Toeval, lot of domweg kansberekening en statistiek. Daar waar de één een diepere betekenis in voorvallen meent te zien wuift een ander het weg als louter toevalligheden. Maar er zijn toevalligheden die zo toevallig zijn dat ze bijna pijn doen aan het gezonde verstand. Lees dit blogje er nog maar eens op na. Er zijn vele soorten van toeval en de oplettende krantenlezer kent vast wel het fenomeen van 'stereo-toeval'. De ene dag leest men over een opmerkelijk voorval ergens en daags later duikt er een tweede bericht op van een soortgelijk voorval ergens anders. Zaken lijken kennelijk graag balans te zijn. Toeval?

Laten we de proef op de som nemen en wat recente en uitzonderlijke voorvallen nemen.

Apenstreken.

Nederland stond op z'n kop toen de gorilla Bokito wist te ontsnappen uit zijn verblijf in een dierentuin en enkele personen te grazen nam. Niemand had verwacht dat zoiets mogelijk zou kunnen zijn. Enfin het voorval vond plaats op 18 mei 2007.

6 dagen later vond iets soortgelijks plaats in een dierentuin in Taiwan toen een oerang oetang wist te ontsnappen uit zijn verblijf. Ook dit dier maakt flinke amok en zette de dierentuin flink op z'n kop.

Vergeten kinderen.

Op 25 mei sprak heel Nederland schande over de Belgische vrouw die door alle drukte en hectiek van de dag haar baby in de auto vergeten was. Pas aan het einde van de dag ontdekte ze haar vergissing en trof de baby dood aan in de auto.

5 dagen later gebeurde nagenoeg hetzelfde in Brabant. Ook hier bleek er sprake van een gehaaste moeder die in alle hectiek haar 11 maanden oude zoontje in de auto vergeten was.

On-drink water

15 mei. Hoofddorp in rep en roer. Het drinkwater bleek besmet met de E-coli bacterie die voor behoorlijk buikkrampen en andere ellende kan zorgen.

5 juni. Uitgeest in rep en roer. Het drinkwater bleek besmet met de E-coli bacterie. Volgens waterleidingbedrijf PWN had deze besmetting niets te maken met de besmetting enkele weken eerder in Hoofdorp.


Ontsnapte slang op schoolplein en ontsnapte slang komt van school.

Op een schoolplein van de Christelijke Nationale School in Staphorst is op vrijdag 8 juni een Boa constrictor gevonden. De wurgslang is door de dierenambulance gevangen en meegenomen.

1 dag later lezen we; "Ricardo Brouwer (16) uit Buitenpost schrok zich zaterdagavond 9 juni een hoedje toen hij op de oprit van zijn ouderlijk huis aan de Dr. Postmastraat een rood-zwart-witte slang aantrof van ongeveer een meter lang. Het dier blijkt ontsnapt uit het Agrarisch Opleidingscentrum (AOC) in Buitenpost".

Branden in ziekenhuizen.

Op zater dag 26 mei vernemen we van een behoorlijke brand in het Amsterdamse VU ziekenhuis.

En op 11 juni lezen we; " In vestiging Lukas van Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn heeft maandagochtend brand gewoed. Volgens de brandweer werden vier etages ontruimd in verband met de sterke rookontwikkeling."

Toeval-val-val-al-al

Soms vallen de duo toevalligheden zo op dat zelf de media het ziet:

Onderstaand bericht viel op 16 juni op Fok te lezen:

Het gebeurt niet elke dag dat er een zesling geboren werd. Het is zeker zeer bijzonder als dat tweemaal in een etmaal gebeurt, en niet eens zo ver van elkaar af.

Helaas was één set kinderen zeer vroeg geboren en hebben ze het niet allemaal overleefd. De ouders, Ryan and Brianna Morrison, hadden al lange tijd geprobeerd kinderen te krijgen maar kregen pas succes na een IVF behandeling. De zesling bestond uit vier broertjes en twee zusjes. Afgelopen woensdag overleed de kleine Bennet en donderdag bezweek zijn broertje Tryg ook. De vier overgebleven kinderen verblijven nu op de intensive care afdeling van een kinderziekenhuis in Minneapolis. De zes werden zondag geboren na 22 weken zwangerschap, ongeveer 4 en een halve maand te vroeg. Volgens experts zijn veel vitale organen zoals hersenen, huid, nieren en longen dan ook nog niet goed ontwikkeld.

De doctoren hebben gedurende de zwangerschap erop aangedrongen het aantal foetussen te verkleinen om zo de kans op een succesvolle zwangerschap te vergroten. De ouders wilden dat niet. Later, maandagochtend, kwam er nog een stel zeslingen ter wereld in de staat Arizona.

Een ander toeval wil dat bovenstaande bericht juist verscheen toen ik dit blog schreef. Enfin.

2 x verkeerde tijd verkeerde plek

En dan hebben we nog de Nederlandse toerist die onlangs in Australië dodelijk slachtoffer werd van een schietpartij waar hij part noch deel aan had. De man was domweg op de verkeerde plek op de verkeerde tijd.

Amper een dag later gebeurt hetzelfde in Finland toen een Nederlandse toerist werd doodgestoken door een mafketel toen ook hij zich op de het verkeerde moment op de verkeerde plek bevond.

I rest my case.

En als uitsmijter nog even een quote van mijn mentor en gids Charles H. Fort om de hersens op te breken:

Coincidence

"I am a collector of notes upon subjects that have diversity--such as deviations from concentricity in the lunar crater Copernicus, and a sudden appearance of purple Englishmen--stationary meteor radiants, and a reported growth of hair on the bald head of a mummy--and "Did the girl swallow the octopus?"

But my liveliest interest is not so much in things, as in relations of things. I have spent much time thinking about the alleged pseudo-relations that are called coincidences. What if some of them should not be coincidence?"

(Charles Hoy Fort, Talents, p. 846)

Update 15 mei 2008.

Op 15 april verscheen er een berichtje dat een gans was aangeschoten door iemand met een blaaspijp. Het beest overleefde de aanslag maar het blaaspijltje stak nog in zijn of haar hals.Bijna 2 weken later verscheen er elders een bericht over een duif die ook een aanslag van iemand met een blaaspijp had weten te overleven en ook deze duif had het pijltje nog in zijn kop.

duif pijltje

3.14po: Inderdaad, alles neigt naar symmetrie
United as one. Divided by zero.
Op 27-06-2007 0:34:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
J.W.: dat heb ik ook vaak, dan hoor ik bijvoorbeeld een appart woord, en die hoor ik kort daarna nog een paar keer
Op 27-06-2007 16:39:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: maar natuurlijk kunnen we alles in cijfertjes gieten en er kansberekeningen van maken... maar idd wat als het geen louter toevalligheden zijn...wat als er wel een samenhang is?
Op 27-06-2007 16:51:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
smartguy: king of pop ging laatst dood, zou het dan ook zou het dan nu ook tijd zijn voor de queen of pop(madonna) ik las dit: http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2009/07/madonna_ook_bijna_dood.html
Op 27-07-2009 21:57:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden