Wie is er zo dom om te leven aan de voet van een vulkaan? Wetende dat de grote spuger over afzienbare tijd je dorp wegveegt en de kans dat je grote problemen krijgt aanzienlijk is. Akkoord, dan heb je lekker vruchtbare grond, maar wat is het offer dat aan de vulkaangod gegeven moet worden daarvoor? Niemand kiest voor een rampgebied, zo zou je denken. De realiteit schept zoals we weten een ander beeld. Al sinds oudsher woont de mens op plaatsen waar problemen te verwachten zijn.

We hoeven het niet ver te zoeken om dit bevestigd te zien. In Nederland en België zijn geen vulkanen en dient het lavamonster meer als metafoor. In onze contreien hebben we wel een waterig zwaard van Damocles boven het hoofd hangen. Wetenschappers zijn het erover eens dat grote delen van Nederland en België over maximaal 50 jaar onder water zullen staan. Een paragnost als Jan C. van der Heide ziet 'water, overal water'...

Spuw spuw spuw
Spuw spuw spuw

Nog deze eeuw verwacht men een zeespiegelstijging van 1 meter. Onderzoekswebsites als realclimate.org bevestigen deze gegevens. Het MNP (Milieu en Natuur Planbureau) is iets terughoudender, al komt het op hetzelfde neer: "Gegeven de grote onzekerheden lijkt het niet nodig ons nú al voor te bereiden op een stijging van meer dan 1,5 meter deze eeuw. Maar voorbereiden op 85 cm of meer is zeker verstandig en zal wereldwijd omvangrijke aanpassingsmaatregelen noodzakelijk maken - al was het maar omdat na het jaar 2100 de zeespiegel verder zal stijgen."

Kustlijn FrieslandDat de zeespiegel de ene keer stijgt en de andere keer daalt is geen uniek gegeven. Het behoort tot de normaliteit en dat ziet u rechts mooi weergegeven op de illustratie die toont hoe de Friese kustlijn de laatste 10.000 jaar geevolueerd is. De afbeelding is afkomstig van fryslansite.nl, waar u nog meer gegevens over de Frieslandse kustlijnt kunt vinden.

Het World Resources Institute (WRI) heeft in kaart gebracht welke gebieden in de hele wereld onder water komen te staan als de zeespiegel stijgt. De inventarisatie is gebeurd met behulp van gegevens van NASA. Op de kaart is te zien waar de klimaatverandering en de verwachte zeespiegelstijging het hardst toeslaat. Bezoekers van de site kunnen de mate van zeespiegelstijging (het aantal meters) zelf instellen en kijken welke gebieden dan onder water komen te staan.

De gegevens en verdere feiten kunt u gemakkelijk zelf op internet opzoeken. Dat het water stijgt is een feit. Dat er her en der problemen en evacuaties zullen komen ook. Blijft u zitten waar u bent, aan de voet van de vulkaan, of is het voor u een reden om veiliger horizonten op te zoeken?

Gerelateerd aan deze publicatie:
Lampie: Ben ik blij dat ik in Zuid-Limburg woon. Wordt mijn woning straks fllink wat meer waard. :-)
Op 03-10-2007 8:03:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cappuccino: Volgens die site zou mijn huis zelfs met 0 meter stijging als onder water staan. Vanochtend was alles op een buitje na nog droog hoor. Dat Nederland wordt bedreigd door water is niets nieuws, daar vinden we wel weer wat op (toch, Wim Lex?). Al die klimaathoaxerij begint me nu mijn neus uit te komen.
Op 03-10-2007 11:56:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cappuccino:
GewoonKoffie:

@Cappuccino

Als je het allemaal een hoax vindt. Waarom dan toch naar die website surfen?
Wat die wetenschappers beweren, is toch allemaal onzin toch?

Jij weet dat nl veel beter in te schatten zo achter je bureau.


Juist daarom ga ik naar die site, wie weet kunnen ze me eens overtuigen.

Ik zeg niet dat het allemaal verzonnen is, maar die bangmakerij alleen maar zodat mensen geld storten, daar word ik zo moe van. Het klimaat verandert nu eenmaal en ik vindt het een bijzonder stukje menselijk egoisme om te denken dat wij daar als eninge verantwoordelijk voor zijn. Uiteraard snap ik ook wel dat een bruinkolenfabriek niet meehelpt aan een beter milieu, maar ik vind dat we met zijn allen een beetje ver doorslaan. Vooral Wouter Bos met zijn achterlijke ecobelastingen die rechstreeks de staatskas in vloeien.

Echte oprechte intiatieven of onderzoek zonder bijbedoelingen kom je bjina nergens meer tegen. Dat vind ik nou jammer. Maar das denk ik weer onderwerp voor een heel ander blog.
(bericht gewijzigd op 5-10-2007 9:55:53)
Op 05-10-2007 9:55:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Picobyte: Ik denk dat we de komende jaren meer te vrezen hebben van regen en rivier water dan van de zee.
Dijken verhogen rond rivieren werkt minder goed vanwege de water toevloed die blijft komen dan een dijk maken die de zee alleen hoeft te weren.
Rivierwater simpelweg tegenhouden is geen optie het moet ook weg kunnen.
Stroom moet vloeien.
Op 07-10-2007 23:13:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Picobyte: Lekkere stemmingmakerij zeg ze hebben dat metertje maar alvast op +7 meter staan.
Als het nivo al een dikke meter stijgt lijkt mij het al veel
Stroom moet vloeien.
Op 07-10-2007 23:20:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden