Als er een woeste gorilla ontsnapt lijkt de hele wereld even in rep en roer te zijn. Politici, deskundigen en juristen hebben dan het hoogste woord en de maatschappelijke verontwaardiging bereikt een hoogtepunt. Uiteindelijk is de conclusie 'eens maar nooit meer' en we bouwen nog betere kooien om de aap te kijk te zetten. Maar als er een oneindig veel kleinere en ook oneindig veel gevaarlijker variant van een woeste gorilla ontsnapt sputteren we wat maar blijft het verder stil. Ik heb het over de recentelijke uitbraak van Mond- en Klauwzeer op Engelse veebedrijven. Kennelijk lag de oorsprong bij het farmaceutische bedrijf Merial die enkele 'mini Bokito's' liet ontsnappen.

LONDEN - Het Britse ministerie van Milieu en Landbouw heeft dinsdagavond bekendgemaakt dat het farmaceutische bedrijf Merial zeer waarschijnlijk de bron van de MKZ-besmettingen in Groot-Brittannië is. Aldus een bericht in de media.

Foutje bedankt.

Bovenstaande persbericht lijkt wel het thema waarop zoveel griezelfilms zoals bijvoorbeeld mijn favoriet '28 days later' op zijn gebaseerd. In werkelijkheid kan men zich afvragen wat er in hemelsnaam allemaal gebeurt bij bedrijven zoals Merial. Hoe kan het zijn dat achter de glimmende high-tech gevels van dergelijke bedrijven beestjes uit hun micro-dierentuinen kunnen ontsnappen?

Incident zegt u? Ha, vergeet het maar. Het gebeurt vaker dan u denkt, het probleem is alleen dat het in tegenstelling tot ontsnapte gorilla’s het moeilijker te bewijzen is wie er verantwoordelijk was. Maar soms hoef je geen Sherlock Holmes te zijn om vreemdsoortige uitbraken tot enge bedrijven te herleiden.De vleesetende bacterie.

In 1994 wist een 'vleesetende bacterie' plotseling een aantal inwoners van het Engelse graafschap Gloucestershire dodelijk te infecteren.
Heeeeeeel toevalig ligt het gebied waar de uitbraak van deze griezelige bacterie plaatvond op een flinke steenworp van het instituut Porton Down. Porton Down is een plek waar de Britse overheid al jaren geheime onderzoeken houdt naar bijvoorbeeld biologische oorlogvoering. Zo is bekend dat men daar tijdens de tweede wereldoorlog meegewerkt hadden aan de antraxbom (miltvuurbom). Het experiment antraxbom was overigens een daverend succes. Men liet de bom knallen op het Schotse eilandje Gruinard dat tot 1987 (!!) besmet was gebleven. Meer over de historie van Porton Down hier.

Enfin, sindsdien is Porton Down een zogenaamde fase 4 laboratorium en een speeltuin voor wetenschappers die creatieve manieren verzinnen om mensen dmv bacterieen of virussen naar het leven te staan. In de jaren 50 knutselde men daar al aan nieuwe technieken zoals DNA recombinatie van virussen en bacteriën om ze sterker en dodelijker te maken.

Volgens een rapport (1996) van de Britse vredesbeweging (Menselijke nucleaire proefkonijnen) zou men in Porton Down in de jaren 50 ook diverse radioactieve stralingsexperimenten op 200 van haar eigen personeelsleden hebben uitgevoerd. Meer over experimenten bij Porton Down hier.

De vleesetende bacterie is een zogenaamde bacteriofaag. Van oorsprong is deze bacterie een lid van de streptokokkenfamilie en laat zich goed bestrijden door penicilline. Maar de vleesetende bacterie waarmee de mensen in Gloucestershire waren besmet liet zich niet zo gemakkelijk stoppen. Later onderzoek wees uit dat deze bacterie was 'geïnfecteerd' door een virus. In de wereld van de biologische oorlogsvoering noemt men zo een bacterie een 'Trojaans Paard'. Een relatief onschuldige bacterie dus waarin men kunstig een agressief virus heeft verwerkt.

Alle aanwijzingen over de herkomst wezen naar Porton Down die destijds stijf de kaken op elkaar hield en rustig afwachtte tot de storm ging liggen. Er waren geen kamervragen, geen deskundigen en geen juristen en de hele zaak zonk langzaam terug in de grote doofpot. De vleesetende bacterie zelf verdween na haar verwoestende werk weer net zo snel van het toneel als dat zij verschenen was.


(Bacteriofaag)

Bacteriën die tot Trojaans paard zijn omgebouwd weten wel vaker te 'ontsnappen'. Zo schreef de Britse krant The Guardian van 25-05-1994 over een uitbraak van 0157:H7. De 0157:H7 is van oorsprong een E-coli bacterie die in 1993 in Amerika meer dan 500 personen plotseling ernstig ziek wist te maken.

Misschien wordt het tijd voor politici, deskundigen en juristen om bredere slotgrachten, dikkere tralies en stalen afbakeningen te bepleiten om de instituten waar mensen met witte jassen zitten te knoeien met micro Bokito's. Of misschien nog beter, laten we Bokito zelf naar hen toesturen.Clark Kendt: Vaccins zijn bullshit.

:S
Op 13-08-2007 19:34:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Oz: Oorlog voeren met biologische wapens is de toekomst. Zelfs nu worden landen als China opzettelijk besmet met de H5N1 virus door de Vs. http://nl.wikipedia.org/wiki/H5N1#Trekvogels_en_pluimvee
Ik heb hier geen bewijs voor maar wel mijn vermoedens. In China eten ze massaal kippen die niet zoals in het westen opgehokt zijn. Wil je een natie uitroeien? Dan is dit een perfecte manier.

Over enkele jaren sta ik zelf ook in zo een lab..:-) Hou mij te vriend
Op 13-08-2007 19:54:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Als er met zulk gevaarlijk materiaal slordig wordt omgesprongen waardoor er zomaar ongelukken mee kunne gebeuren, dan is dat in mijn opinie hetzelfde als expres, zoiets als met je ogen dicht de snelweg oversteken.
'Don't forget rule number 6'
Op 14-08-2007 7:42:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden