'Moord namens de 'kroon'? Het ultieme leven van Pim Fortuyn' is de intrigerende titel van een boek geschreven door actrice Ine Veen. Nog intrigerender is de vraag wat de in 1937 geboren actrice/ballerina/schilderes heeft bezield om haar boek zo'n suggestieve titel mee te geven? De dood van Pim Fortuyn blijft ondanks, of misschien liever gezegd dankzij, de snelle arrestatie van de moordenaar Volkert van der Graaf in nevelen gehuld. Zou uitgerekend een actrice op leeftijd wat meer licht op de materie kunnen schijnen? Deze en andere vragen bleven door mijn hoofd spoken tot uitgeverij Aspekt zo vriendelijk was om mij een exemplaar van het boek ter beschikking te stellen.

Wie het boek koopt krijgt 422 pagina's informatie over Pim Fortuyn. Ine Veen laat ons zijn jeugd zien, zijn seks- en privéleven, zijn strijd om erkenning, zijn vrienden en natuurlijk ook zijn vijanden. Het boekwerk is doorspekt met foto's en kopieën van relevante documenten. De schrijfster vertelt ons het verhaal met een passie van iemand die nauw betrokken is geweest bij de persoon Fortuyn. Wie dus een gortdroog boekwerk verwacht komt bedrogen uit. Toch weet Ine telkens weer feiten te noemen die genoeg voedingsbodem geven aan het idee dat zijn dood niet zomaar een losstaande actie was van Volkert van der Graaf.

Met het rijzen van zijn ster wist Pim dankzij zijn uitgesproken politieke denkbeelden machtige vijanden te maken. Zo was het faliekant tegen het inmiddels doorgedrukte en miljarden euros verslindende militaire JSF project. Sterker nog Hij wou de krijgsmacht helemaal inperken op wat marine fregatjes en helikoptertjes na. Defensie, Amerikanen en betrokken industriëlen konden zijn bloed letterlijk wel drinken. Als Pim aan de macht zou komen dan kon deze groep fluiten naar de centen en bijbehorende pracht en praal.


( de natte droom van de elite werkelijkheid )

Pim liet ook geen onduidelijkheid bestaan over hoe hij over de rol van het koninklijk huis dacht. De Oranjes moesten gewoon een symbolische functie gaan vervullen en worden beperkt in de politieke macht die ze nu hebben. Ook zag Pim wel heil in het terugdringen van miljoenen euro's subsidie die deze familie jaarlijks mag ontvangen. U zult begrijpen dat deze van belasting vrijgestelde en dikke vinger in de pap hebbende familie niet op een dergelijke 'reorganisatie' zat te wachten.

En dan natuurlijk de regenten in Den Haag zelf. Pim wilde niets liever dan de achterkamertjes- en vriendjespolitiek opblazen. Openheid was waarvoor deze man ging. Als hij premier zou worden zou zelfs het benauwde torentje opgedoekt worden. De zittende macht zag met toenemende angst en beven hun positie op het pluche in gevaar komen.

In het Europese parlement zag men ook met lede ogen toe hoe Pim dacht over de superstaat. Pim's vingers jeukten om het Schengen verdag open te gooien en daarmee de stoelpoten van fort Europa door te zagen.

Last but not least was er de aanklacht uit linkse hoek dat Pim Foruyn een rechts extremist was. Een Hitler in de dop. Voordat ik aan deze recensie begon heb ik eerst de boeken van Pim Fortuyn gelezen. Zeker na de traktaties van bijvoorbeeld een Rita Verdonk of een Geert Wilders zou niemand Pim nog als extreem rechts kunnen betitelen. Ja hij was kritisch over de oprukkende Islamisering en ja hij wilde de ongebreidelde stroom immigranten beperken. Hij vond dat met 16 miljoen inwoners Nederland vol was. Anderzijds had hij ook als plan om de destijds circa 5000 asielzoekers een generaal pardon te verlenen. In feite wilde Pim met Nederland een pas op de plaats maken en eerst een grote schoonmaak houden in het politieke bestel.

Kortom, hoewel geliefd door een democratische meerderheid werd hij dubbel zo gevreesd door een elite minderheid. Wat dat betreft zou de kogel van alle kanten gekomen kunnen zijn.


( Stonden de platte petten al klaar? )

In het boek van Ine Veen komt dat allemaal en meer aan de orde. Minutieus beschrijft zij de dag van de aanslag zelf. Opvallend is natuurlijk de razendsnelle actie van de politie die de vermeende schutter binnen 6 minuten na de fatale schietpartij wist aan te houden. Een record. Uit de door de auteur verzamelde gegevens blijkt dat de officiële verklaringen elkaar tegen spreken. Zo zou er niet alleen de 9mm kogels uit het wapen van Volkert gevonden zijn maar ook kogels met het kaliber 5.66 mm.

Was er een tweede schutter? Wie zat er in die donkerblauwe BMW 7 serie die kort na de schietpartij onder politie escorte van het Mediapark naar schiphol werd begeleid? En wat is dat toch met die schimmige Shimura-groep uit Japan die beweerde een video te hebben van een bewakingscamera waarop te zien was dat vanaf het energiehuisje op het Mediapark op Fortuyn geschoten zou zijn, nog voordat Volkert van der G. het eerste schot gelost had? Als we de door Veen verzamelde verklaringen van politie, forensisch instituut, getuigen en andere belanghebbenden keurig naast elkaar leggen blijkt van de officiële lezing weinig te kloppen.

Wim Kok, Bolkestein, CIA, Mat Herben, Donner, AIVD, Docters van Leeuwen, De Oranjes, Bilderberg en noem maar op hadden er allemaal groot belang bij dat Pim Foruyn van het toneel zou verdwijnen en Ine Veen benoemt ze allemaal. Uiteindelijk komt ze met een aantal scenario's over wat wel eens de juiste toedracht zou kunnen zijn.

Hoewel Ine Veen in haar persoonlijke mening over Foruyn niet bepaald objectief is maken de vele feitjes en wetenswaardigheden in het boek dat ruimschoots goed. Het boek bevat meer dan voldoende historisch materiaal en aanknopingspunten om af te doen als een persoonlijke hommage voor Pim en vage aanklacht tegen zijn al dan niet politieke tegenstanders. Dat de mens achter Fortuyn ook goed belicht wordt vond ik persoonlijk een meerwaarde die bijdroeg aan mijn beeldvorming over deze opmerkelijke man.

Natuurlijk en helaas zult u ook in dit boek geen sluitende antwoorden vinden over de ware toedracht van de moord op deze man die ongetwijfeld premier zou zijn geworden. Anderzijds blijft er van de simpele verklaring dat Volkert, en Volkert alleen, de moord gepleegd zou hebben weinig over. Aanbevolen lectuur dus voor al diegenen die nog steeds hun geloof en vertrouwen in de heersende klasse hebben maar ook aanbevolen lectuur voor zij die hun idee over de 'bananenrepubliek Nederland' meer onderbouwd willen zien. En natuurlijk ook gewoon voor iedereen die Pim Foruyn een warm hart toedroeg.

Moord namens de 'kroon'? Het ultieme leven van Pim Fortuyn
Ine Veen
ISBN-10: 90-5911-554-6
Uitgeverij Aspekt

Meer over dit onderwerp kunt u bijvoorbeeld hier of hier vinden.

Clark Kendt:
Jan Hen:

Hmm, zo had ik daar nooit over nagedacht. Zou een mooi onderwerp voor Zapruder zijn.

't Is een mooi onderwerp voor GW

:S
Op 05-09-2007 9:45:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe:
Geeltje:

Volkert is een 'patsy'. Ik hou het op Wim Kok en Beatrix als meeste waarschijnlijke breinen achter de moord.

Een ex CIA agent zei eens: "politieke moorden gebeuren niet zomaar.. ze worden toegestaan".

Off topic:

De mensen achter GW zijn toch dezelfde achter Zapruder?


Ik ben bang dat ze dan een beetje achter lopen op zichzelf.
Zapruder heeft dit in mei van dit jaar al behandeld:

http://zapruder.nl/portal/gevonden/a96c85d56e33ea5399eafad10702ea39/

Carpe diem homo universalis
(bericht gewijzigd op 5-9-2007 10:17:45)
Carpe diem homo universalis
Op 05-09-2007 10:16:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt:
Geeltje:

De mensen achter GW zijn toch dezelfde achter Zapruder?

Nee hoor, mochten ze willen.
(bericht gewijzigd op 5-9-2007 11:13:17)
Op 05-09-2007 11:13:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe:
Geeltje:

HAP HAP LANOE hahahahahaha

On topic: De auteur doet een slechts boekbespreking maar het onderwerp zal over 100 jaar ook nog actueel zijn.


????????????????

Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 05-09-2007 0:13:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Olav: Inderdaad een politieke moord.

Als ik van plan was geweest om schoon en snel van Pim Fortuijn af te komen, dan had ik het precies zo gedaan.

Een afgesloten terrein met hoge gebouwen. Voldoende zichtlijnen voor een scherpschutter. Voldoende mogelijkheden om weg te komen voor de echte dader(s). Maar 1 vluchtroute voor de vermeende dader die dan ook gelijk werd opgepakt. De hekken konden worden gesloten voor de anbulance, zodat eerst de dood kon worden vastgesteld.

Volkert van der Graaf, die nog nooit een schot had gelost en zogenaamd opkwam voor de dieren... belachelijk. Zijn vriendin, die jaren werkte voor het Ministerie van BiZa. Goede bekenden dus van de topambtenaren. Goeie deal: bak een verhaal om Volkert van der G, berecht hem, geef het stel een koffer met geld en Volkert een nieuwe identiteit. Volkert van der Graaf loopt allang weer vrij rond denk ik.

Als hij tezijnertijd zogenaamd wordt "vrijgelaten" en de regering verklaart dat dit in het geheim gebeurt "voor zijn eigen veiligheid vanwege sluimerende wraakgevoelens van Fortuijn-aanhangers", dan weten we genoeg.
Op 14-12-2008 22:57:00 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BTtje: ik zat hier laatst nog over te denken , (toeval?)
toen pim fortuyn werd vermoord zat ik in spanje op vakantie, maar was ook nog erg jong om met politiek bezig te zijn.
tijdens het 6e zintuig vertelden beide 2 paranormale finalisten, dat er een 2e moordenaar was.
ik weet vrijwel zeker dat dit weer een moord was geregeld door de eliten.
ik ga het boek mar ff lezen
Op 15-12-2008 1:14:46 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mark TT: Dit maar weer eens nieuw leven inblazen. Het is hier inderdaad oorverdovend stil rondom geworden. Maar met het mogelijk vervroegd vrijkomen van Volkert laait dit weer op.

Opvallend detail in dit hele verhaal vind ik het volgende; Fortuijn smeekte zowat om persoonsbeveiliging, maar kreeg deze niet. De moordenaar van deze zelfde Fortuijn geniet ineens wel bescherming van eenzelfde overheid, die nu ineens wel zegt; "ja, wij moeten hem beschermen tegen de woede van het volk". Hoe bizar is dat?

Volkert gaat dan ook geruisloos vrijkomen, net zoals Holleeder destijds, alleen met een geheel nieuwe identiteit, een nieuw huis, een zak geld en nieuw paspoort. En dat mensen, mag alles kosten., U betaalt dit toch wel. Maar persoonsbeveiliging van Fortuijn mocht geen cent kosten. Maar toen kort erop Melkert bedreigt werd, was het ineens wel weer mogelijk. Dat alleen al is vreemd te noemen. Iemand beslist dus over wel/niet beveiligen. Wie is dat?
(bericht gewijzigd op 11/10/2013 11:13)
Op 11-10-2013 11:09:16 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mark TT: En nog veel belangrijker:

Wat Fortuijn eerder al aan de kaak stelde in de puinhopen van Paars, namelijk;
-te veel lagen en kosten in de zorg
-het niet aanpassen van moslims aan de nederlandse samenleving
-de toenemende criminaliteit en het onvermogen van de politie
-de hetze van links tegen hem
-het graaien aan de top

Wat zien we vandaag de dag hiervan nog terug? Alles ! Maar dan eerder erger geworden dan minder erg. 10 jaar na dato en nog niets is veranderd. Waarom niet? Omdat men het wel prima vind zo. Iedereen eet er nog goed van aan de goede kant van de lijn. De burger is er niets mee opgeschoten, die heeft het zwaarder gekregen en er is NIEMAND, maar dan ook NIEMAND die zich hier echt over bekommert. Als klap op de vuurpijl is er na de invoering van de Euro eerder nog een extra laag BIJgekomen, die luistert naar de naam EU. Met wel doel? Nog meer ellende voor de burger? Opdraaien voor andermans veroorzaakte ellende? Het is mij niet duidelijk, tenzij dit draaiboek zo al op tafel lag en niets die plannen kan en mag dwarsbomen. Daar begint het nu toch echt op te lijken.
(bericht gewijzigd op 11/10/2013 11:25)
Op 11-10-2013 11:22:22 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
arim: Ik verdenk Paul Rosenmöller, Femke Halsema en de hele elite van GroenLinks. Daarom zijn ze natuurlijk ook uit de onderhandelingen met het kabinet gestalt, toen hen duidelijk werd dat Volkert van der Graaf geen proefverlof zal krijgen van Fred Teefje.
Op 11-10-2013 13:02:48 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden