Welja, de supermarkt is reeds getooid met roodwitte Sinten en zwarte Pieten, dus het is niet zo gek om nu al een blog over kerst te hebben. U kent Kerstmis wel, op 25 december vieren vele Christenen en niet-Christenen het feest dat oorspronkelijk ontleend is aan heidenen. Men koppelde er voor het gemak de geboorte van Christus aan en hop, een traditie was onder het sterrenschijnsel geboren, terwijl de herdertjes lagen bij nachte. Alsof dat nog niet genoeg is gooit men er jaarlijks veel slingers, kerstballen en -pieken tegenaan. In dit blog leg ik even de aandacht op kerstverlichting, in combinatie met het milieubewustzijn dat (ook commercieel gezien) aan het groeien is...

Kerstenergie

Groen is cool

Greenpeace vecht in rubberen bootjes tegen de CO2 uitstoot van de walvissen, Al Gore geeft sensibiliseringslezingen en schiet ondertussen films. Bedrijven en banken lokken u met hun milieu- en energievriendelijkheid, en de regeringen wereldwijd (of toch vele) doen er alles aan om u zo groen mogelijk te laten denken. Waar de overheid faalt geven bedrijven het beetje extra om duidelijk te maken dat zij de klimaatproblemen niet vergeten zijn. De aandacht ligt op klimaatveilig zijn en het zorgen dat wij, zijnde de menschheid, de planeet niet verder naar de knoppen helpen. Noem het gerust The War On Ourselves. Om die reden hebben energiebedrijven tegenwoordig groene stroom, zodat er geen kolen of olie nodig zijn om bij u thuis de lampen te laten branden. Lampen, dus ook de kerstverlichting die rond 25 december welig de donkerte zal toe-tieren.

Groene stroom is duurzaam en dat betekent dat de energiebron ongeveer onuitputtelijk is, dat de energie schoon en betrouwbaar is, en dat er bij winning en omzetting geen of nauwelijks schadelijke effecten voor het klimaat zijn. Verre van iedereen werkt met groene stroom, al wordt het wel populairder. Niet dat de vervuiling van auto, vliegtuig, boot en fabriek daarvoor meteen is opgelost, maar alle beetjes helpen natuurlijk. Doorgaans kiest men nog steeds voor de klassieke vervuilende manier en daarvoor schijnt u zich zelfs te moeten schamen.

Sfeer kost

Tijdens de kerstperiode ligt het milieubewustzijn iets anders en gaat iedereen gekleurde lampen die soms dag en nacht branden inschakelen. Zelfs al doet men overdag de verlichting uit, dan nog zijn de vele extra lampen genoeg om uw energierekening stevig op te drijven, zo toont een gemakkelijke berekening. De kerstperiode is uiteindelijk het meest lucreatief voor de energieboeren en de lamp- en decoratieverkopers. Pure economie geworden, die Kerst.

Kerstenergie

Je koopt er vanzelfsprekend een hoop sfeer voor, voor al dat buidelgetast. Jingle bells, jingle bells, en oorlog en ziekte bestaan even niet, tenzij uw moeder die aan kanker lijdt in uw bloedeigen woonkamer ligt om haar laatste dagen door te brengen en u niet anders kunt dan geconfronteerd worden met enkele andere aspecten van het Westers leven. Op televisie zijn er oude films waardoor we weten dat er ooit zwartwit-televisie bestond. Ze hebben doorgaans een moraliserende walm van positiviteit over zich heen, maar tijdens de kerstperiode mág dat volgens bepaalde ongeschreven wetten. Buiten geniet men van de kraampjes die jenever, Glühwein of ander lekkers verkopen.

Door de klimaatverandering verkleint de kans op een witte Kerst, en door het smelten van de polen krijgt de kerstman het ook steeds lastiger. Dit terwijl de brave man, tevens schoorsteenconcurrent van Sinterklaas, na eerst duizenden kilometers in een slee door de klievend koude lucht te hebben gereisd, zo zijn best doet. Hij zorgt voor een glimlach en ons energieverbruik is verantwoordelijk voor het smelten van zijn thuisland, de Noordpool. Het kan verkeren, zei ene Bredero.

Ik heb wat jij niet hebt.

Verlichte sfeer alom tijdens de kerstperiode. Hoewel het in veel gevallen ook een gevalletje van elkaar proberen de ogen uit te steken is. Wie kent immers niet de straten vol kerstverlichting, witschijnende kerstmannen op het dak, rendieren gemaakt van gloeilampen en één rode lamp voor de neus van Rudolf. Buurmannen die elkaar proberen te overtreffen op het gebied van kerstverlichting zijn al even normaal als buurmannen die elkanders auto, tuinhuis of ander bezit proberen te overschaduwen. In uiterlijk vertoon is competitie tussen Jan en Kees van om de hoek niet ongewoon.

Spaarlampen worden ook al gebruikt, maar aangezien het leeuwendeel de verlichting van vorig jaar gebruikt en slechts een minderheid zich vergrijpt aan de allernieuwste kerstmodellen voor dak, muur, venster en boom zal het qua energie weer een stukje milieuvervuiling van je welste zijn. Daarnaast zijn kerstspaarlampen nog helemaal niet de norm. Groene stroom of niet, het commerciële aspect van de Kerst zorgt voor milieuvervuiling waar organisaties weer een tijd mee zoet zijn om te promoten dat het echt niet kan. Hypocriet of niet? Is Kerst een heilig huisje waar commercialiteit wint van mileubelangen? Hoe denkt de modale GW'er over deze Kerstenergie?

Update: Bijna zover, wat heeft u inmiddels aan de boom of dakgoot hangen?

 

Gerelateerd aan deze publicatie:
Lampie:
Tim de Enchanter:

Greenpeace vecht in rubberen bootjes tegen de CO2 uitstoot van de walvissen ...


Zie je wel, de walvissen zijn de schuld van het hele probleem.
Op 10-10-2007 7:47:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: Gewoon winkels zoals Blokker, tuincentra en Gamma voorbij lopen.
Dergelijke zaken staan vol met absoluut nutteloze, nergens voor te gebruiken, energievretende (bij productie/transport en evt gebruik) prullen en zooi.

Scheelt in uw portemonee, u steunt pro actief het milieu en de aziatische werknemer/slaven kunnen het wat rustiger aan doen.

gezelligheid laat zich niet inkopen door dwaze lampjes, plastic kerstmannetjes en andere tierelantijntjes. Gewoon een paar kaarsjes is ruim voldoende. Voor de fijne kliek mensen in uw directe omgeving moet u zelf zorgen.
Op 10-10-2007 9:00:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivory^: U kent Kerstmis wel, op 25 september ehmmm? *krabt achter oor* dat doen ze je in de winkels wel bijna denken ja! haha.

Ach, wat lichtjes is wel leuk, maar er zijn ook genoeg kerstversieringen te vinden waar geen stekkertje aan zit. En kaarsjes blijven ook nog steeds heel erg gezellig ^^
Op 10-10-2007 10:12:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: Hypocriet vind ik het hele gebeuren en ik ben met kerst dan ook altijd lekker aan het werk en hoop er zo min mogelijk van mee te krijgen (vinden mn collega's natuurlijk ook wel handig )

Ik kan het niet aanzien om met een handje vol mensen die het leven dat ze hebben kunnen hebben over de hoofden van 2/3e van de werelbevolking (incl moi) die onze voorvaderen en nog steeds beroven van HUN bronnen.
Om dan hypocriet onder het gevoel van saamhorigheid me vol te stoppen met eten, lam voor de tv te liggen om te zien hoe die 2/3e om komt van de honger terwijl ik nog een lekker stuk van de kerststol neem.
Nah, I pass.

Ow, ja, het kerstpakket!
Geef ik mee aan de eerste de beste chauffeur uit een van de arme oostblok landen, want die kunnen het beter gebruiken

Carpe diem homo universalis
(bericht gewijzigd op 10-10-2007 11:17:51)
Carpe diem homo universalis
Op 10-10-2007 11:16:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivory^: wat een ontzettende gigantische B*llpoep hierboven zeg. Komop!!!

Oke, hier in de westerse wereld is het algemene beeld van kerst compleet gecommercialiseerd. helemaal mee eens. maar dat wil niet zeggen dat dat alles is! Hoeveel mensen vieren nog echt de geboorte van christus? hoeveel mensen staan stil bij de "heidense" manier van het vieren van kerst? hoeveel mensen nemen met kerst niet de kans om in ons drukke bestaan daarwerkelijk even stil te staan bij het feit dat wij ons allemaal 1 voor 1 gelukkig mogen prijzen met wat we hebben, gezondheid, liefde om ons heen, en derg?

Mensen die dat niet kunnen, zijn wellicht nog naiever bezig dan diegenen die denken dat ze de kerstsfeer in een winkel kunnen kopen. Valt me zwaar tegen dat niemand hier die nuance kan vinden.

*even net zo verbittert en generaliserend als jullie* Ach, ik zie het al, het zijn alleen maar mannen die gereageerd hebben. Verklaart een hoop.

Merry Christmas...
Op 10-10-2007 15:03:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Picobyte: Een paar honderd megawatt meer maakt ook niet veel uit.
Zeker niet als je dat licht alleen aan hebt tijdens de daluren...
op de grote hoop bekeken draaien centrales namelijk snachts door om voldoende stoom te hebben voor de spitsuren.
Stoom ja, grote energie centrales zijn gewoon stoom machines.
Met kerst gebruiken we dus nachtstroom die anders verloren gaat... tenzij je idd zo'n knuppel bent die ook overdag de verlichting nodeloos laat branden is er niet veel mis met een extra lampje branden.

Stroom moet vloeien.
Op 10-10-2007 16:37:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic:
Ivory^:

wat een ontzettende gigantische B*llpoep hierboven zeg. Komop!!!

Oke, hier in de westerse wereld is het algemene beeld van kerst compleet gecommercialiseerd. helemaal mee eens. maar dat wil niet zeggen dat dat alles is! Hoeveel mensen vieren nog echt de geboorte van christus? hoeveel mensen staan stil bij de "heidense" manier van het vieren van kerst? hoeveel mensen nemen met kerst niet de kans om in ons drukke bestaan daarwerkelijk even stil te staan bij het feit dat wij ons allemaal 1 voor 1 gelukkig mogen prijzen met wat we hebben, gezondheid, liefde om ons heen, en derg?

Mensen die dat niet kunnen, zijn wellicht nog naiever bezig dan diegenen die denken dat ze de kerstsfeer in een winkel kunnen kopen. Valt me zwaar tegen dat niemand hier die nuance kan vinden.

*even net zo verbittert en generaliserend als jullie* Ach, ik zie het al, het zijn alleen maar mannen die gereageerd hebben. Verklaart een hoop.

Merry Christmas...

Mee eens.
Daarom reageer ik effe
Ik vier kerst op een heidense manier.
Dankbaar zijn met wat we hebben en wie we zijn.
Dankbaar voor de liefde van de mensen om ons heen.
En elke dag weer gezond mogen op staan, want misschen is het morgen wel heel anders.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 10-10-2007 19:01:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
randell:
celtic:

Ivory^:

wat een ontzettende gigantische B*llpoep hierboven zeg. Komop!!!
(knip)

Mee eens.(knip)


Een hoeraatje voor Ivory en Celtic!

Niet dat ik zelf nou zo'n kerstengeltje ben, maar het valt me ook op dat er nogal doorgeslagen wordt naar het negatieve.
Eigenlijk niet alleen wat dit blog aangaat maar het lijkt alsof op dit toch wel boeiende forum de cynische vibes steeds meer de overhand krijgen.

Onderschat niet hoe cynisme onderdeel van visieuze cirkeltjes van narigheid zijn hoor! Buitenwereld geeft slechts weerspiegeling van onze innerlijke houding.
Werkelijkheid is in zekere zin nauwelijks iets anders dan perceptie.
Alles is op vele manieren waarneembaar. Dus als je moe wordt van al de heavy narigheid, oefen eens andere manieren van zien.

En om eventuele misverstanden voor te zijn; deze reaktie bedoelt niet oordelend te zijn.
Op 10-10-2007 20:28:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Zien, ja.
Met kerst, of gewoon op zondagochtend omdat het dan zog zo lekker stil is in het bos:
De bomen zien, ze wijzen naar boven, het oneindige. De bomen, ze werken op mij in, ik ben de bomen, de bomen zij zijn mij. Nergens voel ik mij zo verbonden met, als het waren 1 geheel, de bomen, ik leef, ik adem, hun adem voor mij.
'Don't forget rule number 6'
Op 10-10-2007 22:00:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic:
papaloe:

celtic:

Ik vier kerst op een heidense manier.
Dankbaar zijn met wat we hebben en wie we zijn.
Dankbaar voor de liefde van de mensen om ons heen.
En elke dag weer gezond mogen op staan, want misschen is het morgen wel heel anders.


Misschien beter om dit elke dag te doen?
Kweenie hoor, ik heb misschien iets teveel van de wereld gezien.
Het maakt je nederig en puur, en opent je ogen voor de komedie die als norm is verheven.
Maar als je het leuk vindt om in een sprookje te geloven, gewoon doen. Laat je door mij niet op kast jagen, ieder zijn ding zal ik maar zeggen.


Mij jaag je niet gauw op de kast hoor.
Ik ben ook dagelijks dankbaar.
Je moet fantasie hebben om deze wereld te overleven
Want "helaas "heb ik het nodige al meegemaakt en er zal beslist nog genoeg op mijn pad komen. Ik zeg helaas tussen de koma's want het heeft mij weer geleerd om dingen op een andere manier te bekijken en te waarderen..
Je kan met je ervaringen negatief omgaan of je zie ze als wijze lessen in het leven om er zo een positieve draai aan te geven. Waardoor je juist de kleine dingen in het leven meer gaat waarderen. Het geluk zit niet in grote dingen, maar groeit in je eigen tuin naast het onkruid..

Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 11-10-2007 7:34:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe:
celtic:

Ivory^:

wat een ontzettende gigantische B*llpoep hierboven zeg. Komop!!!

Oke, hier in de westerse wereld is het algemene beeld van kerst compleet gecommercialiseerd. helemaal mee eens. maar dat wil niet zeggen dat dat alles is! Hoeveel mensen vieren nog echt de geboorte van christus? hoeveel mensen staan stil bij de "heidense" manier van het vieren van kerst? hoeveel mensen nemen met kerst niet de kans om in ons drukke bestaan daarwerkelijk even stil te staan bij het feit dat wij ons allemaal 1 voor 1 gelukkig mogen prijzen met wat we hebben, gezondheid, liefde om ons heen, en derg?

Mensen die dat niet kunnen, zijn wellicht nog naiever bezig dan diegenen die denken dat ze de kerstsfeer in een winkel kunnen kopen. Valt me zwaar tegen dat niemand hier die nuance kan vinden.

*even net zo verbittert en generaliserend als jullie* Ach, ik zie het al, het zijn alleen maar mannen die gereageerd hebben. Verklaart een hoop.

Merry Christmas...

Mee eens.
Daarom reageer ik effe
Ik vier kerst op een heidense manier.
Dankbaar zijn met wat we hebben en wie we zijn.
Dankbaar voor de liefde van de mensen om ons heen.
En elke dag weer gezond mogen op staan, want misschen is het morgen wel heel anders.


Kerst, pinksteren enz enz, ik doe het allemaal niet en het is niet mijn ervaren van de geest, dat doe ik nml elke dag, daarvoor heb ik nog de verdraaide religieuze, de heidense (wat men daar dan van denkt te weten) of de commerciele (kopen schaapjes anders draait onze economie niet) en heb dus ook zo mn eigen ervaren van de geest zoals eenieder dat op zijn manier heeft.
Ik heb daar een bewuste keuze in gemaakt en weet dat de geest altijd en overal met me is en ik daar geen door derde opgelegde rituele voor nodig heb.
Ik ben die ik ben;-)
Het negatieve vul je zelf in, mijn collega's vinden het bv zeer positief en ik val er niemand mee lastig die het niet vraagt en.....

(bericht gewijzigd op 11-10-2007 8:45:21)
Carpe diem homo universalis
Op 11-10-2007 8:38:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: ik probeer verder gewoon wat te doen aan die 1/3e, 2/3e verhouding in deze wereld, door mensen ervan bewust te maken als het onderwerp aan bot komt.
Daarbij heb ik gemerkt dat door niet mee te doen, ik vast hou aan mn principe en daarmee andere aan het denken zet en daarmee mn doel al bereikt heb

"hoeveel mensen nemen met kerst niet de kans om in ons drukke bestaan daarwerkelijk even stil te staan bij het feit dat wij ons allemaal 1 voor 1 gelukkig mogen prijzen met wat we hebben, gezondheid, liefde om ons heen, en derg?"

Waarom met kerst, kan dat niet elke dag, elk moment van de dag (ik doe het bv elke keer als ik mediteer )

Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 11-10-2007 8:55:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
mika2002: Kerstmis, wat een kouwe drukte!
Op 11-10-2007 19:29:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivory^:
Lanoe:

Waarom met kerst, kan dat niet elke dag, elk moment van de dag (ik doe het bv elke keer als ik mediteer )

Carpe diem homo universalis


Natuurlijk kan dat ook iedere dag, en dat doe ik ook zeker, maar lang niet iedereen. Het is een beetje net als valentijnsdag, eigenlijk zou je iedere dag liefde moeten vieren, maar uiteindelijk schiet het er bij de meeste mensen alle dagen bij in. Er een beetje extra bij stilstaan kan geen kwaad.
Op 12-10-2007 0:45:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivory^: Dat vindt ik nou eens een goed idee!
Op 15-10-2007 15:31:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe:
Ivory^:

Dat vindt ik nou eens een goed idee!


Hier nog 1:-)

Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 15-10-2007 18:40:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic:
Lanoe:

Ivory^:

Dat vindt ik nou eens een goed idee!


Hier nog 1:-)

Carpe diem homo universalis

Laten we ons een groep verzamelen
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 15-10-2007 19:44:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivory^: Zou het niet mooi zijn, als iedereen in zn eigen woonplaats een tocht opzet... en dan strakjes met kerst, in heel NL overal bezinnende mensen rondlopen? Wie weet... gaan we er zelfs wel van gloeien...

Ik ga eff een flyerke bouwen...
Op 16-10-2007 14:22:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivory^: vergeleken met dat filmpje houdt 99.99999% van Nederland zich bescheiden dit jaar lol
Op 18-12-2007 14:15:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: ik heb buiten lampjes in de rozen struik hangen.
De kerst boom binnen heeft dit jaar het thema horror.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 18-12-2007 16:42:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: zwarte kerst ballen en van dat zwarte engelen haar
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 18-12-2007 19:47:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Voetnoot: Bij ons hangen er lampjes die 40 jaar geleden ook bij mijn ouders in de boom hingen. Maar nu in een nepboom: spaart al die arme sparretjes die voor een paar daagjes mensenplezier hun leven moeten laten.
Dá's pas zuinig.
:-D
Op 18-12-2007 20:55:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic:
weerman:

Stom; dat had ik kunnen weten. Weer te veel fantasie in m'n grijze koppie.
Oja; hier brandt een kerstster voor het raam; een heule mooie aus Deutschland, niet zo'n Blokker-ding. Geen tuinverlichting; de maan doet het prima bij een heldere vrieshemel..! En die kebstboom komt nog, voorlopig snippieverkoube met een verstobte beus. En dus diet zo weel enersjie. hmpf.

Een kusje voor op je verkouden neus.smak
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 18-12-2007 21:21:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden