De Mabinogion is een verzameling van Welsh- Keltische legendes.
Wat het woord precies betekent weet men niet. Waarschijnlijk is het een taalfout uit het Welsh. Het woord mab betekent jongen.
Vele Keltische heksen halen hun inspiratie uit deze Keltische legendes. Keltische mythologie neemt een belangrijke plaats in de hekserij. Daarin verschijnen vele Keltische goden en godinnen.

Deze verhalen vormen een afspiegeling van wat we in het dagelijks leven meemaken. Men hoopt hieruit de wijsheid te halen die men in bepaalde situaties nodig heeft. Deze verhalen zijn niet van één schrijver of verteller maar zijn ontstaan in de loop der eeuwen. Het is voor het eerst op schrift gezet ergens tussen 1100 en 1250 n.c. door verschillende monniken. Maar de verhalen gaan veel verder terug. De oorsprong van de verhalen ligt vermoedelijk in Egypte, India en China. Deze verhalen zouden zich via de Kaspische zee verspreid hebben over Europa. De verhalen mengden zich met het Ierse en Britse mythes. De Kelten vormden bijna vijf eeuwen lang een van de belangrijkste beschavingen in Europa.

Toen Welshe legendes voor het eerst beschreven werden waren ze al twee eeuwen oud. De oude Kelten hadden een traditie om hun kennis in verhalen en gedichten te stoppen en via barden te verspreiden van stam tot stam. Omdat de verhalen zijn opgeschreven in de tijd van Christelijke overheersing zijn deze Keltische legendes sterk beïnvloed door het Christendom. Maar gelukkig vond men de kern van de verhalen te belangrijk om ze uit te wissen en is de oorspronkelijke essentie bewaard gebleven. En aangepast konden de verhalen toch hun bestaansrecht houden.

Wales was, nadat de Kelten verslagen waren door de Angelsaksische koning Athelstan, verdeeld in drie koninkrijken tot de laatste onafhankelijke Welshe vorst stierf in 1282. Gwenedd in het noorden. Dyfed in het zuiden. Powys in het midden. Toen hun onafhankelijkheid in het geding kwam deden Welshe barden verwoede pogingen het verleden te laten herrijzen. De Welshe legendes waren belangrijker dan ooit. Dit deden ze door middel van Triads. Het zijn mondeling overgeleverde vertellingen waar steeds drie bijhorende zaken zoals bijv. personen, plaatsen , voorwerpen en gebeurtenissen in een verhaal gelinkt werden om zo het door te vertellen verhaal te kunnen onthouden. En zo zijn de verhalen ontstaan van de Mabinogion.


De Mabinogion is eigenlijk een samenvatting van verhalen die door verschillende schrijvers en vertellers zijn opgesteld. De eerste vertaling werd gedaan in 1838 tot 1849 door Charlotte Guest. Helaas dacht ze ten onrechte dat mabinogi kinderverhalen betekende. Dit woord bestaat niet in het Welsh en is waarschijnlijk een overname fout van de vorige over schrijvers. Zij publiceerde twaalf verhalen onder de titel "Pedeir Keinc y mabinogi" bestaand uit vier takken, vier aparte verhalen genaamd Pwyll, Branwen, Manawyddan en Math. Ze bevatten oude Keltische thema’s doortrokken met de duistere magische kant van de Kelten. Verhalen over de dood en wederopstanding, grootmoedigheid, heldhaftigheid, zachtmoedigheid en metamorfose. De opgeschreven Arthurlegende schijnt hier een oorspong te vinden. Er zijn twee verhalen in de Mabinogion die geschreven zijn in de Arthurstijl. "Owain, or the lady of the Foutain" en "The dream of Rhonabwy". Deze zijn dus waarschijnlijk ouder dan die van de bekende ronde tafel. En ieder deel (tak) eindigt met het zinnetje: Aldus eindigt deze tak van de mabinogi. In een volgend blog zal ik meer vertellen over deze verhalen.

 

Horatio: MOOI BLOG!
(bericht gewijzigd op 14-9-2007 17:49:12)
Op 14-09-2007 17:49:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden