In de zomer kiezen veel mensen voor bron, mineraal, of zelfs gezuiverd water en pakken vaak op de tast een product, u weet wel die lege vakken in de supermarkt als het heet is. Slechts een enkeling kijkt eigenlijk goed op de verpakking wat er nu eigenlijk in zit, en of het dan wel of niet beter of gezonder is dan kraanwater.

Mineraal water
Mineraal water

[ Mineraalwater ]

Maar wat is nu eigenlijk écht het verschil tussen bron, mineraal, en kraanwater? Het grootste verschil zit hem voornamelijk in de prijs! Kraanwater kun je namelijk 400 tot 1000 keer goedkoper krijgen dan water in flessen of pakken zoals bron of mineraalwater. Iets verpakken kost immers geld aan materiaal en handelingen.

Het voor de ik-leef-bewust-mensen belangrijkste aspect is zeker dat er opvallend genoeg in Nederland zelfs hogere eisen worden gesteld aan het kraanwater dan aan het bron of mineraalwater! Dit geldt in bijzonder voor de toegestane hoeveelheden metalen. En laat dit nu juist de meest voorkomende reden zijn dat mensen het water extra willen filteren, mede dankzij de reclame campagnes van de waterfilter aanbieders die kraanwater doen overkomen als een verontreinigde en zeer ongezonde vloeistof.

Even op een rij:

Kraanwater - Ingrediënten
80% van het kraanwater bevat geen chloor
Fluor is op natuurlijke basis aanwezig in minder dan 0,1 mg per liter water
Calcium (kalk)
Magnesium (goed voor de botten)
Natuurlijk natrium (zout)
Kalium

Wordt gewonnen uit grond en oppervlaktewater, streng gecontroleerd en geschoond met geavanceerde zuiveringstechnieken volgens de wettelijke door de Wereldgezondheidsorganisatie gestelde normen. Afhankelijk van de biologische omgeving wordt er in meer of mindere mate gezuiverd en eventueel qua mineralen gebalanceerd.

Bron water – Ingrediënten
Fluor
Calcium (kalk)
Magnesium (goed voor de botten)
Natuurlijk natrium (zout)
Kalium

De samenstelling is puur afhankelijk van de omgeving waarin het gewonnen wordt. Het bevat net als kraanwater verschillende natuurlijke stoffen die echter in deze omstandigheden erg kunnen verschillen ten opzichte van kraanwater en van partij tot partij.
Bronwater is water dat uit een door de overheid erkende onderaardse bron komt, het water hoeft alleen niet zoals bij mineraalwater ter plekke aan de bron gebotteld te worden.

Mineraal water – Ingrediënten
Fluor
Calcium (kalk)
Magnesium (goed voor de botten)
Natuurlijk natrium (zout)
Kalium

Deze samenstelling is ook weer puur afhankelijk van de omgeving waarin het gewonnen wordt, het bevat net als kraanwater verschillende natuurlijke stoffen die echter in deze omstandigheden erg kunnen verschillen ten opzichte van kraanwater en van partij tot partij. Mineraalwater moet ter plekke worden afgetapt van natuurlijke of geboorde bronnen. De enige behandeling die op het water wordt toegepast is het verwijderen van ijzer, sulfiden, en het opnieuw toevoegen van koolzuurgas. Voor natuurlijk mineraalwater gelden wel weer afwijkende eisen, dit omdat dit water niet of nauwelijks bewerkt of gezuiverd mag worden, het heet immers niet voor niets natuurlijk mineraal water.

Kan met waterfilter

[ Kan met waterfilter ]

Een alarmerend onderzoek naar 291 soorten mineraalwater uit 41 landen heeft overigens uitgewezen dat mineraalwater niet altijd aan de gestelde drinkwaternormen voldoet. Van de onderzochte producten overschreed 14 tot 20 procent de Nederlandse drinkwater normen voor wat betreft de stoffen natrium, kalium, sulfaat en fluoride. Zo zijn er ook drie soorten mineraalwater die een hogere waarde aan nitraten bevatten dan veilig is ten opzichte voor het gebruik daarvan door baby's.

Zoals eerder gezegd kun je natuurlijk ook filters kopen om je kraanwater alsnog te filteren, volgens het VROM is dit echter niet nodig gezien de al toegepaste zuiveringtechnieken even effectief zijn als actieve kool, ionenwisselaars of membranen afzonderlijk. Het is zelfs zo dat de hoofdinspectie gezondheidsbescherming (keuringsdienst van waren) dit gegeven als reden zag om een oriënterend onderzoek te laten uitvoeren naar de gezondheidsaspecten van waterzuiveringsmiddelen voor privégebruik. Er zijn namelijk aanwijzingen voor mogelijke microbiologische verslechtering van de waterkwaliteit die door middel van hetbacteriegroei op het filteren is aangetast onder andere door filter. Tot op vandaag zijn er nog geen voldoende harde feiten over de exacte risico's bij het gebruik van waterfilters, de waterbedrijven en de hoofdinspectie gezondheidsbescherming raden daarom het gebruik van deze filters liever af.

Je kunt dus concluderend en met recht zeggen dat er geen product in ons land is dat onder strengere controle staat en zo zorgvuldig word behandeld dan ons drinkwater. Er wordt vastgesteld wat er wel en niet in mag voorkomen en op welke manier het gefilterd en gecontroleerd moet worden op eventueel voor de gezondheid gevaarlijke afwijkingen.
Bron-, mineraal-, of gefilterd water, kan lekkerder smaken, uiteraard afhankelijk van uw smaak, en daardoor de suggestie wekken dat het beter is. Dit is echter niet per definitie het geval.

Dit naast het feit dat in geval van bron- of mineraalwater de aanwezige stoffen sterk kunnen verschillen en zo soms juist ongezond kunnen zijn. En een filter kan zoals gezegd misschien juist zorgen voor ongezonde situaties door bacteriën die zich aan het filter hechten. Het filter gaat vaak zo'n 3 tot 4 weken mee dus bacteriën hebben tijd genoeg zich te ontwikkelen.

Kraanwater zou dus zelfs in sommige gevallen nog gezonder kunnen zijn dan bron of mineraalwater...

Update 30-11-2007: Bronwater uit een fles is twintig tot vijftig keer zo belastend voor het milieu als water uit de kraan. Daarbij is het ook nog eens honderd tot duizend keer duurder voor dezelfde hoeveelheid kraanwater.

Tot die conclusie komt Alex van der Helm in een proefschrift waarmee hij maandag promoveert aan de faculteit Civiele Techniek van de TU Delft.

"Per jaar staat de milieubelasting van kraanwater voor één persoon gelijk aan slechts een autorit van zestig kilometer", zegt Van der Helm tegenover het tijdschrift Bright. De belasting van flessen ligt vele malen hoger.

Per jaar wordt er wereldwijd honderd miljard euro uitgegeven aan fleswater. Als iedereen water uit de kraan drinkt blijft er nog maar een fractie van dat bedrag over. Met dat overgebleven geld kan het watertekort in de wereld flink worden verminderd.

Jaarlijks besteden de VN vijftien miljard euro aan de bestrijding van het watertekort in de wereld. Met een verdubbeling van dat bedrag kan het aantal mensen dat geen toegang heeft tot voldoende waterbronnen worden gehalveerd.

Volgens Van der Helm is het voor Nederlanders helemaal niet nodig om al dat water in flessen te kopen omdat Nederlands kraanwater het beste water ter wereld is.

Gerelateerd aan deze publicatie:
Ivory^: Zou dat dan de moderne huisman verklaren die zich over het algemeen alleen in de westerse wereld vertegenwoordigd?

wel interresant...
Op 20-06-2007 23:24:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
I. Gorewitz:
Boro:

dodeca:

Hebben jullie wel eens over maritime admiltary law gehoord?

Het is de wet van water en ja die kan door een water kraan.

Maar er is meer want wet van water is verbonden aan de sleutel van het leven.En wie heb dat die sleutel? Wel die heilige peter zeg maar je ....................
..................
Smurfen maar dat snapt geen menshahahaha waaauuw wat een wijsheid ...en wij maar denken dat pierre een beetje simpel was .....lol
boro


Wacht maar tot hij over de Marsipulami begint.
(bericht gewijzigd op 13-11-2007 23:00:12)
Op 13-11-2007 23:00:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivory^: hahahahahahahahahahahahahahahaha

ow ow ow...
Op 13-11-2007 23:09:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
I. Gorewitz:
Bramsan:

ik mis nog iets in het kraanwaterverhaal hierboven... een kritische noot?

Resten medicijnen in water
http://www.brabantsdagblad.nl/bdbinnenland/article1875914.ece

Prozac uit de kraan:

In kraanwater komen steeds meer verschillende medicijnen voor. Het RIVM vond vijftien geneesmiddelen in gezuiverd water, blijkt uit een onderzoek dat het instituut vandaag publiceert.

“Voor zover we kunnen overzien, gaat het om zulke lage concentraties dat ze nauwelijks of niet schadelijk zijn voor mensen”, zegt onderzoeker Ans Versteegh, “maar we weten niet wat de effecten van langdurige blootstelling aan kleine hoeveelheden medicijnen zijn.”

Even wat feiten op een rijtje gezet:

* Vissen kunnen van geslacht veranderen door het oestrogeen dat via de urine van vrouwen die de pil gebruiken in het oppervlaktewater terecht komt.
* Door de antibiotica in het oppervlaktewater kunnen bacteriën resistent worden en een bedreiging worden voor bv zwemmers en/of de volksgezondheid.
* Brother “Big Pharma” groeit jaarlijks met zo’n 4% en dat zal eerder toenemen als afnemen.
* Meer als 10% van niet gebruikte medicijnen wordt door de WC, wastafel of gootsteen “opgeruimd”
* In de VS en Engeland is het al niet anders en worden resten van antidepressiva, antibiotica en steroïden in het oppervlaktewater en drinkwater gevonden.

Het grootse gedeelte van deze medicijnresten komt via de urine van mens en dier in het oppervlaktewater terecht, hetzelfde water dat waterleidingbedrijven gebruiken om drinkwater van te maken waarbij 10 tot 30% van de medicijnresten in het water blijven zitten, “het water dat uit de kraan komt” en o zo veilig is!
http://www.ditkannietwaarzijn.info/?p=491

Missen?
Of gewoon oud nieuws?


(bericht gewijzigd op 13-11-2007 23:50:11)
Op 13-11-2007 23:50:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Horatio: Wel een groot verschil in Nederland...in Alphen ad Rijn is t echt niet te drinken..kraanwater. In Arnhem heb ik het beste water uit de kraan ooit gedronken. Amsterdam is matig wat mij betreft.
Op 30-11-2007 9:31:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
I. Gorewitz:
Besjakie:

@thadivine

en weet je ook waarom dat is?
Omdat mensen hun overgebleven medicijnen vaak door de plee of gootsteen spoelen.

Gelukkig is het aandeel zo ontzettend klein dat het niet schadelijk is. Maar op de lange termijn zijn de effecten onbekend.


Én omdat veel medicijnen niet geheel worden afgebroken in je lichaam: je piest een deel zo weer uit.
(bericht gewijzigd op 30-11-2007 14:54:46)
Op 30-11-2007 14:54:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Proef het verschil niet tussen leidingwater en water uit een pak of fles.
Het kraanwater is hier (hoogvliet) van een zeer uitmuntende kwaliteit en zelfs in de zomer is het water voldoende koud.
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 01-12-2007 3:13:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden