"Prins Friso en prinses Mabel hebben zelf de informatie over Mabel op de Engelstalige Wikipedia-encyclopedie gewijzigd. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) woensdagavond namens het paar gezegd, naar aanleiding van een artikel in NRC-Handelsblad". Onlangs konden we deze trieste mededeling lezen in de Telegraaf. Steeds meer bedrijven en hotemetoten sleutelen aan de Wikipedia pagina's om bepaalde informatie te ..euh.. corrigeren. En dat is jammer.

Wikipedia was toch vooral bedoeld als een open bron van informatie. Kennelijk vervallen ze langzaam tot een open bron van propaganda.


(Schoonmoeder en -dochter blijken dezelfde voorkeur voor censuur te hebben)

Schoonmoeder Beatrix vond Engelstalige Wikipedia informatie over haar aandelen in ABN-AMRO en ING niet geschikt voor het publieke oog. De gewraakte tekst is vanaf een computer (zo blijkt uit een IP-trace) van het ministerie van VROM verwijderd. Niet alleen de Oranje-inteelt voegde correcties toe. Onlangs was waren het de medewerkers van Australisch premier Howard die al te kritische uitlatingen over onder andere diens rigide beleid inzake de detentie van asielzoekers op Wikipedia 'corrigeerden'. Al met al corrigeerde de Australische ambtenaren 127 items. Ook Adam Curry wist informatie over zijn persoon op de Wikipedia te veranderen. Vorig jaar bleek dat Curry zichzelf in een lemma over podcasts de rol als geestelijk vader had toebedacht, wat ook niet geheel strookte met de werkelijkheid.

Natuurlijk is een beetje geschiedvervalsing om een stapje hoger in aanzien te komen de mens niet vreemd. Maar andersom kan het ook. Zonder het te weten kan iemand op Wikipedia beweringen uiten over u en mij. En een ex-medewerker van Robert Kennedy las bijvoorbeeld in zijn biografie dat hij betrokken zou zijn geweest bij de moord op zijn voormalige baas. Het bericht had 132 dagen onopgemerkt op Wikipedia gestaan.

De oprichters van Wikipedia weten dat er zwakke schakels in hun concept zitten. In een poging om informatie te beschermen heeft het Wiki-team inmiddels een zogenaamde 'Wikiscanner' bedacht. Een tool om te zien wie er info heeft gewijzigd. Op die manier hoopt men kwaadwillende af te schrikken. Wetenschapper Virgil Griffith verdiepte zich in het fenomeen Wikipedia en kwam tot de onthutsende conclusie dat bijna 200.000 instanties hun geschiedenis op Wiki herschreven hadden.

Bedrijven, overheid en hotemetoten hebben een broertje dood aan negatieve informatie. En kon men vroeger nog gewoon boeken verbranden of boe-roepers onthoofden is dat tegenwoordig niet zo eenvoudig. Daarom hebben creatieve geesten 'reputatiemanagement' bedacht. Reputatiemanagement is gewoon een ander woord voor propaganda. Enfin, achter dat mooie woord gaan mensen schuil die voor lekker wat centjes er alles aan doen om er voor te zorgen dat negatieve berichtgeving over een bepaalde klant niet uw netvlies bereikt. Deze lieden deinzen er niet voor terug om zoekmachines te manipuleren en fora af te struinen. Kijk hier bijvoorbeeld een kort Nederlands filmpje over reputatiemanagement waar de dames en heren zelf een tipje van de sluier oplichten.

Informatie en desinformatie.

Al eeuwen lang strooit men halve waarheden en leugens rond. Soms lukt het om bepaalde historische denkbeelden bij te stellen maar meestal zijn de betrokkenen dan al lang dood en vergaan. Wat te doen? Op de eerste plaats is er natuurlijk uw gezond verstand. Neem zo'n Mabel Wisse Smit bijvoorbeeld. Mabel heeft werkelijk vanalles gedaan om een gezond wantrouwen tegen haar persoon op te roepen. En hoewel we misschien niet alle details hebben zou het van naïviteit getuigen te denken dat het slechts een arm meisje is wiens grootste misstap was het delen van het bed..euh.. bootje van crimineel Klaas Bruinsma.

Bedrijven hebben als doel winst. Bedrijven geven geen donder om u als persoon. Het gaat om uw portemonnee en zodra die leeg is kunt u wel gaan. En hoewel iedereen dat wel weet tuinen we toch telkens weer in de praatjes van die vriendelijke verkoper. Als bedrijven het echt goed met u voor hadden dan zou er geen woud aan regels nodig zijn waaraan hun producten zouden moeten voldoen. De branche zou dan zelf wel verantwoording nemen. Maar nee hoor. Om zo maximaal mogelijk geld uit u zak te kloppen wordt u aan alle kanten belogen en bedrogen.

Neem bijvoorbeeld onderstaand persbericht dat Greenpeace onlangs de wereld in zond:

"Greenpeace heeft bij een willekeurige steekproef op huisdiervoeding genetisch gemanipuleerde bestanddelen aangetroffen, die niet op het etiket waren vermeld. Van zeventien onderzochte huisdierenvoeders waren er negen besmet. Zowel Nederlandse als Europese etiketteringswetgeving schrijft voor dat ingrediënten met meer dan 0,9% gentech aangegeven moeten worden op de verpakking. Bij geen van de besmette producten was dit het geval".


En dan natuurlijk de lange lijst aan hotemetoten die allemaal de schijn op zich afroepen brandschoon te zijn en zuiver op de graat. Laat mij u uit de droom helpen. Niemand is brandschoon. We hebben allemaal wel ergens vlekje op ons blazoen. En daar waar veel geld en macht een rol speelt zijn de vlekjes groter. Simple comme bonjour.

En dus moeten we ervoor waken om slechts eenzijdige informatie als waar aan te nemen. Gebruik uw gezond verstand om de gaten in het verhaal op te vullen, bijstellen kan altijd nog. Wikipedia is nog steeds bruikbaar als basis om verder onderzoek te doen en geef het tijd. Als is de leugen nog zo snel de (gedeeltelijke) waarheid achterhaalt het wel.


( Teletekstpagina van 18 november 2007 (nageplaatst) )

 

Gerard: Prins Friso en prinses Mabel, wie zijn dat?
'Don't forget rule number 6'
Op 31-08-2007 6:53:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: Wat zielig van al die mensen die minder flateuze info over hun persoon of bedrijf aanpassen.

Mabel Wisse Smit is het grootste mysterie binnen het Oranje huis.
Het is een raadsel hoe de o zo kritisch Beatrix dit meer dan dubieuse burgermeisje heeft goed kunnen keuren.

Of was zij de enige die akkoord ging met een verstandshuwelijk omdat Friso 'liever in de heren is'.?

Op 31-08-2007 21:34:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Op 01-09-2007 13:53:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden