Dat een meerderheid van de Nederlanders goed gebruik van hun hersens wist te maken bleek wel op 1 juni 2005. Toen zei een ruime meederheid 'NEE' tegen een Europese grondwet. Natuurlijk was dat tegen het zere been van heel klein clubje Nederlanders die liever hadden gezien dat u slapend 'Ja' had gezegd. Enfin, uw volksvertegenwoordigers zaten met de handen in het haar en wisten de naam 'grondwet' te vervangen voor 'verdrag'.

Nu wil dat kleine kliekje zakkenvullende windvaantjes zonder een volksraadpleging dat 'verdrag' alsnog mede uit uw naam ondertekenen. Het kan dus geen kwaad om toch even uw stem te laten horen. Surf eens langs wijwillenreferendum.eu en geef blijk van uw mening.

 

Grondwet versus verdrag.

Wat is er nou eigenlijk veranderd aan de grondwet na het grote 'NEE"?

Eigenlijk zijn het puur cosmetische veranderingen die premier Balkenende bepleitte om elke schijn van een Europese superstaat bij de burger weg te nemen. Zo werden vooral op verzoek van Den Haag de Europese vlag, het Europese volkslied en de titel Europese minister van Buitenlandse Zaken uit de tekst geschrapt. Nu hebben ze de term "Europese minister" vervangen voor "coordinator". Dat deze “coördinator” in de praktijk wel een minister van Buitenlandse Zaken wordt, is voor Den Haag geen enkel probleem en voor de EU een winstpunt.

Toch moest premier Balkenende ook enkele inhoudelijke wijzigingen mee naar huis kunnen nemen. En die kreeg Nederland, al bleven ze tamelijk bescheiden. Zo krijgen de nationale parlementen ietsje meer mogelijkheden om ongewenste wetgeving uit Brussel te traineren en in het uiterste geval te blokkeren.

Nou tel uit je winst. Het is dus gewoon dezelfde grondwet, dezelfde superstaat in wording en dezelfde ketenen die we onszelf omleggen. Het schrappen van de Europese vlag, volkslied en minister was geloof ik niet echt wat het volk dwars zat toen ze 'NEE' zei.

En hoera, we kunnen volgens het 'nieuwbakken' verdrag 'ongewenste wetgeving uit Brussel' traineren of blokkeren. Dat je daarvoor doortasten volksvertegenwoordigers met heldere visie en ijzeren rug nodig hebt werd er niet bijgezegd. Of gelooft u écht dat na het verdrag ook maar iemand in Den Haag een vuist zal maken?

Nee dan onze buren, de Britten. De Britten wisten te bedingen dat ze op tal van terreinen onder de Europese spelregels uit kunnen. Zo hoeven de Britten zich niet de Europese wet te laten voorschrijven op het gebied van politie- en justitiesamenwerking. En hetzelfde geldt voor onderdelen van het Europese handvest van grondrechten. Laten we een voorbeeld aan hen nemen.

Ach, of het wat uitmaakt weet ik niet maar het kan volgens mij geen kwaad om ondanks alle Haagse tegenwerking toch een referendum te houden. Wat ik al zei; Surf eens langs wijwillenreferendum.eu en geef blijk van uw mening.

Ganzfeld: okay, ik heb NEE gezegt... dus als een toekomstige generatie aan mij vraagt "maar opa Ganzfeld wat heeft u gedaan om deze treurnis proberen te voorkomen?"kan ik met een gerust hart zeggen dat ik als kleine man in de straat mijn stem heb laten horen.

Ik ben benieuwd wat de politiek doet als laten we zeggen 2 of 3 miljoen mensen op deze iwjze NEE zeggen... zouden ze dan ook zo stoer zijn om schijt aan ons te hebben?

Op 09-10-2007 8:59:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: Wacht maar tot de denkpolitie je betrapt....
Op 09-10-2007 16:14:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
I. Gorewitz:
frans:

Niemand, maar dan ook niemand kan de rust en de stilte IN mij verstoren en dat dat tot Vrijheid kan leiden vertelt de geschiedenis van India, met Ghandi voorop.
Lekker puh.

duurt ook niet lang meer.......
(bericht gewijzigd op 9-10-2007 16:55:53)
Op 09-10-2007 16:55:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Hier kan je ook tekenen:
http://x09.eu/nl/home/
'Don't forget rule number 6'
Op 11-10-2007 6:40:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden