60 lichtjaar van ons vandaan, in een ander zonnestelsel in het sterrenbeeld Kleine Vos (Vulpecula), bevindt zich de planeet met de vriendelijke naam HD 189733b. Op die onherbergzame planeet hebben astronomen in Frankrijk water ontdekt. Dit is de eerste keer dat water op een planeet buiten ons zonnestelsel werd gevonden

Dorstigen kunnen zich er niet laven, het water is aanwezig in de vorm van stoom. De temperaturen op exoplaneet HD 189733b schommelen tussen de 500 en 2000 graden.

Water op planeet buiten zonnestelsel
Water op planeet buiten zonnestelsel
( Impressie van een exoplaneet die voor zijn moederster langs trekt. Bron: ESA. )

De ontdekking werd gedaan door de in 2003 gelanceerde Spitzertelescoop van NASA. De grote nieuwigheid is dat spectrale analyse van infrarode beelden de aanwezigheid van waterdamp in de atmosfeer van dit hemellichaam heeft aangetoond.
De planeet werd in 2005 al ontdekt doordat hij het licht van zijn moederster met ongeveer drie procent afzwakte als hij er voorlangs trok. Giovanna TinettiSamen met het team stelde Tinetti met de Spitzer-telescoop vast dat deze ster iets zwakker is dan onze zon. Ze merkten dat de lichtsterkte iets afnam in twee infraroodbanden. 'Water is het enige molecuul dat dit gedrag kan verklaren', zegt Tinetti die u links op foto kan zien.

"Niettegenstaande deze exoplaneet verre van bewoonbaar is en een eerder vijandige omgeving is, bewijst onze ontdekking dat water meer in het heelal kan voorkomen dan totnogtoe gedacht", aldus teamleidster Giovanna Tinetti van het Europese Ruimtevaartbureau ESA, het University College in Londen en het Instituut voor Astrofysica van Parijs. "Onze analysemethode is dus in de toekomst te gebruiken voor omgevingen die leven meer genegen zijn".

Horatio: Leuke vrouw om te zien die Giovanna...daar zou ik nog weleens een wetenschappelijk beschuitje mee willen eten.
Als 'de secret' werkt dan heb ik ook weer eens een leuk weekend!?
Op 12-07-2007 16:49:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden