André Lebeau, voormalig voorzitter van het Nationale Centrum voor Ruimtestudies (Centre National d'Etudes Spatiales, CNES), de Franse equivalent van NASA. De groep zelf, die de gemeenschappelijke auteur is van het rapport, wordt COMETA genoemd, wat staat voor Comité voor Diepgaande Studies.

COMETA werd voorgezeten door:
Denis Letty, generaal van de luchtmacht, voormalig auditor (VA) bij IHEDN.
Een lijst van COMETA-leden wordt gegeven voorin het rapport. Deze bevat de volgende namen:
Michel Algrin, doctor in de politicologie en advocaat (VA van IHEDN);
Pierre Bescond, hoofdingenieur wapenontwikkeling (VA van IHEDN);
Denis Blancher, hoofd van de nationale politie bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken;
Jean Dunglas, hoofdcommissaris van politie bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken;
Bruno Le Moine, generaal van de luchtmacht (VA van IHEDN);
Françoise Lépine, werkzaam bij de Stichting van Defensiestudies;
Christian Marchal, hoofdingenieur van het nationale Corps des Mines en research-leider van het Nationale bureau voor luchtvaartonderzoek (ONERA);
Marc Merlo, admiraal (VA van IHEDN);
Alain Orszag, doctor in de fysica en hoofdwapeningenieur.

Het comité sprak tevens zijn dank uit tegenover de volgende externe medewerkers:
Jean-Jacques Vélasco, hoofd van SEPRA (Service d’Expertise des Phénomènes de Rentrée Atmosphérique) bij CNES;
François Louange, algemeen directeur van Fleximage, gespecialiseerd in fotoanalyse;
M. Soun, medewerker van de Directie Burgerluchtvaart;
Joseph Domange, generaal van de luchtmacht, algemeen gedelegeerde van de Associatie van Auditoren bij IHEDN.
Jean-Charles Duboc, Jean-Pierre Fartek, René Giraud, civiel en militaire piloten;
Edmond Campagnac, voormalig directeur van Air France te Tananarive;
Joseph Domange, generaal van de luchtmacht en hoofdgedelegeerde van de Associatie van Auditoren.

Zien is geloven.

Voor diegenen die meer op hun ogen vertrouwen is er tegenwoordig voldoende materiaal voor handen zoals bijvoorbeeld UFO-The Greatest Story Ever Denied. En wie wazige filmpjes van goedwillende getuigen niet als serieus bewijs wil zien kan natuurlijk ook genoegen nemen met orginele NASA opnames die u hieronder kunt zien.

Maar was er nou wel of geen Roswell crash?

Lt. Gen. Laurence C. Craigie was één van de militaire kopstukken die een rol van betekenis speelde in het Roswell debacle. De man is inmiddels overleden en heeft zijn geheimen mee het graf ingenomen. Maar de nu 82 jarige Ben Games lichte afgelopen januari wel een tipje van de sluier op. Games was destijds Craigie's persoonlijke piloot en het was ook Games die Craigie naar Roswell vloog. Games vertelde dat Craigie nimmer zijn zwijgplicht had doorbroken maar vond het wel opmerkelijk dat Craigie direct na zijn bezoek aan de vermeende UFO crashsite de volgende dag gelijk doorvloog naar Washington voor een spoed ontmoeting met Amerikaans president Truman.

Games zei letterlijk dat het hem niet zou verbazen dat er 'iets' vreemds was neergestort nabij Roswell. Al in 1945-46, toen Games onderdeel was van het 35th Fighter Squadron gebeurde het regelmatig dat zijn squadron boven bezet Japan achter UFO's aan joegen. Deze UFO's konden probleemloos hoeken van 90 graden maken in volle vlucht en optrekken met een snelheid van wel 1000 mph om hoogtes tot wel 60.000 feet te bereiken. In die tijd konden de Amerikaanse jagers met moeite de 40.000 feet grens halen.


Cometa Rapport
Les OVNI et la défense - A quoi doit-on se préparer?
ISSN 1278-916 X
Uitgever: G.S. Presse Communication, 92309 Levallois-Perret Cedex, Frankrijk.
© G.S. Presse Communication, 1999

Ganzfeld:
denisdemenis:

Wat me ook opvalt is dat dit soort UFO waarnemingen nooit door hele mensen massa's wordt waargenomen. Het zijn hooguit een paar mensen die het fenomeen waarnemen.


euh... UFO golf in mexico in 1991 www.home.zonnet.nl/pollie_37/Mexico.htm ... gezien door een heleboel mensen.

Het vreemde onogische gedrag van UFO's vanuit ons oogpunt idd raar. Maar stel omwille van het argument dat het tijd reizigers zijn... dan is het gedrag opeens niet meer zo heel vreemd. Beetje de toerist uithangen, observeren en hup door naar de volgende locatie.

Het blijft raadselachtig.
Op 03-06-2007 14:16:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
RF: zou het ook zo kunnen zijn dat een groot deel van die onlogische bewegingen testbewegingen zijn?
ikzelf heb ook wel vaak het idee gehad dat veel van dit soort voertuigen vaak ook nogal experimenteel overkomen, en de bewegingen doen soms ook wel denken aan het testen van vliegbewegingen, of training voor de bestuurder.

wil trouwens niet direct zeggen dat een ander volk hierheen komt om te testvliegen, mijn idee is een groot gedeelte gewoon van de aarde afkomstig is
(bericht gewijzigd op 3-6-2007 14:45:06)
blaat het niet dan schaapt het niet
Op 03-06-2007 14:45:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: gelet de vele UFO crashes zou je idd kunnen denken aan oefeningen/experimenten.

Blijft de vraag wie er achter zitten... UFO sightings gaan heel ver terug in de tijd zoals bijvoorbeeld deze:

Er is een prent uit 1561 die toont hoe op 4 april van dat jaar tijdens de schemering de lucht boven Nuremberg (Duitsland) eruit moet hebben gezien.Volgens de verslagen uit die tijd zouden de bewoners getuigen zijn geweest van een enorm spektakel boven hun stadje.Men zag verschillende objecten varieërend van bollen, kruisen, schotels en grote en kleinere cylinders. De objecten begonnen elkaar te bevechten.Naar verluidt zouden er ook objecten buiten het stadje gecrashed zijn.Het geheel heeft zo ongeveer een uur geduurd.

In een manuscript uit de 12de eeuw (Annales Laurisenses" ) staat een verslag over een belegering in het jaar 776. De Saksen belegerden het Franse Kasteel van Sigiburg. De strijdende partijen waren slaags geraakt toen er plotseling een groep schotels (met vlammende schilden) boven een kerkje stil bleven hangen. De Saksen kregen het idee dat deze vreemde verschijningen ten gunste van de Fransen waren en vluchtten weg.
Op 03-06-2007 15:01:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
RF: klopt ja, en dan zijn er nog de befaamde ufo-coins (muntstukken met vreemde afbeeldingen)
http://www.ufoarea.com/misc_coin.html
http://www.book-of-thoth.com/ftopict-2383.html
http://www.darkstar1.co.uk/gregjenner11.html
leuk detail is dat munten vaak dankbetuigingen, herdenking, vereringen of offers waren, of tekenen van respect en mystificering.

en voor alle graancirkel-hoaxers
http://www.rense.com/general39/mow.htm
hebben jullie deze ook gemaakt?

er is zeker meer dan deze aardkloot als je het mij vraagt...
(bericht gewijzigd op 3-6-2007 15:50:09)
blaat het niet dan schaapt het niet
Op 03-06-2007 15:50:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: Goeie, die kende ik nog niet...

deze historische vermelding van een graancirkel schijnt ook authentiek te zijn:

The Leeshore, Alberta case from 1925 is the oldest now known so far in Canada, consisting of small circles in wheat. Reported by another Canadian researcher, Gavin McLeod

Op 03-06-2007 16:46:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden