De horde 'Global warming" adepten die onder bezielde leiding van lieden als Al Gore en Arnold 'the Governator' Schwarzenegger moord en brand schreeuwen dat het opwarmen van de Aarde tot ongekende ellende zal leiden hebben hun stempel op de internationale agenda's gedrukt. Maar hoe reëel is de dreiging van een opwarmende aarde eigenlijk? En nu we het er toch over hebben... hoe ziet de top 10 van grootste bedreigingen voor onze planeet er uit?

Opwarmen van de aarde.

Dat volgens professor Richard Lindzen (atmospheric science bij het prestigieuze MIT) de 'global warming' adepten hun stelling onderbouwen met 'junk science' is door al het 'dood en verderf' geblaat weer niet te horen. Het maakte daarbij niet uit dat de bewering van Lindzen door een behoorlijke groep van ter zake kundige wetenschappers werd ondersteund. Tegenwoordig roepen dat 'global warming' nonsens is staat ongeveer gelijk aan de HIV = AIDS = DOOD-hypothese ontkennen. In het gunstigste geval negeert men je dan en in het ergste geval krijg je een horde spaarlamp-hooligans op je dak. Enfin het effect van Global Warming staat op de 10de plaats van mondiale rampen.

Nummer 10, Global warming.
Event Magnitude: 1
Event Probability: 1
Multi-species Extinction threat: 1
Political Damage Threat: 5
AVG Score: 2.0

Poleshift.

Het idee van een poleshift of aardkanteling is een terugkerend scenario waar veel onderzoekers dankbaar gebruik van maken.
De notie dat de aardmantel als een schil van een sinasappel over de kern heenschuift komt van wetenschapper Charles Hapgood en wordt door auteur Graham Hancock in zijn boek 'fingerprints of the Gods' nog eens onderstreept. En hoewel er aanwijzingen zijn die de poleshift theorie ondersteunen gaan wetenschappers er tegenwoordig niet van uit dat de kans dat het daadwerkelijk gebeurt erg groot is. Het 'lopen' van het magnetisch noorden neemt men wel serieus. Maar de impact van het kantelen van het magnetisch noorden zal naar verwachting niet zo heel groot zijn. Dus poleshift op de negende plaats.


Nummer 9, de poleshift
Event Magnitude: 7
Event Probability: Greater than 0, less than 1
Multi-species Extinction threat: 4
Political Damage Threat: 0
AVG Score: 2.9

Atlantische Super Tsunami.

Een tijdje terug kwam het Benfield UCL Hazard Research Centre, met een schokkend rapport waaruit blijkt dat een een uitbraak van een vulkaan op het Canarische eiland La Palma een enorme onderzeese aardverschuiving valt te verwachten. Men schat de de vrijkomende energie daarvan vergelijkbaar met een inslag van een meteoriet van 200 tot 500 meter doorsnede. Het Effect? Een enorme vloedgolf die Marokko van de kaart zal vegen en in Nederland tot behoorlijk natte voeten zal leiden. Maar ook de overkant van de plas (Amerika) zal geen droge voeten houden. het zal flink dweilen worden en chaos zal compleet zijn. Toch valt het relatief tot andere mogelijke rampen nogal mee. Dus op plaatsje 8.


Nummer 8, Atlantische Super Tsunami.
Event Magnitude: 6
Event Probability: 4
Multi-species Extinction threat: 0
Political Damage Threat: 5
AVG Score: 3.75

Vulkanen

Sinds in 1883 de vulkaan Krakatau explodeerde neemt men het fenomeen vulkanen heel serieus. Momenteel zijn er meer vulkanen die door deskundigen met angst en beven worden bekeken. De Amerikaanse mount Rainier is zo'n vulkaan. Als Rainier knalt verwacht men een modderstroom van 200 meter hoog die niets ontziend alles wat in haar weg staat zal verpletteren. Maar er zijn meer vulkanen die vrolijk staan te pruttelen. Het is dus slechts een kwestie van tijd dat er eentje echt knalt.


Nummer 7, de Vulkanen
Event Magnitude: 6
Event Probability: 4
Multi-species Extinction threat: 1
Political Damage Threat: 4
AVG Score: 3.75

Supervulkaan Yellowstone

In het Amerikaanse natuurreservaat Yellowstone park vergapen toeristen zich aan de geisers die zo nu en dan op de minuut af metershoog stoom en water afblazen. Leuk. Minder leuk is dat het vrolijke gegeiser veroorzaakt wordt door een enorme onderaardse snelkookpan. Wetenschappers voorspellen dat de effecten van het knallen van Yellowstone vele malen erger zou zijn dan de Krakatau. De kans dat het ook daadwerkelijk gaat gebeuren is aanwezig, dus met stip op 6:Nummer 6, Yellowstone
Event Magnitude: 7
Event Probability: 1
Multi-species Extinction threat: 3
Political Damage Threat: 5
AVG Score: 4.0

Pandemie.

Een uitbraak van de een of andere ziekte is een verschijnsel die de mensheid maar al te goed kent. Wat hebben we allemaal al niet gehad? Spaanse Griep, Builenpest, Pokken ennoem maar op hebben hun slachtoffers geëist. Tegenwoordig hebben we onze handen vol aan Malaria, Ebola, Sars, Vogelgriep en ga zo maar door. Dodelijke ziektes komen en gaan en als we het historische beeld van pandemieën statistisch gaan bekijken dan is nu de tijd meer dan rijp voor een nieuwe aanval uit microbiologische hoek. Over het feit dat er een uitbraak van één of andere dodelijke ziekte gaat gebeuren zijn de meeste wetenschappers het wel eens... maar gebeurt het vandaag of toch maar morgen? Een dubbeltje op z'n kant en dus op 5.


Nummer 5, Pandemie
Event Magnitude: 5
Event Probability: 5
Multi-species Extinction threat: 0
Political Damage Threat: 7
AVG Score: 4.25

Aardbeving

Aarbevingen komen per dag meerdere malen voor. Soms kleine schokjes en soms grote schokken maar meestal in gebieden waar het niet zo een kwaad kan. Aardbevingen in druk bevolkte gebieden kunnen de boel flink ontwrichten (denk bijvoorbeeld aan de recentelijke bevingingen in Turkije). Maar het kan erger. Als de lang verwachte aardbeving in California (VS) zal inzetten zijn de gevolgen niet te overzien. recente onderzoeken (pdf hier) tonen aan dat de San Andreas breuk die onder de gehele staat California doorloopt onder enorme megadruk staat. Het is slechts een kwestie van tijd dat al deze onderaardse tectonische energie vrijkomt. Pessimistische wetenschapper denken dat een ongekende aardbeving in dat gebied binnen 200 tot 300 jaar zal plaatsvinden.


Nummer 4, Aardbeving
Event Magnitude: 6
Event Probability: 6
Multi-species Extinction threat: 0
Political Damage Threat: 5
AVG Score: 4.25

Gamma straling

Als een ster implodeert vlak voordat het een zogenaamd 'zwart gat' wordt komen er enorme hoeveelheden gammastralingen vrij, tenminste dat neemt men aan. NASA wist begin 2003 precies zo een gebeurtenis in vast te leggen. De imploderende ster bevond zich op 'slechts' 2 miljard lichtjaren afstand van de aarde en stootte duizend triljoen, triljoen meer gammastraling uit dan bijvoorbeeld tijdens een zonnenvlam. Helaas voor ons blijken op het punt van imploderen staande sterren ook wat dichter bij aarde te zijn, bijvoorbeeld PSR B1534+12. Als die klapt dan zal de totale energie in de vorm van straling die de aarde bereikt gelijk zijn aan 104 megaton TNT, tenminste als we knappe kop Thorsett van Princeton mogen geloven. Als dat gebeurt zijn de gevolgen voor alle aardbewoners niet te overzien en de grap is... het kan ieder moment gebeuren... in kosmische zin dan.


Nummer 3, Gammastraling
Event Magnitude: 10
Event Probability: Greater than 0, less than 1
Multi-species Extinction threat: 10
Political Damage Threat: 0
AVG Score: 5.0

Meteoriet inslag

De littekens die de aarde draagt bewijzen dat in het verleden grote meteorieten op ons bolletje zijn ingeslagen, met alle ellende van dien. Dagelijks scheren er allerlei 'near earth objects' zoals meteorieten langs de aarde. We vliegen als het ware iedere dag door een schot hagel heen. Meestal als we geraakt worden is het door kleinere steentjes. Maar er vliegen ook hele grote brokken rond. Het is slechts een kwestie van tijd tot een aanvaring onvermijdelijk is. Men schat de impact van een ruimtesteentje ter grootte van 20 tot 100 meter doorsnee op 1000 maal de kracht van de atoombom op Hirosjima. Dat de dreiging van zo een aanvaring reëel is blijkt wel uit de vele onderzoeken en programma's die een op de aarde afstormende meteoriet van baan moeten doen veranderen.


Nummer 2, meteorieten.
Event Magnitude: 8
Event Probability: 2
Multi-species Extinction threat: 8
Political Damage Threat: 10
AVG Score: 7.0

Derde wereld oorlog

Onbetwist op de eerste plaats is het zwaard van Damocles dat boven onze hoofden hangt in de vorm van een totale oorlog. Amerika, Iran, Het Midden Oosten, Korea, China, Pakistan, Israël, Rusland en Europa hebben genoeg (atoom-)wapens en onderlinge twisten om de wereld in een totale oorlog slepen. Dreigende taal, etnische conflicten, gesteggel om olie en strategische plekken en religieuze spanningen zijn de ingrediënten die immer toenemen. De kans op een derde wereld oorlog was nog nooit zo groot als nu. Best wel ironisch om te zien dat van alle dreigingen nou net die ene van de mens zelf op nummer een staat.


Nummer 1, wereld oolog.
Event Magnitude: 6
Event Probability: 8
Multi-species Extinction threat: 5
Political Damage Threat: 10

Bron: the New American

 

Ganzfeld: Apocalyps Now.

Op 12-10-2007 7:41:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Ji bent thuis ook de optimist zeker.
Apocalyps nog even wachten hoor.
Moet nog zoveel doen
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 12-10-2007 8:23:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus: Staat George Bush niet eens in de Toptien..?
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 12-10-2007 9:07:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic:
gast:

Ook goeie morgen! Mooi overzicht, maar ben net de schutting in de menie aan 't zetten tegen het wegrotten. Met de voorspelde natte voeten is dat weggegooid geld

Het is droog gebleven.
Succes met je schutting.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 12-10-2007 13:42:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Horatio: De Mayas zeggen dat de 7 jaar voorafgaande aan 2012 de apocalyps is en dat het daarna rustiger wordt op deze planeet...nog even volhouden dus!
Fijn weekend allemaal.
Op 12-10-2007 16:45:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden