We kunnen er steeds moeilijker omheen: de olie raakt op en de prijzen stijgen in een razend tempo naar barrières die tien jaar geleden niet voor mogelijk werden gehouden. Oktober 2005 sprak men nog van de 'goedkope' prijs van 59,85 dollar; een maand later, ole olievanwege Orkaan Katrina, werd het al 70,85 dollar en heden ten dage gaat het zwarte goud over de toonbank voor meer dan 81 dollar. The only way is up...

Dankzij de lage dollarkoers zullen we er dit keer niet zoveel van merken, maar toch is het een teken aan de wand. Soms is het door een orkaan die raast, soms door een verkeerde inschatting van de olievoorraad. Hoe het ook zij, de prijs zal blijven stijgen en stijgen en iedere keer zal er wel een reden zijn.
Banken sluiten niet uit dat de olieprijs dit jaar verder zal oplopen naar 85 dollar per vat. Goedkoper worden zal niet zo snel gebeuren, en als het gebeurt slechts met enkele centen. We gaan het voelen.

De voormalige chef van de Amerikaanse Centrale Bank Alan Greenspan liet weten dat de oorlog in Irak uiteindelijk om olie draaide. "Ik ben bedroefd dat het politiek niet uitkomt toe te geven wat iedereen weet: bij de oorlog in Irak gaat het vooral om olie," zei hij letterlijk, maar dan in het Amerikaans.

Alan Greenspan
( Alan Greenspan )

De hele wantrouwig genoemde wereld wist het al, maar pas sinds Greenspan het zegt is het officieel waar. Aangezien Amerika meer verbruikt dan ze zelf aan olievoorraden heeft, die voorraden slinken en duurder worden om op te pompen, inkopen meer kost dan jatten en God ondertussen aan hun zijde staat is het niet zo vreemd dat men in Irak 'de democratie' door het Arabisch strot geduwd krijgt. Terwijl het eigenlijk slechts gaat om het planten van een Amerikagezinde overheid, een kneedbaar verlengstuk van de oppermacht. Het slikken van The American Dream is zowat een nightmare waar niet meer aan te ontkomen valt en het draait om niets meer dan overleven. Het monster dat economie heet heeft een knorrende maag en een onverzadigbare honger naar olie.

De Amerikanen (en ook de Chinezen, the next place to be) verbruiken iedere dag opnieuw meer van het zwarte spul dan de vorige dag. Ons aller Europa doet er overigens ook gretig aan mee. De vraag stijgt nog, alternatieven voor olie zijn er niet. Althans geen enkele die op een termijn van tien tot dertig jaar overal geïnstalleerd kan zijn. Het is dus nu al zeker dat alles in onze generatie drastisch zal veranderen, de afhankelijkheid van olie is groot en zit in ieders leven verweven.

Geen alternatief. De economie, motor van de maatschappij zoals we die nu kennen, komt dus tot een bepaald einde. De komende maatschappij, die een andere energiebron zal moeten gebruiken, zal geen naadloos gevolg worden want alles zal letterlijk opnieuw onder de loep genomen moeten worden. Olie zit immers in heel veel goederen verwerkt. Als het al niet in een product zit, dan is er hoogstvermoedelijk olie nodig geweest om het product te maken of transporteren.
Een beurskrach is een mogelijkheid, geld wordt opnieuw papier. Dat is trouwens ook weer zoiets dat Greenspan tussen neus en lippen door zegt: "de kas is leeg". De wereldbank pompt zo nu en dan vers maar eigenlijk fictief geld in de economie. Er ligt al lang geen evenredige waarde aan goud meer in Fort Knox. Het is geweten dat banken onderling van elkaar lenen en dus niets anders doen dan met cijfertjes spelen om de totaalsom, bepaald door de wereldbank, te doen kloppen. De economie kan slechts blijven bestaan door van zichzelf te lenen.

Sterrenhemel
( Een sterrenhemel met de Melkweg )

Geen olie meer. Alles zal donkerder worden. Het kost olie om straten en huizen te verlichten. Eindelijk weer een sterrenhemel, dat wel. Geen auto's, ook geen elektrische want voor elektriciteit op grote schaal is olie nodig. Misschien wel weer paarden met kar door de straat.
Hoe donker of verlicht de maatschappij zal verlopen weet ik niet. Dat laat ik aan u over. Heeft u een idee hóe anders het zal verlopen als de olie eenmaal op is, na eerst onbetaalbaar te zijn geweest?

Update 19-10-2007: Olie boven de 90 dollar per vat. Vanaf volgende maand worden een half miljoen vaten per dag extra opgepompt. Toch verwachten sommige analisten dat de prijs weldra boven de 100 dollar per vat zal stijgen.

Update 02-01-2008: En ja hoor, de grens van 100 dollar per vat is bereikt. Binnenkort bij u aan de pomp.

Update 20-01-2008: Interessant filmpje toegevoegd.

Update 06-02-2008: In New York duiken de borden met 'euro geaccepteerd' op. De duikelende dollar verliest steeds meer veren.

Update 09-04-2008: Nieuwe recordhoogte: 112 dollar. Wegens een overwachte daling van de oliereserves.

Update 15-04-2008: enkele dagen later en we staan op 114 dollar per vat. De vis wordt duur betaald.

Update 05-05-2008: Iets meer dan 120 dollar per vat: voor 120,36 dollar gaat een vat ruwe olie over de toonbank.

Update 21-05-2008: We zijn alweer 10 dollar verder. Een vat kost nu meer dan 130 dollar.

Update 28-05-2008: Zwaar tegenvallende Amerikaanse olievoorraden hebben de olieprijs opnieuw fors hoger gezet. Eerder vandaag brak de olieprijs al voor het eerst door de 130-dollargrens, en na het bekendmaken van de cijfers moest zelfs 132 dollar betaald worden voor een vat (159 liter) van het zwarte goud met een levering in juli.

Update 06-06-2008: De olieprijs is door het dak gegaan na de opmerkingen binnen een maand 150 dollar kost, stuwden de koers op. Een vat van de vicepremier van Israël dat een aanval op de nucleaire installaties van Iran onvermijdelijk lijkt. Ook de zwakke dollar en verwachtingen van een zakenbank dat de olieolie kost op dit moment bijna 140 dollar, ruim 10 dollar meer dan een dag geleden.

 

Picobyte: De duurdere olie maakt velden rendabel die tot nog toe als te duur om te winnen werden gezien.
Zelfs oliezand wordt nu met tonnen te gelijk afgegraven.
Zonnepanelen en andere alternatieven worden overgens ook ieder jaar goedkoper en dat tov de almaar stijgende olieprijs zorgt er ook voor dat het omslagpunt waarbij zonnepanelen prijsrendabel concureren met conventionele stroomopwekkers steeds dichterbij komt.
Voor warm water is het al dik rendabel omdat thermische zonne collectors al rendementen kunnen behalen van dik 90%.
Ik zie wel wat in directe zonne energie,panelen halen 17% stroom uit het invallend licht en dat is direct zonder tussenkomst van wind of planten die verbrandt moeten worden... dat scheelt dus allemaal indirect rendementsverlies.
Van zonlicht tot stroom via aardolie/gas/biomassa/kolen das een ketenrendement van maar een paar procent.
Verder is wind en waterkracht op bv de zeebodem ook een goede optie.
Teveel geproduceerde stroom kan bv worden omgezet in waterstofgas dat bij grote vraag weer een gasturbine kan aandrijven.
En wie weet gaan we wel helium drie halen op de maan omdat daarmee relatief gemakkelijk een kernfusiereactor kan worden gestookt.
(bericht gewijzigd op 20-9-2007 10:28:18)
Stroom moet vloeien.
Op 20-09-2007 10:19:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cappuccino:
Richard:

Waarom worden er eigenlijk miljarden in een oorlog gestoken alleen vanwege de olie? Met dat geld kan men ook onderzoek doen naar alternatieven en dat kost heel wat minder doden.

Of zit er wellicht meer achter dan we denken?


Zo'n oorlog is een mooie korte termijn oplossing (tenmisnte, zo denken politici). Onderzoek vergt tijd en laten we wel wezen: politici staan niet bekend om hun geduld en langetermijnvisie.
Op 20-09-2007 10:56:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Vladimir: De koers van de euro ten opzichte van de dollar is donderdagochtend voor het eerst gestegen tot boven de 1,40 dollar. De Europese munt noteerde donderdag vlak voor de opening van de Europese beurzen 1,4031 dollar.

De dollar begon woensdag al sterk te dalen na de renteverlaging in de Verenigde Staten. Door de lagere rente wordt de dollar voor valutahandelaren minder aantrekkelijk. De verkoop van de Amerikaanse munt ging donderdag onverminderd voort.

Ganiegoe
Op 20-09-2007 13:19:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Olie-op is een broodje aap verhaal. Als het ijs op de Noordpool nog wat verder is gesmolten kan men eindelijk de olie-velden die daar zijn gaan ontginnen, dan kunnen we weer 50 jaar vooruit.
Wel is het handig om alvast serieus te beginnen met besparen, maar daar moet de overheid (lees shell) dan niet langer een stokje voor steken: subsidies op zonne-energie weer mogelijk maken, veel meer wegen aanleggen ( de files kosten ons per jaar 400.000.000 !! liter brandstof!!), nieuwe huizen verplicht voorzien van zonnecollectoren in plaats van conventionele dakbedekking, en het promoten van c.v. ketels met warmte-kracht koppeling, daarmee wordt tegelijkertijd stroom opgewekt en het huis verwarmt, met een onwaarschijnlijk hoog rendement als je dat vergelijkt met de 45 % rendement van een energie-centrale.
Er kan genoeg om het tij te keren, maar dat gaat niet met een rovereheid zoals we die nu hebben. Het ligt dis niet aan de burger, maar aan de grote graaiers.
'Don't forget rule number 6'
Op 21-09-2007 6:50:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Och, mijn reactie over olie is wat aangedikt, wat ik VOORAL wil duidelijk maken is dat we met alternatieve energie bronnen veel meer kunnen dan eer nu gebeurt, en dat we met conventionele energiebronnen als olie, gas en steenkool een veel hoger rendement kunnen halen dan nu de praktijk is.
Zowel in het klein is er veel winst te behalen, bijvoorbeeld met HRE ketels, maar zeker ook in het groot: zonne-energie in woestijnen winnen, zeeschepen op wind laten varen, getijde energie, golfslag energie, meer waterkracht centrale 's, de technieken bestaan al heel lang, maar worden minimaal toegepast.
'Don't forget rule number 6'
Op 22-09-2007 10:23:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard:
Ysr Rf@:

Gerard:

Och, mijn reactie over olie is wat aangedikt, wat ik VOORAL wil duidelijk maken is dat we met alternatieve energie bronnen veel meer kunnen dan eer nu gebeurt, en dat we met conventionele energiebronnen als olie, gas en steenkool een veel hoger rendement kunnen halen dan nu de praktijk is.
Zowel in het klein is er veel winst te behalen, bijvoorbeeld met HRE ketels, maar zeker ook in het groot: zonne-energie in woestijnen winnen, zeeschepen op wind laten varen, getijde energie, golfslag energie, meer waterkracht centrale 's, de technieken bestaan al heel lang, maar worden minimaal toegepast.

goed te horen dat er mensen zijn die vooruit willen kijken, maar helaas zijn de meeste van die technieken hooguit in staat een 10% van het energieverbruik op zich te nemen...
de technieken zijn er wel hoor, en zijn nog een stuk wonderlijker dan de opties die je noemt

Jammer dat je blijft geloven wat men je graag wil laten geloven.
Denemarken is inmiddels zo ver dat ze 20 % van de nationale elektriciteitsbehoefte uit duurzame bronnen opwekken en dat op hun sloffen. Als we , zoals ik in het voorbeeld stelde, stoom opwekken met HRE ketels die met een bij benadering 100 % rendement werken, is dat ongeveer het dubbele van een energiecentrale ,dus dat lijkt ook al aardig jouw 10 procent te overtreffen.

'Don't forget rule number 6'
Op 23-09-2007 7:48:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: @Ysr Rf@:
Waarom zou een combinatie van alternatieve energie samen met conventionele energie waarbij de nadruk ligt op besparingen, onder meer door hogere rendementen van cv-ketels en energie centrales en nieuwe ontwikkelingen niet kunnen? Ik snap je betoog niet helemaal. Ik heb het ook niet over waterkrachtcentrales in de Sahara gehad, maar wel over zonne-energie in de Sahara, en waarom niet in andere woestijnen, daar valt verder toch niet veel te doen.
'Don't forget rule number 6'
Op 24-09-2007 10:07:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Bij zonne-energie denk ik niet alleen aan zonne cellen maar ook aan zonnewarmte. Het probleem van rondwaaiend zand is heus wel op te lossen. Het probleem van energie opwekken in Afrika, maar ik heb oook woestijnen in het algemene gesuggereerd, is ook op te lossen, de betreffende landen kunnen de energie exporteren. Maar als we niet willen, en dat proef ik hier wel een beetje, dan gebeurt het niet.
'Don't forget rule number 6'
Op 24-09-2007 19:05:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
I. Gorewitz:
Ysr Rf@:

Gerard:

(knip)

je begrijpt me alweer niet, ....

Mensen die niet begrepen worden verspreiden de verkeerde boodschap, of verspreiden de boodschap verkeerd.
0:

Ward
(bericht gewijzigd op 24-9-2007 20:01:11)
Op 24-09-2007 20:01:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: @Ysr Rf@ graooig dat ook binnen dezelfde taal een Babylonische spraakverwarring kan voorkomen, maar langzamerhand beginnen de contouren van jouw ideeën over energie zich toch voor mijn geestesoog af te tekenen. Ik denk dat we heel aardig op dezelfde lijn zitten. Als voorbeeld dat ik al heel lang gebruik het volgende:
In de meeste huizen in Nederland zit wel een beltransformator. Deze gebruikt in rust toch enkele Watt's aan energie, stel dat op 2 Watt. vermenigvuldig dit met 5.000.000 woningen, dan kom je op 10.000 kWh!
waarvan per trafo het nut om de bel te laten gaan slecht 2 seconden per dag duurt, dat is een rendement van: 0,0023% van 10.000 kWh! de rest gaat verloren als warmte. En zo gaat dat ook voor alle andere apparatuur die 24 uur per dag aanstaat: computer, modem, TV op stand-by, vele stekertrafo's, alarminstallaties, noem maar op, ga maar door.
'Don't forget rule number 6'
Op 24-09-2007 23:03:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Vladimir:
Ysr Rf@:

Ward Aal:

Ysr Rf@:

Gerard:

(knip)

je begrijpt me alweer niet, ....

Mensen die niet begrepen worden verspreiden de verkeerde boodschap, of verspreiden de boodschap verkeerd.
0:

Ward

mensen die dit soort opmerkingen maken, moeten een eigen sekte beginnen

als jij met een chinees praat en je begrijpt hem niet dan ligt het aan die chinees? of zou het wat te maken kunnen hebben met dat je m niet verstaat, schrift net zo, iets in gedachten komt niet altijd zo op papier, wil niet zeggen dat de boodschap verkeerd is...

De betekenis van de communicatie is het effect dat je ermee bereikt. Of je met chinesen praat of niet.
Op 24-09-2007 23:10:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
I. Gorewitz:
Vladimir:

Ysr Rf@:

Ward Aal:

Ysr Rf@:

Gerard:

(knip)

je begrijpt me alweer niet, ....

Mensen die niet begrepen worden verspreiden de verkeerde boodschap, of verspreiden de boodschap verkeerd.
0:

Ward

mensen die dit soort opmerkingen maken, moeten een eigen sekte beginnen

als jij met een chinees praat en je begrijpt hem niet dan ligt het aan die chinees? of zou het wat te maken kunnen hebben met dat je m niet verstaat, schrift net zo, iets in gedachten komt niet altijd zo op papier, wil niet zeggen dat de boodschap verkeerd is...

De betekenis van de communicatie is het effect dat je ermee bereikt. Of je met chinesen praat of niet.Ward
(bericht gewijzigd op 24-9-2007 23:55:56)
Op 24-09-2007 23:54:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
I. Gorewitz:
Vladimir:

De betekenis van de communicatie is het effect dat je ermee bereikt. Of je met chinesen praat of niet.

NLP-workshopje gedaan?
(bericht gewijzigd op 25-9-2007 0:00:37)
Op 25-09-2007 0:00:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Vladimir:
gast:

Vladimir:

De betekenis van de communicatie is het effect dat je ermee bereikt. Of je met chinesen praat of niet.

NLP-workshopje gedaan?

Wel eens wat van NLP opgedaan, ja.
Op 25-09-2007 0:05:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Wat een energieverspilling om zo langdradig in dit topic over off-topic onzin door te breien.
'Don't forget rule number 6'
Op 25-09-2007 13:08:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard:
Ysr Rf@:

en gerard, volgens mij zijn we het uiteindelijk redelijk eens
wat je over die deurbeladaptor zegt is al op te lossen door de schakelaar tussen de aanvoer te zetten, enigste nadeel is dat er dan 220 volt op je deurbel staat

Of gewoon een trekbel met een touwtje en zo'n gezellig gerinkel.
'Don't forget rule number 6'
Op 26-09-2007 8:16:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt: Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) is somberder dan ooit over de wereldwijde energiesituatie. In het vandaag gepresenteerd rapport World Energy Outlook zegt het IEA dat er mogelijk binnen acht jaar een wereldwijde energiecrisis ontstaat.

Bron: http://frontpage.fok.nl/nieuws/83904

:S
Op 07-11-2007 16:24:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Men koopt graag Chinese (zooi!!!!) omdat het zo goedkoop is. De echte rekening komt dus een paar jaar later.........
'Don't forget rule number 6'
Op 03-01-2008 8:09:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cappuccino: Aanrader voor iedereen die wat wil lezen over olie:

'De rijkdom van Saoed', door Andreas Esbach. Fictie roman over wat er zou gebeuren als de olie opraakt. Beetje lijvig, het duurt even voor het verhaal op gang komt, zitten een hoop toevalligheden in die je niet voor mogelijk houdt, maar de essentie van het verhaal is best schokkend als je er dieper over nadenkt...
Op 03-01-2008 10:58:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Voetnoot:
boro:

Ik herhaal het nog maar een keer.....

Zullen we morgen de kraantjes eens dichtdraaien van onze oliemaatschappijen en hun stront een paar weken niet meer ruimen ??
ALLEEN NOOD BREEKT WET !!!

Wie is "we"?
Welke kraantjes?
Welke stront?
En als laatste wat wil je nu precies en wat wil je ermee bereiken?
Op 03-01-2008 11:30:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cappuccino:
Voetnoot:

boro:

Ik herhaal het nog maar een keer.....

Zullen we morgen de kraantjes eens dichtdraaien van onze oliemaatschappijen en hun stront een paar weken niet meer ruimen ??
ALLEEN NOOD BREEKT WET !!!

Wie is "we"?
Welke kraantjes?
Welke stront?
En als laatste wat wil je nu precies en wat wil je ermee bereiken?


Bijzonder goede vragen, beste Watson! Ik denk dat mijnheer Boro wil bereiken dat de Oliemaatschappijen ons geen olie meer maar stront verkopen a €1.52 de liter. Zodra het niet meer door ons geruimd wordt moeten ze er toch wat mee. Bijkomend voordeel: waar leven is, is stront. Geen kans dat het opraakt, want er zijn ook genoeg mensen die stront praten. Het zal even wennen zijn aan de pomp, maar moet je eens zien hoe de prijzen dalen als iedereen de buikgriep heeft!
Op 03-01-2008 0:21:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Voetnoot:
boro:

cappuccino:

Voetnoot:

boro:

Ik herhaal het nog maar een keer.....

Zullen we morgen de kraantjes eens dichtdraaien van onze oliemaatschappijen en hun stront een paar weken niet meer ruimen ??
ALLEEN NOOD BREEKT WET !!!

Wie is "we"?
Welke kraantjes?
Welke stront?
En als laatste wat wil je nu precies en wat wil je ermee bereiken?


Bijzonder goede vragen, beste Watson! Ik denk dat mijnheer Boro wil bereiken dat de Oliemaatschappijen ons geen olie meer maar stront verkopen a €1.52 de liter. Zodra het niet meer door ons geruimd wordt moeten ze er toch wat mee. Bijkomend voordeel: waar leven is, is stront. Geen kans dat het opraakt, want er zijn ook genoeg mensen die stront praten. Het zal even wennen zijn aan de pomp, maar moet je eens zien hoe de prijzen dalen als iedereen de buikgriep heeft!

Voor jullie is kennelijk de nood nog niet hoog genoeg .....!!

next........!!

Welke nood????

Serieuze vragen verdienen een serieus antwoord, lijkt me.
Op 03-01-2008 19:14:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: Het is of de olie of onze schulden:

http://www.ekudos.nl/artikel/59414/de_achillespees_van_de_debunksites_en_de_mainstream_media

Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 01-02-2008 9:26:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Voetnoot:
de georges:kijk naar die man zijn smikkel, DEBIEL
kan je evengoed CHARLES MANSON geloven als ie een reclamefilmpje opneemt voor unicef!!!

check dan de bronnen die hij noemt, dan weet je het zo. Hij noemt niet zomaar een paar namen....
Senatoren, CEO's..
Allemaal verifieerbaar, lijkt me.

OF laat je je liever leiden door de verpakking?

(bericht gewijzigd op 1-2-2008 21:06:54)
Op 01-02-2008 0:12:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lampie: Natuurlijk heeft het ook een positieve kant, naarmate de olie duurder wordt, wordt alternatieve energiebronnen steeds interessanter. En als die alternatieve energiebronnen dan ook nog eens milieuvriendelijker zijn hebben we twee vliegen in één klap te pakken.
Op 08-02-2008 7:36:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dr. Phil: De waarde van goud en olie is vandaag naar recordhoogtes gestegen. De recente vlucht van investeerders naar de grondstoffenmarkt is het gevolg van de historisch lage dollar en de onzekerheid op de aandelenmarkten.

http://frontpage.fok.nl/nieuws/88954
(bericht gewijzigd op 14-3-2008 2:40:07)
Op 14-03-2008 2:40:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: Tegenlicht: de verkoop van een oorlog (Irak):

22 maart 2003. De opmars naar Bagdad is drie dagen gaande. In het perscentrum van US Central Command in Doha, Qatar, verschijnt op het podium de Coalition of the Willing aan de zijde van opperbevelhebber generaal Tommy Franks voor de verzamelde wereldpers. Het is de eerste persconferentie sinds het begin van de oorlog en naast een Brit, Australiër en Deen - landen die de inval militair steunen - staat daar ook luitenant kolonel Jan Blom... from the Netherlands. Hij had daar niet moeten staan.

Vijf jaar na dato een deconstructie van de communicatiestrategieën die de Amerikanen hanteerden om de internationale gemeenschap te overtuigen van de noodzaak van de oorlog in Irak. Het militaire apparaat, de internationale pers en zelfs de Coalition of the Willing, allemaal werden ze onderdeel van de beeldvorming, soms in de vorm van 'behang', figurant of als reclameslogan.
http://www.uitzendinggemist.nl/

Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 18-03-2008 16:29:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund:

Past dat niet beter bij http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=1811 ?
(bericht gewijzigd op 4-4-2008 22:00:02)
Op 04-04-2008 22:00:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Op 14-04-2008 21:40:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund:
dodeca:

De aarde was vroeger een soort titan.

Ja, daar mag u een week over doen daarna gaat uw beurt voorbij....

De luis in de pels krijgt de beer plat.
Op 14-04-2008 23:42:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lampie: Wellicht handig om de data bij de updates te vermelden. Dat geeft zo'n mooi geschiedkundig overzicht. Hebben we wat voor onze kleinkinderen (als het ooit nog zover komt).
Op 16-04-2008 7:47:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden