In het echte leven, dus als ik van het computerscherm verwijderd ben, mag ik graag genieten van de mooie natuur. Roos van JerichoOndanks de grote diversiteit werken de meeste dingen toch redelijk gelijkaardig. Alle vogels hebben bijvoorbeeld 2 vleugels, plantenblaadjes groeien zowat altijd volgens de reeks van fibonacci.

Laat me de wereld der planten en bloemen, de flora, als voorbeeld behouden. Dagen, soms weken tot maanden duurt het om een exemplaar te laten bloeien. Maar niet bij de Valse Roos van Jericho, wiens bedriegelijke schoonheid ik in u dit blog zal laten zien. Een grensgeval van een plant...

De Valse Roos van Jericho wordt ook wel de Opstandingsplant ofwel Anastatica hierochuntica genoemd. Het wordt zelden hoger dan 15 cm en is de enige soort van zijn plantengeslacht, een apart geval. Dit kleine grijze kruid is terug te vinden in westelijk Azië, vooral Syrië. De westelijke Sahara behoort ook tot het verspreidingsgebied. U ziet hem hieronder versneld in actie:


( De Valse roos van Jericho, anderhalf uur in 4 seconden )

Hetgeen u ziet -van dor naar levendig- gebeurt in twee uur, wat bijzonder snel is. Vandaar ook de naam Opstandingsplant die refereert naar de eigenschap zeer lang zonder neerslag te kunnen. Wanneer er dan een keer neerslag is laat de roos zich weer zien.

De Valse Roos van Jericho is een woestijnplant. De oorsprong ligt in een heel ver verleden. Ten tijde van de dinosaurussen waren de voorouders van deze plant, soms wel tientallen meters hoog, er al. Hoewel hij in onze gebieden niet voorkomt is hij echter wel te koop en kunt u hem zo in huis halen. Dan zult u slechts een droog, bruin bolletje dat iets wegheeft van verdorde takken zien. Wees gerust, zo hoort het. Het plezier begint pas als het aardgewas te drinken krijgt.

Als hij een tijdje droog staat dan verschrompelt de plant alsof hij dood is, maar eigenlijk is hij in een soort plantentrance. Dat komt omdat ongeveer 20% van de droge massa bestaat uit het suiker trehalose. Die suiker stabiliseert de macromoleculen van de plant en beschermt ze tegen de gevolgen van uitdrogen. De bruine roos van Jericho zal daarom na ongeveer 2 uur weer opengebloeid zijn als hij een nieuwe dosis water krijgt. Na een uur of 3 wordt de plant weer mooi groen. Als je de Valse Roos van Jericho daarna opnieuw droog zet, dan zal hij - opnieuw gaan slapen.

Valse roos helemaal open
( Helemaal open is het een ander gezicht... )

De Valse roos van Jericho is niet alleen ongewoon qua bloeisnelheid, de plant is bijna niet kapot te krijgen. Dit doorlopende proces van pseudo-verdorren en bloeien kan honderden jaren lang herhaald worden, hij kan wel 50 jaar zonder water. Mét water is een ander verhaal. Na 8 dagen water te hebben gehad begint de plant te sputteren en levensmoe te worden.

Misschien omwille van de overlevingskansen in droge gebieden dat de Rooms katholieke Kerk predikt dat Maria de plant op haar droge route naar Egypte zou gezegend hebben; hij schijnt ook geluk te brengen, ondanks de valse naamgeving.  In vochtige toestand gebruikt men de roos voor de frisse geur en om rook te verdrijven. In gedroogde toestand komt er een geur uit die ongedierte op afstand houdt.

De roos van Jericho

U zoekt een cadeau voor een student, vriend of vriendin, die altijd vergeet de planten water te geven? Dan is dit een ideale plant want ze hoeven niet telkens weggegooid te worden. Er zijn op internet diverse plaatsen waar u de Roos van Jericho kan bestellen. Op de ene site kan u de roos voor €11,95 onder het pseudoniem Dino-plant binnen de 24 uur thuisbezorgd krijgen; op een andere site zit er een wachttijd op omdat ze uit Mexico worden geimporteerd, die kosten 4 tot 5 euro per stuk. Even rondzoeken op internet zal u wellicht nog goedkopere exemplaren opleveren.

De roos van Jericho wordt in Mexico verkocht als middel dat de uitscheiding van water door het lichaam bevordert; daar gaan de mexicanen dus meer van plassen. Het wordt ook gebruikt in de rituelen van voodoo en Cubaanse santeria om liefde, geluk en geld te genereren. Er wordt gezegd dat de plant negatieve energie absorbeert als men het op het lichaam draagt. Kortom, een klein groot plantje.

Gerelateerd aan deze publicatie:
Clark Kendt: Geinig plantje.

:S
(bericht gewijzigd op 12-7-2007 0:17:27)
Op 12-07-2007 0:17:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Vladimir: Bij de Dino-plant van de advertentie krijg je niet alleen een roos van Jericho maar ook lavastenen, een mooi potje en thuisbezorging. Natuurlijk is zelf halen en potten goedkoper.
(bericht gewijzigd op 12-7-2007 11:15:56)
Op 12-07-2007 11:15:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Vladimir:
Sten Oomen:

Lava stenen? Een potje? Daar wil deze roos niets van weten hoor. :p Een schaaltje met water, that's all it asks voor. Potje dient dus geen doel, lava stenen horen niet bij its territory. Dat heet aankleding om de prijs op te jagen. :p

Nee, aankleding om het mooi te maken. Maar alles is perceptie.
(bericht gewijzigd op 12-7-2007 11:36:13)
Op 12-07-2007 11:36:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Dat plantje verkopen ze toch ook gewoon bij de intratuin?
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 14-07-2007 1:46:12 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Broh-Koh Lee:
monique:

mijn roos van jericho wordt niet groen
heb er meerdere gekocht en kado gedaan, ook deze blijven bruin. bij mijn schoonmoeder staat er zelfs schimmel op en die heeft zeker weten niet te veel water gehad.
weet iemand hoe dit kan/


Ik heb er ook een: volgens mij zijn ze gewoon dood. Ze gaan wel open als ze nat worden, maar dat doet een dennenappel ook....
Fruit dan?
Op 16-06-2008 11:38:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Samblo: Mijn rozen van jericho worden mooi groen als ze open gaan. Had paar weken terug last van muizen (heel de buurt hier). Het was een gezinnetje van 5! Ik heb een roos van jericho in de keuken gelegd en geen muis meer gezien!
Op 08-07-2010 23:47:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Kat: ik heb er ook eentje, twee jaar geleden gekregen.
ik heb hem nu in de tuin gelegt. zodat het kan genieten van de zon.
Op 09-07-2010 10:33:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ingrid v.: Ik heb er sinds kort eentje. Hij ontvouwt zich mooi, maar hij blijft bruin. Ik maak de bol onder de kraan nat op zondagavond en leg deze 'druipende' bol in een deksel van een ovenschaal. Iedere dag giet ik het overtollige water eruit en gooi er nieuw water overheen. Dit doe ik tot donderdag, zodat deze in het weekend weer een bolletje kan worden. Moet de plant helemaal in het water of alleen een bodempje, zou deze Roos van Jericho dan toch een beetje dood zijn of doe ik wat verkeerd?
Op 16-09-2012 20:52:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Samblo:
Ingrid v.:
Ik heb er sinds kort eentje. Hij ontvouwt zich mooi, maar hij blijft bruin. Ik maak de bol onder de kraan nat op zondagavond en leg deze 'druipende' bol in een deksel van een ovenschaal. Iedere dag giet ik het overtollige water eruit en gooi er nieuw water overheen. Dit doe ik tot donderdag, zodat deze in het weekend weer een bolletje kan worden. Moet de plant helemaal in het water of alleen een bodempje, zou deze Roos van Jericho dan toch een beetje dood zijn of doe ik wat verkeerd?

Ze mogen niet langer dan 8 dagen in het water anders verzuipen ze. Is heel de plant bruin of de buitenkant? Bij mij zijn ze vanbinnen groen(ig) en van buiten gewoon bruin. Ik weet eigenlijk niet hoe vaak je ze kan laten ontvouwen. Ik leg ze helemaal in het water, maar gooi er dan daarna niets bij. Zou het niet elke week doen, maar weet niet honderd procent zeker of het kwaad kan.
Op 16-09-2012 21:05:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ingrid v.: De plant is in zijn geheel bruin. Ik heb de plant nu voor de 3e keer 'opgewekt'. Van zondag t/m donderdag is korter dan de 8 dagen, dus dat kan het niet zijn. Ik heb de plant dus in een bodempje water omdat ik heb begrepen dat hij van het water kan gaan schimmelen. Maar ik zal deze week de plant eens in zijn geheel in het water doen, hij ligt nu voor een uurtje of 2 in een bodempje ..... ik ga hem vanaf nu even verzuipen :-)
Op 16-09-2012 21:10:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Samblo:
Ingrid v.:
De plant is in zijn geheel bruin. Ik heb de plant nu voor de 3e keer 'opgewekt'. Van zondag t/m donderdag is korter dan de 8 dagen, dus dat kan het niet zijn. Ik heb de plant dus in een bodempje water omdat ik heb begrepen dat hij van het water kan gaan schimmelen. Maar ik zal deze week de plant eens in zijn geheel in het water doen, hij ligt nu voor een uurtje of 2 in een bodempje ..... ik ga hem vanaf nu even verzuipen :-)

mmm, denk niet dat dat uit moet maken, als hij opent dan opent hij en wat je dan ziet is 'what you get'. Misschien heb ik gewoon geluk gehad met tamelijk goede exemplaren. Hier is vaker voorbij gekomen dat sommige gewoon bruin blijven vanbinnen. Ach, het is ook niet een heel erg mooie plant, maar gewoon een leuk wondertje der natuur. Zou hem ook wat rust gunnen. Weet niet of elke week water en dan paar dagen droog gezond is op lange termijn.
Op 16-09-2012 21:15:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden