Nee, het gaat niet over de grote ogen, open monden en andere ik-heb-geen-borstvoeding-gehad-gerelateerde frustraties, maar letterlijk over mannen en borsten.

We gaan in op zich ontwikkelende borsten ook wel bekend als gynaecomastie, en (ja, u hoort het goed) mannen en borstvoeding!

Gynaecomastie
Gynaecomastie
( Gynaecomastie )

Al fantaseert menig man vast wel eens over het idee hoe het zou zijn om zelf borsten te hebben, als die fantasie werkelijkheid wordt blijkt het vaak toch niet zo prettig. Zeker niet als de borstvorming begint in of rond de puberteit.

Er heerst een taboe op deze onderwerpen dat nog steeds echt doorbroken moet worden, in geval van de gynaecomastie gaan veel mannen of pubers niet naar de dokter met onnodig jarenlange schaamtegevoelens en frustraties als gevolg, er is namelijk via operationele weg wat aan te doen. Misschien goed dus om even op deze zaken in te gaan…

Korte uiteenzetting over gynaecomastie

Er is sprake van gynaecomastie als er borstklierweefsel ontstaat bij de man. Meestal komt dit bij pubers voor, al is dat dan in mindere mate en meestal vrij onschuldig. Als de borstklierweefselontwikkeling bij oudere mannen ontstaat is het wel verstandig om contact op te nemen met een arts. Onderzoek zal dan uitwijzen of de verdere ingreep nodig is.

De aandoening kan opgemerkt worden door pijnlijke en gevoelige tepels waarbij er onder de tepels of tepel klierweefsel te voelen is, soms heeft dit de vorm van een vaste schijf.

Het klierweefsel ontstaat door een verandering in de hormonenhuishouding en bij pubers of adolescenten is gynaecomastie dan ook vaak het gevolg van de puberteit waarin de hormonenhuishouding overuren draait en er allerlei veranderingen plaatsvinden.

Bij pubers is dus meestal geen behandeling nodig gezien het feit dat de hormonenhuishouding na de puberteit vanzelf weer in balans komt en daardoor de aandoening ook vaak weer verdwijnt. Het is dan ook zelden nodig om pubers via operationele weg van deze aandoening af te helpen.

Bij volwassenen is een operatie meestal wel nodig en is het ook belangrijk om de oorzaak te behandelen. Die kan bij volwassenen komen door een behandeling met hormonen, leveraandoeningen, gebruik van bepaalde geneesmiddelen, of door testistumoren en andere kwaadaardige processen.

Lichamelijk heeft de aandoening voor pubers vrijwel geen gevaarlijke risico's tot gevolg, bij volwassen mannen kan er echter wel een risico voor de gezondheid ontstaan.
Het is voor zowel mannelijke pubers en volwassenen mannen heel belangrijk dat er goede begeleiding aangeboden wordt omdat gynaecomastie vaak een grote psychologische belasting heeft (schaamte) zeker bij de toch al kwetsbare en gevoelige pubers.

Waar kunt u terecht?

Uiteraard is belangrijk om altijd eerst langs de huisarts te gaan zodat die u door kan verwijzen naar de juiste adressen. Gynaecomastie komt vaker voor, door het taboe dus echter vaak in stilte, schaam u zich dus niet en zoek hulp en ondersteuning want er is iets aan te doen.

Ook belangrijk om te noemen zijn de mannen met gynaecomastie die zich niet willen laten opereren en zelfs blij of trots zijn op hun borsten. Er kunnen dan zelfs situaties ontstaan waarin de vrouw, de partner van de betreffende man of andere vrouwen, jaloers worden omdat de borsten van de betreffende man groter of mooier zijn. Het hoeft dus niet bij voorbaat afgekeurd worden, ieder kan daar uiteraard zijn eigen keuze in maken.

Enkele informatieve links

http://www.chirurgiemca.com

https://www.medlook.nl

http://nvvh.artsennet.nl

http://www.ziekenhuis.nl

Mannen en borstvoeding

Mannelijke borstvoeding praktijken
( Mannelijke borstvoeding praktijken )

Een ander interessant gegeven over het onderwerp mannen en borsten is dat blijkt dat mannen in principe ook borstvoeding kunnen geven en dat het waarschijnlijk ooit zo is geweest dat, als de vrouw geen borstvoeding gaf, de man deze taak overnam!

Dit enigszins van onze huidige denkbeelden afwijkende idee wordt kort aangesneden in het boek The tender gift: Breastfeeding geschreven door Dana Raphael waarin ze kort uiteenzet dat mannen ook melk kunnen produceren als hun tepels maar gestimuleerd worden.

Het boek werd met zoveel interesse gelezen door Laura Shanley dat zij enthousiast haar man David informeerde. Omdat zij beiden openminded zijn in alternatieve manieren van en met de kijk op het leven, en zo ook een letterlijk goed bevallen ongeassisteerde thuisbevalling hadden gedaan, waren ze vastbesloten om de tot dusver gelezen theorie eens uit te proberen.

Ze probeerden het echter niet door middel van tepelstimulatie, maar door simpelweg de suggestie te blijven prikkelen over de overtuiging dat David melk kon geven. Binnen een week begon zijn borst op te zwellen en melk te druppelen! De vader van Laura, een arts, zei bezorgd "er is iets lichamelijk mis met David" en ging jammer genoeg voorbij aan het feit dat de lichamelijke verandering door de kracht van suggestie was veroorzaakt.

Laura en David zagen het gefascineerd als een voorbeeld van de kracht van de geest over het lichaam, de kracht van de suggestie, en het bewijs dat een man indien geprikkeld ook borstvoeding kan geven.

Het artikel Male lactation van prof. Patty Stuart Macadam van de afdeling antropologie aan de universiteit van Toronto vertelt ook over het gegeven dat mannelijke borstvoeding mogelijk is. Dit fenomeen is zoals uitééngezet waargenomen bij dieren en mensen.

Zo zijn er in 1992 18 Dayak vleermuizen gevangen in het regenwoud van het Krau Wild Reservaat in Pahang, Maleisië waarvan 10 van de vleermuizen (mannetjes) functionele melkklieren hadden waar in kleine hoeveelheden ook daadwerkelijk melk uitkwam. Met andere woorden: een borst is dus een borst.

Een andere dokter die zich met deze materie heeft bezig gehouden, dokter Robert Greenblatt, stelt ook dat borstvoeding door mannen fysiek gewoon mogelijk is en opgewekt kan worden door stimulatie doormiddel van een baby gedurende enkele weken aan de tepels te laten zuigen.

Tevens is hij er achter gekomen dat sommige mannelijke baby's bij de geboorte en sommige jongens in de puberteit wat melk afscheiding hebben, geen raar verhaal dus…

Enkele informatieve links:

http://www.huismannen.nl

http://www.radio.cbc.ca

http://www.mothering.com

Dus mannen en borsten is totaal geen taboe, in geval van gynaecomastie prima op te lossen en vaak zelfs tijdelijk van aard. Wat betreft de borstvoeding zelfs slechts een oud gegeven, wellicht door de huidige maatschappelijke denknormen in de vergetelheid gedrukt...

cootje: ja volgens mij is het ook 100% wetenschap, maar in de volksmond zal dit denk ik wel als grenswetenschap worden gezien, sowiezo wel grappig, ik wist het nog niet.....
...
Op 16-06-2007 18:29:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt: Krijg nou tieten. Mannen die melk geven? Voor Giphart-lezers misschien normaal, maar voor comic-book-adepten alleszins niet.

:S
Op 16-06-2007 20:20:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivory^: als ik dit nou 3 jaar eerder had geweten, had dat me een hoop nachrust gegeven, haha kon ik mn ventje der ook is uitschoppen midden in de nacht, grin.
Op 18-06-2007 10:55:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cheshire Cat: Was die oude Verhoff (een biologie leraar van mijn, zo'n 25 jaar geleden) best wijs, want die had dit ons (mijn klas van toen) ook al verteld.

Ja, ja kittenklas haha ;p
"We're all mad here."
Op 29-05-2008 19:35:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden