Ik weet nog dat ik als kind naar de science fictionfilm 'the day of the triffids' keek, dat ging over planten die voornemens waren om de mensheid uit te roeien. Doodeng.

Inmiddels heb ik geleerd dat een plant gewoon een levend wezen is en verzorgd moet worden en liefde nodig heeft ( ja, liefde ja!).
Niet dat ik er tegen praat, maar als ik een uitgedroogd en mishandeld exemplaar bij het grofvuil zie staan, en dat is best vaak, dan neem ik hem mee naar huis en verzorg hem/haar/het net zolang tot er gebloeid en gebloemd gaat worden. En dat gebeurt eigenlijk altijd (weet je gelijk waar het woord 'plantaardig' vandaan komt...) Er was er zelfs 1 die me terug belde toen ik hem water had gegeven. Bewonderenswaardig, toch?

De wondere wereld van de plant omvat vele soorten die het waard zijn om op een site als deze vernoemd te worden. Laten we maar eens beginnen met een zeer markante plant.

De 'dood-paard aronskelk' verspreidt de geur van een rottend kadaver en dan weet je ook gelijk waarom sommige planten bij het grofvuil staan.

De stank trekt vliegen aan die de plant moeten bevruchten, en de insecten laten zich steeds weer bedotten: hun reukorganen kunnen onmogelijk onderscheid maken tussen plant en bedorven vlees.
Niks heeft deze vlieg er te vinden. Maar op zoek naar een voedingsbodem voor haar eieren wordt het insect onweerstaanbaar door de rottingsgeur van de 'dood-paard aronskelk' aangetrokken.

Binnen treft ze echter alleen een kamertje vol stekels en vezels aan, waartussen ze verstrikt raakt. Een snelle aftocht is onmogelijk, ook al omdat de kamer zich langzaam sluit
De dood-paard aronskelk - die groeit op Sardinië, Corsica en de Balearische eilanden - verspreiden een perfecte imitatie van de rottingsgeuren van bedorven vlees.
De vliegen hebben geen enkele keus. Voor het voortbestaan van hun soort moeten ze eieren leggen, en kunnen de geur van dood vlees daarom onmogelijk negeren. Voor de dood-paard aronskelk pakt dat uitsluitend gunstig uit. De insecten komen de plant binnen en friemelen in de kamer tussen de stekels en vezels, die in werkelijkheid de vrouwelijke organen van de bloem zijn. Met een beetje mazzel heeft de vlieg al eerder een dood-paard aronskelk bezocht, want dan is ze met stuifmeel besmeurd - stuifmeel dat de stekels van de nieuwe plant bevrucht. Als dank krijgt de vlieg alleen de stank, want nergens in de kamer kan ze haar eieren leggen.

Volgens de biologen schaart de dood-paard aronskelk zich met zijn imitatievermogen bij een aantal orchideesoorten, die een vergelijkbaar trucje uithalen. Die soorten verspreiden geen lijkenlucht, maar feromonen, geuren die sprekend lijken op de seksuele lokstoffen van insecten.

En zo zijn er net als in het dierenrijk, duizenden, als niet miljoenen, verschillende soorten planten. Alle met hun eigen bijzondere eigenschappen, kwaliteiten en (on)deugden.

Heeft u een mooi, magisch of mysterieus verhaal over een plant, laat het ons weten.

P.S. Verhalen onder invloed van een plant kunnen we ook mee leven... 

Gerelateerd aan deze publicatie:
Horatio:
voednoot:

Planten hoeven geen liefde; ze kunnen het prima af zonder mensen, beter zelfs.
Je moet ze gewoon niet in een pot zetten!

Long Live Nature.

(Ps. Orchideeën hebben nog meer ingenieuze verleidingstrucs.
sommigen lijken sprekend op het bijtje waardoor ze willen worden bevrucht. Door de copulatiebewegingen van dat bijtje krijgt hij de pollenpakketten op zijn rug geplakt door die orchidee.)

Mestialiteit..?
Op 02-08-2007 14:58:35 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CrystalEyez: Eigenlijk is een vleesetende plant een plant met instinct, niet? Het 'weet' als er een vlieg in de val is gelopen en het sluit zich, zie maar naar de doodgewone...euh.. vleesetende plant. Flora op de grens van fauna.
| Ik weet niet wat ik niet weet |
Op 02-08-2007 15:28:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Ik had een orchide gekregen meestal worden ze weggegooit als ze uitgebloeid zijn.Maar had hem bewaard en dit jaar zit hij vol met bloemen.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 02-08-2007 18:26:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CrystalEyez:
I. Gorewitz:

iets te kort door de bocht...
Waar zit dat instinct?
Zou het ook een "reflex kunnen zijn? ik raak iets aan en in een reflex grbeurt er iets (zoals het hamertje op de knie)

Het is de mens die er steeds weer in stinct....


Hmm.. daar heb je een punt (.)
| Ik weet niet wat ik niet weet |
Op 02-08-2007 23:43:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Horatio: Hooikoortsplant dreigt zich in Nederland te vestigen
Uitgegeven: 19 augustus 2007 10:14

HILVERSUM - Onderzoekers van De Natuurkalender waarschuwen voor een mogelijk blijvende vestiging in ons land van de plant ambrosia. Ambrosia is de belangrijkste veroorzaker van hooikoorts in de Verenigde Staten en Zuid-Europa.

Dat meldde het VARA-radioprogramma Vroege Vogels zondag.

De warmteminnende plant lijkt zich op diverse plaatsen, vooral in tuinen, te ontwikkelen. Het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit wil een verdere verspreiding van de hooikoortsplant tegengaan.

Vogelvoer

Zaadjes van de plant zitten in vogelvoer, dat in de tuin valt. Seppe Raaphorst, directeur natuur van het ministerie, zei dat Landbouw binnen enkele weken gaat overleggen met importeurs van vogelzaad om af te spreken dat het ambrosiazaad uit het voer verdwijnt.

Een verbod op het gebruik van het zaad komt er voorlopig nog niet, aldus Raaphorst in het programma.
(bericht gewijzigd op 19-8-2007 12:31:06)
Op 19-08-2007 0:31:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Oz: leiden -
Het is bepaald geen vegetarische vegetatie die de komende dagen in de Leidse Hortus Botanicus te gast is. Maar vleesetende planten eten echt geen mensen. Ze verschalken slechts af en toe een insect als supplement op hun schrale voeding. Verwacht dus geen bloedige taferelen, al spreken deze carnivoren wel tot de verbeelding.........................
http://www.leidschdagblad.nl/article2305546.ece

t/m 26 augustus kan je deze tentoonstelling in Leiden bezoeken. Ik denk zeker de moeite waard,
Op 20-08-2007 19:37:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden