Bij de introductie van Windows Vista was er een minder positief bericht over Windows XP in de actualiteit. Windows XP zou in zijn levensduur maar liefst 25 miljard dollar aan elektriciteit hebben verspild en 225 miljoen ton CO2-uitstoot hebben veroorzaakt. Gelukkig zijn we daar nu van af met Windows Vista, of was dat maar waar? Hoe men bij de getallen over de verspilling van XP komt is een beetje onduidelijk, maar het zou wat te maken kunnen hebben met de introductie van “het veel zuinigere Vista”. Met dit nieuwe besturingssysteem zou u maar liefst 75 dollar per jaar kunnen besparen, en dat puur en alleen al op uw elektriciteitsrekening. Dat het Geweldige Besturingssysteem u ook nog een ware “WOW” aanbiedt deed ineens even niet terzake.


In feite is er niets vreemds gebeurd, behalve dat Microsoft problemen opgelost heeft die in Windows XP voor onnodig stroomverbruik zorgden, wat zou betekenen dat Vista in vergelijkbare omstandigheden tot 75 Euro minder aan elektriciteit zou verspillen. Maar wat schetst onze verbazing na een halfjaartje Vista? Welke manier van afsluiten men ook bedenkt, de eerste optie (wat vaak de enige optie lijkt) is altijd “slaapstand”. Het nut hiervan is ons nog steeds niet duidelijk, maar wij vragen ons nu wel af hoeveel mensen hun pc nu op standby laten staan terwijl ze hem eerst altijd uit deden. Met de komst van enkele nieuwe technieken is het verbruik van de gemiddelde PC wel flink afgenomen maar is dat direct een reden om de PC maar op standby te laten staan? We zullen het even proberen voor u op een rijtje te zetten.

Volgens de Microsoft-help is het helemaal niet zo moeilijk:
Slaapstand: De sessie wordt in het geheugen bewaard en de pc wordt in een toestand van laag energieverbruik gezet. U kunt uw werk weer snel hervatten.
Sluimerstand
: De sessie wordt op de harde schijf opgeslagen en de computer wordt uitgeschakeld. Wanneer de pc de volgende keer ingeschakelt wordt uw sessie weer hersteld.

Als wij dit goed begrijpen dan doet de sluimerstand dus hetzelfde als de slaapstand, met als verschil dat u PC of laptop dan dus wel volledig uitgaat. Dus als u 's avonds kantoor verlaat, en zeker voor het weekend, dan kunt u uw PC het beste in sluimerstand zetten. Zodra u weer op kantoor komt start u de computer weer op en kunt u verder gaan waar u gebleven was, zonder dat de computer het hele weekend uw elektriciteitsmeter bezighoudt.


Maar waarom krijgen wij van Vista dan altijd slaapstand als eerste keuze? Om de PC echt uit te zetten moet men eerst op het pijltje daarnaast klikken en dan nog eens op afsluiten. En het wordt nog leuker. De hierboven besproken sluimerstand is geheel onvindbaar bij eigenlijk alle computers en een groot deel van de laptops. Dus zelfs al zou u energiebesparend bezig willen zijn, dan nog krijgt u deze optie meestal niet eens aangeboden.

Een zoektocht in de stand-by en sluimerstand-wereld leert ons dat sluimerstand eigenlijk hetzelfde is als uitschakelen, maar dat al de geopende bestanden en programma's opgeslagen worden in een (tijdelijk) bestand van waaruit men de volgende keer weer verder kan werken. In de stand-bystand worden alle niet noodzakelijke onderdelen tijdelijk uitgeschakeld maar blijft de PC zelf verder aan zodat u uw werk snel kan hervatten. Er zijn twee veel voorkomende soorten stand-by: S1 en S3.

S1 is de oudere variant en zuipt nog steeds energie, een laptop in vol bedrijf is vaak zuiniger dan een PC tijdens S1-stand-by. S3 is al snel 10 keer zuiniger dan S1, maar er is standaard bijna geen computer die S3 gebruikt,. En om S3 te activeren moet je zeker enige kennis van zaken hebben. Om het geheel nog onduidelijker te maken heet Vista's sluimerstand in Windows XP “Slaapstand”, en heet slaapstand in windows XP “Stand-by”. Kunt u het nog volgen?

Een beetje rekenwerk leert ons dat stand-by al heel snel tussen de 3 en de 35 euro per PC per jaar kan verspillen in een kantooromgeving. Bij thuisgebruik kan dit zelfs nog oplopen doordat de thuis-PC meestal minder vaak aan staat dan een kantoorcomputer (en dus langer in stand-by). En als u PC onder de klasse Extreme Game PC valt dan kan dat nog hoger oplopen, of zelfs verdubbelen tot een 70 euro per jaar. Als u uw PC echter in sluimerstand zet dan verspilt u niet meer energie dan wanneer u de PC gewoon uit zou zetten. Gebruikt u een stekkerdoos met aan/uit schakelaar dan kunt u nog eens een euro extra besparen omdat de computer zelfs geheel uitgeschakeld nog 1,5 Watt verbruikt.

Dus een Vista-PC verspilt al snel een 30 euro per jaar aan elektriciteit als u 'm op stand-by laat staan, maar bespaart u maar liefst 75 euro per jaar op diezelfde elektriciteitsmeter? Als wij naar de gemiddelde systeemeisen van Vista kijken dan zien wij toch niet echt het woord “energiezuinig” naar voren springen. En voor de mooie opties als Aero Glass is al snel een videokaart nodig die ook al snel weer een 30 Watt extra kan verbruiken, bovenop wat de computer nodig heeft om te functioneren.

In een tijd waar alles om energiebesparen en milieubewustzijn draait kan Microsoft natuurlijk niet achterblijven. En wat is een manier om je nieuwe product aan te prijzen zonder leugens te vertellen? Juist, bijvoorbeeld door kritiek te leveren op zijn voorgangers. Door handig in te spelen op trends kun je een rooskleurig beeld opwerpen, zonder wezenlijk echt een verbetering te bieden. Ook is het nog steeds een feit dat computers nog steeds van dezelfde grondstoffen gemaakt worden, dagelijks gaan hele stukken oerwoud plat voor onze welvaart. Zou Vista heel misschien gewoon evenveel of meer energieverbruik en vervuiling veroorzaken als XP deed, maar dat dat niet zo mooi uitkwam voor de reclamefolder?

 

Chris de Boden: Ik zet mijn pc alleen in de slaapstand als ik ff wat anders moet doen.
Maar als ik echt weg moet of ga slapen schakel ik de pc helemaal uit.
Zolang doet het opstarten er namelijk ook weer niet over en je hebt dan een frisse pc
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 19-09-2007 0:17:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden