Toen na 2000 de mythe van de millenniumbug uit elkaar klapte was het de beurt aan de beurs om eens lekker in te storten. Particuliere en institutionele beleggers zagen hun centjes in rook opgaan en wat volgde waren de tranen. Nou ja, bij de particulieren beleggers dan. De grote institutionele beleggers zoals pensioenverzekeraars haalde hun schouders op en verzonnen ter plekke ‘het pensioengat’ zodat wij sukkels allemaal konden opdraaien voor het verlies. De particulieren beleggers die hun gouden bergen in rook zagen opgaan konden óf hun wonden gaan likken óf hun belegginginsmaatschappij aanklagen. Wat uiteindelijk overbleef waren een paar forse leermomenten.


De belangrijkste leermomenten waren:

1) Beleg niet in nieuwe z.g. revolutionaire technologieën.

2) Maak een financiële bijsluiter om toekomstige schadeclaims van het klootjesvolk af te kunnen wijzen.

3) Beleggen is GEEN wetenschap maar een gok.

4) Je kan massaal consumenten met een lulverhaal het bos insturen om verliezen te compenseren.

5) Als particulier heb je niets te zoeken op de beurs.

Vooral leermoment 1 is heel belangrijk. Natuurlijk wisten behouden beleggers dat al jaren maar de verleiding van slapend rijk worden was kennelijk te groot. Gelukkig bracht Amerika uitkomst in de vorm van ‘War on Terror’. Oorlog betekend in de financiële wereld maximale zekerheid op grote winsten. De afgelopen 10 jaar heeft Amerika al meer dan 900 miljard euro uitgegeven aan de bommen en granaten en soldaatjes in de woestijn. Geld dat Amerika niet had en dus moest lenen van de banken.

Oorlog en alles wat daarmee te maken heeft (logistiek, wapens, kleding, etc. etc.) zijn dus zeer aantrekkelijk voor beleggers. En dat is fijn. Banken behalen hogere rendementen en de aandeelhouders zijn blij. Kleine spaarders zien hun rente met een kwart procentje ofzo stijgen en voelen zich de koning te rijk. Pensioenfondsen worden nog rijker dan ze al waren en wij klootjesvolk worden weer in slaap gewiegd met de dagdroom van een ‘riant’ pensioen. Eind goed al goed zou je denken.

Fout!

Onlang verschenen er in de media berichten dat pensioenfondsen zoals ABP, PGGM en het Spoorwegpensioenfonds voor miljoenen beleggen in de wapenindustrie. Grote banken zoals ABN AMRO, RABO, Fortis en ING blijken ‘onze’ spaarcentjes ook te beleggen in landmijnen en ander wapentuig.

Men sprak er schande van en de krokodillentranen liepen over de gezichtjes van iedereen, groot of klein, die er op wat voor wijze mee te maken heeft. De hypocrisie ten top. Het zal geen verbazing wekken dat de meeste banken en beleggers probleemloos over lijken gaan en iedereen wil natuurlijk zijn of haar kapitaaltje zien groeien. Dat geld stinkt wist men vroeger al en net zoals er tegenwoordig geen bankbiljet te vinden is zonder sporen van cocaïne bestaat er ook geen geld waar geen bloed aan kleeft.

De openbaringen vanuit de media zijn niets nieuws en eigenlijk alleen maar vervelend voor alle betrokken partijen. Het is voor de institutionele beleggers niet prettig om met de broek op de enkels betrapt te worden en spaarders worden niet graag wakker.

Banken en beleggers moeten nu weer stromannen verzinnen zodat ze via een omweg indirect de oorlogen financieren en participanten moeten weer in zelfgenoegzaamheid gesust worden. Lastig hoor. Ik voorzie nu al dat binnenkort de banken in hun reclamecampagnes een nog vriendelijker gezicht gaan laten zien.

En nu? Buiten wat gebakken lucht en gezwollen taal zag ik geen rijen mensen bij de banken staan om massaal hun rekeningen op te zeggen. Ik heb niemand horen roepen dat het loonzakje en de ouwe sok onder het matras weer in ere hersteld moest worden. Niemand kwam aan het woord met een goed ander alternatief. Kennelijk is geveinsde verontwaardiging voldoende om daarna weer snel tot de waan van de dag over te gaan. De mensch kennende is dat ook niet zo verwonderlijk. Als puntje bij paaltje komt willen we allemaal ‘meer’ en we zijn best bereid om de ogen daarvoor te sluiten.


( Lenen is een valkuil, trap er niet in )

Onoplosbaar probleem?

Nee hoor. Wie zich actief wil inzetten om de terreur van het kapitaal de nek om te draaien moet juist niet ageren maar actief meewerken. Spaar zo veel mogelijk bij de grootste instituten die u kunt vinden en leen vooral GEEN geld, dat is de grootste nachtmerrie van de financiële wereld. Het klinkt paradoxaal maar ik zal het u even uitleggen.

Onze hele economie is terug te brengen op het principe van groei met een vast groeipercentage, de exponentiële groei. Je krijgt niet alleen rente over het ingelegde kapitaal maar ook weer over de rente zelf.

Geld dat tegen 1% rente uitstaat heeft geen 100 jaar nodig om te verdubbelen, maar door het effect van ‘rente op rente’slechts 70 jaar. Bij 2% is dat al 35 jaar en bij 7% (optimistische verwachting van een belegging) is de verdubbelingstijd 10 jaar. De gouden regel is dus:

“De verdubbelingstijd is gelijk aan het getal 70 gedeeld door het groeipercentage”.

U begrijpt dat de financiële wereld eigenlijk niet zit te wachten op uw geld. Dat kost alleen maar. Ze hebben veel meer aan uw schuld die omgekeerd evenredig aan groeiprincipe is maar dan dus ten nadele van u.

Dus laten we afspreken om vanaf nu GEEN geld meer te lenen voor flauwekul als betegelde badkamertjes of serre’s. Zijn we gelijk van die kutreclames van bijvoorbeeld Frisia, Lenen.nl en Becam af. Heeft u nog een lening los deze dan zo snel mogelijk af.

In plaats van dure aflossingen (kosten minimaal 6.5%) stort u uw geld op de bank (rente ongeveer 4.5%) en wat gebeurt er? Binnen de kortste keren krijgen de banken schuld bij u in plaats van andersom. De mogelijke uitkomsten zijn dan:

1) banken gaan bankroet als we onze centjes terug halen dus de consument krijgt macht.

2) het monetaire stelsel stort in, omdat deze nu gebaseerd is op leningen.

3) men is verplicht om een geheel nieuw en hopelijk eerlijker geldsysteem te bedenken, omdat de rentelast op termijn niet meer te dragen is.

Waarom? Omdat er helemaal niet zoiets bestaat als een groei met constante groeivoet. Dat is een economische leugen waar we ondertussen echt wel eens afscheid van moeten nemen.

Leuk plan, maar hoe krijgen we het voor elkaar?

Simpel. Net zoals we geïndoctrineerd zijn met het idee dat iedere moslim een terrorist is moeten we terug indoctrineren dat iedereen die geld leent ‘de bron van het kwaad is’. Dus krijgt u bij een volgend familiebezoekje trots de dankzij financiering verkregen nieuwe auto/serre/badkamer/keuken te zien dan mag u politiek correct de eigenaar publiekelijk tot de grond toe afbranden.

Het moet stoer worden om een zo oud mogelijke wagen te rijden, vooral geen serre te hebben en je aankopen gewoon cash van je spaarcenten te kopen.

Ik weet zeker dat er onder de lezers van GW mensen zitten die nog veel betere plannen of ideeën hebben. Laat van u horen zou ik zeggen.

Nog even wat cijfertjes:

De Verenigde Staten hebben 46 procent van de wereldwijde militaire uitgaven op hun naam staan. Het land droeg met 62 procent oftewel met 19 miljard euro bij tot de globale stijging in 2006 met 29 miljard euro tegenover 2005. De top vijf wordt vervolledigd door Groot-Brittannië, Frankrijk, China en Japan, die elk voor 4 tot 5 procent uitgaven.

De 100 grootste wapenbedrijven ter wereld (China niet meegerekend) verkochten voor zo'n 217 miljard euro aan wapens. Van die 100 bedrijven liggen er 40 in de VS, goed voor 63 procent van de wereldwijde wapenverkoop. De 32 Europese bedrijven stonden in voor 29 procent en de negen Russische bedrijven zorgden voor 2 procent van de verkoop. De overige zes procent kan hoofdzakelijk worden toegeschreven aan bedrijven in Japan, Israël en India.|

De VS en Rusland waren de grootste wapenexporteurs tussen 2002 en 2006. Ze stonden elk in voor zo'n 30 procent van de wereldwijde wapenexport. China en India daarentegen waren de grootste wapenimporteurs. Andere grote importlanden waren Israël, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.
Bron: SIPRI, het Zweedse Instituur voor Vredesonderzoek, in stockholm.

 

 

Clark Kendt: Dank voor de inzichten, Pino. Goed blog!

:S
Op 18-06-2007 0:05:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: De waarde van de us dollar komt voort uit de belofte dat die gedekt is. Die belofte komt van leningen die men beloofde terug te betalen. Vroeger had je nog zoiets als de goudstandaard, het geld werd enigzins gedekt door baar goud in de kluizen maar die tijd is voorbij.

Geld is een zeepbel en in die zin het papier niet waard waarop het gedrukt is. Geld is een illusie en heeft alleen waarde omdat we allemaal denken dat het waarde heeft.

Enfin.. om het geldsysteem te laten crashen moeten we ervoor zorgen dat de internationale handel alleen nog maar Euro's accepteerd. Als dat gebeurt wordt de dollar een soort derde wereld munt met alle lol vandien.

Stoppen met lenen is ook heel grappig ja...maar dan wel op grote schaal aub
Op 18-06-2007 7:28:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt:
Karel:

...mooi blog ... vind het alleen jammer van de google ads ...


Inderdaad een beetje ironische google adds. En toch relevant.

:S
Op 18-06-2007 13:03:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cootje:
...
Op 18-06-2007 13:17:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
RF: het is al jaren de vraag wanneer de VS finacieel instort, alleen al op militair gebied moet er per dag miljoenen bijgelegd worden, de internationale schuld van amerika zorgt maar voor 1 ding: dat ze elk jaar de begroting weer rond krijgen.

als de VS niet de oliehandel in handen hadden waren ze allang bankroet, en zonder de finacieele input van hallyburton evenzo.
de "westerse" economie is over zijn top heen, net als de olievoorraden (zegt men

het systeem werkt niet meer, en in de hogere kringen weet men dit ook, er lijkt een trend te zijn richting lenen, pacht, afbraak van de verzorgingsstaat, alles om de motor maar lopende te houden, maar voor mij is het puur uitstel van executie.
(bericht gewijzigd op 18-6-2007 16:27:46)
blaat het niet dan schaapt het niet
Op 18-06-2007 16:27:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CrystalEyez: Zouden we het omverwerpen van de monetaire structuur kunnen geregeld hebben ergens tegenaan eind 2012?

Leuke blog trouwens. Het is iets waar we doorgaans niet bij stil staan. We willen steeds meer in steeds kortere tijd dus moeten we wel lenen met hoge tol (zowel financieel als emotioneel dikwijls). Ik kan me alvast goed inleven in uw stellingen.
| Ik weet niet wat ik niet weet |
Op 19-06-2007 11:31:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: http://zapruder.nl/portal/artikel/deze_week_begint_de_wereldwijde_recessie/

http://www.yayabla.nl/nieuws.asp?article=13188

Hou je maar vast:-)

Carpe diem homo universalis
(bericht gewijzigd op 10-9-2007 9:03:38)
Carpe diem homo universalis
Op 10-09-2007 8:31:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden