De Nederlandse Frisdrankenindustrie (NFI) irriteert zich aan de heersende overtuiging bij veel consumenten dat frisdranken ongezond zijn. In een uitgebreide persverklaring bindt de frisdrankindustrie de strijd aan met deze 'fabels'. Aldus een artikel in het vakblad Distrifood. Kent u die reclame nog van WC eend waarbij een stem op de achtergrond de cirkelredenering; "wij van WC eend bevelen WC eend aan" hoort zeggen. Ja, dank je de koekoek. Alsof Glorix of een ander merk WC eend zou aanbevelen. Enfin, als de Nederlandse Frisdrankenindustrie zegt dat hun waar echt 'fris' is verbaasd dat me dus niet. Maar hoe fris is het fris in frisdrank?

Even voor de goede orde. net zoals roken eigenlijk gewoon lucht met een smaakje is, is frisdrank niets anders dan water met een smaakje. En beide heb je niet nodig en bevorderen niet de gezondheid, in tegendeel. Dat frisdrank voornamelijk uit water bestaat zal u niet verbazen. De rest bestaat voornamelijk uit suiker en andere additieven in de vorm van vruchtensappen of -extracten, kleur, geur- en smaakstoffen (al dan niet kunstmatig) en koolzuur. De light-versies bevatten geen suiker maar de kunstmatige zoetstof aspartaam.

Jouke Schat, directeur van de Vereniging Nederlandse Frisdrankenindustrie, zag de omzet van light producten in 2006 met 75 procent groeien. Oorzaak voor dit verloop is volgens hem het 'toegenomen gezondheidsbewustzijn' van de Nederlandse bevolking. Dat zou volgens Jouke wel meer kunnen zijn ware het niet dat er een groep consumenten is die juist om gezondheidsrdenen GEEN light-fris drinkt. 'Helaas berust het gezondheidsdenken van de consument niet altijd op feiten.' Zegt Jouke en doelt daarbij natuurlijk op het omstreden kunstmatige zoetstofje aspartaam. Aspartaam zou volgens kritische consumenten slecht zijn en zelfs kankerverwekkend.

"Dat zijn echter verzinsels. Aspartaam is namelijk uitgebreid onderzocht en keer op keer veilig bevonden. De onafhankelijke stichting Voedingscentrum Nederland en de KWF/Kankerbestrijding bevestigen dit", garandeert directeur Schat. Kortom.. wij van WC eend... blabla....

In 1981 werd aspartaam, op het nippertje, goedgekeurd door het Amerikaanse FDA. In 1996 was het een toxoloog van het FDA zelf, dr. Adrian Gross, die waarschuwde dat het goedje de potentie heeft om hersentumoren en andere kankers te veroorzaken. Dat de FDA zelf een beetje spijt had van het goedkeuren van aspartaam bleek wel een jaar eerder toen men in 1995 noodgedwongen een lijst publiceerde met 92 mogelijke symptomen die aan aspartaam gebruik waren gerelateerd.

In 2005 deden onafhankelijke onderzoekers in Italie onder leiding van dr. Morando Soffritti onderzoek naar aspartaam. De eerste studie wees uit dat ratten die aspartaam kregen toegediend meer vormen van kanker en hersentumoren ontwikkelden. Pijnlijk voor de FDA en de Europese warenwet die de stof hadden toegelaten op de markt. Het zal u niet verbazen dat de resultaten van Soffritti door de genoemde instanties werden bestudeerd en afgedaan als ongegrond. Een tweede studie door het Italiaanse Ramazzini Institute wees uit dat Soffritti wel degelijk gelijk had en dat aspartaam tot verschillende vormen van kanker kan leiden.

En terwijl de wetenschappelijke wereld officieel in tweestrijd is of aspartaam nu wel of niet giftig is weet de directeur van de frisdrankindustrie zeker dat het spul veilig is. Niet zeiken maar kopen is de onderliggende boodschap.

Misschien moet de directeur van de frisdrankindustrie eens een voorbeeld nemen aan de Britse supermarktketen Sainsbury's voor wat betreft het serieus nemen van de consumenten. Sainsbury's heeft onderzoek gedaan naar wat de consumenten nu wel of niet willen. Als gevolg van deze onderzoeken heeft de grootgrutter besloten om alle kunstmatige smaakjes en kleurtjes en ook aspartaam uit hun huismerken te bannen. Of de additieven nu wel of niet veilig zijn laat Sainsbury in het midden, ze luisteren gewoon naar de bezorgdheid van de consument.

bronnen: Frisdrankindustrie en Aspartaam-site.

Carpe diem homo universalis
Op 23-08-2007 11:23:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: Wat een aanmatigheid van die directeur. BAH en zo goor als aspartaam
Op 23-08-2007 0:00:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: pfoe ik lees gelukkig geen bier.
Op 04-09-2007 8:02:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivoryke^: Ach, het mooiste is nog, dat je 90% van in bramsan's bovenstaande lijstje producten, ook prima zelf thuis kunt maken. En dan weet je precies wat erin zit
Moeten is een keuze...
Op 25-07-2008 17:12:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: ik vond het wel tof hoor, eens zon volledig lijstje.
En @ redaxie, text veroorzaakt geen vertraging, alleen referrals zoals plaatjes.
Op 26-07-2008 7:21:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden