De tot anarchist bekeerde Christen en arbeidersvriend Domela Nieuwenhuis zei het al: "Parlement is samengesteld uit de twee woorden 'parler' (praten) en 'mentir' (liegen). Nu bijna 100 jaar na de dood van deze legendarische man is zijn uitspraak nog steeds actueel. Nog nooit werd er op zo'n grote schaal gelogen tegen het electoraat.

Jan Pronk sprak zich, ondanks het herenakkoord om geen vuile was buiten te hangen, zich in de media openlijk uit door premier Balkenende voor leugenaar uit te maken. Balkende zou volgens Pronk gelogen hebben over de noodzaak van onze aanwezigheid in Irak.


( Balkenende is een leugenaar zegt Pronk, ziet u het boter op zijn hoofd?)

En daarmee liet jan Pronk in praktijk zien dat ook de grootse leugenaar wel eens de waarheid spreekt. Pronk zelf heeft ook niet echt schone handen. Zijn eenzijdige besluiten om politiek activistische groeperingen zoals bijvoorbeeld SWAPO in Afrika zwaar te subsidiëren heeft geleid tot vele grove schendingen van de mensenrechten. Ook de subsidiëring waarbij het geld direct in de zakken van de Filipijnse beweging CCP ging was geheel aan Pronk te danken. De CCP was verantwoordleijke voor moorden en martelingen in eigen land. Pronk wist het, de kamer wist het maar door te spreken met gespleten tong kwam Ponk met de eigengereide donaties aan bedenkelijke groeperingen weg.

Of wat dacht u van de zogenaamde 'weapons of mass destruction' waar Irak mee vol zou liggen. Deze leugen van de bovenste plank werd door zowel de Engelse Tony Blair als de Amerikaanse president Bush gebruikt als argument om Irak binnen te vallen. De rest zal u genoegzaam bekend zijn.

Amerikanen lijken sowieso een patent te hebben op enorme leugens. Zo wist bijvoorbeeld voormalig president Johnson het Amerikaanse volk wijs te maken dat er 'torpedo's' in de wateren rond Vietnam zouden zijn. Johnson riep op basis van deze leugen op tot een interventie en de Vietnam oorlog was een feit.

Maar Nederland kan er ook wat van. Zegt de naam Srebrenica u nog wat? Het leger gefotografeerde lijken van Bosnische moslims, zwaar belastend materiaal wat de regering even niet uitkwam. Maar, o, wonder, tijdens het ontwikklen van de filmrol ging er wat mis en floeps, weg beelden. De regering heeft altijd ontkend dat er is gerommeld met het rolletje. Minister De Grave van Defensie zei in 1998 nog: "Er is geen enkele aanleiding te veronderstellen dat het verloren gegane fotorolletje indertijd bewust is vernietigd. De zaak is in 1995 onmiddellijk door de Koninklijke Marechaussee onderzocht. Het Openbaar Ministerie te Arnhem kwam op grond van dit onderzoek tot de conclusie dat sprake is geweest van een menselijke fout, niet van opzet."

Het beruchte filmrolletje uit Srebrenica is niet mislukt bij het ontwikkelen, maar bewust vernietigd. Dat zei Ton Heerts van defensievakbond AFMP in Barend en Van Dorp. Heerts baseert zijn bewering op een dienstrapport afkomstig van adjudant Winkelman van de Militaire Inlichtingen Dienst. Er zou letterlijk staan: 'rolletje vernietigd'. Ik zal u de rest van de leugens omtrent het voormalige Joegoslavië maar besparen.


( Sommige leugens zijn zo doorzichtig dat men er zelfs openlijk boeken over schrijft..... en kennelijk niet gelezen worden.)

Een andere vorm waarmee onze bestuurders ons beliegen is juist door te ontkennen. Weet u nog de burgemeester en voormalig minister Annemarie Jorritsma. Deze dame pompte illegaal water op. Toen dat bekend werd wist ze niets beters te verzinnen dan dat ze niet wist dat er een vergunning nodig was. 'Wir haben es nicht gewußt' is misschien wel de ergste manier van liegen.

Weer een andere manier van liegen is de manier waarop de overheid ons in een wirwar van regels en tarieven geld afhandig maakt. De leugens zijn dan zo goed verborgen in procenten, prognoses en statistieken dat geen mens ze kan ontdekken. Nou ja, geen gewone mensen in ieder geval. Enfin, lees en reken hier maar na hoe u ook fiscaal bedonderd wordt.

Halve waarheden, complete leugen, verborgen leugens of verzwegen waarheden de politiek is er vol mee. Hoe zat het nou echt met die IRT, bouwfraude en al die andere affaires? Van Monica Lewinski tot de losse handjes van Ruud Lubbers en alle andere schandalen die onze rolmodellen in alle bochten doen wringen.

Wat Jan Pronk ons nogmaals en ten overvloede heeft laten zien is dat daar waar macht, belangen en kapitaal samenkomen NIEMAND te vertrouwen is.

Laat deze weinig bemoedigende overpeinzing uw dag niet verpesten. Houdt vooral geloof in uw goede zaak naar keuze. Want, om met nog een citaat van Domela Nieuwenhuizen af te sluiten; ""Gelukkiger is een leven in idealen, al worden ze stuk voor stuk vernietigd, dan dat men in 't geheel geen idealen heeft".
Ganzfeld: Liegen in commissie is een discipline waar de overheden erg goed op scoren. Dat is al eeuwen zo. De grap is dat iedereen weet dat de volksvertegenwoordiging liegt en bedriegt maar niemand er iets aan doet. Complete schandalen waarbij leugens ontmaskerd worden worden hoogstens vooroordeel bevestigend onvangen door het publiek. Het publiek dat vervolgens wee en deemoedig de hoofd laat hangen. het publiek dat tegen zichzelf liegt dat het 'z'n tijd wel zou duren'.
Op 07-09-2007 6:23:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: O .. p.s. Jan Pronk.... Beter Van Niet !!!!!
Op 07-09-2007 6:24:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Oz: Liegen is een manier van overleven..
Op 10-09-2007 0:51:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: Waarom luisteren we dan nog naar die leugenaars?
We mijmeren wel, maar doen ook zo weinig.
Persoonlijk denk ik dat dat ook niet gaat veranderen zolang we ons natje en ons droogje houden.

Terwijl het juist nu toch zo simple is om iets te doen:

http://www.avaaz.org/blog/en/iraq/

Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 19-09-2007 6:40:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Carpe diem homo universalis
Op 03-01-2008 11:15:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden