Anorexia Nervosa een ziekte of psychische aandoening? Niet volgens de Pro-Ana-aanhangers. Zij zien er eerder een levensstijl in waarbij extreem dun een ideaal is. Angelina Jolie (44 kilogram) is in dergelijke kringen een dikke dame en Paris Hilton moet bij deze extreme vorm van weight watchers dringend op dieet...

Aanhangers van de Pro-Ana-beweging streven ernaar om op radicale wijze te voldoen aan hun slankheidsideaal. Ondertussen bouwen ze aan een positief zelfbeeld om zo de macht over het eigen lichaam te krijgen. Dat lukt hun bijvoorbeeld prima met een vinger in de keel, of met het gebruik van laxeermiddelen. Critici wijzen er natuurlijk op dat de pro-ana-beweging levensgevaarlijk is voor de toch al labiele doelgroep. Ze spreken zelfs van een langzame vorm van zelfmoord.

U wilt zelf ook drastisch afvallen? Vindt u bones ook true beauty, zoals de jeugdige Suzan? Dan hebben we nog wat tips voor u. Zo kunt u bijvoorbeeld uw eten kauwen en vervolgens meteen uitspuwen; een beetje zoals een conaisseur zijn wijn proeft. Vegetarier worden is volgens deze Pro-Ana-website ook een nuttige stap. Zoveel mogelijk seks hebben staat ook al op het lijstje van todo's. Alleszins een beter idee dan het advies om fluortabletten te slikken, of jezelf te trainen om voedsel vies te vinden.

Pro-Mia

Maar goed, iedere links heeft zijn rechts en het is niet anders met Pro-Ana. De tegenhanger ervan noemt Pro-Mia en zorgt voor -inderdaad- vreetbuien. Op dit forum vindt u bijvoorbeeld gelijkgezinden die druk bezig zijn met de kilo's en hun Boulemia-ervaringen. Ook op dit forum kunt u daarvoor terecht.
Pro-Boulemia, kortweg Pro-Mia, is in bepaalde kringen populair en de aanhangers hebben in het internet een ideaal communicatiekanaal gevonden. Grensgevallen verzameld, zeg maar...

Wat opvalt is dat de meeste websites opgezet zijn door bijzonder jonge mensen, nog kinderen te noemen. Checkt u bijvoorbeeld maar eens deze tiener uit Noord-Brabant, inclusief fotoboek. Een gezond etend persoon zou haast gaan denken dat de dame hulp nodig heeft...

Nee, doe dan toch maar een broodje Prana...

Update: Anorexia en xtc zijn op dezelfde manier verslavend. Verhongering activeert dezelfde hersencellen als xtc-gebruik. De wetenschappers ontdekten dat de werkzame stof in xtc, MDMA, de eetlust vermindert.

Update 2: Websites die een eetstoornis als positieve levensstijl aanprijzen, de zogenaamde pro-ana websites, lijken aanzienlijk minder bezocht dan verwacht. Dat blijkt uit een onderzoek van Centrum Eetstoornissen Ursula onder (slechts) honderd van haar eigen patiënten.

Update 11-6-2008: Frankrijk gaat terroristische, pornografische en haatzaaiende websites blokkeren. Wat dit met Pro-Mia te maken heeft? Welnu, onder de te blokkeren websites vallen ook de webpagina's die Pro-Mia aanprijzen.

BaajGuardian: :l
Op 04-08-2007 10:18:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
mika2002: Dat sommige mensen er zulke extremen op na houden...zij liever dan ik!
Op 04-08-2007 17:41:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
VUQuiescant: Of je het nu een stoornis noemt, hysterie, gekte, persoonlijkheidsstoornis met kenmerken, BL, het maakt niks uit. Als je iemand kilo's boter naar binnen ziet werken en pakken rauwe deegwaren, en rauw vlees bijvoorbeeld, kun je niet spreken over normaal gedrag. En inderdaad het zijn kinderen al die dat blijken te hebben dat gedrag. Interessant is waarom. Het begint in de pubertijd al, dus opvoeding heeft het zeker mee te maken ook. Dikwijls wordt dan door persoon zelf iets heel anders gezegd in vermeende gedachten al vaak. Met allerhande zwartmakerij als kenmerk, wat niet de realiteit blijkt ook nog eens bij controle. Alleen die controle op verhalen is niet verplicht in de reguliere zorg en daar zit al een heeeeel groot probleem. Hier in dit land zeker. Waarheidsvinding doen ze niet aan, en informatieuitwisseling is kl........................
ten nadele later van dikwijls eigen partner en kinderen ook nog eens als zaken bij een rechter komen in familierecht ook. Waanzin in stand houden ten koste van alles. En zich niet houden aan de wet, ook als instanties niet, ook al zullen ze dat omzeilen en ontkennen.
Zorgplicht bestaat immers. Strafrecht heeft een aantal prima artikelen alleen die worden niet gebruikt daarin zit een groot probleem. Kijk maar naar psychische kindermishandeling, kinderen die jarenlang door de verzorgend ouder -meest moeders- worden bedrogen of belogen, "je vader bestaat niet" terwijl de ambtenaar burgerlijke stand klakkeloos op papier kwakt zonder controle wat niet de realiteit blijkt. Overigens ook een misdrijf, de afstamming onduidelijk maken van een kind. En dachten ze in Nederland, Rouvoet, het op te lossen met geld alleen, welnee, dat kan alleen als de regering eindelijk de onafhankelijke rechter aanspreekt op de gang van zaken vaak. Raden kinderbescherming die al jaren wisten dat de eigen rapporten niet hebben geklopt, en het gevolg is zichtbaar. Zieke kinderen in de psychiatrie onder andere met.......BL of eetstoornissen, dat kan ook.
Op 05-08-2007 10:27:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
bolimy: ik lijd enorm veel aan boulimia en geef veel over ik schaam me hier enorm veel voor en haat me zelf zo dat er een dag komt dat ik verdwijn verdwijn uit mijn kloten leven en de haat die ik na mezelf heb ik wil iedereen heel veel sterkte wensen met het gevecht tegen deze ziekte die mij zo kapot maakt!!!!!!!!!!!!!
Vechten vechten doe ik elke dag, mezelf kapot maken is het enige wat ik nu kan en doe!!!!!!!!!!!!!!
ik leef met iedereen mee die met het zelfde probleem vecht!

xx mij
Op 21-08-2007 20:08:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt:
bolimy:

ik lijd enorm veel aan boulimia en geef veel over ik schaam me hier enorm veel voor en haat me zelf zo dat er een dag komt dat ik verdwijn verdwijn uit mijn kloten leven en de haat die ik na mezelf heb ik wil iedereen heel veel sterkte wensen met het gevecht tegen deze ziekte die mij zo kapot maakt!!!!!!!!!!!!!
Vechten vechten doe ik elke dag, mezelf kapot maken is het enige wat ik nu kan en doe!!!!!!!!!!!!!!
ik leef met iedereen mee die met het zelfde probleem vecht!

xx mij


Enig idee waarom je je leven zo negatief ervaart?

Enig idee wat jij nodig zou hebben om positiever in het leven (en jezelf) te staan?

:S
Op 21-08-2007 20:23:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt:
Chanelle:

Je had me ook even kunnen laten weten dat je een blog onder andere over mij schijft... Bedankt daarvoor.

Ruik ik een aankomend pro-ana-dagboekje op GW?

:S
Op 21-08-2007 22:28:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Carmen: Hey! waarom wordt mijn site eigenlijk gelinkt aan Pro-Mia? Omdat ik op mijn afvalblog een artikeltje heb geschreven ten gunste van Pro-Ana en Pro-Mia's? Er bestaat nog altijd zoiets als vrijheid van meningsuiting dacht ik zo. Mijn site is niet Pro-Ana en zeer zeker niet Pro-Mia alhoewel ik wel symphatiseer met hun. Per slot van rekening heb ik de beste afvaltips van deze sites afgehaald!
Op 29-08-2007 14:58:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CSM:
Carmen:

Hey! waarom wordt mijn site eigenlijk gelinkt aan Pro-Mia? Omdat ik op mijn afvalblog een artikeltje heb geschreven ten gunste van Pro-Ana en Pro-Mia's? Er bestaat nog altijd zoiets als vrijheid van meningsuiting dacht ik zo. Mijn site is niet Pro-Ana en zeer zeker niet Pro-Mia alhoewel ik wel symphatiseer met hun. Per slot van rekening heb ik de beste afvaltips van deze sites afgehaald!

Hoe vaak kun je je zelf tegenspreken in vijf zinnen.....
Op 29-08-2007 18:12:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Carmen: Ik spreek mezelf helemaal niet tegen! Ik ben ZELF geen Pro-Ana of Pro-Mia maar dat wil niet zeggen dat ik automatisch tegen ben!
Och en al zou ik een paar trekjes van Pro-Ana hebben wat dan nog? Ik promoot alleen om MINDER te eten en GEZONDER te eten. Dat is heel iets anders dan het promoten van k*tsen, laxeren, helemaal niet eten etc. Trouwens er sterven meer mensen aan OVERGEWICHT door al dat vette vreten wat ze doen o.a. bij de Mc. Donalds en Burger King, frituur, Chinees, afhaalwok etc. dan dat er mensen aan Ana of Mia sterven. 60% van alle Nederlanders is te dik! De meeste Nederlanders zijn zich er niet eens bewust van wat ze zo allemaal op een dag naar binnen wurmen qua eten. En reken maar erop dat het in negen van de tien gevallen ONGEZOND, VET EN VEEL TE VEEL IS!
Op 30-08-2007 0:28:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Carmen: P.s. ik heb zelfs een heel artikel op mijn site staan over de gevaren van k*tsen en laxeren.
Op 30-08-2007 0:30:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Horatio:
moi:

Pro Ana en Mia.... wat een ellende!
Gezond eten is zeker iets wat gepromoot mag worden, maar dit heeft daar niets meer mee te maken.
Heeft iemand de geweldige campagne van Olivier Toscani in Italie gezien? (via video link op nu.nl) Een Frans model heeft meegewerkt aan een gewaagde fotosessie.
Ik kijk af en toe verbijsterd naar de catwalks op fashion tv, deze zender ontvang ik sinds kort via UPC. Is dit het schoonheidsideaal? Dan kan ik inpakken!

Wat betreft MDMA/XTC... het remt zeer zeker het hongergevoel, je krijgt geen hap meer door je keel en hebt daar ook helemaal geen behoefte aan. Daarnaast drijft het vocht af uit je systeem. Als verslavend heb ik het echter nooit ervaren....wel lekker op zijn tijd!
Een waarheidsserum is het inderdaad en het geeft je een enorm gevoel van inzicht...voor elk probleem lijkt de oplossing binnen handbereik.

Even voor de goede orde... ik ben geen Pro MDMA of Pro XTC activist.


XTC is ook heel erg goed voor je lever. 1 xtctje staat gelijk aan 6 flessen Jack daniels om af te breken voor je lever. Leverkanker schijnt ook goed te zijn om af te vallen...?!
Slik ze.

(bericht gewijzigd op 4-10-2007 16:44:37)
Op 04-10-2007 16:44:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
I. Gorewitz:
F.Floor (61):


Een 3e virus dat ook ditzelfde besmettings-effekt vertoont is hiv en wordt in Afrika "de snelwegziekte" genoemd omdat hij door gemotoriseerde voertuigen wordt overgebracht. Om er weer vanaf te komen moet je een jonge maagd overweldigen en dat levert alleen al in ZA iedere 7 seconde 1 kindverkrachting op. Maar de dokters viel iets op: die waren allemaal gemotoriseerd!!!

En ik maar denken dat dat te maken had met vrachtwagenchauffeurs die in elk gat een schat zochten, en zo de zogenaamde verspreiders van AIDS werden.

volksgeloof?
Beetje makkelijk om het daar op af te schuiven?
(bericht gewijzigd op 9-10-2007 22:54:01)
Op 09-10-2007 22:54:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dr. Phil:
veronique:

nee hoor ik vind me niet triest,
dit is mijn keuze van leven, mijn manier van leven hoe ik het prettigst vind.
en ik accepter het,
liever ongezond en blij dan gezond ongelukkig en niks hebben.

Ik ga ervan uit dat jij een pro-ana-beoefenaar bent? Waar ben je precies blij mee?
Op 13-03-2008 22:06:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dr. Phil: Eng hoor
(bericht gewijzigd op 14-3-2008 1:00:17)
Op 14-03-2008 1:00:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
paps: Je mag je overigens wel afvragen waar de grens ligt tussen eigen keus en gedrag voortkomend uit een stoornis.

Ik ben zeer liberaal in de zin dat iedereen vooral moet doen waar hij of zij zelf zin in heeft, zelfs als dat de dood tot gevolg heeft.

Maar ook ik zit toch te denken aan manieren om deze mensen te beschermen tegen zichzelf.... Jezelf doodhongeren is toch een vorm van gestoordheid tenslotte.
Koester uw onwetendheid, de rest kunt u opzoeken.
Op 11-06-2008 14:01:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus: Bedankt @redaxie dat u ons/mij een foto van dat andere uiterste bespaart.
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 13-06-2008 8:39:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden