Vanaf de oertijd ontstaat al de drang naar het bedekken en versieren van de lichaam. Hoe men het lichaam bedekte hangt af van de klimatologische omstandigheden. Eerst versierde men zich met zelfgemaakte sieraden, gemaakt van hout, steen en beenderen. De vroegste kledingstukken waren gemaakt van gevlochten bladeren, dierenhuiden en omgeslagen lappen. Op grotwandtekeningen zijn enkele afbeeldingen te zien van mensen die dit soort kledingstukken droegen.

Ondergoed droeg men niet. Vandaaruit zien we geleidelijk hoe men zich complexer ging kleden. En hoe vanaf de middeleeuwen een mode trent ontstaat. Nog wordt er soms geen lingerie gedragen.


Lingerie is het Franse woord voor damesondergoed. Kleren waren meer dan een modetrent. Maatschappelijke veranderingen, nieuwe materialen en praktische aspecten lingeriehebben een belangrijke invloed op kleding gehad. Zo ook de positie die een vrouw heeft in een cultuur. Dure kleding en lingerie waren tenslotte alleen weggelegd voor een vrouw met status, die ze vaak aan haar familie of man had te danken. Meestal diende ze alleen mooi en vooral zwijgzaam te zijn. De gewone vrouw van het volk droeg eenvoudige kleding zonder ondergoed.

De eerste onderbroek werd gedragen in Sumeria (huidige Irak) in ongeveer 3000 V.C. . De slip was een lange strook linnen die tussen de benen en om de taille werd geslagen. Alleen mannen droegen dit. De eerste BH werd gedragen ongeveer 2500 V.C. in Kreta. Deze werd meestal gedragen door Romeinse en Griekse atletes. Ze droegen een BH gemaakt van zacht leder of een linnen doek die ze strak rond haar borsten bond om het wiebelen tegen te gaan. Lingerie werd alleen om praktische redenen of ter bescherming of ter ondersteuning gedragen. Anders droeg men geen ondergoed.

In de middeleeuwen begonnen vrouwen strakkere kleding te dragen, waarbij de vrouwen onderrokken droegen. In de 16 eeuw begonnen vrouwen zich te realiseren dat ze met ondergoed hun vrouwelijke figuur konden benadrukken, ze deden dit met strakke rijglijfjes. Dat zijn korsetten die de taille versmalde en de borsten plat drukken. Ze werden verstevigd met baleinen gemaakt van de walvis.

De mode was recht en strak.De korsetten werden gemaakt van zijde, wol of katoen. Er zijn korsetten uit de 16 eeuw gevonden die zelfs gemaakt waren van ijzer. Later rond 1770 werden walvisbaleinen vervangen door ijzeren baleinen waardoor men het geheel nog strakker kon aanrijgen. Hierdoor kregen vrouwen gezondheidsproblemen. Door het strak insnoeren kreeg men vergroeiingen rond de taille en borstkast waardoor organen zoals de longen in verdrukking kwamen. Men kreeg problemen met de ademhaling waardoor men geregeld flauw viel.

In de Victoriaanse tijd kreeg men weer een andere vorm van een korset . In plaats van de borsten plat te drukken werden de borsten omhoog geduwd. Het gaf betere ondersteuning en men kon beter adem halen; alleen de taille werd nog flink ingesnoerd. Men kreeg het zandloper-effect van de wespentaille. Rond 1890 was de taille op zijn smalst ingesnoerd; rond de 40 cm. Men had ook onderbroeken die leken op grote tenten.

 

 

 

 

 

 

 

De BH-verbranding eind jaren 1960 begin 1970, was niets nieuws. Eind 19e begin 20e eeuw ontstond er de reformbeweging. Zij riepen op tot verbranding van het korset en alle belemmerende kleding en eisten zo ook voor meer vrijheid en rechten voor de vrouw in de maatschappij. En zo ontstonden de gezondheids korsetten. Zij waren ondersteunend maar volgde de natuurlijke bouw van de vrouw.

De korset verdween in de loop der tijd en werd vervangen door de BH en de corselet met sluitend/passende onderbroeken.corset De BH en de corselet werd ontworpen door Franciase Herminie Cadolle (1845-1926).In 1907 werd een BH voor het eerst getoond in het Amerikaanse blad Vogue. In de jaren twintig kwamen er andere stoffen op de markt, waardoor er veel meer mogelijkheden ontstonden voor de vorm van lingerie. De vorm werd lichter en comfortabeler waardoor men zich vrijer kon bewegen. In de Eerste en Tweede Wereldoorlog moesten veel vrouwen het werk van de mannen overnemen en moesten ze zich daarvoor wel vrijer kunnen bewegen.

Veel van de mode werd bepaald door ontwerpen uit Frankrijk. Mode was altijd een zaak geweest voor de adel en veel adel vooral aan het Franse hof ”zoals in de tijd van de Franse koning Lodewijk XIV” kleedde men zich met pracht en praal. Waardoor Frankrijk de spil werd van de mode ontwikkeling.
Door de Tweede Wereldoorlog lag de ontwikkeling van de mode op kleding en lingerie stil. Na de oorlog wilde Parijs weer het grote voorbeeld van de mode wereld worden. Ieder jaar kwamen ze met een nieuwe collectie en de lingerie evolueert in een snel tempo. MonroeIn de jaren vijftig werd het taboe over werd tenslotte alleen gedragen, niet over gesproken. De jeugd is de oorlog en de bezuinigingen zat Ze willen frivolere kleding en zo ook met lingerie definitief doorbroken. Lingerielingerie. De modekoningen maken hier gretig gebruik van, Filmsterren en fotomodellen worden de trendsetters. Het is de tijd van Brigitte Bardot,Audry Hepburn en natuurlijk Marilyn Monroe boegbeelden van ero tische uitstraling. Speels, stoer en frivool. Punt BH’s, hotpants, step-ins, baby dolls en mooie kanten slibs. Alles krijgt een vrolijker meisjesuiterlijk. Kwastjes, strikjes, lovertjes.

De tijd van flowerpower doet zijn intreden. Niet alleen de bovenkleding was mooi en vrolijk maar de lingerie ook. Men begon zelf te bepalen wat voor kleding en lingerie men wilde dragen. Saaie kleuren in de lingerie maken plaats voor vrolijke kleuren. Samen met de textielproducenten worden er nieuwe stoffen ontwikkeld, synthetische stoffen waardoor er nog meer mogelijk is. Lingerie was niet alleen comfortabeler maar werd ook steeds erotischer

In de jaren 70 lijkt de populariteit voor lingerie weer af te nemen. Alles wordt weer eenvoudiger. Maar in de jaren 80 weet madonna op haar geheel eigenwijze de lingerie weer terug te brengen, door haar BH over haar boven kleding te dragen. VanMadonna verschillende materialen worden mogelijk, wat mooie oplevert. En in deze tijd kennen we alle vormen, soorten en maten af die tijd word lingerie weer populair. Vele combinaties vanlingerievan lingerie. In de erotiek speelt lingerie een steeds belangrijkere rol. Lingerie is voor alle lagen van de bevolking. In iedere warenhui s is wel lingerie te koop. En zoek je wat bijzonders? Dan ga je naar een winkel waar ze zich in lingerie voor bepaald doeleinde hebben gespecialiseerd.
Voor elke gelegenheid is er een passend setje. Voor de bruidsnacht en vele erotische nachten. Of omdat je je eigen gewoon lekker sexy of comfortabel wilt voelen. Lingerie met een rijke fantasie,sci-fi en natuurlijk Gothic uiterlijk. In allerlei kleuren en geuren tot en met eetbaar materiaal (zeer aan te bevelen).

Dus ik zou zeggen koop een leuk setje en have fun!!!
Ik had gezegd dat ik met een GW lingerie setje op de foto zou gaan, maar helaas hebben ze het nog niet opgestuurd. Dus u moet genoegen nemen met deze modellen:

 

Clark Kendt: Ingezonden stuk door reagluurder Celtic die hierbij een GW T-shirt heeft gewonnen. Zo gaat dat, als u met ons meewerkt.
(bericht gewijzigd op 9-8-2007 0:09:06)
Op 09-08-2007 0:09:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic:
Redaxie:

Ingezonden stuk door reagluurder Celtic die hierbij een GW T-shirt heeft gewonnen. Zo gaat dat, als u met ons meewerkt.

Daar ga ik lekker in sporten zodat de GW T-shirt nat wordt van mijn zweet.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 09-08-2007 7:41:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cootje: en dan een mooie foto?????
...
Op 09-08-2007 10:43:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic:
cootje:

en dan een mooie foto?????

Dan mag jij er lekker naar gluren.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 09-08-2007 11:54:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cootje:
Voetnoot:

De behoefte om het lichaam te bedekken bestaat al sinds Eva Adam verleidde tot het eten van de verboden vrucht. Meteen daarna ontdekten ze elkaars naaktheid en gebruikten vijgebladeren voor de schaamstreek, zoals het eerste plaatje al laat zien.


tja als je dat ongelovelijke jip en janneke verhaal gelooft wel ja, beetje achterhaalde theorie hoor......
...
Op 09-08-2007 16:22:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cootje:
celtic:

cootje:

en dan een mooie foto?????

Dan mag jij er lekker naar gluren.


ik kan niet wachten, het liefst zou ik ... wacht even ... ik hou me in
...
Op 09-08-2007 16:23:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
I. Gorewitz:
De boom:

Voetnoot:

de appel:

cootje:

Voetnoot:

De behoefte om het lichaam te bedekken bestaat al sinds Eva Adam verleidde tot het eten van de verboden vrucht. Meteen daarna ontdekten ze elkaars naaktheid en gebruikten vijgebladeren voor de schaamstreek, zoals het eerste plaatje al laat zien.


tja als je dat ongelovelijke jip en janneke verhaal gelooft wel ja, beetje achterhaalde theorie hoor......


Dat is geen theorie maar een symbolisch verhaal. Beetje achterhaald als je het gaat letterlijk nemen.

Theorie? Praktijk?
bewijs eens!!


Bewijs wat eens?

Toon eens aan dat het echt om een symbolisch verhaal of een achterhaalde theorie gaat?
Het is zo gemakkelijk om het alleen maar als (metaforisch) fabeltje weg te zetten. Denk bijv. maar aan wat Sitchin zegt over Genisis en de schepping van de mens.
(bericht gewijzigd op 9-8-2007 18:01:17)
Op 09-08-2007 18:00:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cootje:
de appel:

cootje:

Voetnoot:

De behoefte om het lichaam te bedekken bestaat al sinds Eva Adam verleidde tot het eten van de verboden vrucht. Meteen daarna ontdekten ze elkaars naaktheid en gebruikten vijgebladeren voor de schaamstreek, zoals het eerste plaatje al laat zien.


tja als je dat ongelovelijke jip en janneke verhaal gelooft wel ja, beetje achterhaalde theorie hoor......


Dat is geen theorie maar een symbolisch verhaal. Beetje achterhaald als je het gaat letterlijk nemen.


achterhaald zeg om dat symbolische verhaal te gaan gebruiken gniffel gniffel
...
Op 09-08-2007 18:27:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic:
cootje:

celtic:

cootje:

en dan een mooie foto?????

Dan mag jij er lekker naar gluren.


ik kan niet wachten, het liefst zou ik ... wacht even ... ik hou me in

Jammer.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 09-08-2007 19:00:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic:
Voednood:

De boom:

Voetnoot:

de appel:

cootje:

Voetnoot:

De behoefte om het lichaam te bedekken bestaat al sinds Eva Adam verleidde tot het eten van de verboden vrucht. Meteen daarna ontdekten ze elkaars naaktheid en gebruikten vijgebladeren voor de schaamstreek, zoals het eerste plaatje al laat zien.


tja als je dat ongelovelijke jip en janneke verhaal gelooft wel ja, beetje achterhaalde theorie hoor......


Dat is geen theorie maar een symbolisch verhaal. Beetje achterhaald als je het gaat letterlijk nemen.

Theorie? Praktijk?
bewijs eens!!


Bewijs wat eens?

Toon eens aan dat het echt om een symbolisch verhaal of een achterhaalde theorie gaat?
Het is zo gemakkelijk om het alleen maar als (metaforisch) fabeltje weg te zetten. Denk bijv. maar aan wat Sitchin zegt over Genisis en de schepping van de mens.

Van de lingerie naar adam en eva of andersom.
Wat lingerie wel niet teweeg kan brengen.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 09-08-2007 19:03:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt:
Voednood:

Toon eens aan dat het echt om een symbolisch verhaal of een achterhaalde theorie gaat?
Het is zo gemakkelijk om het alleen maar als (metaforisch) fabeltje weg te zetten. Denk bijv. maar aan wat Sitchin zegt over Genisis en de schepping van de mens.

Aantonen? Als je sitchin aanhaalt hoef ik je toch slechts te vertellen dat de westerse versie van het bijbelverhaal afwijkt van het vermeende originele waar sitchin het over heeft. Of geloof je in pratende slangen?
(bericht gewijzigd op 9-8-2007 19:50:50)
Op 09-08-2007 19:50:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic:
AchJezus:

Ach Jezus, bij elk topic zo weinig reacties met duizenden views (hoe bedoel je de bevolking wordt steeds apathischer!) en dan natuurlijk weer bij zo een kut-topic als deze opeens (in verhouding) zoveel reacties. Ik hoop echt dat het overgrote deel het niet zal overleven tegen eind 2012. Dom volk.

Als je een vinger wijst naar een ander wijzen er drie naar jezelf.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 09-08-2007 20:58:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt:
celtic:

AchJezus:

Ach Jezus, bij elk topic zo weinig reacties met duizenden views (hoe bedoel je de bevolking wordt steeds apathischer!) en dan natuurlijk weer bij zo een kut-topic als deze opeens (in verhouding) zoveel reacties. Ik hoop echt dat het overgrote deel het niet zal overleven tegen eind 2012. Dom volk.

Als je een vinger wijst naar een ander wijzen er drie naar jezelf.

Whehehehehehe, die kende ik nog niet.

Klopt wel. AchJezus, je klaagt over apathisch zijn van mensen, maar als mensen reageren, en het bevalt je niet, dan is het ook wat. Alles is prima, als het maar bij jouw gedachtegoed hoort, anders moet het uitgeroeid worden. Sla dan meteen een touw rond je nek.

:S
(bericht gewijzigd op 9-8-2007 21:25:46)
Op 09-08-2007 21:21:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
I. Gorewitz:
De wortel:

Of geloof je in pratende slangen?

Ik ben er nooit een tegengekomen en aangezien ik niet in de toekomst, of in het verleden kan kijken, kan ik het bestaan ook niet ontkennen.

En geloven is een heel andere zaak, da's aannemen zonder enige vorm van bewijs.
(bericht gewijzigd op 9-8-2007 21:39:40)
Op 09-08-2007 21:39:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt:
Voetnoot:

De wortel:

Of geloof je in pratende slangen?

Ik ben er nooit een tegengekomen en aangezien ik niet in de toekomst, of in het verleden kan kijken, kan ik het bestaan ook niet ontkennen.

En geloven is een heel andere zaak, da's aannemen zonder enige vorm van bewijs.


We waren er niet bij, we kunnen het niet herbeleven, en wat we ervan weten is verhaal op verhaal na vele generaties. Met alle verbasteringen vandien. Hoe letterlijk moet je dat nemen? Is er bewijs van pratende slangen die verboden vruchten aangeven? Vruchten, misschien appels, die je alle kennis geven, zoals God Himself. Nee, dus het is een kwestie van geloof. Logica is soms ook geloof. Voor mij lijkt het alleszins overduidelijk dat het om een metaforisch verhaal gaat. Over goed en kwaad, verleidingen en schaamte.

Jij acht het dus mogelijk dat het letterlijk te interpreteren valt? Dat de pratende slang, satan, Eva de verleiding van de alwetende vrucht bracht? Of begrijp ik je verkeerd?
(bericht gewijzigd op 9-8-2007 21:55:50)
Op 09-08-2007 21:55:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cootje:
celtic:

AchJezus:

Ach Jezus, bij elk topic zo weinig reacties met duizenden views (hoe bedoel je de bevolking wordt steeds apathischer!) en dan natuurlijk weer bij zo een kut-topic als deze opeens (in verhouding) zoveel reacties. Ik hoop echt dat het overgrote deel het niet zal overleven tegen eind 2012. Dom volk.

Als je een vinger wijst naar een ander wijzen er drie naar jezelf.


als je één vinger in jezelf stopt stop je er 3 in in ander
...
Op 09-08-2007 22:52:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cootje:
AchJezus:

Ach Jezus, bij elk topic zo weinig reacties met duizenden views (hoe bedoel je de bevolking wordt steeds apathischer!) en dan natuurlijk weer bij zo een kut-topic als deze opeens (in verhouding) zoveel reacties. Ik hoop echt dat het overgrote deel het niet zal overleven tegen eind 2012. Dom volk.


jezus wat een gezeik, ik kwam niet af op de lingerie maar meer op de blote tietjes
...
Op 09-08-2007 23:08:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt: Cootje Mallootje

(bericht gewijzigd op 9-8-2007 23:13:25)
Op 09-08-2007 23:13:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cootje:
cootje:

AchJezus:

Ach Jezus, bij elk topic zo weinig reacties met duizenden views (hoe bedoel je de bevolking wordt steeds apathischer!) en dan natuurlijk weer bij zo een kut-topic als deze opeens (in verhouding) zoveel reacties. Ik hoop echt dat het overgrote deel het niet zal overleven tegen eind 2012. Dom volk.


jezus wat een gezeik, ik kwam niet af op de lingerie maar meer op de blote tietjes


trouwens, ik vindtdt het ook een erg leuke blog, leuke info, ik hoop dat we weer gaan naar tijden met minder kleding, al dat opgesloten gedoe bah
...
Op 09-08-2007 23:41:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
I. Gorewitz:
Alwetende vrucht:

Voetnoot:

De wortel:

Of geloof je in pratende slangen?

Ik ben er nooit een tegengekomen en aangezien ik niet in de toekomst, of in het verleden kan kijken, kan ik het bestaan ook niet ontkennen.

En geloven is een heel andere zaak, da's aannemen zonder enige vorm van bewijs.


We waren er niet bij, we kunnen het niet herbeleven, en wat we ervan weten is verhaal op verhaal na vele generaties. Met alle verbasteringen vandien. Hoe letterlijk moet je dat nemen? Is er bewijs van pratende slangen die verboden vruchten aangeven? Vruchten, misschien appels, die je alle kennis geven, zoals God Himself. Nee, dus het is een kwestie van geloof. Logica is soms ook geloof. Voor mij lijkt het alleszins overduidelijk dat het om een metaforisch verhaal gaat. Over goed en kwaad, verleidingen en schaamte.

Jij acht het dus mogelijk dat het letterlijk te interpreteren valt? Dat de pratende slang, satan, Eva de verleiding van de alwetende vrucht bracht? Of begrijp ik je verkeerd?

Meer dan slechts een metafoor, minder dan de letterlijke waarheid,

zoiets?
geloof ik...
(bericht gewijzigd op 10-8-2007 0:02:14)
Op 10-08-2007 0:02:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt: metafoor is een begrip dat tot op grote hoogte naar eigen invulling te definieren valt. Een krachtige metafoor is ook een metafoor.
(bericht gewijzigd op 10-8-2007 0:05:50)
Op 10-08-2007 0:05:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
I. Gorewitz:
Boom der kennis:

metafoor is een begrip dat tot op grote hoogte naar eigen invulling te definieren valt. Een krachtige metafoor is ook een metafoor.

Ja en een krachtige scheet is ook een scheet.


Wat wil je nu eigenlijk zeggen?
(bericht gewijzigd op 10-8-2007 10:50:32)
Op 10-08-2007 10:50:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
I. Gorewitz:
Boompje:

Voednoot:

Boom der kennis:

metafoor is een begrip dat tot op grote hoogte naar eigen invulling te definieren valt. Een krachtige metafoor is ook een metafoor.

Ja en een krachtige scheet is ook een scheet.


Wat wil je nu eigenlijk zeggen?


Ik ben niet diegene die van een overduidelijk symbolisch verhaal iets maakt dat 'mogelijk' echt zou kunnen zijn, en vraagt om aan te tonen dat het al dan niet zo is. Wat wil jij zeggen?

niks.
(bericht gewijzigd op 10-8-2007 11:12:11)
Op 10-08-2007 11:12:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden