Dat het klimaat aan het veranderen is moge duidelijk zijn. Dat C02, gloeilampjes en milieuverontreinigingen daar weinig mee van doen hebben is nog niet zo duidelijk. Het geblaat van Al Gore en consorten klinkt nog bij veel mensen na in de oren. De  spaarlampbedrijven beleven gouden tijden dankzij de hopeloze pogingen om de klimaatsveranderingen in de schoenen van C02 uitstoot te schuiven.

In mijn vorige blog over het klimaat toonde ik al aan dat drastische klimaatsveranderingen in de afgelopen paar honderd jaar niks nieuws zijn. En mijn collega auteur Tim wees hier haarfijntjes op het feit dat er momenteel ook drastische klimaatsveranderingen op onze buurplaneten plaats vindt. Hee, dat geeft te denken.

Volgens de makers van de website Divulgence is de stand van de aarde veranderd. Stond moedertje aarde altijd 23,5 graden uit het lood nu zou dat dus 49,5 graden zijn. Grote nonsens of zit er misschien een kern van waarheid in. De makers achter de genoemde website weten in ieder geval een indrukwekkende bronnenlijst te produceren die hun stelling moet onderbouwen.

De shift zou in de afgelopen 10 jaar geleidelijk gegaan zijn. Voor ons mensen nauwelijks waarneembaar tenzij men naar de effecten kijkt. Toename van aarbevingen, tsunami's, bizarre weerpatronen, uit de koers geraakte fauna en noem maar op.

Dat de aarde niet altijd keurig 23,5 graden uit het lood gestaan heeft is inmiddels wel bekend. Fossiele tropische plantenresten zijn gevonden in het poolgebied en magnetisch lavagesteente geven aan dat de aarde al eens op haar kop heeft gestaan. Men kan wat dat betreft de aarde een beetje vergelijken met een fietswiel. Geef een fietswiel een fikse zet en het ding rolt aanvankelijk en ogenschijnlijk keurig rechtdoor. Maar er zit een slinger in en naarmate de tijd en afstand groter wordt zal het wiel meer gaan slingeren. Uiteindelijk klap het wiel om. Of in doemscenario naar aardse maatstaven te spreken: een 'poleshift'.

Maar is de stand van de aarde nu anders? Ik vraag het me af. Dat er processen gaande zijn die groter zijn en verder gaan dan louter C02 uitstoot is wel duidelijk. Maar een tilt van 49,5 graden?
Het woord is aan u.

I. Gorewitz: Dat zoiets ingrijpends zo om opgemerkt blijft.
Als de aardas zo radicaal verschuift, moet de zon dan niet op een andere plek opkomen?
(bericht gewijzigd op 15-9-2007 0:19:53)
Op 15-09-2007 0:13:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden