Mijn GW-collega Guy schreef onlangs een blog over de Menenpoort in Ieper. De Menenpoort is een monument opgericht ten nagedachtenis van de gevallen soldaten in de eerste wereld oorlog en tot op de dag vanvandaag blaast men er 's avonds de 'last post' die u hier kunt beluisteren.

Kort na het verschijnen van het blogje ontvingen we reacties dat het onderwerp geen raakvlakken zou hebben met 'grenswetenschap' en dat het niet thuis zou horen op een website zoals deze.
In mijn ogen is alles 'grenswetenschap' als je maar diep of breed genoeg kijkt.In dit blog neem ik u terug naar de velden van weleer en ik zal u tonen dat de Eerste Wereldoorlog meer grenswetenschappelijke aspecten heeft dan men zou vermoeden.

Blik in de toekomst
Blik in de toekomst
( goed voorbeeld doet goed volgen ..)

The jolly war.

De Eerste Wereldoorlog was letterlijk een breekpunt tussen oude tradities en nieuwe opvattingen en legde het fundament voor onze huidige maatschappij. Zo werd er voor het eerst op grote schaal gebruik gemaakt van propaganda. Toen het Britse beroepsleger al vlug gedecimeerd was moest Engeland een beroep doen op een vrijwilligersleger. Maar hoe krijg je de mensen zo gek om voor rivaal Frankrijk bloed te vergieten? Propaganda bleek een uiterst effectief middel.'De oorlog die alle oorlogen zou eindigen' wie zou zich niet daarvoor willen inzetten.

'The Jolly War', de vrolijke oorlog dus inspireerde complete zangkoren, cricketclubjes en kroegvrienden om zich massaal op te geven als soldaat. Het volledige vertrouwen van het volk in de machthebbers deed iedere twijfel smelten. Ook Duitsland ontdekte al snel de waarde van propaganda. Zo werden bij de invallen van België bewust geruchten verspreid dat de lokale bevolking op argeloze Duitse soldaten zou schieten. Dit resulteerde in een zeer agressieve en niets ontziende doorstoot richting de IJzer.

Officer and gentleman.

In het begin benaderde de beroepssoldaten het oorlog voeren nog op een hoffelijke wijze. De Britse officier liep voorop (veelal ongewapend) en leidde zijn manschappen richting vijand. 'Niet rennen' was het devies en gewoon een lijn blijven vormen. Duitse machine geweren maaide zo duizenden soldaten neer voordat men besefte dat deze klassieke manier van de vijand benaderen niet zo heel gunstig was. Aan Britse zijde waren loopgraven in het begin ook niet zo heel belangrijk, 'de energie voor defensie kan men beter steken in het offensief' was de slechte raad uit het Britse handboek soldaat. Oude normen en waarden gingen op de schop en vriend en vijand werden op handhandige wijze de 20ste eeuw ingetrapt.


( Beroemde boxer laat zich vrijwillig de loopgraven insturen..)

Niet Grenswetenschappelijk genoeg?

Misschien ontgaat u de diepere implicaties van de WW1 of misschien is het voor u slechts een saai geschiedenislesje. Laten we inzoomen op een opmerkelijk voorval aan het begin van de oorlog dat tot nu toe één van best gedocumenteerde vorm van precognitie is.

De Rill brieven.

We gaan weer terug in de tijd naar het begin van de Eerste Wereldoorlog. Een compagnie Duitse soldaten heeft nog maar net zijn intrek genomen in het Kapucijnerklooster Sigolsheim vlakbij Colmar, als er een Franse gevangene wordt binnengebracht. De onbekende Fransman wordt tussen 14 en 18 augustus 1914 door een luitenant, in het bijzijn van soldaat Andreas Rill (1881-1952) aan een verhoor onderworpen. De gevangene beantwoordt niet alleen de vragen maar hij spreekt tot ieders verbazing ook profetieën uit. Hij vertelt over de Eerste en een Tweede Wereldoorlog en het lot dat Duitsland zou treffen.

De soldaten zijn geamuseerd en verbijsterd tegelijk. Sommige soldaten doen de vreemde verhalen van de Fransman af als kolder, maar soldaat Rill luistert aandachtig. Op 24 en 30 augustus 1914 stuurt Rill brieven naar zijn vrouw en kinderen in Beieren en in die brieven doet hij uitgebreid verslag van de voorspellingen van de Fransman. Latere onderzoeken naar de brieven hebben uitgewezen dat ze authentiek zijn en het hele voorval is voor het laatst in 1974 nogmaals nageplozen en bevestigd door de Freiburgse parapsycholoog Hans Bender. Men heeft echter nooit de identiteit van de Fransman kunnen achterhalen, zijn naam is, in tegenstelling tot de brieven, verloren gegaan.

Uit de brieven van Rill kunnen we de volgende uitspraken van de Fransman teruglezen, om vertalings- en interpretatiefouten te voorkomen neem ik deze letterlijk, inclusief taal- en stijlfouten, over. Onder iedere profetie zal ik toelichten hoe die heeft uitgepakt;

"Der krieg ist für Deutschland verloren und geht ins fünfte jahr"

De Fransoos doelt hiermee op de Eerste Wereldoorlog.
Begin 1914 twijfelde zowel vriend als vijand niet aan een Duitse overwinning, eind 1918 had Duitsland de oorlog dan toch verloren, de oorlog heeft dan bijna 5 jaar geduurd.

"Auch von Italien sagt er das es gegen uns geht und in einem jahr den krieg erklärt und beim zweiten krieg mit uns geht.."

Inderdaad vocht Italië eerst tegen de Duitsers en tijdens de Tweede Wereldoorlog, onder Mussolini, met de Duitsers.

"Dann kommt Revolution, aber sie kommt nicht recht zum Ausbruch; der eine geht und der andere kommt"

Onderlinge interne machtsstrijd en verzet zou het einde van de oorlog inluiden en uiteindelijk de val van het Duitse keizerrijk. De eerste putsch van Hitler werd verijdeld.

"Und reich wird man, alles wird Millionär, und so viel Geld gibts, dass mans beim Fenster rauswirft und klaubts niemand mehr auf"

Na de Eerste Wereldoorlog stortte de economie van Duitsland in, de inflatie nam ongekende vormen aan. Bankbiljetten van 10, 20 of meer miljoenen Mark waren eerder regel dan uitzondering. Er waren zelf lieden die hun huis behingen met dergelijke bankbiljetten.

"Es kommt ein mann aus der niederen Stufe, und der macht alles gleich in Deutschland, und die leute haben nichts Rechtes zu reden. Und zwar mit einer Strenge, dass es uns das wasser bei allen fugen raustreibt. Denn der nimmt Leuten mehr, als es gibt und straft die leute entsetzlich, denn um diese Zeit verliert das Recht sein Recht, und es gibt viele Maulhelden und Betrüger.
Die Leute werden wieder ärmer, ohne dass sie es merken. Jeden Tag gibts neue Gesetze, und viele werden dadurch manches erleben oder gar sterben. Die Zeit beginnt ungefär 1932 und dauert neun jahre, alles geht auf eines Mannes Diktat."

De onmenselijke dictatuur die de profeet voorzag kon niets anders zijn dan die van Adolf Hitler, die op 30 januari 1933 aan de macht kwam.

"Steht an Jahreszahl vier und fúnf, dann wird Deutschland van allen Seiten zusammengedrückt, und das zweite Weltgeschehen ist zu ende."

Het einde van de oorlog werd correct aangeduid. In mei 1945 ondertekende Duitsland, nadat het op alle fronten was aangevallen, de capitulatie.

"Der mann und das Zeichen verschwinden, und es weiss niemand wohim."

Gelijk na de Tweede Wereldoorlog werd het hakenkruis uit de openbaarheid verbannen. En ondanks het verhaal dat Hitler omgekomen is in een Berlijnse bunker, speculeren nog veel mensen dat hij ergens was/is ondergedoken.

"Deutschland wird zerrissen, und ein neuer Mann tritt zutage, der das neue Deutschalnd leitet und aufrichtet."

Vermoedelijk zag de Franse ziener de tweedeling van Duitsland (BDR en DDR) en de aantreding van bondskanselier Konrad Adenauer in 1949.

Buiten de treffende voorspellingen plaatste de Fransoos ook enkele minder geslaagde profetieën. Zo 'zag' hij hoe Zwitserland zich bij Duitsland aansloot (fout, de Zwitsers bleven officieel 'neutraal' tijdens de oorlog) en Engeland zou de armste staat in Europa worden (fout, Engeland is nooit armste staat in Europa geweest.) Een vreemde opmerking was ook dat in de jaren '50, in het uiterste deel van Rusland, uit een jodin, de antichrist geboren zou worden en dan is er nog de opmerkelijke uitspraak dat zeven "donkere" mannen onheil zouden brengen.

Daar staat weer tegenover dat Rill de profetieën pas daags na het verhoor vanuit zijn geheugen heeft opgeschreven. De Fransman sprak wel een beetje Duits maar hoe goed hij zich in die taal kon uiten is niet duidelijk. Dus de onjuist- of onduidelijkheden konden ook aan Rill worden toegeschreven. Natuurlijk staat de zaak Rill niet alleen. Er zijn meer voorbeelden waarbij kan worden aangetoond dat men vooraf weet had van toekomstige gebeurtenissen. De kracht van voorspellingen hangt af van het aantal details dat gegeven wordt en de waarschijnlijkheid van de gebeurtenissen. In het geval van de Franse profeet is het haast ondenkbaar dat iemand in 1914 zo compleet en gedetailleerd een dergelijke bizarre toekomst kon verzinnen.

De Rill brieven: Mystica, Der prophetische Franzose, Fiebag, Gruber en Holbe, isbn 3 8289 0804 7, blz. 1000

 

Horatio: grenswetenschap of niet, gewoon een goed stuk.
Op 28-06-2007 15:46:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
J.W.: Buiten de treffende voorspellingen plaatste de Fransoos ook enkele minder geslaagde profetieën. Zo 'zag' hij hoe Zwitserland zich bij Duitsland aansloot (fout, de Zwitsers bleven officieel 'neutraal' tijdens de oorlog) en Engeland zou de armste staat in Europa worden (fout, Engeland is nooit armste staat in Europa geweest.) Een vreemde opmerking was ook dat in de jaren '50, in het uiterste deel van Rusland, uit een jodin, de antichrist geboren zou worden en dan is er nog de opmerkelijke uitspraak dat zeven "donkere" mannen onheil zouden brengen.
wat niet is, kan nog komen
Op 28-06-2007 16:47:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
RF:
J.W.:

Buiten de treffende voorspellingen plaatste de Fransoos ook enkele minder geslaagde profetieën. Zo 'zag' hij hoe Zwitserland zich bij Duitsland aansloot (fout, de Zwitsers bleven officieel 'neutraal' tijdens de oorlog) en Engeland zou de armste staat in Europa worden (fout, Engeland is nooit armste staat in Europa geweest.) Een vreemde opmerking was ook dat in de jaren '50, in het uiterste deel van Rusland, uit een jodin, de antichrist geboren zou worden en dan is er nog de opmerkelijke uitspraak dat zeven "donkere" mannen onheil zouden brengen.
wat niet is, kan nog komen

engeland heeft wel degelijk een crisistijd gehad, toen de kolenindustrie vastliep en de jaren na de oorlog, maar niet met blijvende gevolgen. engeland zit wel in een vreemde positie, hun financieele hart in london is op de 1 of andere manier niet eens engels grondgebied, als het financieele centrum geen engels grondgebied is, dan heeft engeland dus heel weinig geld, feitelijk gezien (ik zeg niet dat dat daarop slaat, btw) vergelijk het een beetje met het vaticaan, een staat in een staat. ook weet engeland opvallend vaak bepaalde europese regelgevingen te ontduiken, maar dat terzijde.

dat de antichrist uit het oosten zou komen (waarschijnlijk rusland) heb ik ook wel eens gelezen, ik meen mij echter 1980 als jaartal te heugen, of dat zijn geboortejaar of begin van zijn heerschappij was durf ik niet meer te zeggen (bin laden word toch sinds ca 1980 door amerika ingezet tegen rusland? wie weet
(bericht gewijzigd op 28-6-2007 18:43:09)
blaat het niet dan schaapt het niet
Op 28-06-2007 18:43:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: Grappig de fransoos zat voor ongeveer 70% right on target. De toekomst ligt waarschijnlijk vast. Mooi zo. En nu nooit meer zeuren over dat je een vrije wil hebt. Het boek is al geschreven.
Op 28-06-2007 22:11:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic:
Ganzfeld:

Grappig de fransoos zat voor ongeveer 70% right on target. De toekomst ligt waarschijnlijk vast. Mooi zo. En nu nooit meer zeuren over dat je een vrije wil hebt. Het boek is al geschreven.

Ik kras alleen wat bladzijde's door, en schrijf ze opnieuw )
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 29-06-2007 19:17:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden