Soms zit je zo verstrikt in je eigen situatie dat je het overzicht kwijt bent. Dat zijn vaak momenten waarop een ander die niet verstrikt zit in die betreffende jungle der emotie en gedachten vaak een veel duidelijker en helder beeld kan geven van wat er nu eigenlijk aan de hand is.

Mocht u de behoefte hebben aan zo’n inzicht vanuit een ander perspectief, maar daarbij toch liever de feiten voor uzelf wil houden dan kan het tarot spel wellicht uitkomst bieden.

Osho Zen Tarot Spel
Osho Zen Tarot Spel

( Osho Zen Tarot Spel )

Bij het gebruik van het tarot spel wordt het perspectief van ‘die ander’ vervangen door het perspectief gegeven door de kaarten. Natuurlijk is het waar dat als je zelf geen tarotkaarten kunt leggen je alsnog iemand nodig die dat voor je doet, alhoewel het niet heel moeilijk is om met een tarot spel te leren omgaan, een kwestie van een korte studie.

Op zich is het wel een pluspunt als je intuïtief van aard bent. Vooral op momenten dat je de kaarten voor een ander legt. Dan is belangrijk dat je aanvoelt wat er speelt omdat je daardoor de verklaringen daarop ook kan toespitsen. Leg je de kaarten echter voor je zelf dan is die intuïtie minder belangrijk omdat je zelf bewust of onbewust vaak wel weet wat er speelt.

Toch, ook al ben je totaal niet intuïtief dan kan je na bestudering van het tarot spel via de betekenissen van de verschillende kaarten en de rollen die zij spelen in het geheel jezelf of iemand anders een beeld geven, een ander perspectief op de situatie die op dat moment speelt.

Er zijn verschillende manieren om de kaarten neer te leggen, zo kun je gerichte kaarten neerleggen als antwoord op een gerichte vraag, maar ook kaarten voor op dat moment trekken die dus in principe vertellen wat op dat moment belangrijk is.

Dit naast de verschillende systemen van neerleggen die perspectieven kunnen geven in een raamwerk van o.a. verleden, heden, toekomst, of toegespits op een bepaalde kwestie.

De nu volgende uiteenzetting van het tarot spel is gebaseerd op het tarot spel Osho Zen Tarot, net als verschillende godsdiensten, verschillende voorkeuren voor eten, zijn er ook verschillende smaken voor wat betreft het tarot spel. Er zijn ontelbare verschillende tarot spelen, met verschillende invalshoeken, kleuren en afbeeldingen, en systemen qua neerleggen.

Het Osho Zen Tarot spel heeft 78 kaarten verdeeld over de grootte en de kleine arcana.

De grote Arcana

 • bestaat uit 22 kaarten
 • vertegenwoordigt de centrale archetypische thema's van de mens
 • symboliseert het volledige verhaal over de spirituele reis van de mens
 • de kaarten gaan van dwaas tot voltooiing en zijn genummerd van 0 tot XXI
 • een speciale kaart is de meesterkaart die transcendentie vertegenwoordigd
 • de betekenis van deze kaarten weegt zwaarder dan die van de kleine arcana, de kaarten van de kleine arcana kunnen dan ook in het perspectief van een getrokken grote arcana kaart worden gezien en uitgelegd
 • Als er meerdere kaarten van de grote arcana worden getrokken kan je ervoor kiezen de meest toepasselijke in de trekking mee te nemen en voor de andere nieuwe te trekken

De kleine Arcana

 • bestaat uit 56 kaarten verdeeld over 4 elementen elk genummerd van 2 tot 10 en een aas, ook heeft elk element de Koninklijke kaarten heer, vrouw, ridder of schildknaap die betrekking hebben op de manier waarop je meester kan worden over het element waarvoor die kaart staat
 • de verdeling van deze kaarten gaat dus over vier elementen, een ruit in de hoofdkleur van het element geeft aan tot welk element de kaart hoort
 • Water wordt vertegenwoordigd door de kleur blauw en staat voor de emotionele kant, het vrouwelijke, het ontvankelijke
 • vuur wordt vertegenwoordigd door de kleur rood en vertegenwoordigt actie en respons, mannelijke naar buiten toe gerichte energie, de eerste impuls in plaats van verstand en emotie
 • De wolken worden vertegenwoordigd door de kleur grijs en staan voor het denken, het onverlichte denken lijkt immers op de wolken; ze houden het licht tegen waardoor het omringende gebied wordt verduisterd en de werkelijkheid letterlijk overschaduwd wordt, symboliseert ook het komen en gaan van wolken net als het denken. Met andere woorden: niet langer vasthouden en niet te serieus nemen. Gedachten komen en gaan nu eenmaal.
 • De regenboog wordt vertegenwoordigd door een combinatie van alle hoofdkleuren en staat voor het aardse, praktisch, materieel, en laat zien dat je ook met Aardse het sacrale kan vieren, laat zien dat hemel en aarde, geest en materie met elkaar verbonden zijn en is daardoor een herinnering dat alles met elkaar in verbinding staat een totale energie, de hemel is hier op aarde

Naast deze betekenissen en onderverdeling heeft elke kaart een eigen betekenis die u langzamerhand door de verklarende teksten en de daarop aansluitende symboliek in de afbeeldingen zult leren en onthouden.

Osho

( Osho, ook bekend als Bhagwan )

De trekking van de kaarten zijn een onthulling van al aanwezige kennis, een afspiegeling van kennis die u nu even niet kunt of wilt inzien. Zoals eerder gezegd kan soms alleen inzicht van een afstand, vanaf een ander perspectief, een duidelijk zicht geven over de hoogte en dieptepunten die overigens zo mooi in de kleuren van de regenboog kaarten en dus ook de hoofdkleuren van de andere kaarten worden gesymboliseerd.
Uiteraard is het belangrijk ook te handelen naar het inzicht dat u gekregen hebt en dat is vaak dan nog wel het moeilijkste...

Bij het trekken van tarotkaarten wordt ervan uitgegaan dat u precies voor op dat moment de juiste kaarten trekt in de vorm van intuïtie of met de hulp van gidsen. Iedereen kan natuurlijk een eigen invulling geven over hoe de juiste kaart precies op dat moment ook getrokken wordt.

Zo kunt u er bijvoorbeeld ook voor kiezen puur en alleen naar de betekenissen te kijken zodat er wellicht een anderperspectief ontstaat waardoor er nieuwe inzichten en misschien wel oplossingen ontstaan.

Het is belangrijk de kaarten eerst goed te schudden met de kwestie of de vraag in gedachten. Als het geen gerichte trekking is, is dit natuurlijk niet zo belangrijk. Door die gedachten trek je precies de juiste energie aan en worden de juiste kaarten getrokken door eigen intuïtie of met behulp van gidsen.

Als het een ongerichte trekking betreft dan gaat het vaak via het onbewuste of ook weer met behulp van gidsen. Nogmaals éénieder kan hier een eigen invulling aan geven.

Als de kaarten geschud zijn legt u de kaarten met uw rechterhand in een omgekeerde waaier vorm uit, de rechterhand is mannelijk, plus, gevend, en dus geschikt om de vragende en naar verklaring zoekende en aantrekkende energie in de waaier uit te storten.

Dan pakt u met uw linkerhand op gevoel de kaart of kaarten, de linkerhand is vrouwelijk, min, ontvankelijk, en dus geschikt om de signalen van uzelf of van boven te ontvangen. Bij het omdraaien van een kaart is het het beste om te proberen in het moment te blijven, de eerste innerlijke respons mee te nemen in de verdere verklaring van de kaarten, en zo het innerlijke helderheid te laten brengen over het uiterlijke.

Natuurlijk is het belangrijk om de kaarten stil en geconcentreerd te leggen. Hoe rustiger en meer harmonieus de sfeer is waarin de kaarten worden getrokken, hoe meer zuiver en helder er verbinding kan worden gemaakt met uw eigen intuïtie of de ingevingen van bovenaf.

BaajGuardian: Ik denk dat elke verpersoonlijkte methode inzicht kan bieden.
Op 17-06-2007 0:30:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
I. Gorewitz: Tarot, I Tjing, koffiedik, dierentotems, botjes,......
het maakt niet uit.
Wie niet wil zien, zal zien wat hij wil zien,
wie wel wil zien, zal zien wat hij wil zien.

wat is nu werkelijk in - zicht?
(bericht gewijzigd op 17-6-2007 13:52:47)
Op 17-06-2007 13:52:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt: Oshomenou

:S
Op 17-06-2007 16:20:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt:
Martijn Glasbergen:

Heeft íe toch weer een manier gevonden om z'n kapitaal verder te laten groeien... Die Bhagwan-geld-aftrochel-en-wordt-stinkend-rijk-methode zal niet meer werken na de Shaffy-affaire...


Bhagwan is al meer dan 10 jaar dood.

:S
Op 20-06-2007 14:48:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden