Vroeger als jongetje las ik graag Tarzan strips. In enkele van deze strips ging mijn held naar de 'verloren wereld'. De 'verloren wereld' bleek een diepe vulkaan krater te zijn waar de tijd stil was blijven staan en dinosauriërs nog vrolijk rondliepen. Prachtige verhalen die, in ieder geval bij mij, tot de verbeelding spraken. Zou er inderdaad nog ergens op deze wereldbol een afgelegen plek zijn waar prehistorische dieren hebben weten te overleven? Nu, 30 jaar later, heeft deze verwondering bij mij nog altijd niet aan kracht ingeboet en hoe kan het ook anders. Verhalen over vermeende prehistorische wezens die onze wereld nog zouden bevolken blijven van tijd tot tijd de kop opsteken. Zo zou, als we de verhalen mogen geloven, tot vrij recent de pterosaurus nog vrijelijk hebben rondgevlogen. Maar kunnen we die verhalen wel geloven?


Psycholoog Brian Hennessy houdt al jaren vol dat hij destijds in 1971 in Papoea Nieuw Guinea (PNG) een prehistorisch uitziend wezen heeft zien vliegen. Het was vroeg in de ochtend toen hij een 'flappend' geluid boven zich hoorde. Toen hij opkeek zag hij een groot zwart of donker wezen met een duidelijke snavel of bek en een 'hoorn' op het achterhoofd. Veren zag Hennessy niet wel een langde dunne staart. Wat heeft Hennessy die ochtend boven Bougainville Island (PNG) gezien?

Auteur en onderzoeker J. Whitcomb zocht Hennessy op en toonde hem een foto's van pterosauria. Hennessy bevestigde dat de getoonde afbeeldingen overeen kwamen met wat hij had gezien. Enfin, het hele interview kan men terug lezen in Whitcomb's boek "Searching for Ropens"

Ropen is een van de lokale benamingen voor een nachtelijk vliegend wezen die verdacht veel lijkt op een lid van de familie pterosauria. kenmerken van de ropen zijn: veerloos, bot of kam op het achterhoofd, dunne lange staart en een snavel, of bek met tanden. Het dier zou een lichte gloed afgeven als het vliegt. De ropen zou als thuisbasis het eiland Umboi (PNG) hebben. De vele verhalen van getuigen over dit mysterieuze wezen deden diverse onderzoekers zoals Carl Baugh, Paul Nation, Jonathan Whitcomb, Garth Guessman, and David Woetzel tussen 1994 en 2004 naar dat eiland af te reizen voor een heuse expeditie. Het dier zelf werd niet waargenomen. Wel zou men enkele malen de gloed van een ropen in de verte hebben waargenomen.

1944. Duane Hodgkinson is als soldaat in PNG in de buurt van Finschhafen aan het werk als hij plotseling een groot donker 'prehistorisch aandoend' wezen ziet overvliegen. Tot op de dag van vandaag blijft Hodgkinson bij zijn verklaring. Buiten westerlingen zijn er ook behoorlijk wat getuigenissen van lokalen. Opvallend is dat ze allemaal hetzelfde verklaren.

Afrika.

Verhalen over pterosaurus gelijkende wezens beperken zich niet tot PNG, ook in Afrika kent men verhalen over een dergelijk wezen.

Toen Frank H. Melland in 1923 door Zambia, Afrika, reisde wist hij verslagen van de lokalen te verzamelen die spraken van een vliegend reptiel die ze Kongamoto noemde. Kongamoto betekent zoiets als “overmeesteraar van boten”. De lokalen beschreven het wezen als, veerloos met een gladde huid, een snavel met tanden en met een spanwijdte van maximaal 2 meter. Toen Melland de lokalen een afbeelding van een pterosaurus voorhield was men het er unaniem over eens dat het hun Kongamoto betrof.

In 1932-1933 vond onder auspiciën van het British Museum de Percy Sladen Expedition plaats in West-Afrika. Verslagen van die expeditie-verhalen hoe zoöloog Ivan T. Sanderson en zijn metgezel in de bergen van Assumbo in Kameroen oog in oog kwamen te staan met een enorme ‘vleermuis’. Eenmaal terug in het kamp vroegen ze aan de inboorlingen wat voor een beest dat geweest kon zijn. De inboorlingen noemde het beest “Olitiau” en waren, toen ze eenmaal begrepen dat het beest in de buurt was gezien, op de vlucht geslagen.

De laatste rapporten stammen uit 1980 toen crypto-zoöloog dr. Roy Mackal in Namibië verslagen optekende uit de mond van inboorlingen over een op een pterosaurus lijkend dier die ook in recente tijden gezien zou zijn.


( hoax of echte foto? )

Amerika.

Auteurs van de website About.com verzamelde verhalen over een pterosaurus-achtige wezens die gezien zouden zijn in Amerika. Hieronder een beknopte weergave van de verslagen.

Mei, 1961, de staat New York, USA:
Een zakenman die in zijn privé jet over de Hudson River Vally vloog beweerd dat hij verrast was toen hij een groot vliegend creatuur zag dat, volgens hem, “het meest leek op een pterodactyl uit prehistorische tijden”.

Begin 1960, California, USA:
Een stel dat door het Trinity National Forest reed maakte melding dat zij een silhouet van een gigantische “vogel” hebben gezien. Volgens hun zeggen had het een spanwijdte van meer dan 4 meter. Later beschreven ze het beest als “gelijkend op een pterodactyl”.

Januari, 1976, Harlingen, Texas, USA:
Jackie Davis (14) and Tracey Lawson (11) zeggen een “vogel” gezien te hebben die op de grond zat. Het beest zou zittend zo een 1.5 meter hoog zijn geweest, een donkere kleur hebben en een kale kop. De kop deed de kinderen het meest denken aan een gorilla maar dan met een 16 cm lange snavel. Toen hun ouders het voorval onderzochten vonden ze 18 centimeter lange pootafdrukken van ‘iets’ met 3 tenen.

Februari, 1976, San Antonio, Texas, USA:
Drie lagere school onderwijzers zagen iets, wat ze beschreven als een pterodactyl, over hun auto vliegen toen ze reden. Ze maakten vermelding van een vleugelwijdte van ongeveer 4 tot 6 meter. Één van de onderwijzers voegde toe dat het beest door de lucht zweefde en benige vleugels had zoals een vleermuis.

September, 1982, Los Fresnos, Texas USA:
Een ambulancechauffeur genaamd James Thompson, zag terwijl hij over highway 100 reed, een “groot vogelachtig object” laag over de grond scheren. Hij beschreef het als zwart of grijs met een ruwe textuur, maar geen veren. Het zou een vleugelwijdte hebben van ongeveer 2 meter, een bult op het achterhoofd en bijna geen nek. Nadat James in de boeken was gedoken om het beest te identificeren vond hij een pterosaurus het meest gelijkend.

Wel of geen prehistorische wezens?

Toen de dinosauriërs van weleer uitstierven ten gevolge van cataclysmes (komeetinslag? poolshift? uitbarsting vulkanen? drastische klimaatsverandering) begon, naar men zegt, het tijdperk van de zoogdieren. Toch gingen niet alle grote reptielen dood, krokodillen bijvoorbeeld. Een niet al te groot vliegend reptiel zou in theorie naar veilige oorden gevlogen kunnen hebben. Als het inderdaad om nachtdieren zou gaan die in afgelegen of moeilijk toegankelijke gebieden wonen, is het niet verwonderlijk dat er ergens op deze aardkloot nog exemplaren rondvliegen.

En wie weet zijn er wel kraters waar de tijd heeft stil gestaan en de mens zijn verwoestende werk (nog) niet heeft kunnen doen.

 

Clark Kendt: Zou men die beesten al niet via Goegel Urt gevonden hebben? Ik wil het wel geloven, het klinkt allemaal logisch, maar zo'n grote vogels moet men toch wel al duidelijk gefilmd of gefotografeerd hebben?

:S
Op 18-06-2007 10:26:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt:
Gassie:

ben je ze nocg nooit tegen gekomen super vlieger?


Nee, maar ik kom zelden in kraters.

:S
Op 18-06-2007 0:16:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden