Nadat er laatst een tand van 1 miljoen jaar oud is gevonden vroeg ik me af wat de oudste vondst die men in Nederland deed is. Als we het strikt op DNA beschouwen dan blijkt dat een mysterieus figuur uit de bronstijd te zijn. Hij draagt de mooie naam Krabbeplasman.

Men vond het skelet van Krabbeplasman in Vlaardingen. Onderzoek op DNA afkomstig van celmateriaal uit twee kiezen toonde aan dat het zeker menselijke resten zijn. De restanten worden op een ouderdom van 3.300 jaar geschat.

Krabbeplasman
Krabbeplasman
( Krabbeplasman zoals hij er nu opnieuw uitziet )

De botten werden in 1990 door drie spelende kinderen ontdekt. Krabbeplasman was naar schatting 43 jaar oud, het is niet duidelijk waaraan de man is gestorven.

Op 11 juni 2007 werd het gereconstrueerde gezicht van Krabbeplasman, gemaakt door een fysisch antropoloog, onthuld. Zijn gezicht is op dezelfde manier gereconstrueerd als het Meisje van Nulde en het Maasmeisje.
Het is niet zeker of Krabbeplasman echt op zijn replica leek, het haar en de ogen zijn door de antropoloog gekozen. "De Romeinen hebben het in de literatuur over mensen met lichte ogen en wilde haardossen. Dus dat heb ik hem maar gegeven.''

Het is nog mogelijk om zelf naar Krabbeplasman te gaan kijken. Het Vlaardings Archeologisch Kantoor heeft een vitrine ingericht in het Vlaardingse stadhuis. In deze kleine expositie is de schedel van de Krabbeplasman te zien en ook zijn gezichtsreconstructie. Tot september/oktober 2007 tijdens kantooruren te bekijken. Voor als u eens niet weet wat gedaan...

J.W.: 43 jaar is wel heel oud, voor die tijd
Op 08-07-2007 18:34:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
RF: grote kans dat het gewoon ouderdom was, ja, pensioenvoorzieningen waren ook nog niet zo geweldig toendertijd...
(bericht gewijzigd op 8-7-2007 18:49:47)
blaat het niet dan schaapt het niet
Op 08-07-2007 18:49:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden