Bang aangelegd? Angst voor een terror attack? Een Duits bedrijf zet vanaf 89.000 euro een zespersoons trendy bunker in je tuin die je beschermt tegen atoombommen, orkanen en aardbevingen. Het bedrijf zegt in te springen op een wereldwijde vraag naar veilige onderkomens. Het bedrijf ontkent op gelikte wijze geld te willen verdienen aan angstgevoelens bij mensen. Volgens een zegsman van het bedrijf metselen werknemers zich momenteel een ongeluk. De meeste bunkers worden neergezet in Turkije, Rusland en Spanje.


(klik hier voor meer foto's van de bunker)

Afgezien van de vraag of een bunker de manier is om jezelf in extreme situaties te beschermen kan het nooit kwaad om eens na te denken over de vraag "Hoe te overleven in geval van ....". Het knullige advies van de overheid om in geval van ellende "ramen en deuren te sluiten en een lokale zender aan te zetten" zal in échte extreme situaties u kans op overleven niet echt vergroten.

Overleven is in eerste instantie een zaak van bekwaamheden. Het volgen van een EHBO opleiding, het kunnen herkennen van eetbare planten, het kunnen maken van vuur zonder aansteker of lucifers zijn van dat soort elementaire bekwaamheden die uw kansen aanzienlijk vergroten. Buiten dat zijn gezond verstand, creativiteit en logisch nadenken de allerbeste gereedschappen om te overleven.

Overleven is ook een zaak van afwegingen maken en risico's analyseren, ga hierbij altijd uit van worst case scenario's. De kans dat u hier in Nederland bloot komt te staan aan en artillerie beschieting is bijvoorbeeld kleiner dan een fikse overstroming. Voor die mensen die onder de zeespiegel wonen is een opblaasboot op zolder dus zinvoller dan een bunker in de tuin.

Tegen een nuclaire ramp van betekenis is geen kruid gewassen en zal ook een bunker op termijn uw doodskist worden. Bij een kleinere nucleaire ramp vormt de kruipruimte van uw huis net zo een goede/slechte bescherming als een bunkertje van 89.000 euro.

Het hebben van een bunker vormt op zich een groot risico. In situaties van zeer grote nationale rampen vormt 'de mensch' het grootste gevaar. Als water en voedsel schaars worden en handhaving van openbare orde wegvalt zal men als een dolle alles doen om de individuele overlevingskansen te vergroten. Een niet goed gecamoufleerde en zichtbare bunker zal op een horde hongerige plunderaars werken als de welbekende grote gele M op kinderen.

Wat dan wel?

Allereerst bekwaam uzelf in basisvaardigheden. Bedenk vooraf wat scenario's en bespreek die met diegene waarmee u hoopt te overleven. Zorg dat u altijd wat essentiële materialen in huis heeft die uw kansen vergroten. Zorg daarnaast voor een complete uitrusting die u kunt dragen als u onverhoeds moet wegtrekken uit het getroffen gebied. Beoordeel materialen op multi- functionaliteit. Ducktape werkt bijvoorbeeld beter als pleisters en kan bovendien voor 1001 ander toepassinge gebruikt worden dus vergeet de pleisters en kies de ducktape. Een echte poncho is niet alleen perfect tegen slecht weer maar men kan er een tent van maken en zelfs een draagzak. Vergeet de regenpakken dus en kies voor een echte poncho.

Het kan natuurlijk helemaal geen kwaad om thuis een voorraadje
levensmiddelen in te slaan. Kies de langhoudbare en calorierijke
producten en vervang deze als de houdbaarheidsdatum zijn verstreken. Water hebben we in dit land genoeg, drinkwater is een andere zaak. Maar met chloortabletten of nog beter een zuiveringspompje kan men slootwater drinkbaar maken. (Hé, niemand zei dat overleven ook comfortabel of leuk is?)

Natuurlijk kan men het zo gek maken als men zelf maar wil. Waar ligt de grens? De grens bepaalt u natuurlijk zelf. Misschien neemt u wel genoegen met het "sluiten van ramen en deuren". Misschien gaat u dat niet te ver genoeg en plakt u ook de naden en kieren af met het voorraadje tape dat u voor dat doel heeft liggen? Of heeft u uw kruipruimte uitgegraven tot 'panic room'?

Kent u het verhaal van de drie biggetjes nog die zich moesten
beschermen tegen de boze wolf. De een dacht dat het wel los zou lopen en bouwde een huisje van stro, de ander twijfelde en maakte een huisje van hout. De derde was paranoïde/slim genoeg en metselde onder het hoongelach van de andere twee een huis van steen. Welk biggetje bent U?

Ganzfeld: Het eigenlijke advies van het ambtelijke propganda kanaal postbus 51 luidt: "Ogen en oren sluiten" .

Veel gemeentes weten niet eens waar oude schuilkelders liggen of hebben die al lang opgedoekt. Behalve dan die voor hoogwaardigheidsbekleders natuurlijk (bijvoorbeeld bunkers onder Stopera Amsterdam of Den Haag).

Een bunker aanschaffen gaat me iets te ver.... ik verover er indien nodig wel één van iemand anders. (hey survival of the fittest hé

Op 29-09-2007 8:50:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivory^: Om in de woorden van appie te spreken... Hamsteren!!!

zugt
Op 29-09-2007 20:53:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Hamsteren en bunkeren.
Ik zie het nut er niet van in.
Als ze na een ramp weten dat jij voedsel hebt ben je het vanzelf kwijt.
Want na een ramp krijg je beslist van die bendes die alles doen om te overleven ten koste van anderen. En iedereen wilt ten slotte zijn gezin beschermen. En dat doe je niet door je eigen in te graven met kasten voedsel. Je zult op pad moeten. trekkend en zoekend de wereld door. Zoals normade het doen. Aan passen aan de omgeving. De omgeving aan passen aan jouw heeft geen zin.
Terug naar de basic leren te overleven uit wat de natuur je te bieden heeft. En geen overtolig bagage met je meedragen alleen wat je nodig hebt.

Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 30-09-2007 11:16:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
mika2002: Duitsers en bunkers, hmmm...
Op 30-09-2007 13:29:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden