Alweer een nieuwe studie gebeurd. Dit keer door Duke University. Vreemd genoeg was deze bedoeld om duidelijk te maken wat we eigenlijk reeds weten: de kunde om te tellen is inherent aan het hebben van hersenen.

De onderzoekers hielden twintig babies van nog geen jaar in de gaten. Aan de hand van diverse speelse experimenten bekeek men het gedrag van de jonge kneuters. Zo werd geleerd dat een baby die zeven stemmen gewoon is, ook 7 gezichten verwacht te zien. Eerder had hetzelfde team het onderzoek ook bij apen gedaan.

Wat is dan belangrijk aan dit soort studies? Wel, allereerst is het bevestigend en dat is altijd goed. We weten nog lang niet genoeg van ons brein. Das niet zo fijn, want tenslotte regelt het ding ons hele denken, gedrag en leven.
Ten tweede werd het de onderzoekers duidelijk dat het proportioneel en numerologisch inzicht zich ontwikkelt als een gescheiden deel. Los van de zintuigelijke centra. Met andere woorden: het verwerken van maten, afstanden, groottes, laagtes en aantallen is een apart proces tussen de oren. Dat verklaart misschien waarom glazen bij een pessimist altijd half-leeg zijn.

Een kleine maand geleden werden de Munduruku gevonden waar de stamleden (nog nooit in aanraking geweest met de buitenwereld) geometrische inzichten hadden. Ik durf te voorspellen dat kanariepietjes, honden, katten en ja, zelfs Belgen een dergelijke capaciteit voor tellen bezitten. Zelf met getalletjes spelen? Kies maar een nummertje, en denk vooral niet de hele dag aan het krullend getal 6.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden