Net als je denkt dat je alles gehad hebt dan kom je ze weer tegen, van die kleine nieuwsberichtjes die bij mij grote vraagtekens oproepen. Net als bij dit berichtje. In het kort komt het hier op neer; een aanbieder van een torrentwebsite die veroordeeld is voor aanbieden van “auteursrechtelijk beschermd materiaal” (lees: illegale kopieën) moet verplicht Windows op zijn PC installeren. Niet omdat hijzelf dat graag wil, maar omdat de rechter het eist.

Deze softwarepiraat heeft inmiddels zijn celstraf al uitgezeten, maar door de rechter is ook de voorwaarde gesteld dat hij alleen onder toezicht nog op het internet mag komen. Eén probleem, de software voor dit toezicht werkt alleen onder Windows besturingssystemen, en laat de dader nu net Linux op zijn PC gebruiken. Voor de rechter is ook dat echter geen probleem, want dan zet de beste man toch gewoon Windows op zijn PC?

Dat een beetje licentie voor Windows al snel rond de 100 euro kost maakt niets uit, dat onze softwarepiraat eigenlijk de opdracht krijgt zelf voor het door de rechter opgelegde toezicht op te draaien ook niet. Waarom geeft de rechter niet opdracht aan de piraat z'n internetaanbieder om al zijn internetverkeer te bewaren? Het feit dat er in de VS ook gewoon het internetverkeer al voor 2 jaar (minimaal) bewaard wordt is deze rechter schijnbaar ook even vergeten.

De laatste tijd is er een trend gaande om hard op te treden tegen computercriminelen, net als deze levensgevaarlijke man die ongewenst zat te internetten. Het vergrijp was zo ernstig dat de man is overgedragen aan een speciale politieafdeling die zich bezighoudt met computercriminaliteit. Dat hetzelfde Windows besturingssysteem zelf aanbiedt om verbinding te maken met een netwerk binnen bereik is niet een reden voor twijfels over de ernst van de zaak. Dat er heel veel legale software bestaat om draadloze netwerken te zoeken, waaronder Windows zijn eigen Zero Config software, doet schijnbaar ook geen twijfels rijzen.

Ook censuur lijkt weer in opkomst, volgens goed oud Chinees voorbeeld. De media-gigant AT&T denkt graag voordat haar klanten de kans krijgen dat te doen, en knipt daarom per ongeluk kritische stukken tekst uit een Pearl Jam optreden. Toen de Pearl Jam voorman enkele regels van het beroemde “Another Brick in the Wall” wat actualiseerde met enkele Bush-kritische opmerkingen zag AT&T zich genoodzaakt die stukken er “per ongeluk” uit te knippen. Toen het mensen begon op te vallen werd het al snel als een foutje afgeschoven, maar het verleden van AT&T doet andere redenen vermoeden.

Het is een beetje een dubbel verhaal, want vanaf de andere kant is er ook nieuws. Net als in het volgende bericht waarin de Amerikaanse federale instanties hackers om hulp vragen. De omgekeerde wereld, de grote jongens die bij de kleine zelfstandige komen vragen op hulp. FBI, NSA en DoD die hackers vragen om hun samenwerking tegen terrorisme, waarom gaat er bij mij een alarmbelletje rinkelen?


Horen, zien maar vooral zwijgen?

Zou het misschien wat te maken hebben met het feit dat hackers juist degenen zijn die heel erg gesteld zijn op hun privacy? Of zoekt men een ingang bij de groep personen die verantwoordelijk is voor het maken van software om privacy op het internet mogelijk te maken? Hebben deze instanties niet zelf de middelen om al het ongewenste verkeer te controleren, en zo nodig, te blokkeren? Ikzelf laat mijn adres in elk geval liever bij de Electronic Freedom Foundation achter dan bij deze illegaal aftappende instanties.

Het klinkt zeker dubbel, u mag Linux gebruiken, maar niet als men u in de gaten wil houden. U mag niet gebruik maken van onbeveiligde netwerken, maar op bijna elke computer is de benodigde software hiervoor tegenwoordig standaard aanwezig. Het toevallig wegvallen van kritische opmerkingen over president Bush is geen censuur, maar een foutje van de “contentmanager”.

Ach, zolang u uw adresgegevens even inlevert bij de FBI, Windows op u computer installeert zodat u gemakkelijker te controleren bent, en u stil houdt wanneer u een gevalletje censuur tegenkomt dan zullen ze u gewoon u gang laten gaan. Maar pas op, want mocht u onverhoopt eens dubbelklikken op “Buurman" (onbeveiligd netwerk) dan bent u een computercrimineel van het gevaarlijkste soort...

Ivory^: Als deze et begeeft stap ik ook over op Apple... al was het maar omdat ik principieel weiger om Vista te gaan gebruiken straks.
Op 04-09-2007 8:52:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Ik heb zelf een Apple (power Mac G5) en die is helaas stuk. Er zou een "nieuw" moederbord in moeten, maar dat gaat 1000 euro kosten, er komt dan een refurbished mobo in. Vergelijk je Apple met andere systemen, dan blijkt Apple onwaarschijnlijk duur te zijn. Ik ga nu onderzoeken of Linux iets voor mij is. Apple's OSX werkt heel mooi, maar de hardware van Apple is erg duur en zeker geen topkwaliteit!
'Don't forget rule number 6'
Op 04-09-2007 11:22:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: Linux lijkt mij een goed alternatief.

Zouden er niet een paar slimme kids kunnen iet s kunnen uitdokteren zodat als buitenstaanders in jouw pc kunnen loeren jij in in hun pc's kunnen terug loeren? volgens mij werkt het 2 kanten op.
Op 04-09-2007 14:37:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt:
gast:

Apple compatible met alle systemen? Apple hardware erg duur?

Na jaren PC gebruiker te zijn en werd helemaal gek van die baggere troep werk ik nu 2 jaar op Apple systemen en dat is een flinke verademing!

Om wat vreemde vooroordelen uit de wereld te helpen:
- Apple heeft eigen OS, geen windows (kan wel gewoon windows op apple systemen starten als je dat wil). OSX (Apple besturingssysteem) werkt alleeeeeen op apple computers, dus niet op alle systemen (tenzij gehackte versie wil gebruiken, heb je niks aan...).

- Microsoft Office werkt gewoon op Apple, dus gewoon Word en Excel

- Er bestaan GEEN virussen voor Apple systemen, dus zorgeloos internetten, heerlijk.

- Apple systemen zijn NIET duurder, vergelijk de systemen met andere merken.

- Apple hardware is NIET beter, het is gewoon een computer met dezelfde componenten als een windows bak.

- Buiten garantie reparatie is WEL duurder, omdat niet op elke hoek van de straat een apple moederbord te koop is..

- Dat mensen zeggen dat Apple beter is, ligt er maar net aan hoe je het bekijkt. Het besturingssysteem is beter -> veiliger, duidelijker, overzichtelijker en mooier. De computers zien er mooi uit, maar dat is gewoon smaak. Bij aanschaf van een apple systeem zit een compleet software pakket bij waar je snel en eenvoudig meer mee kan dan op windows systemen.

Haat je windows, kap er dan gewoon mee en probeer een Linux pakket uit of koop een Apple. Het is echt niet zo dat je persé Windows moet hebben!!!

Geen virussen?

http://www.computerworld.com/securitytopics/security/story/0,10801,108784,00.html

Hoe meer mensen Appels gaan eten, hoe vaker er wormpjes in zullen gaan zitten.

Ik haat windows niet maar 'k vind het wel lekker werken, zeker xp en vista. Kennis van Linux heb ik dan weer niet, omdat het me nog steeds 'moeilijk' lijkt. Weer iets nieuws leren...

:S
(bericht gewijzigd op 4-9-2007 15:42:02)
Op 04-09-2007 15:41:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: Gnif en elke Apple die eenieder aanschaft (hier in NL) komt eerst bij mij voorbij:-)

"Waarom denk je het het WINDOWS heet? En dat de NSA heeft meegewerkt? Omdat het voor die gasten als een raam werkt, om lekker doorheen te kunnen kijken."

Denk nu niet dat Apple dan "veilig" is, daar hoefde ze enkel niet te infiltreren zoals bij Windows (Bill Gates kwam voor hen out of the bleu en moest enkel nog "bewerkt" worden), want Apple is van hen.
En dan nog is het voor ons zowiezo niet transparant wie/wat nou wie/wat is.

Of zoals the queen in Eng-land het tegen haar butler al zei:

"Er zijn op dit moment grote krachten aan het werk, waarvan de meeste geen weet hebben."

Carpe diem homo universalis


(bericht gewijzigd op 4-9-2007 16:07:20)
Carpe diem homo universalis
Op 04-09-2007 16:05:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
I. Gorewitz:
Lanoe:

Gnif en elke Apple die eenieder aanschaft (hier in NL) komt eerst bij mij voorbij:-)


orderpicker?
(bericht gewijzigd op 4-9-2007 20:30:13)
Op 04-09-2007 20:30:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt:
Ron Brandstichter:

vista, zullen we het daar maar niet over hebben, doet mij teveel aan windows ME denken

Waarom?

:S
Op 06-09-2007 17:23:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt:
Ron Brandstichter:

Clark Kendt:

Ron Brandstichter:

vista, zullen we het daar maar niet over hebben, doet mij teveel aan windows ME denken

Waarom?

:S

windows ME is mijn idee de meest geflopte versie tot nu toe, waarin microsoft vanalles uit wou proberen, zoals system restore. (met als gevolg veel virusproblemen die pas sinds XP sp2 redelijk opgelost zijn)

windows Vista gaat in mijn ogen dezelfde kant uit, ik heb tot nu toe meer nadelen dan vooruitgang gezien, zowieso als je het over bedrijfstoepassingen hebt is het een ware ramp. ik werk zelf bij een computerzaak en op het moment vraagt minimaal de helft van de particuliere klanten expliciet om windows XP, en bedrijfsmatig zit dat zelfs op 90% of hoger...

Welke nadelen heeft Vista?

:S
Op 06-09-2007 18:26:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: AMSTERDAM - De Consumentenbond heeft in een maand tijd 4200 klachten verzameld over Windows Vista. Volgens de organisatie is Microsofts nieuwe besturingssysteem "nog geen volwaardige vervanging van XP". http://www.nu.nl/news/1226269/50/Klachtenregen_over_Windows_Vista.html

Vista? Beter Van Niet!

If it isn't broken don't fix it.
never change a winning team.
vooruitgang is nog geen verbetering.

Op 07-09-2007 20:16:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden