Ooit mijn carrière begonnen als acteur dus het begrip ego is mij niet vreemd. In de schijnwerpers willen staan en gek op aandacht. De wereld draaide om mij en ik zou wel even Hollywood bestormen.

In LA geweest in '97 en een beetje geproefd van de Stad van Engelen en haar filmwereld omdat een vriend daar op de filmacademie zat. Niet echt midden in 'the scene', maar na 3 weken had ik een beeld van Amerikanen, Hollywood en LA die mij deed beslissen om mijn carrière niet in het land van de onbegrensde mogelijkheden te laten floreren...te veel mensen gefocussed op zichzelf en opportunisme was/is de tendens.

Enfin, ik zou nog uren over mezelf kunnen schrijven en mijn, eveneens in Nederland, mislukte carrière als acteur, maar dat zou teveel rieken naar een ego van opgeblazen porties. Nee, het is juist dat, en wellicht omdat ik in de afgelopen jaren mijn ego voor een groot gedeelte heb losgelaten, ik niet over mezelf wil schrijven en praten. Maar goed, als u de woorden 'ik' die in dit blog zitten gaat tellen, zult u waarschijnlijk tot de conclusie komen dat het ik reeds aanwezig is. En misschien ook wel terecht, uiteindelijk draait het ook allemaal om het ik, toch? Het zelf. Het zijn?

Shakespeare schreef de gevleugelde woorden al in de zeventiende eeuw op papier: " Te zijn of niet te zijn, dat is de vraag.." Hij liet ze zeggen door zijn karakter Hamlet. Een getormenteerde jongeman die erachter komt dat zijn oom zijn vader vermoord heeft en een relatie krijgt met zijn moeder. Een prachtig verhaal dat vol zit, mijns inziens, met verwijzingen naar het ego, egocentrisme, egoïsme en mensen die met zichzelf bezig zijn. Of in ieder geval met datgene krijgen/bezitten dat hen, volgens henzelf, toebehoort. Om gek van te worden, en dat wordt 'ie dan ook (of veinst het..) zoveel ego's om hem heen.

Nadat ik in 2003 een burn-out kreeg, o.a. door de vele frustraties die het vak van acteur rijk zijn, besloot ik mezelf te ontdoen van overtollige bagage. Zaken die ik met me mee torste gedurende vele jaren en er voor gezorgd hadden dat ik loodzwaar geworden was, psychisch en emotioneel dan. En een tweejarige opleiding NLP bood opluchting en verlichting. Boosheid, verdriet, angsten, en denigratie naar de mensheid (om me heen..) kon ik loslaten voor een groot gedeelte en bracht me op een ander plan in mijn ontwikkeling als mens/ziel. Een ander bewustzijn lag in het verschiet. Bewust zijn en dus ook op een andere manier naar mezelf en de mensen om mij heen kijken. Een andere blik op het leven van mijzelf en anderen liet me zien dat ik jaren in de slachtofferrol had gezeten. Een rol die ervoor zorgde dat ik alles en iedereen de schuld gaf van mijn mislukkingen/frustraties en falen als acteur, vader, vriend, partner en mens. Alles projecteerde ik buiten mijzelf en hield mijn patroon van denigratie in leven. God, wat wist ik het goed voor een ander. Maar zelf was ik een zielig hoopje mens, een slap aftreksel van wie ik werkelijk wilde zijn. Een schim van de man die ik mezelf voorgenomen had te zijn in dit leven. Een man die de wereld verbeterde en met liefde kon inspireren, motiveren en enthousiasmeren. Niets van dat al. Ik was een onvolwassen B-akteur die niets anders deed dan anderen vertellen hoe het zat en hoe ze hun leven moesten leiden en boos werd wanneer ze aan zichzelf dachten. Ikzelf deed niets anders, kon niet anders.

De wereld verbeteren, laten we het daar eens over hebben. Heeft dat ook niet met ego te maken? Ja, waarschijnlijk voor het overgrote deel van de bevolking die zich bezig houdt met charitatieve doeleinden wel. Punt. Zo simpel als wat. Gewoon een verkapte vorm van egocentrisme. Kijk mij eens goed doen en de wereld tot een betere plek maken! Ik zal u eerlijk zeggen dat ik me realiseer dat ik nu niet anders doe, door dit blog te schrijven, dan u ergens van te overtuigen. Dus niets anders doe dan die miljoenen mensen die iets voor een ander (denken te?) doen. Iemand overtuigen dat het beter kan (in zijn/haar of het leven..) is een verkapte vorm van egocentrisme. Bemoei je met een ander en het lijkt op zingeving en 'aide la monde', lijkt het motto van deze tijd. Niks mis mee, want het moet wel gebeuren. In Afrika blijkt een (zoveelste) ramp van (on)gekende proporties plaats te vinden.

Duizenden kinderen zullen daar de komende tijd verhongeren tot de dood erop volgt. Maakt niet uit, het gebeurt al eeuwen en zal nog eeuwen duren. Mits u nu in de bres springt en een aktie begint. Maar ja, stel uzelf de vraag of het werkelijk voor die kinderen die (o.a.) door moeder natuur gemarteld worden is of dat u het stiekem toch een beetje doet om de aandacht en bewondering te krijgen van uw omgeving/famile/kinderen/God/Allah of Boeddha. Niet dat er iets mis is met zingeving en het redden van kinderen die doodgaan, maar het zou zoveel mooier zijn en beter voor uw karma wanneer u het (nood?)lot van deze kinderen zich werkelijk aantrekt...Maar goed, dit is weer mijn ego dat om de hoek komt kijken. Wel een ander wijzen op gebrek en zelf niet het lef hebben om af te reizen en daadwerkelijk iets te betekenen voor stervend Afrika.

Maakt allemaal niet uit, je schuldig voelen zorgt weer voor een slachtofferrol en daar hebben we het al over gehad. Dat zorgt alleen maar voor stress en als er iets is dat ziek maakt is het stress. Spanning genoeg lijkt me in deze samenleving (hoewel dat een groot woord is..echt samenleven doen we niet, we stemmen op Wilders/Fortuyn/Verdonk (over ego gesproken!?) en geven duidelijk aan dat het land vol zit..toch?). Een samenleving die aan elkaar hangt van egocentrisme en gericht is op presteren, geldingsdrang en ikke ikke ikke. Een groter huis, een grotere auto dan de buurman, een betere baan met meer inkomen, een tweede huis op Marbella, een tweede/derde kind, enzovoort enzovoort. Nee, voel je vooral niet schuldig omdat je niets doet aan de ellende in de wereld die momenteel overspoeld wordt, letterlijk, door natuurrampen, aardbevingen, honger, oorlogen en onomkeerbare klimaatsveranderingen. Heeft geen zin. Kijk liever naar 'so you wanna be a popstar', 'gouden kooi '(waar mensen elkaar wegpesten..) en 'sterren jodelen onder het ijs'. Stem op uw favoriete ego, ga lekker naar bed en lees de volgende morgen in de krant dat uw favoriete politicus (nog niet..) een eigen partij gaat beginnen omdat haar ego in de weg zit van rechts Nederland.

Ze wil zo graag aandacht en bewondering en die krijgt ze natuurlijk ook. Ja, ze zag aan Fortuyn en sinds een poosje aan Wilders dat de kiezer warm loopt voor extreme ideeën dus zit er maar een ding op en dat is een eigen partij. Een partij die erop gericht is om het IK van Holland veilig te stellen. Het ik van de Islam is in aantocht en verdrijft het gevoel van veiligheid. En een gevoel van onveiligheid kunnen we niet hebben, dat hebben de Amerikanen al een -tig tal eeuwen door. Dan rest ons slechts een ding en dat is de strijd aangaan. Een strijd die tussen de religies al duizenden jaren uitgevochten wordt. Een strijd die altijd gebaseerd is op het zelf. Jij doet mij iets aan dus doe ik het terug. Vooral niet inbinden want dat is niet goed voor je ego. Met een gepaste trots gewoon blijven vechten tot de vijand het onderspit delft. Diezelfde vijand die ook niet toe wil geven. Vrijheid voor onszelf kan alleen verkregen worden ten koste van de vrijheid van een ander. Over universele wetten gesproken, dat is geen geheim meer.

Om financiële, maatschappelijke, politieke, emotionele, relationele vrijheid te krijgen en hoger op de ladder te komen moeten we wel aan onszelf denken. Aan een ander denken levert niets op behalve waardering dan, maar ja daar koop je dan weer niks voor.

Nee, het is heel logisch en natuurlijk..........

 

Horatio: Bedankt. Weer een deuk in mijn ego!
(bericht gewijzigd op 30-9-2007 9:06:23)
Op 30-09-2007 9:06:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Horatio: I zie het als een spiegel dit blog. Goed gedaan.
(bericht gewijzigd op 30-9-2007 9:36:17)
Op 30-09-2007 9:36:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivory^: Tis inderdaad een beetje een onsamenhangend geheel.
Past wel beetje bij de boodschap contradictie's
Op 30-09-2007 10:00:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Op 30-09-2007 10:02:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Eva: Dus, als ik het goed begrepen heb, dien je uit je slachtofferrol te stappen, je fouten en andere minpuntjes onder ogen te zien en.....en.....en dan..?!
En dan niks misschien, want als dat zo is, zit ik gebakken..
Op 30-09-2007 10:40:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Goed blog.
Je moet maar durven om over jezelf en uit je ziel te schrijven.
Dat zie ik andere niet gauw doen.
Keep on going Dan.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 30-09-2007 11:05:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Mijn lichaam sterft, mijn ziel niet.
Mijn matriele huis neem ik niet mee.
Maar het onzichtbare huis dat ik met mijn ziel gebouwd heb wel.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 30-09-2007 11:34:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
randell: Herkenbaar leedvermakelijk artikel wel.
Kan dit bijzonder waarderen.

Baseer me steeds meer op de intuïtieve visie dat ALLE conflicten die zich in de buitenwereld voordoen (dus ook hongerend Afrika) in het "zelf" kunnen worden opgelost.
Dat gaat met behulp van als "wie de twee tot één maakt", "uw ergste vijand is uw beste leraar" en "er is maar één vijand, die van het vijanddenken zelf".
Op 30-09-2007 0:44:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld:
Willem:

Kut Tekst


Laat me raden.. uw achternaam is Tokkie???
Op 30-09-2007 13:20:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Oz:
Willem:

U tekstje. Wie schrijft zo'n onsamenhangend artikeln???
Svp graag kwaliteit weer op uw site!!


Dat jij iets onsamenhangend vind betekent niet dat iets ook onsamenhangend is. Dat jij iets onsamenhangend vind betekent alleen dat jij onsamenhangend bent en de samenhang der dingen (gedachtes en gevoelens van een ander niet kan vatten)

Ik moest dit even kwijt. Ik vind het een prima verwoording. Respect. Een bekende filosoof(weet ff de naam niet) had ook ooit gezegd dat zelfs als we proberen een ander gelukkig te maken we dat doen omdat we er zelf gelukkig van worden. Wat we ook doen we doen het voor ons zelf. Zo lijkt het wel..

"Het is heel logisch en natuurlijk", misschien is dit het wel..
Op 30-09-2007 21:57:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Eva:
DVN:

het klinkt eerder alsof jijzelf een kutleven lijdt

Zeer geestige woordspeling, DVN..

Maar uit het stuk haal ik i.i.g. de (innerlijke) verwarring waar veel moderne Westerse mensen mee kampen, naar boven; niets doen tegen het onrecht in de wereld en gewoon doorgaan met je eigen leven leiden, wordt uitgelegd als 'kop in het zand steken', of erger nog, als egoïsme of onverschilligheid en wèl wat willen doen is dan weer om er zelf beter van/door te worden.
Op 01-10-2007 9:19:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivory^: wat een debakel...

verbeter de wereld, begin bij je zelf...
*verbetering is niet altijd vooruitgang*
Op 01-10-2007 10:06:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Vladimir: Goed blog. Heel persoonlijk maar dat maakt het net mooi.
Op 01-10-2007 11:23:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Eva:
Loppe:
Want hier vertel je niks nieuws.


Voor mij wel...
Op 03-10-2007 11:31:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt:
Loppe:

Proficiat, Je hebt alweer gevonden wat je zocht: aandacht. Want hier vertel je niks nieuws.

http://www.zeikerd.nl is vast meer je roeping?

:S
Op 03-10-2007 11:48:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt:
Loppe:

Stoer, dank je voor de tip.

:S
Op 03-10-2007 11:57:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt:
Loppe:

niet zo stoer als superman

bek houden nu

't Is dat je het zo lief vraagt.

:S
Op 03-10-2007 13:06:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Horatio:
Loppe:

srry redaxie

ik geloof niet in internet RSPCT

Wat je zaait zul je oogsten...
Bad Karma.
(bericht gewijzigd op 3-10-2007 13:27:16)
Op 03-10-2007 13:27:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt:
Loppe:

srry redaxie

ik geloof niet in internet RSPCT

Respect staat los van internet, vriend. Dat kun je opbrengen voor personen, of niet.

:S
Op 03-10-2007 13:34:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt:
Loppe:

Redaxie: dit heeft niets met geloof te maken:
take it or leave (it).

en dan ben ik stoer,

make me:S
Op 03-10-2007 14:39:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden