We houden van Derren Brown, de Britse mentalist die oude truuks in een nieuw jasje steekt en nieuwe verzint op basis van psychologische technieken, waaronder NLP. Check daarvoor o.a. Ankerman Derren Brown, Zombie Derren en Kung Fu Derren. Dit keer houden we het op een demonisch staar-spelletje dat hij uitvoert met zijn publiek.

Waarom is iemand als Derren Brown een geliefd onderwerp op GW? Eenvoudig, velen menen dat hij hogere krachten onder de gelederen heeft, zelfs al beweert deze meester van misleiding van niet. Noem hem gerust een omgekeerde Robbert van den Broeke. Na het zien van de video onder dit blog, gevonden op YouTube, geloofden enkele reageerders zelfs dat Derren Brown de antichrist was. Dat is hij natuurlijk niet, we leggen u uit waarom, maar kijkt u misschien eerst even naar het filmpje.

Derren Brown staart

Derren Brown is een crack in NLP, Neuro Linguistisch Programmeren. In de staar-truuk maakt hij daar opnieuw handig gebruik van. Houdt er sowieso rekening mee dat de beelden van Brown gemonteerd zijn. We moeten het dus uitleggen op basis van de kleine stukjes die de mentalist wel laat zien.

De Milton-handshake.

In een ander blog, de hypnotische handdruk, hadden we u al uitgelegd dat iemand in trance gebracht kan worden door een eenvoudige handdruk. Een hand geven is namelijk een automatisme in onze cultuur. Steek maar eens uw hand uit naar een willekeurig voorbijganger, alsof u hem wilt begroeten, en u zult zien dat de persoon in kwestie uw oproep zal beantwoorden. Dit met uitzondering van onbeleefde of wantrouwende mensen; deze staan niet zo positief tegenover vriendelijkheid van onbekenden.

Handje geven?

De hypnotische handdruk die u in de staar-wedstrijd van Derren Brown ook uitgevoerd ziet worden werkt natuurlijk niet altijd. Als mensenkenner selecteert Brown zijn slachtoffers zodat de kans op succes optimaal wordt. Dat slechts weinigen op de hoogte zijn van deze handdruk-hypnose is alleen maar gunstig voor de beoefenaar.

De keuze van slachtoffers.

Zoals u misschien zelf zult gezien hebben kiest Derren Brown voor de staar-truuk de wat ruigere soort mensen. Dit zijn doorgaans personen die, zoals Bokito, zelf weinig te maken krijgen met intens en langdurig oogcontact en er dus minder goed mee omgaan. Aangezien ze dominant zijn hebben ze het meest te maken met onderdanige mensen en die kijken iemand dan weer minder snel voor een langere tijd recht in de ogen. Brown, die slechts spreekt over een wedstrijdje 'elkaar aankijken' verrast zijn slachtoffer door zelf voor een agressievere, dominante blik te kiezen.

Wanneer dominante personen plots langdurig oogcontact moeten maken, hetgeen Derren Brown door middel van zijn spelletje forceert, dan krijgt het individu last van innerlijke wrevel en gaat hij zich ongemakkelijk voelen. Staart u maar even een tijd naar iemand in de supermarkt. Normaal gezien kan iemand wegkijken, maar dit keer is wegkijken hetzelfde als een wedstrijd verliezen. Er wordt dus gewroet in onprettige innerlijke gevoelens.

Derren Brown is perceptie

Maar... is het wel zo simpel? Neen, natuurlijk niet. Door simpelweg even te staren kun je niet zomaar iedereen 'kraken'. Derren Brown staat te boek als iemand die A zegt en B doet, het is een goochelaar, een mentalist. De hypnotische handruk en het selecteren van het slachtoffer zijn lang niet voldoende voor de effecten die u in het filmpje ziet.

Ook in dit geval zet Derren Brown de kijker op het verkeerde been, zo beweert een deelnemer. De staar-wedstrijd is volgens de kale man in de video (die inmiddels zijn haar liet groeien) gewoon een stukje toneel. Hij laat dit weten door middel van een geuploade video op YouTube. Helaas kunnen we deze niet embedden, dus u moet even naar de desbetreffende pagina doorklikken. Op GW brengen we u nog eens het toneelspelletje zelf:


( Derren Brown speelt misleidend toneel )


( Staar-deelnemer getuigt [doorklikken nodig] )
Vladimir:
Ruud Poort:

ROBBERT VAN DEN BROEKE IS BETER DAN DERREN BROWN

Qua langdurige illusies wel, ja.
Op 15-07-2007 1:49:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BaajGuardian: Dikke bullshit dat die vent dezelfde is als de man in het filmpje, ik ben een meester in het herkennen van details en patronen, en de gezichten kwamen totaal niet overeen, wel als je de basis kenmerken van een gezicht neemt, de neus de ogen en de assecoires (nee niet de mond, daar let je niet automatisch op als je een gezicht bekijkt)

Maar als je vervolgens stukje voor stukje vergelijkt zie je dat zijn gezicht veel dikker en vetter is, vervolgens zijn ogen heel anders staan, zijn neus wijder is en zijn kin hoger staat, hij heeft amper rimpels op zijn voorhoofd en zijn ogen zijn ook boller, ook is zijn mond compleet anders.

Staaltje attentionwhoring dus.

Derren brown blijft voor mij een zeer intelligente boodschapper.
En niet met de boodschap dat je "magische krachten" kan hebben..
Maar de boodschap dat wat hij doet door de media gedaan word om ons allemaal in hun schuitje te houden.
Op 16-07-2007 6:12:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt: Er zit jaren tussen Browns filmpje en het filmpje van die knakker. Vind je het gek dat hij er dan iets anders uitziet? Maar... zelfde ogen, vorm, tattoes, uitstraling... Hij is dezelfde, geen twijfel.

:S
Op 16-07-2007 10:59:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DaVince: Misschien kan hij wel niet tegen zijn verlies en dat hij het op deze manier probeerd te compenseren? Een ideetje hoor ik zeg niet dat het zo is.
Religion, a placebo which causes damage.
Op 16-07-2007 18:46:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivory^:
Boro:

@redactie
Ik dacht dat we maar 2000 tekens per quote hadden.
bovenstaande van Michael heeft er meer dan 4000 !!

sie je nou wel dat er iets nie deugt op de site ??!!!

Of is hij misschien de ware engel ???


boro, er ooit aan gedacht dat dat misschien wel komt omdat de quote niet codecorrect uitgevoerd is? louter copy pasten
Op 14-11-2007 13:40:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden