Dat China nogal op zijn privacy gesteld is, is algemeen bekend. “Chinese Democracy” is een waar begrip en tegenwoordig vooral op het internet. Het grote Google laat zich de les lezen door China als het om censuur gaat, Google stelt een miljard klanten niet gelijk aan de burgerrechten van datzelfde miljard mensen, en kiest voor “een aangepaste Google” voor China. Vrijheid van meningsuiting heb je ook in China, maar geen vrijheid in in welke gevangenis je de rest van je leven mag slijten als je teveel vrijheid denkt te hebben.

Dit keer gaat China nog een stapje verder. De afgelopen weken duiken overal berichten op dat Chinese hackers nogal belangstelling hebben voor regeringscomputers voorbij hun
eigen grenzen. Een paar weken geleden kwam het verhaal uit Duitsland, vorige week waren er berichten over het hacken van het Pentagon, afgelopen week was Engeland aan de beurt en nog recenter Frankrijk. In alle gevallen waren computers van Buitenlandse Zaken of Defensie doelwit van de hackers.

als dat geen knalfuif wordt?

Opvallend is dat deze berichten juist nu zo snel achter elkaar in de pers komen. Of China zoekt iets of men probeert China dit hele verhaal in de schoenen te schuiven. Feit is wel dat China alle betrokkenheid heeft ontkend en in het geval van Duitsland zelfs de hack in de schoenen van het Volksbevrijdingsleger wil schuiven, notabene het eigen leger van dictatoriaal China.

Mocht de Chinese overheid hier zelf verantwoordelijk voor zijn dan zou een reden kunnen zijn om meer informatie te krijgen over de mogelijke aanval op Iran. In het geval dat China echt niets van de hacks afweet zou het ook nog Amerikaanse oorlogsretoriek kunnen zijn, met als mogelijk doel een excuus te hebben voor acties tegen China. Wat het ook zij, één verkeerde stap van een van de betrokken landen en de Koude Oorlog was slecht een opwarmertje voor wat dan gaat komen...

UPDATE 6 Mei 2008: Nog steeds lijkt het er op dat China graag met andere landen meekijkt, eind vorige week kwam België al naar buiten met deze vermoedens. En vandaag was het India die met de beschuldigende vinger richting China wees. Volgens een betrokken expert zijn de aanvallen van een dusdanig nivo dat alleen "een digitale supermacht" verantwoordelijk kan zijn.

UPDATE 17 Mei 2008: volgens de FBI zou China namaak netwerkrouters inzetten om oa. het Amerikaanse leger te bespioneren. Deze niet van de echte routers te onderscheiden apparaten zouden in staat zijn gegevens door te sturen naar China, of voor het ontregelen van belangrijke systemen gebruikt kunnen worden.

Lanoe: Nog slimmer.

Pak allerlei "gevoelige" informatie die je terzijnertijd kunt gebruiken tegen eventuele dreigementen van die landen.

China heeft Amerika al een tijdje bij de ballen en they don't like that.

Heeft hoofdzakelijk met de petro-dollar te maken die Irak indertijd om wou zetten in Euro's, zoals sinds vandaag ook Iran (dus een inval zal wel op handen zijn en het zgn A-team dat Amerika naar China heeft gestuurd om aub nie hetzelfde te doen, want dan is het einde oefening voor the U.S of A:-)

Rusland, China, Iran, Venezuela zijn 1 pact dat tegenwicht bied tegen de westerse dominatie (lees kapsones) en dat langzamerhand steeds meer stemmen wind en men doorkrijgt dat de westerse luchtbel niet lang meer stand houdt.

Zie ook:

http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=1207#reactie18511

Carpe diem homo universalis
(bericht gewijzigd op 10-9-2007 10:33:39)
Carpe diem homo universalis
Op 10-09-2007 10:31:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Oz: Het is niet zo gek dat google zijn belangen in de Chineze markt niet wil verliezen.. Je kan beter iets controleren dan helemaal niets.. toch?
Op 11-09-2007 21:57:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden