De technologische wonderen der mensheid staan niet stil. Door de resultaten van verschillend onderzoek naast elkaar te leggen lijkt het erop dat mens en techniek steeds meer geintegreerd worden. Dat kan gaan van een 'simpele' pacemaker tot een machine waarmee je hersenen als game-controller fungeren. Of wat dacht u van een robot-peuter? Vooruitziende wetenschappers verwachten dat kunstmatige intelligentie tegen 2029 een opgelost vraagstuk is.

In dit blog schets ik u een klein overzicht van nieuws dat te maken heeft met de integratie tussen mens en machine. De interpretatie en mogelijke toekomst die uit de vindingen voortkomt is grotendeels aan u te vormen...


Computer wordt mens

Binnenkort bij u in de supermarkt...

 • Levende zenuwcellen gebruikt voor informatieopslag - Twee wetenschappers van de Universiteit van Tel Aviv hebben levende zenuwcellen weten te gebruiken voor de opslag van data. Hun vondst biedt nieuwe perspectieven voor de integratie van organisch materiaal en computerhardware.
 • Wetenschap beschikt over eerste virtuele mens in 4d - Wetenschappers van de Universiteit van Calgary hebben de eerste gedigitaliseerde menselijke atlas onthuld die in vier dimensies wordt weergegeven. Het computermodel heeft de naam Caveman meegekregen.
 • Emotieherkennende computers in ontwikkeling: professor Peter Robinson van de Britse University of Cambridge zegt dat er onder meer wordt samengewerkt met een grote autofabrikant, die binnen vijf jaar via een in het dashboard ingebouwde camera de autocomputer wil kunnen laten herkennen of de bestuurder bijvoorbeeld verward, verveeld of moe is.
 • NASA heeft systeem om zenuwsignalen in mond en keel te lezen ontwikkeld. Momenteel is NASA bezig om uit te vogelen hoe deze zenuwsignalen doorheen kledij kunnen gelezen worden.
 • Japan verrijkt gezinsleven met menselijke robot - Hij herkent tienduizend woorden en de gezichten van tien personen, kan spontaan een gesprek aanknopen met voor hem bekende mensen, bewaakt het huis tegen dieven en ander gespuis, wekt ’s ochtends de bewoners, fungeert als sprekende agenda en heeft zijn eigen levensritme.
 • Babybot reageert op interactie als menselijke baby - Een groep van Italiaanse, Franse en Zwitserse robotspecialisten is bezig aan een robotvariant van een baby. Ze hopen op deze manier meer inzicht te krijgen in biologische ontwikkeling van intelligentie bij een mens.
 • Japanners ontwikkelen 'vrouwelijke' robot - Ze hebben de meest realistische robot tot dusverre ontwikkeld: een 'vrouwelijke' androïde genaamd Repliee Q1. Ze heeft niet de gebruikelijke huid van hard plastic, maar een van zachte siliconen. Haar bovenlichaam kan bewegen, ze kan met haar ogen knipperen en het lijkt zelfs of ze ademt.
 • Japanse overheid toont robotkind - Die moet 'de fysieke eigenschappen van een peuter van een tot twee jaar oud emuleren'. De aaibaarheid van het ding lijkt echter niet bijster hoog.
 • Japanse overheid toont robotkind - Die moet 'de fysieke eigenschappen van een peuter van een tot twee jaar oud emuleren'. De aaibaarheid van het ding lijkt echter niet bijster hoog.
 • Gezicht robot toont emotie - Robots kunnen geen emoties voelen, maar Japanse wetenschappers zijn er in geslaagd om robots wel emoties te laten tonen. Kansei reageert op woorden. Als hij het woord 'bom' ziet, kijkt hij angstig, het woord 'sushi' zorgt voor een glimlach.
 • Wetenschappers verbeteren loopgedrag robots - De zelflerende RunBot is tweebenig en loopt slechts een fractie langzamer dan de snelst lopende mens.
 • Robot met gevoel voor humor - Humor is een lastig onderwerp binnen de kunstmatige intelligentie. Toch hebben Amerikaanse wetenschappers een programma weten te schrijven dat robots grappen helpt te herkennen.
 • Wetenschappers verdeeld over brein-computer-interface - Hoewel in de medische wereld computerinvoer via hersengolven al wordt toegepast, zijn wetenschappers sceptisch over de sprong naar de gamessector. Fabrikanten denken echter dat de eerste toepassingen in 2008 zullen verschijnen.
 • Binnenkort seks met robots - "Mensen betalen al lang duizenden dollars voor primitieve soorten seksrobots. Vooral in Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten neemt de populariteit toe. In Duitsland is een pop te koop die net zo warm is als het menselijk lichaam. Met koude voeten, net als een echte vrouw"
 • Seks met robots heeft de toekomst - Mensen zullen in de toekomst net zo vaak en misschien wel meer seks hebben met robots dan met elkaar.
 • Gedachten lezen met een hersenscan - een onderzoek met als thema 'verborgen intenties in de hersenen lezen'.
 • Miljoenen voor onderzoek hersen-pc-interface - De studie groep stelt zich ten doel om 'ontwikkelingen op het gebied van de analyse en beïnvloeding van hersenactiviteit toe te passen ten behoeve van verbetering van de levenskwaliteit en prestatie van zowel patiënten als gezonde personen'.
 • Oostenrijks bedrijf brengt gedachtenlezer op de markt - Dit apparaat is in staat om hersensignalen op te vangen en te vertalen naar opdrachten die aan een computer gegeven kunnen worden.
 • Australisch bedrijf ontwikkelde hersenhelm voor games - een draadloze helm waarmee via uitsluitend gedachten een spel bestuurd kan worden. Een aantal sensors meet de hersenactiviteit en vertaalt deze naar acties binnen een game.
 • Vooruitgang gemeld in het lezen van gedachten en intenties - politiediensten zijn erg geïnteresseerd in dit soort ontwikkelingen; er wordt aangenomen dat dergelijk onderzoek op de duur zal leiden tot zeer betrouwbare leugendetectors.
 • Brainscanner met software kan intenties lezen en leugens detecteren (met faq): "Do we want to become a 'Minority Report' society where we're preventing crimes that might not happen?," she asked. "For some of these techniques, it's just a matter of time.
 • Space Invaders met hersensignalen gespeeld - een veertienjarige jongen uit St. Louis is erin geslaagd Space Invaders te spelen met signalen uit zijn hersenen.
 • Pong spelen met gedachtenkracht - Door middel van een honderdtal sensors die ingeplant werden in het hoofd van een verlamde persoon, was deze in staat het computerspel Pong te spelen met een nauwkeurigheid van zeventig procent. Ook het bedienen van een tv of het ophalen van e-mails behoort tot de mogelijkheden. Deze technologie opent geheel nieuwe perspectieven, zo zouden protheses gebruikt kunnen worden als echte ledematen.
 • Robot met naam Morpheus wordt door hersensignalen bestuurd.
 • Verlamde man bedient robotarm met gedachten - de man hoeft alleen maar aan beweging te denken om een computer aan te sturen. Met deze computer kunnen vervolgens allerlei taken worden uitgevoerd, variërend van het controleren van e-mail tot het bedienen van een robotarm.
 • Kunstmatig brein moet robots handiger maken - Wetenschappers van het project Sensopac hebben aangekondigd binnen twee jaar kunstmatige kleine hersenen in een robot te willen plaatsen. Door deze revolutionaire actie zouden robots zich realistischer gaan bewegen.
 • Geheugenchips van echte hersenen - Blijkt dat het hersenmateriaal prima in staat is om te kunnen 'denken' en herinneringen vast te houden. Binnen afzienbare tijd zullen deze hersenchips gekoppeld worden aan standaard computerhardware.
 • Computer leest gedachten - Wetenschappers van de universiteit van Pittsburgh hebben een methode ontwikkeld waarmee een computer onze gedachten kan lezen.
 • Microsoft wil biometrie aan productiesystemen koppelen - Met behulp van diverse hardware, zoals computers, telefoons en pda's, worden - als het aan Microsoft ligt - gegevens over bijvoorbeeld hartslag, bloeddruk, gezichtsuitdrukking en zelfs hersenactiviteit vastgelegd. Wanneer het systeem aanwijzingen voor stress of andere ongebruikelijke lichamelijke reacties registreert, wordt automatisch hulp ingeschakeld. Ook grijpt de software in wanneer een activiteit anders verloopt dan de gelogde data aangeeft.
 • Machines 'to match man by 2029' - Volgens Ray Kurzweil zullen we in 2029 zowel de hardware als de software hebben die ervoor zal zorgen dat computers even intelligent zijn als mensen.
 • Darpa pompt geld in 'autonome' bionische ledematen - Onderzoekers aan de John Hopkins University werken in opdracht van Darpa, het researchinstituut van het Amerikaanse ministerie van Defensie, aan een nieuwe generatie kunstmatige ledematen die vrijwel autonoom dienst kunnen doen.
 • OCZ NIA-breininterface voor gamers getest - De mannen van Hothardware hebben een onconventionele gamecontroller onder de loep genomen. Met de NIA van OCZ is het mogelijk om met de bewegingen van gezichtsspieren en hersensignalen een spel te besturen.
 • Chatbot slaagt bijna voor 'Turing Test' - Een wedstrijd voor intelligente chatbots heeft een winnaar opgeleverd die een kwart van zijn menselijke medechatters liet geloven dat ze met een mens converseerden. Dat is bijna voldoende voor een beperkte versie van Turings definitie van intelligentie.
 • Robot bestrijdt borstkanker - In de VS heeft professor Jaydev Desai van de universiteit van Maryland een robot ontwikkeld die niet alleen borstkanker kan ontdekken, maar meteen ook de kankercellen kan vernietigen.
U ziet het, de toekomst komt eraan. Komt u zelf een nieuwsbericht in deze context tegen, dan horen wij dat graag van u. Het blog zal dus regelmatig een update krijgen.
cootje: Ten eerste wil ik zeggen dat het een heel interessant onderwerp is, mooie informatieve blog, het wordt steeds interessanter naar mate we dichterbij het cyborg idee gaan komen, net als met alles heeft het zo veel prachtige voordelen en nobele toepassingen, maar zoals een wapen een waarborg van veiligheid kan zijn kan je er ook makkelijk iemand mee vermoorden, waar gaat het heen....

En wat gebeurd er als er inderdaad zoals in startrek cyborgs zullen ontstaan die letterlijk een eigen leven gaan leiden...

Waar ik wel heel benieuwd naar ben is het stukje van de bezieling, juist door deze technieken zal misschien blijken dat je wel een wezen in elkaar kunt zetten met emoties en dergelijke, maar dat het stukje bezieling onmogelijk zal blijken, dus misschien dat deze soms al onethische techniek juist het ultieme bewijs zal gaan leveren van de bezieling, het spirituele
...
Op 05-06-2007 13:07:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DaVince: ''Wetenschap beschikt over eerste virtuele mens in 4d''

Wat is hierin nu de vierde dimensie? Tijd of iets anders?
Religion, a placebo which causes damage.
Op 06-06-2007 0:26:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BaajGuardian: Och, wij zijn de robots van een ouder ras, ze wilden wezens die voor ze konden werken, wij doen hetzelfde met onze robots.
Op 06-06-2007 18:36:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
RF:
BaajGuardian:

Och, wij zijn de robots van een ouder ras, ze wilden wezens die voor ze konden werken, wij doen hetzelfde met onze robots.


mooi verwoord, het enige wat "de mens" nog niet helemaal vat is dat een "robot" helemaal niet van metaal en plastic hoeft te zijn, over 100 jaar is de term robot waarschijnlijk achterhaalt, en spreken we van androides of bijvoorbeeld biomechanica.

nog 100 jaar verder en dat is die tussenstap niet eens meer nodig, als dat nog zo lang gaat duren... en dan gaan we apen aanpassen aan onze wensen
(bericht gewijzigd op 6-6-2007 19:14:23)
blaat het niet dan schaapt het niet
Op 06-06-2007 19:14:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
RF:
gremmie:

Ron Brandstichter:

BaajGuardian:

Och, wij zijn de robots van een ouder ras, ze wilden wezens die voor ze konden werken, wij doen hetzelfde met onze robots.


mooi verwoord, het enige wat "de mens" nog niet helemaal vat is dat een "robot" helemaal niet van metaal en plastic hoeft te zijn, over 100 jaar is de term robot waarschijnlijk achterhaalt, en spreken we van androides of bijvoorbeeld biomechanica.

nog 100 jaar verder en dat is die tussenstap niet eens meer nodig, als dat nog zo lang gaat duren... en dan gaan we apen aanpassen aan onze wensen


Kennelijk gaat iedereen er maar klakkeloos van uit dat onze scheppers pleite zijn en wij het koninkrijk "Aarde" alleen hebben.
Ik ben echter heel benieuwd wanneer de ware quantumobserver zich aan ons zal openbaren. Voorlopig vertekent ie enkel nog maar onze werkelijkheid en speelt ie kiekeboe als we even willen kijken !
En wij ondertussen maar weer geloven dat we goden zijn en dat we straks de hemel en aarde naar ONZE hand kunnen zetten.
Ik zie het voorlopig nog maar eens even als weer een nieuwe rondgang op de toren van Babylon.
gr.v.gremmie

je moet alles niet zo serieus nemen, ik geef alleen maar aan welke kant ik denk dat de wetenschap uitgaat.
dit blogje gaat over mens en machine, laat daar voor de verandering de zondeval van de mens en de terugkeer van onze "goden" even buiten, dank u
(bericht gewijzigd op 7-6-2007 11:17:29)
blaat het niet dan schaapt het niet
Op 07-06-2007 11:17:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Anatolij: Beste Medemens,
MENS WORDT/IS COMPUTER:
Lees meer op:Volkskrantblog.nl/blog: Ton Hoogeboom: Violation of Humanrights: Psychotronics Nonlethal Secret Weapons: bio-electronics : http://www.volkskrantblog.nl/blog/5286 en hier:
http://freedomfchs.com/ffchsmessages/viewtopic.php?t=563 en hier: Psychotronic Weapons:
http://bellaciao.org/en/article.php3?id_article=6205 en hier:
Mind Control Weapons, Psychotronic Weapons:
http://mindjustice.org/index.htm enz. …
Hoogachtend.
Ubi ius, ibi actio.
Op 07-06-2007 11:20:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
RF:
Contrabass:

Ron Brandstichter:

dit blogje gaat over mens en machine, laat daar voor de verandering de zondeval van de mens en de terugkeer van onze "goden" even buiten, dank u


LAAT MENSEN SCHRIJVEN WAT ZE DENKEN!!

(knip)

ja baas.
(maar dan moet je mij ook laten schrijven wat ik denk
(bericht gewijzigd op 7-6-2007 11:37:02)
blaat het niet dan schaapt het niet
Op 07-06-2007 11:37:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
J.W.: ey
(bericht gewijzigd op 13-7-2007 19:21:33)
Op 13-07-2007 19:21:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Vladimir: Microsoft gaat partnerschap aan voor ontwikkeling robotstandaard

Microsoft en de Japanse robotbouwer Tmsuk hebben aangekondigd samen te gaan werken aan de bouw van nieuwe robots. Het Redmondse bedrijf hoopt op deze manier een betere plaats te verwerven op de markt voor robotsoftware.

bron: http://tweakers.net/nieuws/49263
Op 09-09-2007 19:37:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
I. Gorewitz:
gast:

US accused of making insect spy robots
By Tom Leonard in New York
Last Updated: 3:07am BST 12/10/2007

The US government has been accused of secretly developing robotic insect spies amid reports of bizarre flying objects hovering in the air above anti-war protests.

http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2007/10/11/wrobots111.xml

Bij de volgende demonstratie neem ik een vlindernetje mee.

Ward
(bericht gewijzigd op 16-10-2007 16:21:54)
Op 16-10-2007 16:21:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Anatolij: “ ‘een wereld zijn te winnen’ “

Beste Medemens,

Wilt u meer informatie over “Neuroscience”? Kijk dan hier:

C. de Kogel, Rapport ‘De hersenen in beeld’, Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) (Ministerie van Justitie van Nederland), Den Haag: Boom Juridische uitgevers, WODC 2008.
Quote:
p.60-61:
‘Relatief nieuw zijn technieken uit de neurologie om hersenfuncties te stimuleren of om een teveel aan activiteit van bepaalde hersencellen te verminderen. …
Bij TMS (figuur 10) wordt door middel van een electromagneet, van buitenaf de elektrische activiteit in specifieke delen van de hersenen gericht gestimuleerd of geremd. …
Bij DBS wordt een electrode in de hersenen geïmplanteerd waardoor het betreffende gebied van buitenaf elektrisch kan worden gestimuleerd. …’

p.61-62
‘Epigenetica:het aan- en uitschakelen van genen

… De hiervoor beschreven effecten zijn organiserende effecten, vroeg in de ontwikkeling, waardoor de aanleg van hersengebieden wordt beïnvloed. …’

p.94
De noodzaak van een betere aansluiting van de neurowetenschappen bij maatschappelijke vragen en toepassingen wordt in het programma benadrukt: daar zou ‘een wereld zijn te winnen’ … . ‘

p. 96
Summary.

http://www.wodc.nl/images/1413d_volledige%20tekst_tcm44-116021.pdf

wodc.nl:
Quote:

Samenvatting

‘ … Er is steeds geprobeerd om de link tussen maatschappelijke ontwikkelingen en problemen te verbinden met resultaten uit onderzoek naar het functioneren van de hersenen en na te gaan hoe de stand van de wetenschap is waar het interventies en hun effectiviteit betreft. … ‘

http://www.wodc.nl/onderzoeksdatabase/bundel-de-biologie-van-crimineel-gedrag-theorie-onderzoek-praktijk-en-behoefte-aan-kennis.aspx?cp=44&cs=6796

Hoogachtend.
Ubi ius, ibi actio.
Op 20-06-2008 0:03:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lotus: Ik vind dat ding dat je gedachten kan lezen niet zo leuk. het kan tegen je gebruikt worden en wat nou als je het niet wil?
Ita est :)
Op 14-10-2008 19:41:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Anatolij: BIOEFFECTS: human BRAIN-SPACE-MACHINE
Beste @Medemens,
Carlo Menon e.a., ‘Prospects of brain–machine interfaces for space system control’, Acta Astronautica, Volume 64, Issue 4, February 2009, Pages 448-456,
< http://www.esa.int/gsp/ACT/doc/BNG/ACT-RPR-BNG-2006-Prospects-Brain-Machine-Interfaces-Space-Systems.pdf >.
Quote: 10. CONCLUSIONS
This paper suggests the use of non-invasive Brain Machine Interfaces for space applications. In our opinion, the introduction of novel interfaces capable to read and interpret brain activities to control external artificial systems is expected to happen in the relatively near future. So far, this technology has not however reached the readiness level necessary for any realistic implementation. Deep investigations and further developments are therefore expected.
Among the main advantages that Brain Machine Interfaces could bring to space activities we emphasise the possibility of reducing the need for extra-vehicular activity, reducing control input delays, allowing multi-task operations, improving interfaces with artificial intelligent systems during intra-vehicular activities and allowing augmentation of astronaut operation capabilities.
We believe that Brain Machine Interfaces based on the measurement of electroencephalographic signals are the most promising for being introduced in the space sector in the near term, mainly because of the portability of the interface.
However, we do not exclude that other technologies, the use of which is now limited by the size and mass of theirsignal acquisition equipments (e.g. MEG, NIRS, fMRI), could be used in the future.
Read full article
http://www.esa.int/gsp/ACT/doc/BNG/ACT-RPR-BNG-2006-Prospects-Brain-Machine-Interfaces-Space-Systems.pdf
NB! Welcome to the Machines,
http://www.volksopstand2008.nl/forum.html?func=view&catid=27&id=1487
Hoogachtend.
Ubi ius, ibi actio.
Op 05-01-2009 15:50:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tjerky: Resistance is futile!!!
Nee, dank u.
Op 31-07-2009 22:49:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden