Velen hebben onderhand wel vaker van RFID gehoord, de techniek die streepjescodes (en kassières) overbodig moet maken. Wat veel mensen echter niet weten is dat RFID niet alleen als streepjescode werkt maar ook als anti-diefstal- en identificatielabel en dat deze labels niet alleen werken in de winkel waar het product gekocht is. Iedereen met een RFID-lezer zou op die manier bijvoorbeeld kunnen zien wat voor merk, kleur en maat onderbroek u aan heeft, op straat, in de bus of zelfs tot in u eigen slaapkamer.


RFID voor vele toepassingen

En alsof dat nog niet genoeg is, RFID wordt niet alleen gebruikt als vervanger van de streepjecodes in winkels, maar ook elk paspoort, rijbewijs en ID-pas zal binnen enkele jaren hierover beschikken. Voordeel is dat gewoon door een beveiligingspoortje lopen genoeg is voor identificatie, en dus geen ruzie meer met stempelautomaten in bus, trein of metro. Dit klinkt natuurlijk heel erg mooi, maar is het niet een beetje te mooi? Zodra u een winkel binnen stapt dan weet de winkelier wie u bent, waar u winkelt, wat uw favoriete merken zijn en hoeveel u bereid bent daarvoor te betalen.

Niet alleen indentificatiebewijzen zijn uitgerust met RFID, maar ook bankpassen en creditcards, er zijn zelfs websites die claimen dat onze eurobiljetten al “getagged” zijn. Als men de biljetten in een magnetron legt en even een minuutje op ontdooien zet dan zou er altijd op dezelfde plaats een gaatje in branden. Of dit werkelijk door een chip komt of door de metalen strip die in de biljetten verwerkt zit laten we even terzijde.

Mocht dit wel waar zijn dan zou dat betekenen dat al het geld, zowel plastic als papier, overal gevolgd kan worden. Biljetten uit een pinautomaat worden dan aan uw rekening gekoppeld, zodra dit biljet weer ingeleverd wordt is er een goede schatting te maken waar dat geld geweest is. Er zijn bijvoorbeeld bepaalde uitgaansgelegenheden waar men liever niet mee in verband gebracht wordt, dus betaalt men daar vaak contant, want anders staat het hooguit twee weken later op de afschriften.

U begrijpt het vast al een beetje, het grote voordeel is ook direct het grootste nadeel van RFID. Waar het volgen van goederen stukken eenvoudiger wordt verdwijnt de privacy van de eigenaar tegelijkertijd, het gebruikersgemak is alleen haalbaar als u uw privacy daarbij inlevert. Het volgen van goederen betekent ook het volgen van diegene die die goederen bij zich heeft.
Zolang dit tijdens het productie- en distributieproces gebeurt is er niet zo veel aan de hand. Maar wanneer het product deze route verlaat en de weg vindt naar een klant gaat deze chip gewoon door met werken.


Een van de eerste RFID's, het stipje in het midden is
de chip, de rest is de antenne.

Het is niet zo dat RFID-chips zelfstandig privacygevoelige doorgeven. Hiervoor is een uitleesapparaat nodig. Normaal gebeurt dit alleen bij de kassa of zodra u door de beveiligingspoortjes heen loopt, maar er is echter geen enkele garantie dat deze gegevens alleen in die gevallen uitgelezen worden. Er zijn op het internet beschrijvingen te vinden voor zelfbouwers, maar ook de uitleesapparaten zijn vrij te koop. Het is een kwestie van tijd voordat handige jongens de fijne kneepjes uitvinden en de grote bedrijven in gaan spelen op de bijkomende mogelijkheden.

Een winkel zou u bijvoorbeeld bij binnenkomst kunnen herkennen aan uw airmiles- of klantenkaart, uiteindelijk zelfs aan uw pin- en creditcards. Daarna zou de winkelier uw route door de winkel kunnen volgen om daar zijn aanbiedingen op af te stemmen, en kan hij zien bij welke producten u blijft staan, of zelfs even uit het rek pakt. Met deze informatie zou de winkelier u een zeer persoonlijke korting aan kunnen bieden, speciaal aangepast aan de inhoud van u portemonnee. Uiteindelijk zou dit kunnen betekenen dat de prijs van u nieuwe computer of tv afhankelijk is van het bedrag dat op uw bankrekening staat, net zoals bepaalde thuiswinkelbedrijven hogere prijzen blijken te hanteren voor de rijkere buurten, want ook uw adresgegevens staan op die chip.

En als u regelmatig in diezelfde winkels komt dan kunnen die winkels een profiel opstellen over producten die u altijd koopt, juist niet koopt of alleen koopt als iets in de aanbieding is. Op zich redelijk onschuldig zolang die info alleen gebruikt wordt om u aanbiedingen te doen, maar op deze manier kan men een prijs ook langzaam opvoeren om erachter te komen wat de maximale prijs is die een klant voor een product wil betalen. Haal daarna alternatieven uit de winkel en ga net onder die prijs zitten om maximale winst te krijgen. Deze acties grijpen niet gigantisch in op de privacy, maar kunnen wel een verwoestend effect op uw banksaldo hebben, en toch zijn dit niet eens de grootste gevaren...

RFID ter grootte van een graankorrel,
nog maar drie jaar geleden...

De echt grote gevaren worden pas duidelijk bij de nieuwere RFID-chips, die een tikje intelligenter zijn. Deze types zijn ten eerste kleiner dus beter te verstoppen, maar beschikken ook over een stukje geheugen waar bijvoorbeeld adresgegevens en sofinummer in kunnen staan, en zijn dus een directer risico voor uw privacy. Dat een winkelier graag weet welke producten worden verkocht is nog redelijk begrijpelijk, maar daarvoor heeft hij uw naam, adres en sofinummer niet nodig. De tegenwoordige klantenkaarten (zoals airmiles) geven die mogelijkheid ook al zonder een noodzaak voor die gegevens. Gewoon elke week zoveel punten bijschrijven op pasnummer X en de winkelier krijgt een aardig beeld zonder uw naam ooit te hoeven weten.

Waar de eerste RFID-chips niets anders zijn dan een digitale streepjescode, daar zijn de nieuwere tags een stuk verder, uiteindelijk verwacht men RFID te kunnen gebruiken om iemands medisch dossier in te bewaren, plaatsbepaling via satelliet en combinatie van ID-bewijs/pinpas. Op dit moment is het (nog) niet zo ver, maar de ontwikkeling gaat snel, families die zich laten chippen, ingespoten RFID-chip als toegangsbewijs, huisdieren en voertuigen volgen via de satelliet, de ontwikkeling lijkt niet te stoppen.

De Consumentenbond heeft een onderzoek laten uitvoeren over wat de Nederlander vindt van RFID, en de uitkomsten spreken voor zich. Maar liefst 87 procent wil weten wanneer gescanned wordt, 68 procent wil weten of een product een chip bevat en nog eens ruim de helft wil dat de chip word uitgeschakeld na aankoop van een gechipped product. Het uitschakelen van zo'n chip is helemaal niet moeilijk, een electro-magnetische puls (EMP) is voldoende om de chip door te laten branden, zelfbouwers zouden dit al kunnen doen met een omgebouwd fototoestel. De RFID-scanner bij de kassa zou aangepast moeten worden om eerst de chip te lezen en daarna een EM-puls uit te stralen, een werkbare oplossing zou zijn dat eerst bij de kassa betaald wordt en dat voorbij de kassa een soort beveiligingspoortje de chips uitschakelt.

en tegenwoordig niet eens een suikerkorrel groot.

Dit is op zich een goede oplossing voor de ouderwetse RFID, maar de nieuwe chips kunnen aan- en uitgeschakeld worden. Zo nu en dan wordt het al eens gebruikt in actiefilms en CSI, als er dan een auto gestolen of gezocht wordt kan via satelliet een locatorbeacon in de auto geactiveerd worden. Er schijnen types te zijn die zelfs op afstand brandstoftoevoer en elektriciteit uit kunnen schakelen. Tegenwoordig wordt hier nog geen RFID voor gebruikt, maar de technologische mogelijkheden maken dat waarschijnlijk binnen een paar jaar werkelijkheid.

Ook dat hoeft nog niet direct een probleem te zijn, maar wat als dit soort geavanceerde chips bij u ingebracht worden? Zou een mens ook op afstand bestuurbaar zijn? Het idee is misschien nu zelfs nog wel komisch, maar uiteindelijk absoluut mogelijk. Tel daar bij op dat in het (verdrag voor een) Europese grondwet verplichte vaccinaties als wet opgenomen zijn, en dat onder die wet ook “indentificatietechnieken” kunnen vallen, en wij GW'ers krijgen een heel naar gevoel. Als het idee van wandelend uithangbord met privégegevens nog niet bedenkelijk genoeg is, dan zou dit Europese trekje toch wel een paar vragen op moeten roepen, of niet?

Gerard: alnog proberen dat verdrag tegen te houden:

http://www.wijwillenreferendum.eu/

'Don't forget rule number 6'
Op 07-10-2007 1:36:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Picobyte: Voortaan maar winkelen met een loden portomonee en altijd een tas met ingebouwde emc puls meenemen om de chips in je aankopen direct te vernietigen.
Stroom moet vloeien.
Op 07-10-2007 11:56:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld:
Ron B.:

er komen hier regelmatig groepen mensen uit het oostblok gratis winkelen in nederland, en in meerdere gevallen zijn bij arrestatie boodschappentassen in beslag genomen die de beveiliging blokkeerden...

ik wil ook zo'n tas!


Diepvries tas met alu voering c'est tout.

Op 07-10-2007 20:04:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lampie: Och, weer een nieuwe markt voor de ondernemers. Productie en verkoop van EMP-devices zodat jezelf snel de RFID's kunt disable'n.

Hé ik vraag copyright op dit idee aan!
Op 09-10-2007 8:03:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden