Nou hebben we de blogreeks 'verbeter de wereld', over mensen, bedrijven, instellingen etc. die op een bijzondere, innovatieve en/of creatieve manier bijdragen aan een betere wereld. En dat vroeg gelijk om een tegenhanger. Alles en iedereen die als hobby heeft om er op deze planeet een nog grotere puinhoop van te maken, zal in deze blogreeks de revue passeren.

Vandaag is dat ons eigen Nederland die verantwoordelijk is voor een groot gedeelte van de ontbossing op deze planeet.

Ontbossing waarbij op grote schaal bossen verdwijnen heeft invloed op het klimaat. Als bomen groeien nemen ze CO2 op uit de lucht. Als de bomen worden gekapt, komt deze CO2 weer grotendeels in de lucht terecht. Van de CO2 die de mens in de atmosfeer uitstoot is ongeveer 30% het gevolg van houtkap.. Bossen vormen bovendien een waterbuffer en zorgen zo voor continuïteit in het grondwatergehalte. Daarnaast beschermen ze de bodem tegen erosie en temperen ze verschillen in temperatuur. Het verlies aan bossen leidt bovendien tot woestijnvorming.

Voor de Nederlandse markt moeten wereldwijd steeds meer bossen worden gekapt. In tien jaar tijd namen ontbossing en bosdegradatie voor de Nederlandse import toe met 73 procent, heeft Greenpeace berekend in een studie waarvan de resultaten woensdag bekend zijn gemaakt.

Vooral de productie van soja, vlees en palmolie dragen bij aan de ontbossing.
In elf landen die de milieuorganisatie heeft laten onderzoeken, is de afgelopen tien jaar voor de Nederlandse import bijna 1,6 miljoen hectare bos verdwenen.

In de periode van 1996 tot 2000 ging het wereldwijd om bijna 600.000 hectare bosgebied. Tussen 2001 tot 2005 was dat opgelopen tot circa een miljoen hectare.
De grootste impact, een toename van ruim 180 procent, heeft Nederland op de Braziliaanse wouden. Daar ging ruim 840.000 hectare om. Ons land importeert daar vandaan veel soja.

Greenpeace onderzocht de bomenkap in de elf landen waaruit Nederland de meeste hout, papier, pulp, soja, vlees en palmolie importeert. Sommige mensen vergeten misschien het belang en de impact die bossen op het milieu en het klimaat hebben, even een overzicht:


Bossen zijn ecosystemen. 80 procent van alle diersoorten ter wereld heeft bossen nodig om te kunnen overleven.
Bomen zetten CO2 om in zuurstof.
Bossen zwakken extremen af in hitte, koude, droogte, regenval en windsnelheid.
Bossen nemen water op, en geven het daarna beetje bij beetje af. Zo voorkomen ze overstromingen.

Volgens de onderzoekers ligt "de werkelijke verwoesting als gevolg van Nederlandse import nog veel hoger", omdat niet alle landen en alleen de effecten van deze producten onder de loep zijn genomen.

Hilde Stroot, campagneleider bossen bij Greenpeace verwacht dat de tendens van toenemende ontbossing de komende jaren doorzet. "De opmars van biomassa en biobrandstof maakt de vooruitzichten voor het kwetsbare oerbos slecht. In de bossen van Indonesië en Brazilië worden bosbranden aangestoken voor de Nederlandse vraag naar goedkope landbouwproducten. Onvervangbaar oerbos maakt plaats voor eindeloze plantages met soja en oliepalmen."

Het gaat slecht dus met de planeet Aarde. Iemand een idee hoe het op te lossen?

Gerard: Het is niet op te lossen, omdat de zucht naar meer geld en macht van bepaalde lieden nu eenmaal allesbepalend is geworden op deze aarde en die lieden hebben zich heel goed ingedekt, tot de uiterste consequentie toe.
'Don't forget rule number 6'
Op 20-09-2007 8:09:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: Momenteel heeft China de grootste houthonger ter wereld. Lees deze kort maar krachtige pdf van probos er maar eens op na.
http://www.probos.net/home/pdf/Bosberichten4-2004.pdf Buiten dat Chinezen behoorlijk wat tropisch hout importeren happen ze ook flink in de Europese en Russische bossen.

Naast China zijn wij dus maar relatief kliene houtvreters. Het genoemde pdf rapport is uit 2004 en momenteel blijken veel stukken Europees bos te zijn opgekocht voor export naar China (om nog maar te zwijgen over tropische bossen en wouden in Siberie)

De Chinese zucht naar hout maakt het dat de houtprijzen stijgen (loop de Gamma maar eens binnen) Dus hout is een intressant beleggingsobject. Dat verklaart de opkomst van vele zogenaamde 'groene fondsen' die de inleg steken in o.a. bosbouw/beheer.

Groene fondsen geven geen donder om bomen maar gokken erop dat die dingen lekker onbetaalbaar worden. Door het wachten op waardestijging krijgt het bos uitstel van executie. Maar omdat nieman de kip met de gouden eieren slacht planten ze ook weer bij.

De oplossing is dus simpel:
Consuminder !

Koop geen Chinese waar.
Koop geen hard houten tuinmeubelen om ze vervolgens in de tuin te laten wegrotten.
Vervang geen kasten, stoelen of tafels als de oude exemplaren nog bruikbaar zijn.
Plak sticker NEE tegen druk en reclame folders op de deur.
Plant een (fruit)boompje in je tuin in plaats van die achterlijke te dure tuincentra sierplanten.
Beleg in Groene fondsen, klinkt paradoxaal maar niets biedt betere bescherming dan het kapitaal zelf.
Bouw met duurzame lokale producten.
Neem geen kinderen.
Kijk niet naar programmas zoals Eigen huis en tuin die alleen maar aanzetten tot consumeren.

Op 20-09-2007 8:53:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Horatio:
riek:

we moeten eigenlijk niets,
het komt vanzelf goed
met moeder aarde...
en dat is alles

Dat riekt naar 'wishful thinking'...?
Op 20-09-2007 16:23:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
mika2002: Het is natuurlijk wel zo dat de producten uit china betaalbaar zijn, en natuurlijk is het economisch beter om producten uit eigen land te kopen...maar negen van de tien keer zijn deze twee maal zo duur en in deze dure tijden zal jan modaal voor china gaan.
Op 20-09-2007 20:05:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: mijn voorkeur gaat altijd uit naar goede producten, liefst in Europa gemaakt, maar die zijn zeldzaam geworden. Heuer bankschroeven (heel duur)komen uit China (zitten tegenwoordig scheef in elkaar) Apple computers komen uit China, vrijwel alles wat een beetje grotere omzet heeft komt uit China. Alleen enkele kleine merken maken producten nog in eigen huis, maar dan heb ik het al lang niet meer over consumentenproducten, maar bijvoorbeeld over flits-apparatuur van Hensel, of houtdraaibanken van Stubby. Dit soort zaken zal weinig mensen iets zeggen.
Daarnaast is het zo dat er op een product mag staan dat het in b.v. Duitsland is gemaakt, als er in Duitsland nog een bewerking aan het product heeft plaatsgebonden, bijvoorbeeld een sticker erop geplakt.
'Don't forget rule number 6'
Op 21-09-2007 6:34:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Horatio: 'Kenianen uitgebuit voor Nederlandse rozen'
Uitgegeven: 22 september 2007 19:57
Laatst gewijzigd: 22 september 2007 21:21

AMSTERDAM - Nederlandse rozenkwekers maken zich in Kenia schuldig aan 'moderne slavernij'. De Kenianen werken onder erbarmelijke omstandigheden voor één tot twee euro per dag, bericht RTL Nieuws vrijdagavond.

Een Keniase mensenrechtenorganisatie luidt de noodklok over de situatie bij Lake Naivasha, ofwel de 'rozentuin van de wereld'. Jaarlijks worden meer dan een miljard rozen gekweekt en voornamelijk naar Europa getransporteerd.

Ook veel Nederlandse bedrijven zijn er actief. Kassen met rozen beslaan een oppervlakte van driehonderd voetbalvelden.

Slavernij

"Het is gelegaliseerde slavernij", zegt de burgemeester van Naivasha Thomas Gitau. Door de bevolkingsgroei is het steeds moeilijker om een baan te vinden, waardoor Kenianen gedwongen zijn de rozen te plukken, zegt Gitau.

Het zou gaan om tienduizenden arbeiders die worden uitgebuit. "Koop die bloemen niet, wij zijn hier gevangenen", zegt een van de arbeiders.

Hij wijst erop dat ze gescheurde kleding moeten dragen, waardoor ze in contact komen met chemicaliën.

LTO

Landbouworganisatie LTO Nederland laat weten de problemen niet te herkennen. Het wijst op de eigen verantwoordelijkheid van ondernemers.

FNV Bondgenoten laat weten per 1 januari een keurmerk voor bloemen in te voeren. Daarbij wordt gekeken naar arbeidsomstandigheden en effecten op het milieu.

Controleurs

Zodra een bedrijf het keurmerk aanvraagt, gaan onafhankelijke controleurs er op bezoek. Samen met vertegenwoordigers van vakbonden en non-gouvernementele organisaties ter plaatse onderzoeken zij of het bedrijf zich aan de cao houdt en het personeel onder goede arbeidsomstandigheden laat werken.

Ook wordt nagegaan of bestrijdingsmiddelen veilig, dus bijvoorbeeld niet in de buurt van toiletten of de kantine, zijn opgeslagen en het personeel die middelen op een veilige manier gebruikt.
Op 23-09-2007 3:05:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden