Soms kom je in de media verbazende uitspraken tegen, zoals deze conclusie aan het eind van het artikel “Nieuwe test baarmoederhalskanker” op nu.nl. “De belangrijkste oorzaak van baarmoederhalskanker in ontwikkelde landen is het niet deelnemen aan het bevolkingsonderzoek.” Er staat dus letterlijk dat het niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederkanker veroorzaakt. Bangmakerij? Een taalkundige slipper? Het geeft in ieder geval de denktrant aan die men onvermoeid blijft hanteren, te weten dat kanker terug te voeren is op een ontsporing is van cellen, veroorzaakt door een externe factor.

De holistische geneeskunst blijkt hier wel een antwoord op te hebben. In tegenstelling tot de allopatische geneeskunst gaat deze visie er niet van uit dat het lichaam simpelweg gerepareerd kan worden zoals een auto waaraan in de garage wordt gesleuteld. De holistische geneeskunst gaat uit van de eenheid tussen geest en lichaam.Een goed voorbeeld hiervan is Deepak Chopra. In zijn boek "Quantum genezing" gaat hij in op de gebeurtenissen die zich afspelen in het grensgebied tussen lichaam en geest.
Ook onze eigen Jaap Huibers heeft diepgaand onderzoek verricht naar de werking van de geest op het lichaam. In vele ankertjes heeft hij zijn visie neergelegd, onder meer in zijn boek “kanker overvalt je niet.”
En wie is niet bekend met Brandon Bay’s “Helende reis
Of De zin van ziekzijn, T. Dethlefsen en R. Dahlke, of om noh maar eens een boek te noemen Ziekzijn Signalen van de Ziel van R. Dahlke.

De gemeenschappelijke noemer tussen deze (en vele andere schrijvers) is het feit dat kanker zich openbaart na een traumatische gebeurtenis, en dat genezing plaatsvindt na een verandering van de levensinstelling van de patiënt. Uiteraard zijn alle medische bevindingen causaal terug te vinden in de werking van het lichaam en de allopatische wetenschap heeft baanbrekend werk verricht op dit gebied.
Toch heeft de reguliere wetenschap, ondanks de miljoenen verslindende onderzoeken, (nog) geen antwoord kunnen geven op de vraag waarom kanker zich bij de een wel openbaart en bij de ander, onder dezelfde omstandigheden, niet. Bij een epidemie zijn er altijd wel mensen die nooit ziek worden. Waarom niet ?

Holistisch gezien is het echter zeer eenvoudig. de beperkingen die de mens zichzelf oplegt, “het niet kunnen uitstromen” , zoals Huibers het omschrijft, veroorzaakt blokkeringen in het lichaam. Het geen vorm kunnen geven aan het eigen leven, het niet zichzelf kunnen/durven zijn, het zich teveel opofferen geeft (energetische) stuwingen. Nu deze (creatieve) energie zich niet naar buiten toe kan manifesteren zoekt het een uitweg en gaat zich uiteindelijk (creatief) uitleven in het lichaam.

Kanker blijkt het gevolg te zijn van het cumulatieve effect van geblokkeerde energie. Simpel gezegd, als de doorstroming (van energie) niet optimaal is (blokkades ervaart), geeft het reacties in het lichaam. Het begint met lichte klachten (hoofdpijn, verkoudheid), die, als ze genegeerd worden, ontaarden in zwaardere klachten. De klachten zelf schijnen aan te geven in welke hoek de veranderingen plaats moeten vinden. Wordt hierop geen adequate actie ondernomen in de zin van gedragsveranderingen dan verergert de situatie.

Ook wordt gesteld dat geen enkel medicijn, allopatisch of anderszins, genezing bewerkstelligt mits de mens zelf zijn (ziekmakende) patronen verandert. Huibers stelt dat bij ziekte een tekort aan een bepaalde stof wordt geconstateerd. Deze stof word niet door het lichaam opgenomen. Ook niet indien het middels een tabletje of iets dergelijks wordt toegediend. Het mechanisme voor de opname van deze stof is dan namelijk “geblokkeerd”. De ziekte schrijdt voort en recidive ligt, ondanks medisch ingrijpen, op de loer. Vandaar ook dat bepaalde therapieën, zoals het Moerman-dieet, soms niet werken.

Is het nu allemaal zo simpel; je gedrag of patronen veranderen en je bent genezen? Wat denkt u?

Lampie: Lijkt mij wel. Stress is een goed voorbeeld. Door langdurige stress kunnen er verschillende ziekteverschijnselen optreden. Als je ervoor zorgt dat er geen stress meer is, of dat je op een goede manier met stress om kunt gaan, dan verdwijnen deze verschijnselen weer als sneeuw voor de zon.

Zo ook mensen die constant klagen over hun ziekte(n). Ze vallen van de ene in de andere ziekte.
Op 11-10-2007 7:51:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld:
demosthenes:

Ik daag die Deepak Chopra uit eens gezellig een uurtje in Congo tussen de Ebola patienten te gaan zitten en me dan nog eens (na) te vertellen hoeveel weerstand hij heeft.


Is al eens gedaan in ongeveer dezelfde vorm.

Max Pettenkofer, een beroemd chemicus uit de 19de eeuw, die in zijn tijd enorm veel gedaan heeft voor wat we nu Milieuhygiëne zouden noemen, had zo'n minachting voor al het gedoe over bacteriën dat hij met smaak een hele cholera-cultuur opdronk. Zijn gezondheid daarna was beter dan ooit, en hij is 82 jaar geworden!
http://de.wikipedia.org/wiki/Max_von_Pettenkofer
Op 11-10-2007 10:32:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Goed blog.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 11-10-2007 0:10:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Eva: Nah, kweenie hoor, zo heb ik een schoonmoeder die al, zolang als ik haar ken (20 jaar dus) klaagt en zeurt over allerlei vage pijntjes in haar lichaam, dat volgens haar de meest vreselijke ziektes zijn; inmiddels is ze bijna 80 en nog steeds, al klagend, kerngezond.
Daarentegen ken ik legio, gelukkige, opgeruimde, uitgebalanceerde mensen die kanker hebben gekregen (en waarvan er zelfs enkelen zijn overleden).
Hoe werkt dat dan precies..?!
Op 11-10-2007 13:32:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Eva:
gast:
Men kan niet bij de mensen naar binnen kijken. Je zegt dat ze heen gelukkig en uitgebalanceerd leven hebben; aangezien ziekten zich toch hebben gemanifesteerd kan het zijn dat er sprake is van verdringingen. Het kan zijn dat het negatieve genegeerd wordt. En aangezien het leven niet enkel mooi is wordt mogelijk een deel (het negatieve) verdrongen. Heel lastig dat onderwerp verdringingen; als iets verdrongen is heb je er "bewust" geen weet van. Dahlke geeft een tip stelt dat dat wat je afwijst, waar je niets van wil weten, 9 van de 10 keer een verdringing bedekt. Ach weet je, hier is alleen iets zinnigs over te zeggen als je het "aan den lijve" ervaart. Dan WEET je het voor jezelf


En bijvoorbeeld heel jonge kinderen met ernstige aandoeningen, is dat ook t.g.v. 'verdringingen'..?!

gast:
Het kan zijn dat het negatieve genegeerd wordt. En aangezien het leven niet enkel mooi is wordt mogelijk een deel (het negatieve) verdrongen.


Hoe kan dit geplaatst worden in het licht van 'positief denken', gast; want wanneer het negatieve niet genegeerd mag worden, wordt het wel erg moeilijk om positief te blijven denken.

(bericht gewijzigd op 11-10-2007 19:37:33)
Op 11-10-2007 19:36:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Ik denk at gezondheid een samengaan is van meerdere factoren, niet alleen het denken. Wel kan stress, dat aan het denken gerelateerd is, de afweer stevig onder druk zetten, omdat het hele organisme op de alarmstand komt te staan en daarmee uit evenwicht geraakt. Duurt dat voort dan gaat het vroeg of laat fout, ook ongelukken kunnendaaruit voortkomen.
Het zou ook kunnen dat kinderen een minder goede weerstand hebben als gevolg van stress bij de moeder, nog voor de geboorte. Tenslotte zijn tijdens de zwangerschap moeder en kind geheel symbiotisch. Maar nogmaals, ook ander factoren zullen een rol spelen zoals erfelijkheid, vitaminen enzovoort. We moeten niet verwachte dat er een simpel antwoord bestaat voor zaken die een complexe oorsprong hebben en al helemaal niet voor zaken die we (nog) lang niet helemaal doorgronden, zoals het functioneren van zoiets als een mens, want wat is leven?
'Don't forget rule number 6'
Op 11-10-2007 23:26:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Eva: Borstkanker kreeg mijn moeder een jaar of drie geleden; ze werd door de reguliere methode behandeld (verwijdering lympfeklieren, bestraling) en is momenteel 'genezen' verklaard.
Hoe en waarom het is ontstaan blijft natuurlijk een vraagteken, wellicht waren er ook in háár leven 'verdringingen' (zoals er waarschijnlijk in elk leven wel íets is, dat 'verdrongen' wordt), maar ik ben ondanks alles tóch blij, dat ze de 'normale' medische weg bewandeld heeft, alwaar ze met zeer veel respect en zorg omringd werd.
(bericht gewijzigd op 12-10-2007 18:20:37)
Op 12-10-2007 10:34:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
Demosthenes:

Hij bewees dus de invloed van Fysieke conditie en NIET die van mentale conditie.

In welke mate valt dat te scheiden?
United as one. Divided by zero.
Op 12-10-2007 0:24:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden