In maart 2007 hadden we u bericht dat wetenschappers bezig waren aan een pil die selectief een herinnering kan wissen. Toen was men in Amerika nog op ratten aan het testen, aldus Nature Neuroscience. Nu maakt het UMC van Utrecht reeds actief gebruik van een middel dat trauma's doet vergeten. In nog geen half jaar zijn grote sprongen gemaakt.

Ratten hadden al een leuk leven...
Ratten hadden al een leuk leven
( Ratten hadden door een vergeet-pil al een goed leven )

Bij de ratten werd gebruik gemaakt van het medicijn UO126 dat toen nog niet op mensen mocht worden getest. In Nederland verkrijgt men het wisselende resultaat met propranolol. Propranolol is sinds 1965 internationaal op recept verkrijgbaar. Het is als het merkloze Propranolol te verkrijgen in tabletten en capsules.

Hoewel een van de bijwerkingen is dat dromen er levendiger van worden en er op de bijsluiter zelf voor nachtmerries wordt gewaarschuwd, is dit middel volgens onderzoek ook geschikt voor het wissen van herinneringen en trauma´s. Zie het maar als een vorm van snelle therapie en heilzaam bij o.a. posttraumatische stress-stoornis (PTSS).

autoped
( U binnenkort ook vrolijker dankzij de vergeet-pil? )

Sommigen zullen blij zijn met de aankomende range aan vergeet-pillen en staan mogelijk hoofdzakelijk stil bij de positieve aspecten. Toch is er een kanttekening. Denkt u maar even aan hoe breed brainwashing kan toegepast/misbruikt worden? En dan nog het feit dat mensen soms tijdelijk iets willen vergeten waarvan ze jaren later dankbaar zijn dat ze het hebben overwonnen. Een vergeten verleden wordt immers herhaald in de toekomst...

RF: zo nu en dan had ik liever een pil om iets niet te vergeten...
blaat het niet dan schaapt het niet
Op 03-07-2007 19:50:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BaajGuardian: Dit klopt niet, de pil heeft niet meer effect dan temazepam heeft, en dat middel heeft ook als bijwerking geheugenverlies. Dus zo ongelovelijk is dit niet.
Op 04-07-2007 13:22:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivory^: wat heeft die foto te maken met het blogje???
Op 04-07-2007 15:13:50 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po: happyness
(bericht gewijzigd op 4-7-2007 15:24:34)
United as one. Divided by zero.
Op 04-07-2007 15:24:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden