Ongelukkig zijn wordt vaak verward met depressie. Psychologen en psychiaters stellen te snel de diagnose dat iemand lijdt aan een depressie. Ze vergeten dat iemand ook gewoon ongelukkig kan zijn, schrijft de vooraanstaande psychiater Gordon Parker in het British Medical Journal.

De kans is volgens de psychiater groot dat mensen die geestelijk niets mankeren, wel medicijnen en behandelingen voorgeschreven krijgen. Wie de huidige maatstaven hanteert, zou bij driekwart van de bevolking een depressie kunnen vaststellen, zo beweert Parker.

Opmerkelijk genoeg spreken andere experts in hetzelfde medische tijdschrift hem tegen. Het aantal zelfmoorden en het stigma rond de aandoening is volgens hen afgenomen nu vaker van een depressie wordt gesproken.

Nu hoort ongeveer één op de vijf Britten op een zeker moment dat hij of zij depressief is. Dat kost het Verenigd Koninkrijk vele miljoenen ponden en arbeidsuren. Toch is het veelvuldig voorschrijven van anti-depressiva niet de oplossing, zegt Parker. Bij mensen die slechts een dipje hebben, hebben deze middelen namelijk totaal geen effect.

Depressie is één van de meest voorkomende aandoeningen. Volgens de meeste internationale studies ligt de kans op het doormaken van een depressie tijdens een gans mensenleven op 10 à 17 %.
Niemand kan er zeker van zijn tegen depressie bestand te zijn. Zelfs al treft zij vooral vrouwen (twee vrouwen voor één man) en jonge volwassenen (25 à 35 jaar), toch kan depressie voorkomen in alle lagen van de bevolking en op eender welke leeftijd. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zal depressie in het jaar 2020 de ziekte zijn die het meest voorkomt in de geïndustrialiseerde wereld.

Er wordt dus flink wat tegengesproken in de medische wereld, wat op zich niet zo vreemd is omdat we dat van de heren en dames medici gewend zijn. Uiteraard wordt er net als bij alle medicijnen flink verdiend aan anti-depressiva. De conclusie 'u heeft een depressie' laat zich dan al snel behandelen op de makkelijkste, gangbare manier...zoveel en zo duur mogelijke medicijnen voorschrijven. Liever het volk onder de duim houden door ze plat te 'spuiten en slikken' dan te kijken wat er werkelijk aan mankeert. Maar ja, als ze dat zouden doen dan zouden ze er hoogstwaarschijnlijk achter komen dat de meeste mensen gewoon zwaar de pest in het huidige zorgstelsel hebben en ja, dat is niet goed voor de business.

Antidepressiva behoren tot de meest voorgeschreven geneesmiddelen in Nederland; inmiddels slikken bijna 900.000 mensen de pillen. Terwijl dit toch in veel gevallen niet wenselijk is, weten Jochanan Huyser, psychiater in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, en Gerdien Franx, projectleider bij het Utrechtse Trimbos-instituut. ,,Antidepressiva zijn bedoeld voor de behandeling van een depressieve stoornis die matig of ernstig is'', zegt Huyser.
,,Maar op dit moment worden de middelen ook voorgeschreven bij allerlei depressieve klachten of lichte depressies, zonder dat gekeken wordt hoe die klachten zijn ontstaan.

Wil je weten hoe het met je eigen gemoedstoestand is en weten of je depressief bent, doe dan een test om te kijken hoe het ervoor staat of hangt. Mocht je depressief zijn, dan weet je dat je er met een handvol pillen weer tegenaan kan. Een heerlijke chemische glimlach op je gezicht is voor je medemens natuurlijk ook het fijnst om naar te kijken!

Bron: Blad psychologie, Gezondheid.infoblog

UPDATE:

'Minder antidepressiva leidt tot meer zelfmoord'
Uitgegeven: 15 september 2007 12:53

UTRECHT - Het aantal zelfmoorden van kinderen en pubers is met 49 procent toegenomen tussen 2003 en 2005, terwijl het aantal voorschriften van antidepressiva met 22 procent daalde. Dat staat in een wetenschappelijk artikel in de American Journal of Psychiatry, dat zaterdag is gepubliceerd.

Volgens onderzoekers van Pharmo, een farmaco-epidemiologisch onderzoeksinstituut in Utrecht, houden de cijfers wel degelijk verband met elkaar. In 2003 en 2004 waarschuwden verschillende zorgautoriteiten dat zogeheten SSRI's niet langer voorgeschreven moeten worden aan kinderen, omdat het de kans op zelfmoord en agressie zou vergroten. Uit dit onderzoek blijkt nu het tegenovergestelde.

De onderzoekers keken ook naar de situatie in de Verenigde Staten. Daar steeg het aantal suïcides met 14 procent tussen 2003 en 2004. Dit is de hoogste jaarlijkse stijging in dertig jaar. Ook in Amerika steeg het aantal zelfmoorden, terwijl het aantal voorgeschreven antidepressiemiddelen afnam.

Bron: nu.nl

 

Update 1 november 2007

Dat een depressie weinig goeds oplevert was al langer bekend, maar onderzoekers hebben nu ook vastgesteld dat een depressie kan leiden tot een hartinfarct(en andersom).
Dat stelt de Amerikaanse neuroloog Alexander Glassmann op basis van verschillende onderzoeken uit de afgelopen jaren.

Die onderzoeken tonen aan dat de doorbloedingsstoornissen die bij een hartinfarct in de kransslagader ontstaan, kunnen leiden tot psychische problemen. Volgens Glassmann heeft 17 tot 27 procent van de ziekenhuispatiënten met hartziekten tegelijkertijd een zware depressie. Vervolgens lopen deze mensen drie keer meer kans op een tweede infarct. Maar ook klinisch gezonde mensen die depressief zijn, hebben een verhoogd risico op hartproblemen.

Bij depressieve patiënten kan het zenuwstelsel verstoord raken en tot een hogere bloeddruk leiden, en daarmee tot meer kans op een hartinfarct. Daarnaast zijn mensen met psychische ziekten minder gemotiveerd om voor een gezonde levensstijl te kiezen. Een derde oorzaak is mogelijk dat depressieve hartpatiënten hun medicijnen minder regelmatig innemen.
Eerder al toonde Glassmann op basis van een eigen studie aan dat het sterftecijfer en het risico op een nieuw infarct bij hartpatiënten daalde als ze een antidepressivum kregen.

Bron:medinews.nl

Lanoe: Als ze dat spul maar eenmaal in je hebben dan brengt het de stoffenwisseling in de hersenen uit balans en blijf je de rest van je leven afhankelijk van de anti-depresiva.

Manisch depresieven komen ongeveer elk jaar wel terug om de dosis wederom bij te stellen.

Carpe diem homo universalis
(bericht gewijzigd op 31-8-2007 8:56:42)
Carpe diem homo universalis
Op 31-08-2007 8:56:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Horatio:
mies:

Voor vrouwen is er een simpele manier om van een depressie af te komen en mannen worden er over het algemeen ook wel vrolijk van.

http://www.psychologiemagazine.nl/psychologie/show/id=13429


Schijnt ook goed te zijn voor je huid, alhoewel ik daar flink depressief van zou worden...
Op 31-08-2007 11:19:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: en zo was er ook nog eens een onderzoek dat uitwees dat depresievelingen de MEEST realistische kijk op hun omgeving hadden.

Op 31-08-2007 15:06:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Oz:
Ganzfeld:

en zo was er ook nog eens een onderzoek dat uitwees dat depresievelingen de MEEST realistische kijk op hun omgeving hadden.


Dit geloof ik wel. Vandaar dat zelfmoord onder deze mensen vaker voor komt.. Je moet dom of blind zijn op deze wereld wil je gelukkig zijn?
Op 01-09-2007 21:38:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
randell:
Oz:


Je moet dom of blind zijn op deze wereld wil je gelukkig zijn?Dat vraagteken is je redding, vriend!
Op 02-09-2007 1:07:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivory^: Is gelukkig zijn niet gewoon het accepteren wat het leven is en er het mooiste op maken? Kunnen mensen eigenlijk wel echt gelukkig zijn? We hebben immers altijd wel iets te klagen...

En ik denk wel dat er meer mensen depressief zijn nu, in deze tijd en in dit deel van de wereld. Zoniet op alle plekken van de wereld. Buiten het feit van de toestand van onze leefomgeving om, ook door onze kijk op wat gelukkig zijn is.

Anyways... I strongly dislike Pills, or any other artificial prescription that should make us better.
Op 03-09-2007 20:46:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Horatio: Moeheid meisjes vooral door somberheid en angst
Uitgegeven: 13 september 2007 09:24

AMSTERDAM - Emotionele klachten als somberheid en angst, en in mindere mate weinig lichaamsbeweging en een slechte nachtrust, zijn in de meeste gevallen de oorzaak van vermoeidheidsklachten bij jongeren. Dit concludeert Maike ter Wolbeek in haar proefschrift.

Ter Wolbeek voerde een grootschalig onderzoek uit voor het Universitair Medisch Centrum Utrecht en de Universiteit Utrecht. Hiervoor liet zij 3454 middelbare scholieren een vragenlijst invullen over vermoeidheid, gezondheid en levensstijl.

Hieruit bleek dat maar liefst 20,5% van de meisjes en 6,5% van de jongens last hadden van ernstige vermoeidheid.

Emotioneel

Nader onderzoek wees uit dat de vermoeidheid bij de meisjes (en de duur ervan) vooral door emotionele klachten, en in mindere mate door weinig lichaamsbeweging en slechte nachtrust, worden veroorzaakt. Afwijkingen in het immuunsysteem en het hormonale stressregulerende systeem bleken vooral voor te komen bij meisjes die langdurig moe waren of naast de moeheid ook last hadden van emotionele problemen.

Volgens Ter Wolbeek is het belangrijk om in de toekomst te achterhalen of juist deze meisjes een risicogroep vormen om een vermoeidheidsziekte ontwikkelen. Zij beveelt aan om jongeren die last hebben van somberheid en angst, weinig bewegen en slecht slapen, preventief hulp te bieden ter voorkoming van ernstige vermoeidheidsklachten.
Op 13-09-2007 16:05:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CSM: Gelukkig komt er Prozac uit de kraan.
Op 15-09-2007 15:38:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivory^:
Maan:

Aangezien ik hier zelf doorheen ben gegaan in mijn vroege volwassenheid kan ik met enige voorzichtigheid stellen dat depressiviteit te maken heeft met alles in een negatief daglicht te zien. Je kan namelijk zowat alle gebeurtenissen in de positieve én in de negatieve zin zien; het is namelijk jouw eigen KEUZE of je dat wilt of niet. Het lijkt een kwestie van een soort van ''herprogrammeren'' zodat je alles in positieve zin kunt zien. Daarbij is wel nodig dat je een heleboel oude zaken, ervaringen en gedachtegoeden moet leren ''loslaten''(!)

Het is als een soort transformatie geloof ik. Ik kan nu zelf met relatief ''weinig'' gelukkig zijn omdat ik kan relativeren met de vervelende ervaring om echt in de put te zitten. (Zoals de uitspraak luidt van: in het duister staan om het licht te leren kennen.)


Ben ik het helemaal mee eens *knikt schaapachtig*

De uitspraak "Ik heb wel voor hetere vuren gestaan" komt hier *thuis dus* regelmatig voorbij.
Op 15-09-2007 21:03:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: 'Minder antidepressiva leidt tot meer zelfmoord'
UTRECHT - Het aantal zelfmoorden van kinderen en pubers is met 49 procent toegenomen tussen 2003 en 2005, terwijl het aantal voorschriften van antidepressiva met 22 procent daalde. Dat staat in een wetenschappelijk artikel in de American Journal of Psychiatry, dat zaterdag is gepubliceerd.

Volgens onderzoekers van Pharmo, een farmaco-epidemiologisch onderzoeksinstituut in Utrecht, houden de cijfers wel degelijk verband met elkaar. In 2003 en 2004 waarschuwden verschillende zorgautoriteiten dat zogeheten SSRI's niet langer voorgeschreven moeten worden aan kinderen, omdat het de kans op zelfmoord en agressie zou vergroten. Uit dit onderzoek blijkt nu het tegenovergestelde.

De onderzoekers keken ook naar de situatie in de Verenigde Staten. Daar steeg het aantal suïcides met 14 procent tussen 2003 en 2004. Dit is de hoogste jaarlijkse stijging in dertig jaar. Ook in Amerika steeg het aantal zelfmoorden, terwijl het aantal voorgeschreven antidepressiemiddelen afnam.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/70955611/_Minder_antidepressiva_leidt_tot_meer_zelfmoord_.html?p=17,2
Op 15-09-2007 22:59:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Eva:
Horatio:
Nader onderzoek wees uit dat de vermoeidheid bij de meisjes (en de duur ervan) vooral door emotionele klachten, en in mindere mate door weinig lichaamsbeweging en slechte nachtrust, worden veroorzaakt.
(bericht gewijzigd op 16-9-2007 10:35:17)
Op 16-09-2007 10:33:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Horatio:
Eva:

Horatio:
Nader onderzoek wees uit dat de vermoeidheid bij de meisjes (en de duur ervan) vooral door emotionele klachten, en in mindere mate door weinig lichaamsbeweging en slechte nachtrust, worden veroorzaakt.Ja, daar gaat t voor een groot gedeelte over. het zien op t.v.(commercials, mtv, makeoverprogrammas etc. ) dat je aan een bepaald schoonheidsideaal dient te/moet voldoen en veel kinderen/tieners/(jonge) volwassenenen kunnen daar niet aan voldoen dus worden depressief...vandaar ook dat ik ervan overtuigd ben dat een mens aan de binnenkant een makeover dient te ondergaan en niet aan de buitenkant(mits er littekens of handicaps aanwezig zijn misschien) Leer omgaan met je beperkingen(?) en accepteer dat ieder van ons op zijn/haar manier kwaliteiten heeft en prachtig en liefdevol is in wezen...een idee om trainingen te gaan geven op scholen? Een nieuw t.v. programma wellicht: ' Make me beauty from the inside..'
Fijne zondag.
Op 16-09-2007 10:48:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Eva: Vijftien was ze, het meisje dat in de documentaire: "Beperkt houdbaar" zei dat ze er 'van onderen' graag normaal uit wil zien, zoals in pornofilms, omdat ze bang is dat haar vriendje haar anders niet mooi zal vinden.
En dus ging het mes in haar binnenste schaamlippen...
(bericht gewijzigd op 16-9-2007 16:09:34)
Op 16-09-2007 15:47:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Op 16-09-2007 15:48:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Horatio: ja, heb ik gezien...fascinerend.
En misdadig eigenlijk dat mensen zich voor duizenden euros laten liften terwijl de ontwikkeling van 3e wereldlanden nog lang niet in de lift zit...
Op 16-09-2007 16:59:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Horatio: Winterdepressie-epidemie dreigt door slechte zomer
Uitgegeven: 17 september 2007 12:32
Laatst gewijzigd: 17 september 2007 12:50

LONDEN - Door de extreem slechte zomer ligt een winterdepressie-epidemie op de loer. Hiervoor waarschuwde de Britse krant The Independent maandag.

Jaarlijks lijdt minstens een op de twintig mensen aan een winterdepressie. Nog eens een op de acht mensen geeft aan in de donkere wintermaanden zwaarmoediger te zijn dan gedurende de rest van het jaar.

Fel licht, het liefst zonlicht, is de beste remedie tegen deze symptomen. De zomer is normaal gesproken dan ook een tijd van herstel voor mensen die bevattelijk zijn voor een winterdepressie.

Na de herfstachtige, natte zomer van dit jaar vrezen Britse gezondheidsexperts nu dat een enorme groep mensen getroffen zal worden door de 'winter blues'.
Op 17-09-2007 15:52:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Horatio:
Richard:

Waarom wordt er geen aandacht besteed aan het feit dat depressies voornamelijk in onze 'moderne' westerse landen voorkomt. Lijkt me dan zinvoller om eindelijk iets te doen aan onze leefomstandigheden. Maar ja, daar kan de farmaceutische industrie geen euro mee verdienen.

Misschien is dit een antwoord op je vraag? Westerse landen hebben de welvaartsziekte diabetes...?vandaag op nu.nl

Samenhang tussen depressie en diabetes
Uitgegeven: 19 september 2007 09:19
Laatst gewijzigd: 19 september 2007 09:20

GRONINGEN - Tussen depressie en diabetes bestaat samenhang. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Yanhua Lin, die 1 oktober op dit onderwerp promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Lin onderzocht de rol van het eiwit BPRP bij het ontstaan van depressie. Uit het onderzoek, dat is uitgevoerd bij ratten, blijkt dat er een samenhang bestaat tussen de hoeveelheid BPRP in de alvleesklier en het optreden van een hoge bloedsuikerspiegel.

Stress

Uit het onderzoek blijkt ook dat stress van invloed is op zowel het BPRP-niveau als op het ontstaan van diabetes. Nadere studie moet de link tussen depressie, stress en diabetes nog verhelderen.

Yanhua Lin studeerde geneeskunde in Peking. Hij verrichtte het onderzoek naar depressie en diabetes bij de afdeling psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Op 19-09-2007 11:50:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt: Update 1-11-2007? Een redacteur met een tijdsmachine?

:S
Op 31-10-2007 15:40:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Horatio:
Clark Kendt:

Update 1-11-2007? Een redacteur met een tijdsmachine?

:S

Zeikerdt.
(bericht gewijzigd op 31-10-2007 16:17:06)
Op 31-10-2007 16:17:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Wat maakt het uit
Sommige lopen uren achter en andere weer uren voor
(bericht gewijzigd op 31-10-2007 17:40:37)
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 31-10-2007 17:40:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Horatio: Arts onderschat bijwerking antidepressiva
Uitgegeven: 5 december 2007 12:58

Artsen denken vaak onterecht dat de bijwerkingen van antidepressiva geen bijwerkingen zijn, maar dat de klachten horen bij de depressie zelf.

Mensen die antidepressiva gebruiken, hebben vaak last van niet-zichtbare bijwerkingen zoals duizelingen, transpireren, vermoeidheid en apathie. Artsen letten echter vaak op bijwerkingen die zichtbaar zijn, zoals huiduitslag of afwijkingen in het bloedbeeld. De klachten van patiënten worden vaak beschouwd als symptomen van de depressie, niet als bijwerking.

Volgens de onderzoekers van de Universiteit Utrecht, die deze conclusies hebben getrokken, moeten artsen meer doen met de bijwerkingen die patiënten aangeven. Voor veel gebruikers van antidepressiva zijn bijwerkingen namelijk de reden om te stoppen met de medicijnen.

De onderzoekers bekeken ruim 258 mensen die tussen 2004 en 2005 antidepressiva gebruikten. Tweehonderd van hen noemden vervelende bijwerkingen.
(c) gezondheidsnet.nl
Op 07-12-2007 11:58:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cootje: nou weer lekker gezellig blogje dit, en al die mensen weer reageren enzo, allemaal tegen elkaar in, gezeur, pokkewind en regen bah
...
Op 07-12-2007 0:28:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Horatio:
cootje:

nou weer lekker gezellig blogje dit, en al die mensen weer reageren enzo, allemaal tegen elkaar in, gezeur, pokkewind en regen bah

Neem jij je pillen nou maar in...kan je er weer een weekend tegenaan.
Keep it dry and funny!
Op 07-12-2007 0:38:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic:
Horatio:

cootje:

nou weer lekker gezellig blogje dit, en al die mensen weer reageren enzo, allemaal tegen elkaar in, gezeur, pokkewind en regen bah

Neem jij je pillen nou maar in...kan je er weer een weekend tegenaan.
Keep it dry and funny!

Dan willen jullie mij dag nog niet weten
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 07-12-2007 13:54:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden