In Vlaanderen is er een spreekwoord dat zegt "kooz'n en nichte vrij'n allichte". De vrije vertaling daarvan is "neef en nicht hebben snel iets met elkaar" of "neef en nicht vrijen allicht". Na het denken aan dit oude spreekwoord (en aan de drie nichtjes waar ik zelf verliefd op ben geweest) besloot ik te zoeken naar familiebanden die over de grens gaan. Vanzelfsprekend laten we incest buiten beschouwing en hebben we het slechts over echte liefde, met wederzijdse verliefdheid. Een sociaal taboe?

Relatie tussen neef en nicht
( Relatie tussen neef en nicht kan allicht... )

Op leerlingen.com weet men alleszins raad met het probleem. Het advies dat men er geeft luidt "vaak gaan deze gevoelens snel weg en leer je andere mensen kennen die veel aantrekkelijker zijn! Probeer er daarom niet al te veel aan te denken".
Niet aan roze olifanten denken werkt doorgaans niet, hetzelfde kan gezegd worden over roze neven en nichten. In het anders zo conservatieve Amerika kan men dat beamen want daar bouwde men maar liefst een hele website rond het fenomeen neef-nicht-relaties. Op www.cousincouples.com treft u vele verklaringen en adviezen aan, waardoor duidelijk wordt dat dit soort gevoelens regelmatig voorkomen.

DNA-poelvervuiling

Het risico van relaties met naasten zit diep in de genetica verscholen. Als familie met elkaar paart bestaat de kans dat twee personen met eenzelfde recessief gen een kind krijgen dat van beide kanten dit gen heeft. Het gen wordt op dat moment dubbel recessief, wat sommigen dominant noemen. In het geval van een ziekte kan dit vervelend zijn, maar ook een down-kindje is een optie.

Dat is ook meteen de reden dat er een bepaald aantal personen nodig is om het menselijk ras te kunnen laten overleven. Het is niet zomaar mogelijk om met 4 man/vrouw op een eiland te gaan zitten en na enkele generaties te verwachten dat alles goed gaat, te weinig variatie in de genenpoel. Ook in afgelegen gebieden bestaat hierom grotere kans op afwijkingen bij kinderen. Urk, iemand?

Typisch Nederlands is het natuurlijk niet. Recentelijk kwam zelfs aan het licht dat Turkse en Marokkaanse jongeren steeds vaker trouwen met hun neef of nichtje. Dat de kans op een handicap twee keer zo groot wordt maakt voor de verliefde koppels niets uit.

Volgens Martijn Breuning, hoogleraar klinische genetica in Leiden, is de kans dat echtparen zonder bloedverwantschap een kind met een erfelijke aandoening krijgen ongeveer 4 procent. Bij een kind van je volle neef of nicht neemt de kans toe tot ongeveer 7 procent. Maar als er in de familie kinderen zijn geboren met een erfelijke aandoening neemt die kans zienderogen toe.

Bekende familiekoppels.

Neef-nicht-relaties komen in alle lagen van de bevolking voor, dus ook bij artiesten of wetenschappers. De bekendste nichtentrouwer is waarschijnlijk de zanger Jerry Lee Lewis. Hij deelde zijn Great Balls Of Fire met zijn nicht Myra Gale Brown. Frappant detail is dat het meisje ten tijde van het huwelijk 14 jaar was. Jerry was toen reeds 23.

Charles Darwin mag dan wel met de evolutietheorie zijn gekomen, zijn eigen genenpoel werd met flexibiliteit betreden. Emma Wedgewood, zijn nichtje, werd op latere leeftijd zijn vrouw.
Hetzelfde geldt voor Albert Einstein wiens tweede vrouw zowel langs vaders als moeders kant zijn nicht was. Hoewel haar naam Elsa Loewenthal dit gegeven niet verraadt was zij geboren onder de naam Elsa Einstein.
Moslims zullen het waarschijnlijk niet graag horen maar ook hun profeet Mohammed was gek op Zaynab bint Jahsh, zijn nicht.
Andere klinkende namen die in dit rijtje thuishoren zijn raketwerper Wernher von Braun, schrijver Edgar Allan Poe, Rudy Giuliani (van New York, inderdaad), muziekmaker Johan Sebastiaan Bach, visionair H.G. Wells, schurk Jesse James, president Franklin D. Roosevelt en koningin Victoria.

Conclusie?

Bij neef nicht relaties is het voor de belanghebbende partijen dus interessant om te weten of bepaalde ziektes in de familie voorkomen. Als men tenminste van plan is om kinderen te nemen. De nazaten hebben immers een grotere kans op erfelijke afwijkingen. Verder zijn er in de liefde weinig wetten en regels; als neef en nicht elkaar gelukkig maken, dan maken ze zelf de grenzen van hun bestaan. Taboe? Alleen als u daar zelf voor kiest...

Update: Uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat een kwart van de Turken en één op de vijf Marokkanen met een neef of een nicht is getrouwd.

Update 2: De Rotterdamse CDA-wethouder Leonard Geluk is geschrokken van een afgelopen week gepubliceerd onderzoek dat circa een kwart van de Turken en Marokkanen in Rotterdam met een familielid trouwt. Hij denkt dat een verbod op huwelijken tussen bloedverwanten nodig kan zijn.

Update 3: En dan is er nog dat 11-jarig jongentje dat getrouwd is met zijn 10-jarig nichtje. Mohammed al-Rashidi en zijn kersverse bruid zijn getrouwd voor de islamitische wet, de sharia. Mohammed is ervan overtuigd dat het huwelijk hem zal helpen beter te studeren. Hij zit nog op de basisschool.
Aloha: Waar trek je de grens? Als je neef-nicht hebt, wat dacht je van neef-tante, nicht-oom, tante-nichtje, oom en neefje, vader-dochter, vader-zoon, moeder-zoon, moeder-dochter, broer-zus, broer-broer en zus - zus? Incestueus = bloedschendig, incest = bloedschande.

Worden wij mensen steeds meer als bonobo's waar incestueus zijn niet bestaat?

Op 21-06-2007 2:45:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: Adolf Hitler was ook verliefd op zn eigen nicht en had ook een relatie met haar:

Hitler’s nicht
Toen Hitler in Bergtesgarten ging wonen, kwamen zijn halfzus Angela Raubal en haar twee dochters bij hem wonen. Hitler werd verliefd op zijn nicht (Angela Raubal, zie de foto hiernaast), zij pleegde zelfmoord in september 1931.

http://www.scholieren.com/werkstukken/23489

Persoonlijk denk ik dat het meer te maken heeft met karmische banden, die aangezien worden voor "verliefdheid", maar voor mij is "verliefdheid" ook niet meer dan een overblijfsel van onze oude dierlijke paringsdrang (het denken vertroebelt cq roze bril), vandaar misschien ook de verliefdheidspiek elk voorjaar?
Carpe diem homo universalis

Carpe diem homo universalis
Op 21-06-2007 8:40:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Aloha:
Karmische banden? Stel nu een Lanoe, dat je eeuwige tweelingziel, je vader, moeder, oom, tante, broer, zus , neef of nicht, is wat dan? Of dat je in je eerdere aardse levens een liefdesrelatie met gezinnen en zo, heb gehad. De mogelijkheden zijn legio. Hieruit maak ik dan op dat seks niet iets is dat voorkomt in de hemelen.

Ik vind dit gehele onderwerp zeer ingewikkeld. En misschien beter te laten voor wat het is, een lichamelijk diep genetisch geheim.
Op 21-06-2007 0:11:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Trouwen neef en nicht geeft iets meer risico
Als neven en nichten met elkaar trouwen, geeft dat slechts een gering extra risico op erfelijke afwijkingen, zo blijkt uit de resultaten van een Amerikaanse studie. Belangrijke uitzondering vormen echter besloten gemeenschappen waar met elkaar trouwen meer dan gemiddeld voorkomt. Dan stijgt het extra risico snel.
bron:
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=996
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 21-06-2007 14:59:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BaajGuardian: Ik heb ook met mijn nicht gekloot ;(
Maar geen penetrant gebeuren
Op 21-06-2007 17:02:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe:
Aloha:


Karmische banden? Stel nu een Lanoe, dat je eeuwige tweelingziel, je vader, moeder, oom, tante, broer, zus , neef of nicht, is wat dan? Of dat je in je eerdere aardse levens een liefdesrelatie met gezinnen en zo, heb gehad. De mogelijkheden zijn legio. Hieruit maak ik dan op dat seks niet iets is dat voorkomt in de hemelen.

Ik vind dit gehele onderwerp zeer ingewikkeld. En misschien beter te laten voor wat het is, een lichamelijk diep genetisch geheim.


Seks komt daar idd niet voor, daar wordt de Liefde bedreven

Het is idd complex.

Stel je voor......

Je speelt een leventje vader en moedertje, hebben 3 kinderen (1 jongen, 2 meisjes), dan ga je beide dood.
Jij incarneerd weer binnen jouw groep (je zielen familie) en wordt het kind van je zoon die onderdeel is van jouw groep.
Je vrouw uit je vorige leven incarneerd binnen haar groep bij jullie dochter die onderdeel uitmaakt van haar groep.

Er is dan een karmisch verband van het vorige leven, wat je dan kan misleiden als "verliefd" maar in feite een dieper karmische verband is op zielennivo (de zielen herkennen elkaar, zonder dat de mens het weet, want die is zijn vorige incarnatie weer vergeten) en was het in dat vorige leven erg gezellig met die partner dan zal je dan ook weer het gevoel van veilig, liefde enz krijgen.
Zo voelt iemand soms ook gewoon niet goed aan zonder dat je daar een reden voor hebt, dat is dan het tegenovergestelde.
Dan weet je op zielsnivo dat hij je "pijn" kan gaan doen en vertrouwd je ziel hem/haar niet.

Maar nogmaals het is idd een complex iets, waar ik soms de weg in mijn eigen gedachtes ook kwijt raak:-S
Carpe diem homo universalis

Carpe diem homo universalis
Op 21-06-2007 17:15:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt:
BaajGuardian:

Ik heb ook met mijn nicht gekloot ;(
Maar geen penetrant gebeuren

Je smileys staan verkeerd om

:S
Op 21-06-2007 18:00:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CSM:
celtic:

Trouwen neef en nicht geeft iets meer risico
Als neven en nichten met elkaar trouwen, geeft dat slechts een gering extra risico op erfelijke afwijkingen, zo blijkt uit de resultaten van een Amerikaanse studie. Belangrijke uitzondering vormen echter besloten gemeenschappen waar met elkaar trouwen meer dan gemiddeld voorkomt. Dan stijgt het extra risico snel.
bron:
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=996

Sinds wanneer staat trouwen gelijk aan voortplanten?
Op 21-06-2007 21:21:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic:
CSM:

celtic:

Trouwen neef en nicht geeft iets meer risico
Als neven en nichten met elkaar trouwen, geeft dat slechts een gering extra risico op erfelijke afwijkingen, zo blijkt uit de resultaten van een Amerikaanse studie. Belangrijke uitzondering vormen echter besloten gemeenschappen waar met elkaar trouwen meer dan gemiddeld voorkomt. Dan stijgt het extra risico snel.
bron:
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=996

Sinds wanneer staat trouwen gelijk aan voortplanten?

Moet je bij die belgiesche bron zijn
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 22-06-2007 7:02:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe:
jan:

ik val zelf op mijn tante ik heb ook al eens met haar getongt ook vind ik dat als je echt van elkaar houd het niets uit moet maken ik ga ook volgende week bij haar slapen en denk dat het wel verder gaat deze keer en ik ben heel gelukkig met haar alleen weet haar man en mijn moeder het nog nietWil ik dit weten?
Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 06-07-2007 8:55:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
RF:
Lanoe:

jan:

ik val zelf op mijn tante ik heb ook al eens met haar getongt ook vind ik dat als je echt van elkaar houd het niets uit moet maken ik ga ook volgende week bij haar slapen en denk dat het wel verder gaat deze keer en ik ben heel gelukkig met haar alleen weet haar man en mijn moeder het nog nietWil ik dit weten?
Carpe diem homo universalis

als je het gelezen hebt, ja...
(bericht gewijzigd op 6-7-2007 11:08:24)
blaat het niet dan schaapt het niet
Op 06-07-2007 11:08:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Vladimir:
jan:

ik val zelf op mijn tante ik heb ook al eens met haar getongt ook vind ik dat als je echt van elkaar houd het niets uit moet maken ik ga ook volgende week bij haar slapen en denk dat het wel verder gaat deze keer en ik ben heel gelukkig met haar alleen weet haar man en mijn moeder het nog nietAparte situatie. Hoeveel leeftijdsverschil tussen jou en je tante? Heeft ze kinderen?
Op 06-07-2007 11:14:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe:
Inkoppertje:

Lanoe:

jan:

ik val zelf op mijn tante ik heb ook al eens met haar getongt ook vind ik dat als je echt van elkaar houd het niets uit moet maken ik ga ook volgende week bij haar slapen en denk dat het wel verder gaat deze keer en ik ben heel gelukkig met haar alleen weet haar man en mijn moeder het nog nietWil ik dit weten?
Carpe diem homo universalis

als je het gelezen hebt, ja...


Of ik het dan ook opsla in mn biologische pc is weer wat anders

Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 06-07-2007 15:40:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CSM:
Kim:

Voor een onderzoek ben ik op zoek naar een vrouw die een liefdesrelatie kent met haar broer. Kan iemand mij aan een geschikte kandidaat helpen?


Geen leuke broer?
Op 29-08-2007 18:08:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard:
jan:

ik val zelf op mijn tante ik heb ook al eens met haar getongt ook vind ik dat als je echt van elkaar houd het niets uit moet maken ik ga ook volgende week bij haar slapen en denk dat het wel verder gaat deze keer en ik ben heel gelukkig met haar alleen weet haar man en mijn moeder het nog niet


Puntje erin, puntje eruit, maar niet in je teksten, toch!
'Don't forget rule number 6'
Op 11-03-2008 16:26:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
mika2002: Zolang je er niemand verdriet mee doet moet iedereen dat zelf weten.
Op 11-03-2008 17:21:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
studentje:
artikel:
Dat is ook meteen de reden dat er een bepaald aantal personen nodig is om het menselijk ras te kunnen laten overleven. Het is niet zomaar mogelijk om met 4 man/vrouw op een eiland te gaan zitten en na enkele generaties te verwachten dat alles goed gaat, te weinig variatie in de genenpoel. Ook in afgelegen gebieden bestaat hierom grotere kans op afwijkingen bij kinderen. Urk, iemand?


wat heeft Urk hiermee te maken?!
Srry , maar ik kan het verband niet vinden! (behalve dat Urk vroeger een eiland was)
iedere vlieg wordt ooit een vloog.
Op 25-02-2009 21:29:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Constantia Oomen: 0
Zolang er slachthuizen zijn, zullen er oorlogen zijn. Leo Tolstoj
Op 21-04-2009 14:40:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marnix: Lodewijk Asscher heeft gelijk dat het tot meer zwakbegaafden leidt, maar ik ben bang dat zijn opmerking alleen maar een politiek doel dient aangezien veel van de mensen waar hij op doelt in de achterban van zijn partij zijn te vinden. En die lezen toch niet, dus geen schade.

In feite gaat het om het failliet van het decennialang gevoerde wanbeleid.
Al in de jaren '70 werd gesteld dat om Nederland zijn welvaart te laten behouden een hoogwaardige kennismaatschappij diende te worden ingericht. Kennisarme productie vond toen al veel goedkoper elders plaats en die in stand houden kon alleen als we derdewereldland zouden worden. Het was volkomen helder dat alle kaarten gezet moesten worden op uitstekend onderwijs, doorstromen van leerlingen naar hogescholen en universiteiten als norm, het aantrekken van hooggeschoolden uit het buitenland, het opzetten van kennisintensieve ondernemingen en het beeindigen van simpele productie (die vaak met vervuiling gepaard gaat).
Haaks op dit beleid is een stroom aan ongeschoolden binnengehaald, die nog steeds doorgaat, waarvoor 'dom' werk in stand moest worden gehouden. Die brachten ook gewoonten mee die niet meewerken aan het dan maar bij een volgende generatie bereiken van de gestelde doelen. Ongeschoolden brengen verhoudingsgewijs veel ongeschoolden voort, zeker als de voortplanting genetisch onverantwoord plaatsvindt. Dat heeft ook bijgedragen aan de uitholling van ons onderwijs. Om de massa's aan een diploma te helpen moesten de eisen omlaag.
Dit is een groter gevaar voor onze toekomst dan de kredietcrisis. We hebben de kans op een uitstekende concurrentiepositie in de wereld laten glippen en zullen niet kunnen opboksen tegen de snel opkomende nieuwe economieen. Misschien kan met enorme inzet op de valreep het oorspronkelijke doel nog worden gerealiseerd, maar dan zullen alle neuzen dezelfde kant op moeten staan.
Op 21-04-2009 16:09:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lemetje: @Marnix
Wat is tegenwoordig het verschil met de 'ongeschoolden' van vroeger? Het onderwijs is zover bijgesteld, naar beneden, dat het weinig meer scheeld. Jonge mensen die amper het Nederlands schrijven machtig zijn, het klinkt ook al door naar de maatschappij, en dezelfde mensen kunnen beter in MSN/SMS taal communiceren dan in der moers taal. Rekenen lukt alleen nog mbv een gokkast, we hebben geen buitenlandse ongeschoolden meer nodig, met eigen kweek lukt het ook prima.
bv.; kop in de Telegraaf : Voed kind op. Bij mijn weten word in dit geval 'Voed' met dt geschreven. Op de lokale bussen: Word buschauffeur. Weer; mis ik de 'dt' van Word. Let eens op de vertaling in de ondertitels in de films, je tenen trekken krom van het Nederlands wat er schaamteloos wordt gebezigd.
Een kind wat aan de deur kwam kon niet uit het hoofd uitrekenen wat ik zou moeten betalen aan de kinderpostzegels; 2x 6,96= ? 2 x 7 - 8 = 13,92 ze wist het niet! Een kind uit groep 7! MBO heeft het wiskundeniveau van mijn vroegere LHNO! En ja, ik was een lui varken, kon veel beter.
Op 21-04-2009 19:43:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marnix:
F.Floor (62):

Kim:

Voor een onderzoek ben ik op zoek naar een vrouw die een liefdesrelatie kent met haar broer. Kan iemand mij aan een geschikte kandidaat helpen?


Kijk eens in de Bijbel want de heel mooie vrouw van Abraham was tevens zijn zuster en die relatie wordt exact uitgelegd. Misschien wel dáárom bleef ze tot haar 90e kinderloos of zo?Of Eva die uit Adam's rib zijn voor 100% genetisch gelijke dochter was. Het is geen wonder dat er zoveel geschuffelden rondlopen.
Op 22-04-2009 10:20:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
adenis: als 2 neven met elkaar trouwen, worden het dan 2 nichten?
Op 23-04-2009 15:04:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev: Quote:
Recentelijk kwam zelfs aan het licht dat Turkse en Marokkaanse jongeren steeds vaker trouwen met hun neef of nichtje. Dat de kans op een handicap twee keer zo groot wordt maakt voor de verliefde koppels niets uit.

Haha, verliefde koppels, jaja, gewoon uitgehuwlijkt. Eens met een turks iemand gewerkt, toen kwam er ook wel uit dat misschien ongeveer een kwart met familie trouwd.

@Aloha(eerste reactie)
Waar trek je de grens. Ik denk dat er alleen een grens moet komen op het krijgen van nakomelingen. De rest moeten ze zelf maar weten vind ik, als blijft het soms wat raar. Maarja, hoe wil je dit voorkomen? En watvoor straf ga je hierop zetten? Mocht er sex komen kan ook met voorbehoedsmiddelen ook iets verkeerd gaan. En wie zegt dat ze het op tijd melden voor bv een verplichte abortus? En wat doe je als ze het kind laten komen, watvoor straf geef je, en aan wie dan, iemand moet voor het kind zorgen.
In geval van kinderen denk ik dat je artsen een grens moet laten trekken voor wat de kans op kinderen met een handycap te groot is. Bijvoorbeeld tot 5 DNA mengelingen, of hoe moet ik het eigenlijk noemen, verbieden. Dat de kans op 3,125% of kleiner is, of misschien nog een paar stappen verder.
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 23-04-2009 16:58:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.:
lemetje:

bv.; kop in de Telegraaf : Voed kind op. Bij mijn weten word in dit geval 'Voed' met dt geschreven. Op de lokale bussen: Word buschauffeur. Weer; mis ik de 'dt' van Word. Let eens op de vertaling in de ondertitels in de films, je tenen trekken krom van het Nederlands wat er schaamteloos wordt gebezigd.


Als het de zgn gebiedende wijs is, dan hoeft het niet met dt.
Wel, als het "hij/zij voedt of wordt etc".... Zover ik weet.
Op 23-04-2009 18:33:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Janverbeek: @lemetje

Ik ben onder de indruk van uw eruditie. Of is het zelfingenomenheid waarmee u zichzelf vergelijkt met een meisje dat kinderpostzegels aan de deur verkoopt? Daar zou elke Telegraaflezer jaloers op zijn hoor!

Overigens wordt "scheeld" met een "t" gespeld..... (detail).
Op 26-04-2009 19:22:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ThoTh:
C.:

lemetje:

bv.; kop in de Telegraaf : Voed kind op. Bij mijn weten word in dit geval 'Voed' met dt geschreven. Op de lokale bussen: Word buschauffeur. Weer; mis ik de 'dt' van Word. Let eens op de vertaling in de ondertitels in de films, je tenen trekken krom van het Nederlands wat er schaamteloos wordt gebezigd.


Als het de zgn gebiedende wijs is, dan hoeft het niet met dt.
Wel, als het "hij/zij voedt of wordt etc".... Zover ik weet.


Gebiedende wijs (het imperatief) wordt inderdaad geschreven in de eerste persoon enkelvoud. Tenzij meerdere personen wordt aangesproken of als de U-persoon wordt aangesproken of het een wederkerend werkwoord betreft, dan wordt het tweede persoon.

Volgens mijn nichtje wordt overigens de meervoudsvorm als achterhaald gezien
ALLES IS WAAR
Op 26-04-2009 20:49:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ThoTh:
Marnix:

Of Eva die uit Adam's rib zijn voor 100% genetisch gelijke dochter was. Het is geen wonder dat er zoveel geschuffelden rondlopen.


In tegenstelling tot de westerse vertaling staat in de oude teksten niet rib, maar zijde.
God nam een zijde van adam en maakte het tot zijn wederhelft.
Voor die splitsing was Adam dus tweezijdig

Daarom staat er in Genesis 5:2
Male and female created he them; and blessed them, and called their name Adam, in the day when they were created.
ALLES IS WAAR
Op 27-04-2009 22:46:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marnix:
ThoTh:

Marnix:

Of Eva die uit Adam's rib zijn voor 100% genetisch gelijke dochter was. Het is geen wonder dat er zoveel geschuffelden rondlopen.


In tegenstelling tot de westerse vertaling staat in de oude teksten niet rib, maar zijde.
God nam een zijde van adam en maakte het tot zijn wederhelft.
Voor die splitsing was Adam dus tweezijdig

Daarom staat er in Genesis 5:2
Male and female created he them; and blessed them, and called their name Adam, in the day when they were created.


Dat staat zo in de King James vertaling, niet in de Statenvertaling en ook niet in de NBV. Overigens is de KJV in Genesis 2:22 heel duidelijk over de rib:
'And the rib, which the LORD God had taken from man, made he a woman, and brought her unto the man.'
Dus niks tweezijdige Adam. God wist gewoon niets van genetica anders had hij dit kunstje niet uitgehaald.
Op 27-04-2009 22:59:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ThoTh: Genesis 1
27 En God schiep den mens naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem; man en vrouw schiep Hij ze.

http://www.answers.com/topic/adam-s-rib-1

http://ar.answers.yahoo.com/question/index?qid=20080410045738AAEnmeq

ALLES IS WAAR
Op 27-04-2009 23:19:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Groene Leeuw: Ik heb totaal geen bezwaar tegen relaties tussen neven en nichten.Integendeel,ik ben zelf ook verliefd geweest op een paar nichten en daar is niets verkeerds aan. Met een aantal nichten heb ik een heel goede band. Seks moet ook kunnen tussen neven en nichten, net als tussen andere stellen.
Op 14-05-2010 1:05:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: In het oude Egypte werden broer en zus al uitgehuwlijkt en ook in de koningshuizen van Europa werden neef en nicht aan elkaar gekoppeld.
Dus niks nieuws onder de zon.
Cannot kill the Battery!!!
Op 14-05-2010 9:16:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach:
ThoTh:

C.:

lemetje:

bv.; kop in de Telegraaf : Voed kind op. Bij mijn weten word in dit geval 'Voed' met dt geschreven. Op de lokale bussen: Word buschauffeur. Weer; mis ik de 'dt' van Word. Let eens op de vertaling in de ondertitels in de films, je tenen trekken krom van het Nederlands wat er schaamteloos wordt gebezigd.


Als het de zgn gebiedende wijs is, dan hoeft het niet met dt.
Wel, als het "hij/zij voedt of wordt etc".... Zover ik weet.


Gebiedende wijs (het imperatief) wordt inderdaad geschreven in de eerste persoon enkelvoud. Tenzij meerdere personen wordt aangesproken of als de U-persoon wordt aangesproken of het een wederkerend werkwoord betreft, dan wordt het tweede persoon.

Volgens mijn nichtje wordt overigens de meervoudsvorm als achterhaald gezien


Precies, en als je het niet weet of kan horen, vervang het werkwoord in de zin dan door een ander werkwoord waarbij je het wel kan horen (of er een t achter komt), zoals het werkwoord lopen of gaan.
M.a.w. als je niet weet of "word gek!" nu met d of dt is, vul dan 'lopen' in op de plaats van 'worden'. "Loop gek!" heeft geen t achter het werkwoord, dus het is ook "word gek!" zonder t.
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 14-05-2010 17:37:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CCRider:
Meneer Glimlach:


Precies, en als je het niet weet of kan horen, vervang het werkwoord in de zin dan door een ander werkwoord waarbij je het wel kan horen (of er een t achter komt), zoals het werkwoord lopen of gaan.
M.a.w. als je niet weet of "word gek!" nu met d of dt is, vul dan 'lopen' in op de plaats van 'worden'. "Loop gek!" heeft geen t achter het werkwoord, dus het is ook "word gek!" zonder t.


OF je gebruikt de smurfenregel

http://nl.wikipedia.org/wiki/Smurfenregel
My dentist told me I need a crown. I was like I KNOW, RIGHT?
Op 14-05-2010 21:50:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CCRider: Neef X nicht vind ik trouwens ranzig.
My dentist told me I need a crown. I was like I KNOW, RIGHT?
Op 14-05-2010 21:51:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
CCRider:

Neef X nicht vind ik trouwens ranzig.

En twee nichten?
Is it electrickery?
Op 14-05-2010 21:59:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CCRider:
Emie :

En twee nichten?
Nouja zolang ze geen familie van elkaar zijn mogen ze vozen wat ze willen

My dentist told me I need a crown. I was like I KNOW, RIGHT?
Op 14-05-2010 22:10:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
ThoTh:

C.:

lemetje:

bv.; kop in de Telegraaf : Voed kind op. Bij mijn weten word in dit geval 'Voed' met dt geschreven. Op de lokale bussen: Word buschauffeur. Weer; mis ik de 'dt' van Word. Let eens op de vertaling in de ondertitels in de films, je tenen trekken krom van het Nederlands wat er schaamteloos wordt gebezigd.


Als het de zgn gebiedende wijs is, dan hoeft het niet met dt.
Wel, als het "hij/zij voedt of wordt etc".... Zover ik weet.


Gebiedende wijs (het imperatief) wordt inderdaad geschreven in de eerste persoon enkelvoud. Tenzij meerdere personen wordt aangesproken of als de U-persoon wordt aangesproken of het een wederkerend werkwoord betreft, dan wordt het tweede persoon.

Volgens mijn nichtje wordt overigens de meervoudsvorm als achterhaald gezien


Ik gebruik de 'vervang het door lopen-regel'. De gebiedende wijs was vroeger: Loopt naar den pomp, dekselse kwajongen! Dat is losgelaten, het is al heel lang: Loop naar de kraan, klootzak.
(bericht gewijzigd op 14-5-2010 22:18:53)
Is it electrickery?
Op 14-05-2010 22:12:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: @ Emie

Ik gebruik meestal andere verwensingen, maar dat mag ik hier niet plaatsen.
Er kunnen kinderen kijken...

Maar wat heeft een les in het gebruik der Neerlandsche taal eigenlijk met een incestueuze relatie tussen neef en nicht te maken?
Cannot kill the Battery!!!
Op 14-05-2010 22:39:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
Marsepars:

@ Emie

Ik gebruik meestal andere verwensingen, maar dat mag ik hier niet plaatsen.
Er kunnen kinderen kijken...

Maar wat heeft een les in het gebruik der Neerlandsche taal eigenlijk met een incestueuze relatie tussen neef en nicht te maken?

Geen bips, mijn waarde. Absoluut geen ene bips.
Is it electrickery?
Op 14-05-2010 22:42:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
Emie :

Marsepars:

@ Emie

Ik gebruik meestal andere verwensingen, maar dat mag ik hier niet plaatsen.
Er kunnen kinderen kijken...

Maar wat heeft een les in het gebruik der Neerlandsche taal eigenlijk met een incestueuze relatie tussen neef en nicht te maken?

Geen bips, mijn waarde. Absoluut geen ene bips.


Dat vermoeden had ik al...

Maar om het hele gebeuren toch maar weer op de rails te krijgen:
Toen ons lieve landje nog een stukje kleiner was (oftewel: toen werken op het land nog een normaal beroep was) waren de gemeenschappen een stuk kleiner.
De gezinnen waren wel groot maar eigenlijk kwam je nooit verder dan het dorp waar je woonde.
En toen was het natuurlijk helemaal niet vreemd dat er relaties in de intieme kring voorkwamen.
Cannot kill the Battery!!!
Op 14-05-2010 22:50:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden