zweetVolgens het Amerikaanse college van sport en medicijnen is het advies dat mensen fit blijven als ze iedere dag 30 minuten bewegen niet juist. Bewegen alleen is niet voldoende, men moet er echt bij zweten.

Dit meldt de BBC. "Er zijn mensen die het advies verkeerd interpreteren. Wandelen of in het huis werken is niet voldoende." Het college adviseert meer structuur aan te brengen in het sporten. 

zweetVoor wie te lui is om te sporten en tot het uiterste te gaan, is er nog een andere optie. De zweethut, ook wel Inipi genoemd.

Dat zweten belangrijk is, wisten de Lakota Indianen bijvoorbeeld al veel langer. In hun zweethut-rituelen komt dit tot uitdrukking.

Zweten heeft een reinigende werking op lichaam, geest en ziel. Het gezamenlijk zweten is niet alleen nuttig als ontspanning en reiniging van het lichaam, het is ook een weldaad voor de geest.Zweethutten kunnen ook worden gehouden bij overgangsrituelen zoals geboorte, huwelijk, verlies, de eerste menstruatie of initiatie tot man, om een nieuw begin te vieren of om een periode af te sluiten.

Het vuur staat voor het mannelijke. De hut voor het vrouwelijke. De hut is als een moederschoot waaruit nieuw leven geboren wordt wanneer de gloeiende stenen met water overgoten worden. Daartoe wordt het staketsel afgedekt met een aantal dikke lagen dekens opdat de warmte van de stenen en de damp van het water door iedere cel van het lichaam geademd kan worden.
De ceremonie kent over het algemeen vier gebedsrondes waarbij water over de stenen gegoten wordt en traditionele gebedsliederen gezongen worden. Tussen deze rondes door gaat de deur van de hut open terwijl de mensen in de hut blijven.
Vanuit de traditie gaan mannen en vrouwen gescheiden de hut in.

Oorsprong van de Inipi
Ni is het leven van de mens. Ni is ook de adem; dat, wat de mens zijn kracht geeft. De i-ni-ti, of reinigingshut, is een lage hut van wilgen twijgen die afgedekt wordt met dekens. In het midden van de hut is in de aarde een put uitgegraven. Hete stenen, inyan, worden vanuit een vuur de hut ingedragen en in de put gelegd. Terwijl de mensen in de hut zijn wordt de deur gesloten en water over de hete stenen gegoten. De i-ni-pi, de reinigings of -purificatie-ceremonie, begint.
De warmte van de zon en het water op aarde vormen de wolken en regen om alles te voeden.

ZweetTijdens de inipi ceremonie worden de hitte van de stenen en het water bij elkaar gebracht. De inipi geeft daardoor een direct en persoonlijk contact met de Aarde, de Zon, en Wakan Tanka, het Grote Mysterie. De ceremonie herstelt de verbindingen met de elementen waaruit het leven opgebouwd is en biedt van daaruit de mogelijkheid opnieuw in het leven te kijken en antwoord te geven op jezelf en jouw werkelijkheid.

Voor wie meer wil weten van rituelen en ceremonies bij Indianen is deze site een aanrader.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden