Het oog in het kort, een zintuig dat gebruikt maakt van licht en een beeld door geeft naar de hersens. Wie kent niet de gezegdes over het oog. Als blikken konden doden, uit het oog uit het hart, oog om oog tand om tand, iets met de ogen verslinden, iemand een doorn in het oog zijn, er kwamen bliksem stralen uit de ogen, met argus ogen gadeslaan, sprekende ogen, een oogje op iemand hebben, iemands ogen uitsteken, etc, etc. De spreekwoordelijke gezegdes. Ze zijn niet nieuw. In feite zijn de uitspraken over het oog oeroud.

Spreekwoorden en uitdrukkingen over het oog worden vaak vermeld in mythes en legendes van vele culturen en in de bijbel. Het oog speelt vaak een rol ten kwade of juist ten goede. Het kwade oog, waarbij het oog bij wezens met sterke krachten een dubieuze plaats, kracht of blik krijgt. Maar het heeft ook een betekenis van bescherming. In Egyptische oude kosmologie kennen we het oog van zonnegod Horus. De zoon van Osiris en Isis. Horus verloor zijn linkeroog (ook gezien als het vrouwelijk oog) in een gevecht met Seth. De Egyptische god Thot van de wijsheid had het oog ziende gemaakt en zo werd het oog symbool van compleetheid en bescherming tegen kwade invloeden.

 

 

 

 

 

Weet u waar het spreekwoord "met Argusogen gadeslaan" vandaan komt?
Het betekent met wantrouwen en waakzaamheid gadeslaan.
Uit de Griekse mythologie kennen we Argus Panoptes, een reus die over zijn hele lichaam honderd ogen bezat, waarvan er nooit meer dan twee tegelijk sliepen. Zeus liet zijn oog vallen op Lo, de dochter van Inachtus de Riviergod. Maar toen Hera dit dreigde te ontdekken veranderde Zeus Lo in een prachtige wonderschone koe. Maar Hera was ook niet de domste en had het door. Ze vroeg deze koe als geschenk en aangezien je niet tegen de wens van je vrouw moet in gaan, had Zeus geen keus en schonk de koe aan Hera, niet wetende dat Hera het geheim wist. Hera plaatste Lo onder bewaking van de toeziende ogen van Argus, zodat Lo niet samen met Zeus ervandoor kon gaan. En die kneep geen oogje toe. Hij keek met Argusogen toe. Maar helaas loopt het voor Argus niet goed af. Zeus had Hermes bevolen Argus te doden. Dit deed hij door de honderd ogen in slaap te brengen. En gaf de ogen aan de pauw.

In de Griekse mythologie hebben we ook de reus met één oog, de Cycloop Polyphemos. Deze vleesetende Cycloop was de zoon van Poseidon. Door een list van Odysseus en zijn bemanning raakt Polyphemos zijn oog kwijt. Zij steken zijn oog uit met een brandende staak. Polyphemos vervloekt Odysseus en zijn bemanning. Waardoor ze tijdens hun zeereis flink worden tegen gewerkt.

 

Deze éénogige Cyclopen komen ook voor in de Griekse scheppings verhaal van Gaia. Bij de Grieken heet de aarde Gaia en hemel Ouranus ( Uranus). Samen zijn ze het machtige godenpaar. Aan het begin van de schepping waren zij de heersers over het helaal. Zij brachten vreemden reuzenkinderen voort, de Titanen en de éénogige Cyclopen. Ouranus was bang van deze zeer krachtige kinderen en wierp ze bij de geboorte in een diepe duistere afgrond genaamd Tartaros. Die zagen daar vast geen hand voor ogen.

Egyptische vrouwen gebruikten niet alleen make-up voor het verhogen van hun schoonheid. Ze maakte van lazuursteen (Lapis llazuli) oogschaduw en beschilderden hun lippen om te voorkomen dat ze onder invloed kwamen van kwade invloeden van het boze oog. In Soemerische, oude Babylonische en Egyptische geschriften sprak men al over het Boze oog geboren. . Men kon met een bepaalde Boze blik mens, dier en plant schade toerichten. Het is geen vloek maar men word met het Boze oogHet Boze oog is een negatieve energie die van binnenuit via de ogen naar buiten wordt gericht. In de bijbel staat bij Marcus7-14: "Niets kan de mens bezoedelen wat van buiten af in hem komt. Maar wat uit de mens komt, dat bezoedelt de mens." Het Boze oog? Het gezegde "de ogen zijn de poorten van de ziel"? In dit geval de persoonlijke hel. Het boze oog werkt niet bewust, maar wordt onbewust geactiveerd door jaloezie (iemand het licht niet in de ogen gunnen), wrok, hebzucht. In vele culturen is dit nog steeds een werkelijkheid. De oude Romeinen kenden dit als ocultus malus. In de joodse mythologie ken men het als Ayin Horeh en de Islamitsche wereld als Ayin Harsha. Helaas werd het boze oog ook aan de heksen toebedeeld.
Het boze oog bracht inderdaad leed want vele werden vanwege deze beschuldiging dood gemarteld.

Maar om positief af te sluiten nog even over het innerlijke oog, de derde oog. De spirituele oog.
Het innerlijke oog betekent in verbinding staan met spirituele zelf. De Sjamanen zien het innerlijke oog als een krachtbron die zorgt dat ze kunnen zien in het verleden en heden.

Bij de charka’s bevindt zich het derde oog (Ajna) tussen de wenkbrauwen, de zesde chakra. Daar bevindt zich hetHet geeft je inzicht, wijsheid, helderziendheid, visualisatie. Het oog van Shiva zelfbewustzijn. dat intuïtie/direct komische inzicht symboliseert.

Dus mocht iemand u een boze blik toewerpen, open dan uw derde oog zodat kosmische energie u bewust mag beschermen met wijsheid, inzicht in een visualiserend beschermingsveld.

 

Lanoe: meer info over het derde oog (pijnappelklier):

http://www.theosofie.net/sunrise/sunrise2003/juliaug2003/derdeoog.html

Carpe diem homo universalis

Carpe diem homo universalis
Op 25-09-2007 8:14:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
I. Gorewitz:
henk:

de ogen werken hetzelfde als oren
zoals het geluid naar ons toe komt komt ook het licht naar ons toe
dus veel spreek woorden kloppen niet

deze logica maakt mij sprakeloos.

Ward
(bericht gewijzigd op 26-9-2007 0:02:19)
Op 26-09-2007 0:02:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Eva:
Bramsan:

Heej Eva, jij zocht toch iets over ' Sanpaku eyes'

aardig linkje gevonden:
http://www.thefountainhead.co.za/articles/sanpakueyes.htmHéé, Bramsan, wat leuk dat je eraan denkt.
Bedankt hè..
Op 27-09-2007 13:00:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
KC:
< check...
Ik ben omdat 'ik' is. 'Ik' heeft nooit niks en is voor altijd.
Op 27-08-2008 13:59:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:

Testje.
(bericht gewijzigd op 27-8-2008 14:14:37)
United as one. Divided by zero.
Op 27-08-2008 14:10:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden