Als kind willen de meesten graag een held zijn. Ik in ieder geval wel en een van mijn helden was Robin Hood, Robin Hoodde Engelse volksheld die stal van de rijken en zijn buit verdeelde onder de armen.

Ik droomde ervan om al het geld van de rijken te verdelen onder de armen. Op jonge leeftijd begreep ik al dat ze het elders veel minder goed hadden dan wij hier in de eerste en tweede wereld. Oneerlijk vond ik het en ik voelde dat ik was voorbestemd om het te gaan verdelen.

Of Robin Hood daadwerkelijk heeft bestaan, is onduidelijk. Ik ga met u even door enkele vreemde zaken rondom de legende...

Waar is Robin Hood?

De naam is niet in officiële documenten terug te vinden. Wel doen er vergelijkbare namen en verhalen de ronde van drie heren die mogelijk de inspiratiebronnen vormen voor de uiteindelijke legende. Een feit is dat Sherwood Forest bekend stond als toevluchtsoord voor vogelvrij-verklaarden. Zij legden vallen en zetten boobytraps uit om anderen te doen denken dat het bos behekst zou zijn.

Anachronisme in de roos

Meest opmerkelijke feit rondom het bestaan van Robin Hood is dat, ten tijde van de ballades waarin Robin Hood zijn bekendheid aan leent, de longbow (handboog - en Robins voornaamste wapen) nog lang niet in Engeland gebruikt werd.

Droeg Robin een roze Hood?

Robin Hood, soms Man In TightsRecente onderzoeken trekken hun twijfels omtrent Robins relatie met Lady Marion. Zij komt namelijk pas voor het eerst voor in de ballades halverwege de 14de eeuw. Er is geen officieel bewijs rondom haar bestaan terug te vinden, en dat is opmerkelijk gezien haar vermeende adellijke afkomst.

Er wordt nu beweert dat Robin een seksuele relatie zou hebben gehad met Little John. Homoseksualiteit lag in de 14de eeuw nogal moeilijk en om de legende niet te verliezen zou Lady Marion aan de verhalen toegevoegd zijn.

Enfin, voordat dit helemaal de ‘andere kant’ opgaat wil ik het weer hebben over mijn eigen fascinatie voor het ‘stelen’ van de rijken en geven aan de minderbedeelden. Het maakt niet zoveel uit of helden bestaan hebben of niet, het gaat om de boodschap…pakken wat je pakken kan van de mensen met geld en geef dit aan de armen. Bij deze...

NB. Mocht u iemand zijn die aanhanger is van ‘the secret’ en er dus van overtuigd zijn dat armoede onbewust aangetrokken is of een gevolg van je karma van een vorig leven, stop dan nu met lezen en maak je vooral niet druk over honger en ellende in de derde wereld…
Arm hongerig kindjeOok mensen die vooral met eigengewin bezig zijn en het vergaren van zoveel mogelijk materiaal, stop hier en houd je bezig met jezelf.
…en natuurlijk iedereen die niks voelt bij kinderen die verrekken van de pijn door honger, ziekte en oorlog, laat maar...

(Zo zou Robin H. het ook hebben gedaan denk ik. ‘…Als het niet goedschiks kan dan maar cynischschiks..’)

Word zelf Robin Hoed!

Voor die andere (zeer kleine) groep het volgende: Sinds een paar jaar ben ik betrokken bij een project dat zich ten doel gesteld heeft om kinderen in KENIA te helpen. Helpen met eten, kleden en educatie, een nobel en eerlijk project, begonnen door mensen met het hart op de goede plek.

Ik ga er verder geen woorden aan vuil maken en zeker geen zielig betoog houden. Behalve dat ze jullie geld goed kunnenHonger in Afrika gebruiken voor de bouw van een school waar ze les kunnen krijgen om een toekomst op te bouwen. Geef wat je kan en wil missen en we lullen nergens meer over. Het project heeft nog 25.000 euro nodig om te kunnen gaan bouwen. Een hoop geld maar met jullie hulp zeer goed haalbaar...

‘1 voor allen en allen voor 1!’ of waren dat de 3 musketiers? Nou ja, de boodschap is duidelijk…’wie de chaos wil bestrijden, zal in zijn buidel moeten tasten’
Namens Stichting Pamoja en de kinderen uit Kenia dank ik u hartelijk.

Stichting Pamoja in actie

RABO-bank Dordrecht nr. 161.165.508
t.n.v. Stichting PAMOJA

Update 2-10-2007: filmpje gemaakt. Dan weet u waarvoor u het doet.

Horatio: Goeie aktie. Heb net 10 euro overgemaakt.
Op 03-07-2007 0:39:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Horatio: Doneren kan nog steeds of moet al het geld nu naar de redaxie van Grenswetenschap?
Ik zou zeggen fifty fifty.
In Nederland kun je nog altijd een uitkering krijgen als het niet meer gaat...toch?
Op 03-07-2007 16:14:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt: Met uitzondering van het feit dat de redaxie het initiatief steunt zijn er verder geen banden met de organisatie.
(bericht gewijzigd op 3-7-2007 16:34:54)
Op 03-07-2007 16:34:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt: De achterdocht heerscht zo snel...

:S
Op 03-07-2007 18:29:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Horatio: 10 euro is genoeg hoor...maar mag ook meer zijn.
Gewoon 1 keer niet een shoarmaschotel bestellen(.. omdat je niet achter je pc bent weg te slaan?) Bruine boterham met pindakaas en je kan weer door met een gelukzalig gevoel omdat je eindelijk iets hebt gedaan aan zingeving. Gefeliciteerd vast!
Op 03-10-2007 18:46:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden