Soms staart een mens naar de natuur en kan hij of zij slechts verwonderd zijn over de pracht en effectiviteit. Zo stond ik laatst een sigaret te roken (ja, nog steeds hooked) wijlens het genieten van een zwerm vogels die wild in en uit een boom vlogen.

In één seconde vlogen ze samen uit de boom, alsof eentje -de eileider- een signaal had afgegeven. Spelend sloegen ze hun vleugels op de wind, gebruik makend van onzichtbare luchtdruk en de lichtheid van hun bestaan. Het ging over tientallen vogels, minstens vijftig. Allen deden ze georkestreerd hun ding...

vogels

Als vijftig mensen door elkaar heen lopen dan duurt het niet lang vooraleer er iemand tegen de ander opbotst. Niet bij deze vogels. Eenmaal ik erbij stilstond: nog nooit heb ik vogels tegen elkaar op zien vliegen, tenzij ze daarvoor kiezen, om te vechten bijvoorbeeld. Hebben ze een radar, of een oriëntatiegevoel dat dat van de mens overstijgt? Of moet ik gewoon nog beter opletten naar de schone gevleugelden?

Gerelateerd aan deze publicatie:
I. Gorewitz: gaaf,wat een mooi filpje
(bericht gewijzigd op 4-10-2007 0:09:50)
Op 04-10-2007 0:09:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
db: Verbaas me ook nog menigmaal als ik bij een tankstation aan de zijlijn van een snelweg sta. Als je in een auto zit gaat alles vrij smooth, als stilstaande waarnemer is het tempo moordend. Ik denk dat iemand die het fenomeen auto's op een snelweg niet kent zichzelf exact hetzelfde afvraagt!
Misschien een zijspoor, maar de waarneming van vliegen (misschien wel insecten in het algemeen); die menig mens probeert dood te slaan, maar telkens te langzaam is, omdat de vlieg 'sneller ziet'. Meer frames per seconde zeg maar. Is denk ik een mooi voorbeeld dat tijd ook maar een relatief begrip is. Per waarnemer verschillend!
(bericht gewijzigd op 4-10-2007 0:35:37)
Op 04-10-2007 0:35:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt:
weerman:

Een idee om Midas Dekkers eens te contacteren hieromtrent?

Coole kerel. Schrijft aangenaam.

:S
Op 04-10-2007 13:05:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
KC: ik weet al waar ik op vakantie ga!
Ik ben omdat 'ik' is. 'Ik' heeft nooit niks en is voor altijd.
Op 05-10-2007 23:38:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden