In de permafrost van het zuidelijke poolgebied, Siberië en Alaska zijn levensvormen ontdekt die al meer dan 500.000 jaar leven. Het zijn de langst levende wezens op aarde die tot nu toe ontdekt zijn door wetenschappers.

Deze pas ontdekte organismen hebben de afgelopen honderdduizenden jaren steeds de beschadigingen in hun DNA kunnen herstellen, waardoor ze overleefden. Eerder werden micro-organismen ontdekt die 100.000 jaar oud waren, maar deze konden alleen "tot leven" gebracht worden door mensen, en dat ging niet gemakkelijk. Het onderzoek werd door wetenschappers vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Wetenschappers dachten eerder dat organismen alleen in de vorm van sporen kunnen overleven. Dat wil zeggen dat ze slapen en actieve stofwisseling meer vertonen. Maar volgens Eske Willerslev van de Universiteit van Kopenhagen in het NRC kunnen organismen alleen overleven in de permafrost. De micro-organismen zijn dan wel niet actief, maar blijven hun DNA in de gaten houden en beschadigingen herstellen. Miljoenen jaren lang kunnen ze inactief blijven, om na een lange tijd weer uit hun lange slaap te ontwaken. De micro-organismen beginnen zich, nadat het ijs is gesmolten, weer te splitsen.

Wat erg bijzonder is, is dat de microben weer uit zichzelf actief zijn geworden en dat wetenschappers niet hebben hoeven helpen. De micro-organismen werden gevonden in ijs met een temperatuur van -10 graden Celsius. Eerder werden in hetzelfde gebied de overblijfselen van levensvormen die 8 miljoen jaar geleden leefden gevonden, samen met organismen die een leeftijd hadden van 100.000 jaar. De laatstgenoemde levensvormen leken dood, maar konden in een laboratorium weer tot leven gewekt worden. Hun DNA was wel ernstig beschadigd.

Een beangstigende gedachte, als je het mij vraagt. Ik moest ook denken aan de film 'the thing' van John Carpenter waarin een aliën-achtig monster een hele poolexpeditie uitmoordt.

Alles wat in de sneeuw zit, mag van mij bevroren blijven. De onderzoekers weten niet precies hoe oud de levensvormen zijn, maar ze schatten dat de organismen al zo'n 500.000 jaar leven.

Ze benadrukken dat hun ontdekking ook een grote stap is in de zoektocht naar buitenaards leven, want volgens het team kunnen levensvormen op de rode planeet Mars en op Jupiters maan Europa nog steeds leven, al zijn ze mogelijk miljoenen jaren geleden ontstaan.

Zal de zoektocht naar ander leven, zowel op aarde als op andere planeten, onze ondergang worden of kijk ik gewoon teveel films? De toekomst zal het leren.

Oz: http://www.nu.nl/news/1217822/20/Virus_velt_honderd_dorpelingen_in_Congo.html

Het is niet de vraag of er ooit een micro-organisme komt die de mensheid zal uitroeien.. maar de vraag is WANNEER.
Op 03-09-2007 0:01:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Oz:
Voetnood:

Oz:

http://www.nu.nl/news/1217822/20/Virus_velt_honderd_dorpelingen_in_Congo.html

Het is niet de vraag of er ooit een micro-organisme komt die de mensheid zal uitroeien.. maar de vraag is WANNEER.

Zozo, jij weet veel.
Hoe kom je aan die wetenschap?


Ik werk met micro-organismen.
Op 03-09-2007 13:04:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Horatio:
Oz:

Voetnood:

Oz:

http://www.nu.nl/news/1217822/20/Virus_velt_honderd_dorpelingen_in_Congo.html

Het is niet de vraag of er ooit een micro-organisme komt die de mensheid zal uitroeien.. maar de vraag is WANNEER.

Zozo, jij weet veel.
Hoe kom je aan die wetenschap?


Ik werk met micro-organismen.


Interessant. Kun je ons wat meer vertellen misschien. ben heel benieuwd naar je bevindingen.
Op 03-09-2007 16:58:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Oz: De mens heeft vanaf zijn bestaan al voortdurend moeten 'vechten' voor zijn leven. Ik zie het zo; De mens heeft twee vijanden aan de ene kant 'zich zelf' en aan de andere kant 'micro-organismen'.
het fascineert me hoe zulke kleine beestjes zo een belangrijke rol spelen in ons bestaan.

@Smeerpoets
Ik ben het eens met je eerste alinea, maar verder dan dat denk ik er anders over. Het klopt niet dat onze weerstand in de tijd is verminderd of zal verslechteren. Het tegendeel is waar. Alleen de sterkste overleven in de natuur. Wij zijn de nakomelingen van de sterksten. En alleen zij die een goeie weerstand hebben zijn in staat zich zelf te voortplanten. Ik heb niets gehoord of gelezen over een levende systeem die lui wordt in de context hoe jij het bedoeld. Wat je nu ziet met de nieuwe virussen en andere micro- organismen die zo een gevaar vormen voor ons mensen heeft altijd al plaats gevonden. Niet iets van deze tijd alleen. Kijk de geschiedenis boeken er op na. Hele massa's die zijn gestorven aan infectie ziektes. De natuur vind voor zich zelf 'a way to survive' Volgens de huidige wetenschap die in de klas lokalen wordt onderwezen gebeurd dit puur per toeval.(Ik geloof er helemaal niks van)

Als er een epedimie uitbreekt hoe ernstig ook, zullen er altijd een enkel zijn die deze zullen overleven.(Hoop je dan) We zijn genetisch niet identiek aan elkaar en dit werkt in ons voordeel. Ook ons DNA veranderd voortdurend. Wanneer wij hier een voordeel aan hebben blijft het zich zelf door geven aan de volgende generatie.

De snelheid waarop micro-organismen van DNA veranderen dus zo nieuwe soorten ontstaan gaat naar mijn idee net zo snel of langzaam als ons vermogen en verandering om deze beestjes uit ons lichaam te houden en zo nodig kapot te maken binnen ons lichaam.

@Horatio
Met de huidige kennis en wetenschap kunnen we micro-organismen maken naar ons idee. Je kan je al voorstellen wat er gebeurd wanneer mensen kwade bedoelingen hebben...
Op 06-09-2007 23:49:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Oz: Kijk nu ben je duidelijker voor me. Ik ben het nu met je eens.
Op 08-09-2007 10:50:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden