Eerder hadden we al een bericht geschreven over een unieke vondst te Rosslyn Chapel. Die Schotse kapel, gebouwd door een granddaddy van de Vrijmetselaars bleek een muzikale code te bevatten. Rosslyn engelDoor de vormen op kunstig gebeitelde kubussen te analyseren kwamen een RAF codekraker en zijn zoon tot een muziekstuk van 11 minuten dat 'The Rosslyn Motet' werd gedoopt. Via deze link vindt u er een video over. Nu al blijkt deze muziek-vorm-connectie ogen te openen. De tonen tonen zich...

We legden in het vorige blog uit dat de ontsleuteling was gebaseerd op Chladni-patronen. Het probleem daarbij is dat deze methode in Europa pas rond 1735 is ontdekt terwijl de kubussen van Rosslyn Chapel in 1446 ter decoratie werden neergeplaatst...

Rosslyn Motet in Rosslyn Chapel
Rosslyn Motet in Rosslyn Chapel
( Rosslyn Motet-kubussen in Rosslyn Chapel te Schotland )

De reden van deze discrepantie is volgens de ontdekkers Sir Gilbert Hay, een wereldreiziger die meehielp aan de bouw van de kapel te Rosslyn. Hay was ook in China geweest, om de akoestieke alchemie van het gong-maken te leren, en van dat vreemde volk kunnen we veel mystieks verwachten. Zo is één van de engelen een vreemd muziekinstrument aan het bespelen. Misschien het instrument dat de patronen opwekte?

Engel in Rosslyn Chapel
( Speelt deze Engel met vreemd instrument het Rosslyn Motet? )

In deze video zien reguliere wetenschappers het iets eenvoudiger. Om de patronen in de gebeitelde kubussen bloot te leggen heeft men slechts een metalen plaat nodig en iets om tonen op te wekken; men neme de strijkstok van een viool. Zo'n vinding kan dus te allen tijde zijn ontdekt en wie weet hoe lang deze akoestiek-kennis verborgen is geweest?

Waarom muziek verbergen? Een logische vraag met een al even vanzelfsprekend antwoord. In de kerkelijke tijden, toen Rosslyn werd gebouwd, was muziek iets voor in de kerk. Men moest er niet al te uitbundig in doen en slechts voor Gods oor werd er gecomponeerd. De makers van de compositie wilden er zich, volgens de ontdekkers van het stuk, mee indekken zodat ze niet voor godslastering opgepakt werden. De wereld was nog niet toe aan hun creatie.

Hexagon op Saturnus
( Hexagon op Saturnus )

De jongste ontdekker, Stuart Mitchell, kreeg niet lang na zijn vondst een telefoontje van een Mexicaanse astronoom. Die vertelde hem dat "Saturnus ook al een hexagon bevatte, dat weet men al 26 jaar ". Of daar misschien ook muziek in zat?
De verbazing die de astronoom had, bij het ontdekken dat muziek en klanken ook op planeten een in- en uitwerking hadden was niet gering. Alsof de planeet Saturnus ons toezingt.

Ook Stuart Mitchell vindt het bijzonder frapant dat Saturnus zijn vormen laat zien op een moment dat hij en zijn vader met het Rosslyn Motet naar buiten kwamen. Op die manier gaven ze op zijn minst hernieuwde aandacht voor het Chladni-effect.

BaajGuardian: Echte muziek, niet van deze wereld
Op 06-06-2007 14:19:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cootje: WOORD
...
Op 06-06-2007 14:24:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
BaajGuardian:

Echte muziek, niet van deze wereld


Echte muziek vormt de wereld.
United as one. Divided by zero.
Op 06-06-2007 14:56:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cootje: ik vindt het wel aannemelijk wat dodeca schrijft, tis helemaal niet ver gezocht of nevelig, tis glashelder, maar vaak als je veel woorden en feiten bij elkaar op gaat tellen en vertellen, lijkt het al allemaal vaag simpelweg door alle woorden etc die je voor de uitleg echt nodig hebt, ga je maar eens eerst verdiepen in alle info die er is dan zul je zien dat dodeca met beide benen op de grond staat en gewoon de voor velen verborgen waarheid verteld...
...
Op 09-10-2007 8:59:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
I. Gorewitz: Blogwaardige info
je kent ons iemeeladres
(bericht gewijzigd op 10-10-2007 22:33:03)
Op 10-10-2007 22:33:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
stargazer: Boro,
de afbeelding betreft een vrijmetselaars prentje. in het midden een boek. dit kan de bijbel zijn, de koran, de thora. you name it.
op het boek de passer en winkelhaak. de passer is het hoogste, de winkelhaak het aardse in de rechte verhouding. boven het boek een soort dak met daarop het alziend oog.

anders bekeken vormen de linker en rechter zijkant van het boek twee pilaren. op deze pilaren een dak, en daarmee het symbool voor de tempel van salomo.

links de sleutels, (de toegang tot) en rechts de troffel en de hamer, werktuigen van de vrije metselaar. links de zon en rechts de maan, omgeven door 7 planeten.

als je nog meer duiding wilt moet je maar verder speuren naar deze bouwmarkt hobbyisten.
pas op: in de symbolen van deze club kan je met veel lees en kijkwerk bijkant de gehele historische, allegoristische, hermetische, alchemistische, you name it, terug vinden. Zelfs een aantal kaarten uit het tarotspel (vermoed te zijn een handboek van en voor de Kartharen) tonen deze symbolen. Leef je uit.
Op 17-11-2008 14:59:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden