Welkom terug bij onze blijmoedige serie over het einde der tijden. In de vorige delen raasden we langs de meningen van religie's, onheilsprofeten en culturen. Ondanks de verschillende visie's over de Apocalyps lijkt men het in ieder geval eens te zijn dat deze 'noodstop' op relatief korte termijn te verwachten is.

De wat nuchter denkende mens zal bij het lezen van dergelijke zweverige doemscenario's minzaam hun schouders ophalen. Als er echt zoiets als een Apocalyps op komst was dan zou de wetenschap toch al lang aan de alarmbel getrokken hebben? Wat zegt de wetenschap eigenlijk over het einde der tijden?


Eigenlijk is een deel van de wetenschappers nog pessimistischer dan de doemste onheilsprofeet. Het verschil is alleen dat waar een onheilsprofeet multidisciplinair is, de wetenschappers zich beperken tot hun betreffende vakgebied. Pas als we verschillende onderzoeken naast elkaar zetten krijgen we een beetje compleet beeld.

"De opwarming van de aarde zou over dertig jaar wel eens kunnen resulteren in 200 miljoen klimaatvluchtelingen. Dat meent de milieuorganisatie Greenpeace. Greenpeace baseert zich daarvoor op de studie van een professor aan de universiteit van Hamburg". Aldus een artikel in HLN. Volgens de studie kunnen we de visite van 200 miljoen klimaatvluchtelingen verwachten omstreeks het jaar 2040.

De studie waar Greenpeace zich op baseert is nog mild als je bedenkt dat Bogardi van het UN University Environment and Human Security institute in Bonn schat dat er in 2050 meer dan 2 miljard mensen bedreigd worden door overstromingen.

Volgens de gegevens van de universiteit waren er vanaf 1971 tot en met 1995 meer dan 1,5 miljard mensen getroffen door een overstroming. Dat komt neer op zo’n 100 miljoen per jaar met een dodental van 318.000 en 81 miljoen daklozen. Ook het aantal overstromingen neemt drastisch toe;

6 stuks in de jaren ‘50;
7 stuks in de jaren ‘60;
8 stuks in de jaren ‘70;
18 stuks in de jaren ‘80;
26 stuks in de jaren ‘90

En terwijl de ene helft van de wereld dreigt te verzuipen binnen afzienbare tijd wordt een ander groot deel bedreigd door droogte. ’Het tempo waarin land in woestijn verandert is sinds de jaren '70 verdubbeld, ondanks internationale inspanningen om dat tegen te gaan. Volgens de Verenigde Naties dreigt de woestijnvorming miljoenen mensen op de vlucht te jagen, op zoek naar groenere gebieden. Één derde van het aardoppervlak loopt volgens de VN risico. Bijna één derde van Spanje dreigt in woestijn te veranderen, terwijl in China sinds de jaren '50 92.100 vierkante kilometer vruchtbaar land verloren is gegaan - een gebied met de omvang van Portugal. "Het is een catastrofe die zich sluipend voltrekt", zeit Michel Smitall, woordvoerder van de VN-organisatie in 2004 die toezicht houdt op de naleving van akkoord dat woestijnvorming wereldwijd had moeten tegengaan. "Hele delen van de wereld kunnen onbewoonbaar worden."

Het WNF onderschrijft deze komende rampen. Volgens het WNF (Wereld Natuur Fonds) kampte er in 2003, 2 van de 6 miljard mensen met een watertekort. In 2025 zullen dat er 3,5 van de 7 miljard zijn. En in 2050 denkt het WWF dat er van de circa 9 miljard mensen op deze aardbol waarvan er zo'n 7 miljard te maken krijgen met een tekort aan schoon (drink-) water.

Overstromingen, droogtes en vluchtelingen dus en dat allemaal te verwachten in de jaren tussen 2030 en 2050. Zoveel ellende geeft natuurlijk ook weer andere problemen. Zo waarschuwt de World Health Organization (WHO) bijna dagelijks voor oprukkende ziektes zoals Aids, Malaria en Ebola. De laatste voorspelling gaat over polio, volgens dr. Heymann van het WHO verspreidt het virus zich met een alarmerende snelheid. Met name in Afrika waar 90% van alle gevallen zich voordoen. Ziekteveroorzakers van bijvoorbeeld malaria blijken steeds vaker resistent tegen medicatie en het WHO voorspelt dat het steeds moeilijker wordt om adequate vaccins en behandelwijzen te vinden.

Weet je de overstromingen dus te ontwijken en uitdroging te voorkomen dan moet men dus serieus rekening houden met de een of andere ziekte. Maar wie weet overleeft u de microbiologische aanval ook... maar dan dan wordt u geconfronteerd met een ander probleem.

Biologen en hun vakgenoten zien een mondiale afname van de biodiversiteit. Niet alleen de diversiteit neemt af maar ook de kwantiteit. Zo wordt het bijvoorbeeld steeds moeilijker om vis te vangen volgens de Universiteit van Wageningen. De World Food Programme (WFP) liet in 2003 weten dat er per dag ongeveer 24.000 mensen stierven aan honger of de gevolgen van voedseltekort. Wereldwijd werden 104 miljoen mensen volgens deze organisatie door honger of voedseltekort bedreigt. Het WFP verwacht eerder een stijging dan een afname in deze getallen.

En dan hebben we natuurlijk onze onverzadigbare dorst naar olie. We zijn volgens de wetenschap al over de oliepiek heen.
Zie de olie als een pak yoghurt. We hebben het pak Yoghurt al voor meer dan de helft leeg en de rest komt er met steeds meer moeite uit. Zo is het als we de experts mogen geloven ook met de olie. Enfin kijkt u hier voor de onderbouwingen. Al met al kunnen we aan het lijstje van wetenschappelijke voorspellingen ook die van olietekort toevoegen.

Voor wie politicologie als een wetenschap beschouwt hebben we natuurlijk ook nog het beruchte uitgelekte CIA rapport uit 2004. De voorspellingen uit dat rapport waren:

2007: hevige stormen vernielen wereldwijd dijken en andere beschermingssytemen langs de kust. Grote delen van Nederland kunnen onderlopen. In dat geval wordt het westen van het land onleefbaar.
Ergens tussen 2010 en 2020 daalt de temperatuur in Europa met gemiddeld 4 graden Celsius. West Europa is op weg naar een Siberisch klimaat met hete, droge zomers en steenkoude winters.
Hongersnood en oorlog om voedsel maken miljoenen doden.
Rellen en burgeroorlogen verscheuren Zuid-Afrika, India en Indonesië
Watertekorten liggen aan de basis van nieuwe internationale conflicten.
Rijkere regio's zoals Europa en de VS worden virtuele forten, belegerd door miljoenen potentiële immigranten.
Japan, Zuid-Korea en Duitsland werken aan kernwapens, net zoals Iran, Egypte en Noord-Korea. Israel, China, India en Pakistan dreigen hun atoomwapens te gebruiken.
Tegen 2010 neemt het aantal dagen met temperaturen boven de 32 graden Celcius in West Europa en in de Verenigde Staten met één derde toe.
Meer dan 400 miljoen mensen in subtropische regio's vechten om te overleven.
Zuid-Europa wordt belegerd door vluchtelingen uit zwaar getroffen gebieden in Afrika.
Noord-Europa wordt onleefbaar door de koude. Er onstaan grote migratiestromen naar de zuidelijker gelegen delen van Europa.
Uitzonderlijke droogtes zorgen voor mislukkingen van oogst in de Amerikaanse Midwest
In Bangladesh overstroomt zeewater de zoetwaterreserves. Het land wordt onleefbaar.

Het is misschien niet de Apocalyps die u verwacht had maar wie de puzzelstukjes in elkaar past weet wat hem of haar in de komende pak 'em beet 30 jaar te wachten staat. Om mijn dag niet helemaal te verpesten heb ik de studies naar en verwachtingen over oorlogen, vervuiling, sociale onlusten, atoomdreiging en ga zo maar door, niet meegenomen.

Ik ben benieuwd of u wetenschappelijke voorspellingen kunt vinden die wat rooskleuriger zijn.

Chris de Boden: Toch mis ik in dit stuk een onderschat gevaar: Onze eigen koperen ploert die ons laat leven en ons kan vernietigen

Ik dacht in 1958 toen de activiteit van de zon zo groot was dat poollicht tot in Spanje was waar te nemen. Ik denk dat de zon ons ook de komende jaren zal trakteren op de nodige straling en ellende.
Vergeet niet dat we in deze tijden min of meer afhankelijk zijn van satellieten. Een zonnestorm ala 1958 zal in een klap het gehele leven lam kunnen leggen en ons toch wel snel een heel eind terug in de tijd kunnen werpen met alle achter gebleven en onbruikbare rotzooi zoals computers en meer van die multimediale narigheid zoals mp3 players, mobieltjes enzo van nu.
Alleen weten wij NU niet meer hoe we dat voor het moderne tijdperk met onze handen deden.

Een hoop narigheid en dat terwijl de zon de aarde alleen een handje geeft

Niks mysterieus, profetisch of whatever, maar gewoon de kosmische natuur.
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 24-10-2007 0:30:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po: Rustig, dit is nog maar deel 5 en ik heb de indruk dat het nog niet over is. Bert heeft Der Untergang duidelijk goed overdacht, mijn complimenten voor de blogreeks.
(bericht gewijzigd op 24-10-2007 0:35:34)
United as one. Divided by zero.
Op 24-10-2007 0:35:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivory^: of je der vrolijk van wordt is idd een tweede, maar allee
Op 24-10-2007 11:42:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Voor de rest ook van mijn kant uit mijn complimenten.
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 24-10-2007 17:12:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Horatio: Prachtige reeks! Keep on doing the good work GW.
(bericht gewijzigd op 24-10-2007 18:53:14)
Op 24-10-2007 18:53:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Goed blok. Alleen jammer dat ik er zo depressief van word.
Gisteren was ik nog manisch
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 24-10-2007 19:42:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: Wees gerust er komen nog wat blogjes in deze reeks

(bericht gewijzigd op 24-10-2007 21:21:37)
Op 24-10-2007 21:21:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Cool
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 24-10-2007 22:41:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Horatio: Hot.(smilie)
Op 24-10-2007 22:44:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sir Wicked III:

Ergens tussen 2010 en 2020 daalt de temperatuur in Europa met gemiddeld 4 graden Celsius. West Europa is op weg naar een Siberisch klimaat met hete, droge zomers en steenkoude winters.


Ik bekijk het positief: kan ik in ieder geval weer schaatsen in de winter
(bericht gewijzigd op 26-10-2007 13:46:00)
quark, dat is toch een zuivelproduct?
Op 26-10-2007 13:45:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: En je bespaard op een dure vliegreis in de zomer, maar dan moet de zomer niet zijn zoals de natte moesson zoals afgelopen zomer.
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 26-10-2007 17:35:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden