De heuvels in Visoko zijn natuurlijke formaties en zeker geen piramides, aldus de Bosnische minister van cultuur. Ze willen op deze manier zorgen dat de financiële fondsen voor de archeologische site, en meer specifiek de zogeheten Piramide van de Zon, worden stopgezet.

Al sinds de allereerste opgravingen zijn er twee kampen ontstaan. Sommige Bosnische extremelingen gaan zo ver dat ze beweren zichzelf in brand te steken wanneer bewezen wordt dat het wél piramides zouden zijn.

Piramide in Bosnie

Officieel heet de piramide het resultaat van tectonische activiteit. De onderzoekers in kwestie, met Sam Osmanagic voorop, worden door de gevestigde kanalen bestempeld als dubieus en onbetrouwbaar.

Vooraleer de piramide in Bosnie naar het rijk der fabeltjes werd verwezen heeft het ministerie van cultuur informatie ingewonnen bij andere partijen zoals de Bosnische academie voor kunst en wetenschap, het comité voor het beschermen van nationale monumenten, het lokale archeologische museum, mijnexperts en geologen.

Semir 'Sam' OsmanagicPiramide-ontdekker, schrijver en archeoloog Semir 'Sam' Osmanagic is het natuurlijk niet eens met het stopzetten van zijn fondsen. "We hebben meer gedaan dan het ministerie van cultuur in 12 jaar," aldus deze gefrustreerde Bosnische Indiana Jones. Hij verwijt zijn tegenstanders dat ze zijn onderzoek hebben bemoeilijkt door wetten te buigen. De zones rondom de Piramide van de Zon waar niet gegraven mag worden zijn volgens hem 98 keer uitgebreid.

Geïnteresseerde bezoekers trekken zich weinig aan van de meningen. In mei kwamen maar liefst 4.000 toeristen het plaatsje bezoeken; men verwacht dit jaar een volksstroom van 250.000 mensen. Of deze groep in onderstaande vondst, gedaan in de tunnel van de piramide, van 27 mei ook een waterbassin ziet is dan de vraag...

Waterbassin in Bosnie?

Clark Kendt: Met andere woorden: men weet het nog steeds niet zeker?

:S
Op 13-06-2007 11:31:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: natuurlijk of niet . piramide blijft een piramide.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 13-06-2007 13:26:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po: @Celtic: ja ok, maar de grote vraag is hier of de structuur kunstmatig is of natuurlijk. Als hij natuurlijk is dan is de archeologische waarde nihil.
United as one. Divided by zero.
Op 13-06-2007 13:31:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
RF: mijn idee is de piramide echt (en manmade) wat een reden zou kunnen zijn voor het terugtrekken van de subsidie en de suggestie dat het een natuurlijke piramide zou zijn is mij idee dat deze piramide zo goed als zeker ouder is dan de egyptische piramides.

deze piramide zou zelfs ouder kunnen zijn dan elke piramidevormige bouwvorm tot nu toe bekend, wat zou kunnen betekenen dat het hier gaat om de grondleggers van de piramidevorm, en dat deze bouwers door de tijd heen veel navolging hebben gekregen is overduidelijk in de geschiedenis

ook staat deze piramide op de lijn die waarschijnlijk onze evenaar was voor de laatste poolverschuiving, en nog opvallender, staat deze piramide bijna op 1 lijn met gizeh, mekka en stonehenge.
(bericht gewijzigd op 13-6-2007 19:46:00)
blaat het niet dan schaapt het niet
Op 13-06-2007 19:46:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po: Bijna op 1 lijn = niet op 1 lijn?
United as one. Divided by zero.
Op 13-06-2007 20:31:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
J.W.: maar hoe zouden ze hem dan gebouwd kunnen hebben, en wie???
hij lijkt mij aardig groot, en voor zover ik weet hebben ze daar geen goede stenen voor in de buurt
Op 15-06-2007 16:20:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
RF:
J.W.:

maar hoe zouden ze hem dan gebouwd kunnen hebben, en wie???
hij lijkt mij aardig groot, en voor zover ik weet hebben ze daar geen goede stenen voor in de buurt

er zijn wel ideeen wie m gebouwd heeft, maar zekerheid is er tot nu toe niet, wel zijn er runen gevonden wat op een oud-europeese cultuur zou kunnen wijzen (runen lijkt soms wel op spijkerschrift uit oud egypte en mesopotamië, wat dus die link niet geheel uitsluit, maar het deed mij meer europees aan)

hoe zoiets te bouwen is ook nog steeds de vraag bij de egyptische piramides, maar ze staan er nog steeds
het is trouwens niet het geval dat deze komplete berg uit steenblokken bestaat, maar eerder dat er een soort deklaag over een kunstmatige of natuurlijke berg is aangebracht, de berg zelf bevat kamers en tunnels, wat kan wijzen een kunstmatig opgeworpen heuvel, maar dat (nog) niet bewijst)

in volle glorie zou deze piramide hoger zijn geweest dan de grote piramide van gizeh, en is misschien wel de grootste piramide bekend tot nu toe. de gevonden stenen zijn bewerkt zandsteen, er is aan de buitenkant geen "harde" steen aangetroffen zoals graniet. de egyptische piramides zijn ook voor 80% (of meer) gemaakt van zandsteen of andere zachte steensoorten, kieren werden opgevult met een modder/zand mengsel en grote delen van het onzichtbare binnenwerk is met puin, gruis en steensplinters opgevuld. de egyptische piramides zijn dus ook niet geheel van harde stenen gemaakt, alleen de binnenkamers en gangen zijn op de millimeter precies gemaakt, de rest is ook niet meer dan een berg stenen van matige kwaliteit

het egyptische idee om piramides te bouwen zou best afgekeken kunnen zijn, maar dan met enkele verbeteringen, waardoor die piramides nog steeds staan.
3.14po:

Bijna op 1 lijn = niet op 1 lijn?

op een bol met een omtrek van ruim 38.000 kilometer is een afwijking van enkele tientallen kilometers niet zo veel.
het is dus niet een exacte lijn, maar zeker een opvallend detail
(bericht gewijzigd op 15-6-2007 19:29:10)
blaat het niet dan schaapt het niet
Op 15-06-2007 19:29:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
TISWEERDRUKOPTW: @ Merlijn

http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=1690

(bericht gewijzigd op 3-4-2008 9:14:31)
't is weer druk op 't werk. Jaja.
Op 03-04-2008 9:13:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe:
Ramon:

Deva:

Runen zijn veel ouder dan hieroglyfen .Runen = Kosmos .
Waren de Goden geen Kosmonauten ?Runen ouder?? Waar haal je die onzin toch allemaal vandaan Deva??
En trouwens, sinds wanneer is het bestaan van goden aangetoond?Sinds ik in deze wereld ben

Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 03-04-2008 11:31:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden