Wat loopt harder dan 15 kilometer per uur? Wat is super agressief en valt prooien aan groter dan zijzelf? Wat is momenteel de grote angst van veel mariniers in de woestijnen van Irak en Afghanistan? En wat heb ik me nu weer laten aanleunen om in huis te nemen?

'Nee pap, hij is echt niet giftig' bezwoer Koen mij toen hij op een insectenbeurs wees op een prachtig wit spinachtig beestje. De dame achter het stalletje knikte ter bevestiging en ik trok de portemonnee. 'Het is een speudo-spin en komt uit de woestijn, camelspider noemen ze het' lichtte Koen mij vrolijk in terwijl het beest van de hand ging. Eenmaal thuis aangekomen en het diertje in zijn nieuwe habitat was ondergebracht googelde ik op 'camelspider' en sindsdien slaap ik slecht.


Het eerste wat ik tegenkwam was deze website waar te lezen valt hoe de camelspider 's nachts nietsvermoedende slachtoffers inspuit met een sterke pijnstiller waarna het beest op zijn gemak zijn slachtoffer locaal opvreet (leuk in je slaapzak). Als we de makers van deze website mogen geloven groeit het beest constant tot het een doorsnede van 60 centimeter heeft bereikt.

Het beest zou er niet voor terugdeinzen om zelfs mensen achterna te rennen en aan te vallen. Tijdens deze aanvallen zou de camelspider een ijzelijk gegil laten horen. De camelspider zou zijn naam danken aan het feit dat hij tegen kamelen opspringt om zich via de buik naar binnen te vreten. Al met al zou de camelspider beangstigender zijn dan de Taliban en Al Qaida samen.


( Zo groot zijn ze dus niet )

Na van de eerste schrik bekomen te zijn bedacht ik me dat verhalen van Amerikaanse mariniers in den vreemde nou niet bepaald de betrouwbaarste bronnen zijn. Koen's nieuwste aanwinst behoort tot de groep 'solifugae' wat zoveel betekent als "vluchtend voor de zon". Hoewel deze diertjes overwegend in woestijnachtige omgevingen vertoeven zijn het geen zonaanbidders. De hele familie solifugae omvat zo'n 600 verschillende soorten die zowel in de oude als nieuwe wereld voorkomen.

Ze staan te boek onder verschillende namen zoals; camelspider, sunspider, windspider, sun of wind scorpion en ongetwijfeld zullen ze lokaal nog wel wat benamingen kennen. Het zijn overigens geen echte spinnen en ook geen schorpioenen. De vergelijking met een schorpioen komt waarschijnlijk door het gedrag van het dier. Bij dreiging steek het zijn achterlijf omhoog en lijkt het een beetje op een schorpioen. Hoewel het deze groep dieren tot de spinachtige behoren zijn het dus geen echte spinnen net zoals bijvoorbeeld de zweepspinnen.


( foto: Koen)

Het is een geduchte rover. Buiten insecten eet het ook jonge muisjes, kleine hagedisjes en aas. Hun jachttechniek is simpel. Ze rennen gewoon net zo lang achter hun prooi aan tot ze het te pakken hebben. Er is niet zo gek veel bekend over deze groep van dieren en hoewel ze als niet giftig te boek staan raden entomologen met klem aan beten te vermijden. De grootste exemplaren worden niet groter dan 16 centimeter (inclusief pootjes). Enfin enkele foto's van de soorten kunt u hier vinden.

De camelspider van Koen is (nog?) slechts enkele centimeters groot en liet zich gedwee voor de camera fotograferen. Het diertje heeft twee priemende ogen en enorme kaken en ik kan mijzelf goed voorstellen dat het beestje als prima uitgangspunt voor horrorverhalen kan dienen. Koen is er blij mee en het diertje schijnt zich goed thuis te voelen in zijn nieuwe onderkomen. Eigenlijk is het best wel een heel mooi beest, soms moet je gewoon heel erg je best doen om de schoonheid van iets in te zien.

Hieronder een tweetal clipjes, in het eerste clipje zijn wederom sukkels te zien die verblind door dollartekens een levende camelspider opeten (wie moet nou banger voor wie zijn?) en de tweede clip is huisvlijt van een verveelde marinier die zijn eigen versie van Kill Bill heeft gemaakt met een camelspider en een schorpioen in de hoofdrol.

(voor serieuze info zie: Dippenaar, A. 1993. Sunspiders - some interesting facts. African Wildlife. 47(3): 120-122)


Ganzfeld: Mooi diertje, toch zou ik het niet graag in mijn slaapzak aantreffen.
Op 14-07-2007 11:58:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Horatio: Bedankt voor de nachtmerrie!
God< I hate spiders.
Op 14-07-2007 14:59:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivory^: pssst... Horatio het is geen spin
verders volkomen met je eens, brrrrr

Willen de redaxie leden niet meer zulke enge plaatjes op de homepage gooien? haha brrrrr

Heb spontaan overal de kriebel
Op 14-07-2007 18:00:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Vladimir: Ik vond die keer dat Frans Bauer op de homepage stond stukken enger.

:S
(bericht gewijzigd op 14-7-2007 18:04:52)
Op 14-07-2007 18:04:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Op 31-07-2007 10:58:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld:
Sonlives:

Dat filmpje van die mensen die de achterlijfen van die arme beestjes afbijten...
Och arme spin, wat moet jij wel niet gedaan hebben om dat te verdienen..............................
Om zo te eindigen voor ons vermaak........................................

WAKE UP!


Alles wat niet aaibaar is is de klos in deze wereld (gaat ook op voor lelijke mensen). Daarom moeten er meer van dit soort blogjes komen.. onbekend maakt onbemind en door mensen de schoonheid te laten zien gaan ze misschien ook wat nadenken.
Op 21-08-2008 9:58:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden