De vakantie zit er weer op. Dat is jammer en fijn tegelijk. Jammer omdat de arbeid weer roept en fijn omdat er weer een heleboel nieuwe intressante en opmerkelijke wetenswaardigheden en vreemde zaken te lezen zijn.

De koffers zijn nog maar amper uitgepakt en ik heb er al vast een paar opmerkelijke verhalen gevonden die ik even snel met u wil delen...


( Scarabee van woestijnglas )

Verdwaalde Inca's

Wat te denken van een recentelijke vondst in Oestfold, Noorwegen. Tijdens werkzaamheden in een tuin ontdekte men de overblijfselen van een oudere man en een baby. Op zich niet zo heel bijzonder maar het werd al snel interessanter toen bleek dat de twee al meer dan duizend jaar geleden waren overleden. Echt grenswetenschappelijk werd het pas toen wetenschappers een genetische afwijking in de nekken van de lichamen vonden. Een dergelijke genetische afwijking is kenmerkend voor Zuid Amerikaanse Inca's. Archeologe Mona Beate staat een raadsel. 'Waren de Vikingen duizend jaar geleden zover als Zuid Amerika gevaren"? In een poging om de puzzel op te lossen zal men de komende tijd het gebied afspeuren naar nog meer aanwijzingen.

Woestijnglas.

In de noordelijke Sahara, in het grensgebied tussen Libië en Egypte, wordt in een gebied van ca. 100 x 60 km glas gevonden. Het gaat om fragmenten die variëren van heel klein tot de grootte van een voetbal. Soms is dat glas grauw van kleur, maar het kan ook lichtgroen of zelfs doorzichtig heldergeel zijn. Dergelijke fraaie stukken zijn van oudsher gebruikt om er sieraden van de maken. Zo werd er in het graf van de Egyptische farao Toetankamon een soort ketting gevonden waarin een scarabee van dit glas het middelpunt vormt.

De grote vraag is echter hoe komt dat glas daar? Sinds men in 1932 het glas in de woestijn vond staan wetenschappers voor een raadsel over de herkomst ervan. Sommige meenden dat vulkanische activiteit aan het glas ten grondslag lag, terwijl anderen meer dachten aan een inslag van een komeet. De hitte en druk van een inslag zou voldoende moeten zijn om het glas te vormen. Onlangs besloten onderzoekers nogmaals een poging te doen om de herkomst van het woestijnglas te achterhalen.

Moeilijke berekeningen en simulaties wezen uit dat de hypothese van een komeet of astroïde die op de aarde was ingeslagen een goede oorzaak van het woestijnglas zou kunnen zijn. Een 100 of meer megaton explosie zou volgens de onderzoekers voldoende moeten zijn om het glas te doen ontstaan. Leuk om te weten want dat betekent dat een hypothetische nucleaire explosie in de oudheid, zoals bijvoorbeeld Sitchin denkt, nog steeds geldig is.

Cijfers.

Statistieken en nummers, de één gruwt ervan en de ander kan bijna niet zonder. Voor de liefhebbers hieronder nog wat opmerkelijk cijfermateriaal;

50 procent van de Amerikaanse vrouwen zegt als ze het nog eens over mochten doen met dezelfde man te trouwen.

61.000 is het gemiddelde aantal mensen dat boven Amerikaans grondgebied vliegt op ieder willekeurig uur.

1 op 7 is de kans dat in Amerika een inbraak wordt opgelost.

6 uur en 47 minuten lang staat in een gemiddeld Amerikaans gezin dagelijks de TV aan.

4000 is het Amerikaanse getal van het geschatte aantal studies naar de impact van TV op kinderen.

2 miljoen reclames ziet een gemiddelde Amerikaan op TV die de leeftijd van 65 behaalt.

10 procent van de autodieven in Amerika zijn linkshandig,

72 procent van de Amerikanen heeft geen idee wie hun buren zijn.

Nog wat meer getallen lezen kan hier.

Ganzfeld: misschien waren het de Inca's wel die Europa hebben ontdekt.

Op 10-08-2007 14:06:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden